ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Γενάρη 2002
Σελ. /32
1945: Ο Δαμασκηνός διορίζεται αντιβασιλιάς, ο Πλαστήρας πρωθυπουργός

27 Δεκέμβρη 1944. Ο Τσόρτσιλ με τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό στον περίβολο της βρετανικής πρεσβείας, μετά τη συνάντησή τους
27 Δεκέμβρη 1944. Ο Τσόρτσιλ με τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό στον περίβολο της βρετανικής πρεσβείας, μετά τη συνάντησή τους
Η σύγκρουση του Δεκέμβρη του 1944, που κράτησε 33 μέρες, στάθηκε ένας ηρωικός αγώνας για τη λευτεριά και αποτέλεσε μια λαμπρή σελίδα στην ιστορία της δημοκρατικής αντιιμπεριαλιστικής πάλη του ελληνικού λαού. Οι μαχητές του ΕΛΑΣ, της Εθνικής Πολιτοφυλακής, όλος ο λαός πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση στους καινούριους κατακτητές. Τελικά, μπροστά στις υπέρτερες αριθμητικά δυνάμεις, η αντίσταση του ΕΛΑΣ και του λαού Αθήνας - Πειραιά κάμφθηκε.

Στις 25 Δεκέμβρη 1944 ήρθε ξαφνικά στην Αθήνα ο πρωθυπουργός της Βρετανίας και αρχιτέκτονας της σφαγής, Ουίνστον Τσόρτσιλ. Ηρθε για να επιβλέψει προσωπικά την προετοιμασία για την τελική εξόρμηση, με στόχο την εξόντωση του κινήματος της Εθνικής Αντίστασης. Το απόγευμα της 27 Δεκέμβρη ο Τσόρτσιλ είχε συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό. Στο πρόσωπο του Δαμασκηνού «είχε εύρει τον άνθρωπο που του χρειαζόταν», γράφει στα απομνημονεύματά του ο στρατάρχης Αλεξάντερ. Του ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει από τον Γεώργιο Γλύξμπουργκ να τον διορίσει αντιβασιλιά. Ο Δαμασκηνός υποσχέθηκε στον Τσόρτσιλ ότι «θα επιχειρήσει το σχηματισμό κυβερνήσεως χωρίς τη συμμετοχή σ' αυτήν κομμουνιστών», όπως έγραψε ο Βρετανός πρωθυπουργός στα δικά του απομνημονεύματα.

Στις 31 Δεκέμβρη ο Δαμασκηνός ορκιζόταν αντιβασιλιάς. Την ίδια μέρα ο Γεώργιος Παπανδρέου υπέβαλε την παραίτηση της κυβέρνησής του. Ουσιαστικά απολυόταν από τους Αγγλους. Είχε πια παίξει το μακάβριο ρόλο του. Ο Τσόρτσιλ γνώριζε ότι η περαιτέρω παραμονή του Παπανδρέου στην πρωθυπουργία θα προκαλούσε το ούτως ή άλλως εχθρικό αίσθημα του ελληνικού λαού, ενώ δε θα μπορούσε να έχει πλέον καμιά επαφή με την ηγεσία του ΕΑΜ. Ετσι, οι Αγγλοι προχωρούν σε έναν ελιγμό: αφού εξασφαλίζουν μέσω του Δαμασκηνού την απόλυτη εποπτεία, στις 4 Γενάρη του 1945 «διορίζουν» πρωθυπουργό το στρατηγό Ν. Πλαστήρα. Στόχος τους ήταν μετά τη στρατιωτική νίκη να πετύχουν και την πολιτική θωράκιση του «αποικιακού» καθεστώτος στην Ελλάδα. Στο σχέδιό τους χρειάζονταν έναν πολιτικό με λαϊκή απήχηση, όπως ήταν ο Πλαστήρας, που θα έδινε την εντύπωση του «ειρηνευτή» και του εγγυητή της ομαλότητας. Εξάλλου, όπως σημείωνε ο Τσόρτσιλ στα απομνημονεύματά του: «Αι επιβλητικαί βρετανικαί δυνάμεις, που ευρίσκονταν επί του ελληνικού εδάφους, είχαν μεταβάλει την κατάστασιν».


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Δάνης ΠΑΠΑΒΑΣΙΛΕΙΟΥ


ΠΡΟΣΩΠΑ

1960 Σκοτώνεται σε αυτοκινητικό δυστύχημα ο Αλμπέρ Καμί. Γάλλος συγγραφέας, δημοσιογράφος και φιλόσοφος. Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του ασχολήθηκε με το θέατρο, ενώ εργάστηκε και σε αριστερά έντυπα. Το 1934 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας. Πήρε μέρος στην αντίσταση κατά των Γερμανών και έγινε διευθυντής της εφημερίδας «Μάχη». Στη συνέχεια, ακολουθώντας τον Σαρτρ και τον υπαρξισμό, απομακρύνθηκε από το κομμουνιστικό κίνημα. Ο Καμί έγινε ένας από τους «πνευματικούς ηγέτες» της μικροαστικής διανόησης της Δύσης, που στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου συνέβαλε και καλλιέργησε την ιδέα του «τρίτου δρόμου». Οι βασανιστικές προσπάθειές του να παραμείνει «ελεύθερος σκοπευτής», να ζήσει την κοινωνικο-ιδεολογική πάλη χωρίς να προσχωρήσει σε κανένα από τα αντιμαχόμενα στρατόπεδα εκφράζονται σε αρκετά μυθιστορήματά του. Ορισμένα από τα πιο γνωστά του έργα είναι: «Ο Ξένος», «Ο Καλιγούλας», «Ο Μύθος του Σισύφου», «Η πανούκλα» κ.ά.


ΑΛΛΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

1944 Στο Β` Παγκόσμιο Πόλεμο οι συμμαχικές δυνάμεις ξεκινούν την αιματηρή επίθεσή τους στο Μόντε Κασίνο της Ιταλίας.

1951 Στον πόλεμο της Κορέας, Βορειοκορεάτες και Κινέζοι κυριεύουν την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ.

1961 Σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων ΗΠΑ - Κούβας, προβαίνει ο απερχόμενος Αμερικανός Πρόεδρος Ντ. Αϊζενχάουερ.

1961 Δεκαπέντε νεκροί και εκτεταμένη μόλυνση από ραδιενέργεια, από έκρηξη σε πυρηνικό αντιδραστήρα, στην πολιτεία του Αϊντάχο, στις ΗΠΑ.

1965 Το σύνολο των εισοδημάτων των Ελλήνων υπηκόων μονίμων κατοίκων Τουρκίας δεσμεύεται από τις τουρκικές αρχές, ενώ εντείνονται οι διώξεις των Ελλήνων της Ιμβρου και της Τενέδου.

1969 Το σοβιετικό υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος «Τουπόλεφ 144» πραγματοποιεί την πρώτη του πτήση, νικώντας συμβολικά το αγγλογαλλικό «Κονκόρντ» κατά μερικές βδομάδες.

1986 Αποζημίωση 75.000 δραχμών καταδικάζεται να πληρώσει ο τέως συνταγματάρχης Θρασύβουλος Γιαβάνης, ο οποίος ήταν ο αρχηγός πληρώματος του άρματος μάχης, που έριξε την πύλη του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973. Από την πτώση της πύλης, συνεθλίβη και ένα αυτοκίνητο και το οποίο αφορά η αποζημίωση.


Καιρός

Στο Βόρειο Ιόνιο, την Ηπειρο και στη δυτική Στερεά Ελλάδα προβλέπονται λίγες νεφώσεις. Στη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με ασθενείς χιονοπτώσεις. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται νεφώσεις με χιόνι, χιονόνερο στις νοτιότερες πεδινές περιοχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια. Τα φαινόμενα στην Ανατολική Θεσσαλία, Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Πελοπόννησο, Κρήτη, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα θα είναι κατά τόπους έντονα. Από τις απογευματινές ώρες είναι πιθανό να χιονίσει και σε παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, των Κυκλάδων και των Δωδεκανήσων. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί πολύ ισχυροί μέχρι θυελλώδεις και κατά τόπους στο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια από μείον 14 έως μείον 3 βαθμούς, στα κεντρικά από μείον 7 έως 2 βαθμούς και στα υπόλοιπα από μείον 2 έως 9 βαθμούς Κελσίου με πτώση από το απόγευμα. Στην Αττική για αύριο Παρασκευή προβλέπονται νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ισχυροί μέχρι πολύ ισχυροί και στα ανατολικά θυελλώδεις. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 1 έως 2 βαθμούς Κελσίου αλλά στα βόρεια του νόμου θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ