ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΛΑΜΙΑΣ
Καλούν γιατρό σε απολογία

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου Λαμίας Δ. Πρέντζας καλεί σε απολογία το γιατρό Τάσο Χρονά, συνδικαλιστή και μέλος του Γραφείου Περιοχής Αν. Στερεάς του ΚΚΕ.

Η κλήση σε απολογία γίνεται για το «πόθεν έσχες» των δημοσίων υπαλλήλων που θεσπίστηκε με το νόμο 2683/99. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι η μη παροχή εξηγήσεων αποτελεί «πειθαρχικό παράπτωμα» σύμφωνα με το νόμο 2683/99, καθώς και της απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου του νοσοκομείου για το «πόθεν έσχες».

Η κλήση σε απολογία φέρει ημερομηνία 28.12.2001, αλλά ο Τ. Χρονάς την παρέλαβε χτες. Καλείται μέσα σε τρεις μέρες να υποβάλει γραπτή απολογία, και σε περίπτωση που δεν την υποβάλει θα κριθεί αναπολόγητος.

Χτες ο Τ. Χρονάς είχε εκτενή δήλωση στο «Ριζοσπάστη» -όπως και στις 18.11.2001- στην οποία τεκμηρίωνε την αντίθεση του ΚΚΕ στη λειτουργία των ιδιωτικών ιατρείων στα δημόσια ιατρεία. Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα: Είναι τυχαία η κοινοποίηση της κλήσης σε απολογία χτες;

ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Μικρή προσέλευση και με επιφυλάξεις

Δώδεκα ραντεβού στα νοσοκομεία Ιπποκράτειο και Πατησίων και κανένα στη Λαμία

Η μικρή προσέλευση ασθενών και επιφυλάξεις για τον ίδιο το θεσμό των ιδιωτικών ιατρείων ήταν τα χαρακτηριστικά της χτεσινής -δεύτερης- μέρας στα δημόσια νοσοκομεία, όπου η κυβέρνηση επιχειρεί άρον άρον να εισαγάγει την εμπορευματοποίηση στο εναπομείναν δημόσιο σύστημα Υγείας.

Τέσσερις ασθενείς επισκέφτηκαν χτες, δεύτερη μέρα λειτουργίας τους, τα απογευματινά ιδιωτικά ιατρεία του Νομαρχιακού Νοσοκομείου Πατησίων. Οπως είπαν στο «Ρ» ο διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας Δ. Μαντζουράτος και η διευθύντρια της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας Στ. Παπαδάκη ενδιαφέρον για συμμετοχή στα απογευματινά ιατρεία έχουν εκδηλώσει γύρω στους 35 γιατρούς και 15 νοσηλευτές.

«Διατηρώ σημαντικές επιφυλάξεις για το θεσμό», είπε στο «Ρ» ένας από τους πρώτους ασθενείς που επισκέφτηκαν το νοσοκομείο. «Ηρθα στα απογευματινά ιατρεία γιατί παρακολουθούμαι στο Ωνάσειο για κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα που αντιμετωπίζω, αλλά η απόσταση είναι πολύ μεγάλη. Ετσι προτίμησα να έρθω εδώ, αφού μένω κοντά και ξέρω και το νοσοκομείο και τους γιατρούς του που κάνουν πολύ καλή δουλιά», εξήγησε στη συνέχεια και τόνισε ότι «σκόπελο» αποτελεί το οικονομικό, αφού το ασφαλιστικό του ταμείο - ΤΣΜΕΔΕ - καλύπτει μόλις 2.500 δραχμές από τις 25.000 δρχ που καλείται να πληρώσει στο απογευματινό ιατρείο.

«Δε γνωρίζουμε πόσος κόσμος θα έρθει τις πρώτες μέρες, αφού είναι ένας καινούριος θεσμός και δεν ξέρω πόσοι ασθενείς έχουν να δώσουν τα χρήματα αυτά», είπε στο «Ρ» ο διοικητής - μάνατζερ του νοσοκομείου Π. Παπαθανασίου. Οπως είπε, το νοσοκομείο δεν έχει οικονομικό όφελος από τη λειτουργία των απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων, αφού εισπράττει το 40% των χρημάτων που δίνονται για την επίσκεψη και με αυτά πρέπει να πληρώσει το νοσηλευτικό και άλλο προσωπικό που συμμετέχει σε αυτά.

Στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο είχαν κλειστεί για χτες οχτώ ραντεβού. Από τους 120 γιατρούς του ΕΣΥ του νοσοκομείου, δήλωσαν ότι θέλουν να κάνουν ιδιωτικά ιατρεία οι 60 ενώ αντίστοιχα, από τους 45 πανεπιστημιακούς γιατρούς οι 12 δήλωσαν ότι θέλουν να κάνουν απογευματινό ιατρείο, εκ των οποίων οι οκτώ στο ιδιωτικό τους ιατρείο.

Στο νοσοκομείο της Λαμίας για δεύτερη μέρα χτες δεν προσήλθαν στα απογευματινά ιατρεία ούτε γιατροί, αλλά ούτε και ασθενείς. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας τα απογευματινά ιατρεία στο νοσοκομείο θα γίνονται δυο φορές τη βδομάδα, αφού δεν υπήρξε ζήτηση.

Ούτε στο νοσοκομείο «Ελενα Βενιζέλου» λειτούργησαν χτες τα απογευματινά ιατρεία, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει για την έναρξη λειτουργίας τους προχτές ο πρόεδρος του Α' Περιφερειακού Συστήματος Υγείας (ΠεΣΥ) Λ. Λιαρόπουλος.


ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Με απολύσεις ξεκίνησε η χρονιά

Με απολύσεις ξεκίνησε η καινούρια χρονιά για τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Σύμφωνα με καταγγελίες της «Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων» (ΕΣΗΕΠΗΝ), της «Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδος και Εύβοιας» (ΕΣΗΕΘΣΕΕ) και της «Ενωσης Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Βόρειας Ελλάδας» (ΕΤΙΤΒΕ), οι τηλεοπτικοί σταθμοί «Κρήτη TV», «ET 3» και «ALPHA» απέλυσαν παράνομα και καταχρηστικά δύο δημοσιογράφους και τέσσερις τεχνικούς.

Ειδικότερα στη Θεσσαλονίκη, η Διοίκηση του «ALPHA», παραμονή Πρωτοχρονιάς, προχώρησε στην απόλυση 3 τεχνικών και 1 διοικητικού υπαλλήλου και απείλησε τους υπόλοιπους 22 εργαζόμενους (δημοσιογράφους, κλπ.) πως θα απολυθούν όλοι, αν δεν αποδεχτούν τη μετάταξή τους στον άλλο τηλεοπτικό σταθμό του Ομίλου, τον «COSMO TV», που εκπέμπει από τη Θεσσαλονίκη. Συνολικά, στον «ALPHA» απασχολούνται 27 εργαζόμενοι, στον «COSMO TV» 20 και άλλοι 5 στο δορυφορικό «ALPHA DIGITAL». Αυτή η εξέλιξη ήρθε να επιδεινώσει την ήδη άσχημη κατάσταση στο χώρο των ΜΜΕ στη Θεσσαλονίκη, και γίνεται σε περίοδο που έχουν εξαγγελθεί δεκάδες άλλες απολύσεις στο συγκρότημα των εφημερίδων «Μακεδονία - Θεσσαλονίκη». Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι ξεπερνούν τις 180 οι «μειώσεις προσωπικού» στο συγκρότημα Λαμπράκη.

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) υπογραμμίζει ότι δε θα επιτρέψει την εφαρμογή εκβιαστικών πρακτικών, για απεμπόληση νόμιμων εργασιακών και οικονομικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων, παραβιάζοντας τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Μιλά για ενορχηστρωμένη αντιδημοσιογραφική επίθεση από την κρατική και ιδιωτική εργοδοσία και καλεί σε αγωνιστικό συναγερμό όλους τους δημοσιογράφους και τους άλλους εργαζόμενους σε όλα τα ΜΜΕ. Η ΠΟΕΣΥ, «μαζί με τις πρωτοβάθμιες Ενώσεις Συντακτών και Τεχνικών, αξιώνει την άμεση επαναπρόσληψη των απολυθέντων και στηρίζει όλες τις πρωτοβουλίες των Ενώσεων, για δικαστική αντιμετώπιση» και γνωστοποιεί ότι θα συγκαλέσει εκτάκτως τη Συντονιστική Επιτροπή των Ενώσεων όλων των εργαζομένων σε όλα τα ΜΜΕ «για κοινή μαχητική αντιμετώπιση της νέας εργοδοτικής επίθεσης με οριστικό φραγμό στις απολύσεις και ουσιαστική αναβάθμιση της Ενημέρωσης».

ΕΚ ΛΑΡΙΣΑΣ
Οι εργαζόμενοι έχουν αιτήματα

Πρόγραμμα δράσης για το 2002

Το διεκδικητικό πλαίσιο των εργαζομένων για το 2002 συζήτησε σε συνεδρίασή της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και σε ανακοίνωση που εξέδωσε τονίζεται: «Η γενικευμένη επίθεση βρίσκεται σε εξέλιξη για τη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, για την κατάργηση θεμελιακών-ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων». Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη εκστρατεία παραπλάνησης του ελληνικού λαού για την "ΟΝΕ της ευημερίας"».

Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Ταυτόχρονα, κυβέρνηση-βιομήχανοι μαζί με την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καθορίζουν τα αιτήματα των εργαζομένων με βάση τη θεωρία του εφικτού, του ρεαλιστικού, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα των βιομηχάνων. Με αιχμή την "κοινωνική συναίνεση", τον "κοινωνικό εταιρισμό", δουλεύουν συνειδητά για τον αφοπλισμό του εργατικού κινήματος και την ενσωμάτωσή του στη λογική του κεφαλαίου. Συκοφαντούν κάθε αγωνιστική κινητοποίηση σαν επαναστατική γυμναστική».

Στη συνέχεια επισημαίνεται ότι «στόχος του ΕΚΛ είναι η συγκρότηση ενός ισχυρού ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος με γερές βάσεις μέσα στα εργοστάσια, στις βιοτεχνίες, στους τόπους δουλιάς, με εργοστασιακές επιτροπές παντού. Με γερά σωματεία, ζωντανά κύτταρα του συνδικαλιστικού κινήματος, προσανατολισμένα στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης, που αποτελεί την κινητήρια δύναμη της κοινωνικής προόδου. Η προοπτική του συνδικαλιστικού κινήματος, η αναζωογόνησή του συνδέεται με την ενίσχυση του ταξικού πόλου μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα. Συνδέεται με την υποχώρηση και την ήττα του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού».

Και τονίζεται: «Η ζωή μάς βάζει μπροστά σε μεγάλα καθήκοντα, οι εργάτες, αγρότες, μικρομεσαίοι, νεολαία πρέπει να αντιπαραθέσουμε το δικό μας μέτωπο, κόντρα στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης-βιομηχάνων-ΕΕ και όσων στηρίζουν τον μονόδρομο της ΟΝΕ. Πρέπει να διεκδικήσουμε τον πλούτο που εμείς δημιουργούμε. Εχουμε τη δύναμη ν' αλλάξουμε, ν' ανατρέψουμε τους συσχετισμούς δυνάμεων».

Το ΕΚΛ, πέρα από τη διατύπωση αιτημάτων, που αφορούν το σύνολο της εργατικής τάξης, σημειώνει και μια σειρά από ειδικά αιτήματα τα οποία αφορούν στην περιοχή: Απαιτεί να καταργηθεί η επιδότηση των εργοδοτών - όπως γίνεται με το περιβόητο «ολοκληρωμένο πρόγραμμα αντιμετώπισης της ανεργίας», που έχει μπει σε εφαρμογή στη Λάρισα και, ήδη, άρχισε να «βρωμάει» - και να μη χρησιμοποιούνται τα σεμινάρια κατάρτισης και μετεκπαίδευσης ως μέτρο για την εξαγορά συνειδήσεων, την εκτόνωση και την καλλιέργεια αυταπατών των ανέργων.

Υπογραμμίζει την ανάγκη για ανέγερση νέου κτιρίου του ΙΚΑ, πλήρη λειτουργία του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου και αναβάθμιση του Νομαρχιακού, συνέχιση του στεγαστικού προγράμματος στη Λάρισα, άμεση ανέγερση των 302 εργατικών κατοικιών στη Γιάννουλη κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ