ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
Σελ. /24

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Ομοσπονδίες - Εργατικά Κέντρα - Σωματεία: Προετοιμασίες για αγωνιστική απάντηση των εργαζομένων στο νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο

-- Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: Κλιμακώνει την επιχείρηση «εικονικής πραγματικότητας» για την εργασιακή ζούγκλα που ενισχύει συνεχώς

-- Αυτοαπασχολούμενοι: Κινητοποιήσεις κόντρα στη «θηλιά» των χρεών, των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών

-- Φαρμακευτική περίθαλψη: Μονιμοποιούνται και διευρύνονται τα τεράστια βάρη που φορτώνονται στο λαό


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Στα χέρια τους η οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων

Νέες αποφάσεις για απεργιακή κινητοποίηση τη μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου

Με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και αποφάσεις για απεργία τη μέρα ψήφισης των νέων αντεργατικών μέτρων, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία καλούν τους εργαζόμενους να βγουν στο δρόμο ενάντια στο πολυνομοσχέδιο που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή τις επόμενες μέρες, στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα του οποίου περιλαμβάνεται και η επίθεση στο απεργιακό δικαίωμα.

Στα Εργατικά Κέντρα που έχουν αποφασίσει να προκηρύξουν 24ωρη απεργία τη μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου προστέθηκε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, η διοίκηση του οποίου σε συνεδρίασή της χτες το απόγευμα πήρε απόφαση για απεργία, υιοθετώντας το πλαίσιο αιτημάτων που προτάσσουν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ. Η απόφαση πάρθηκε κατά πλειοψηφία, καθώς οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και του ΜΕΤΑ (ΣΥΡΙΖΑ) ψήφισαν «λευκό», με το πρόσχημα ότι στην απεργιακή κινητοποίηση... πρέπει να ηγηθεί η ΓΣΕΕ, η οποία ωστόσο έχει ήδη απορρίψει σχετική πρόταση που κατέθεσαν οι εκλεγμένοι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ!

Προτάσεις για έκτακτες συνεδριάσεις και αποφάσεις για 24ωρη απεργία έχουν καταθέσει επίσης οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας - η συνεδρίαση του οποίου είναι προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη - καθώς και σε μια σειρά Ομοσπονδίες σε κλάδους όπου με την 3η «αξιολόγηση» προωθείται η παραπέρα ιδιωτικοποίηση (ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ, ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, ΟΣΜΕ) και στην ΟΤΟΕ.


Κάλεσμα για λήψη απεργιακών αποφάσεων απευθύνει επίσης στις Ομοσπονδίες και τα σωματεία του Δημοσίου η «Δημοσιοϋπαλληλική Αγωνιστική Συσπείρωση» (ΔΑΣ).

ΠΑΜΕ: Είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα περάσουν τα μέτρα «χωρίς να βραχούν»

Σε κλιμάκωση του αγώνα καλεί όλους τους εργαζόμενους το ΠΑΜΕ, με αγωνιστικές πρωτοβουλίες και απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενάντια σε παλιά και νέα αντεργατικά μέτρα.

Μετά την απόρριψη της πρότασής του για 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία από τις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, οι οποίες επιβεβαίωσαν για ακόμα μια φορά το ρόλο τους στην προώθηση της αντιλαϊκής επίθεσης, το ΠΑΜΕ έχει καλέσει τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και τα σωματεία να κάνουν δική τους υπόθεση την οργάνωση της αγωνιστικής απάντησης των εργαζομένων.

Οσον αφορά το ρόλο των δυνάμεων του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, το ΠΑΜΕ τονίζει ότι με τη στάση τους «όχι απλά βοηθούν και στηρίζουν την κυβέρνηση, δίνοντας χώρο και χρόνο για να περάσει κάτω από πέπλο σιωπής μια σειρά από αντιδραστικές, αντεργατικές μεταρρυθμίσεις, αλλά αποδεικνύουν την πλήρη συμφωνία και ταύτισή τους στις πάγιες θέσεις των βιομηχάνων και της μεγαλοεργοδοσίας». Ολους τους παραπάνω, δηλαδή την εργοδοσία, την κυβέρνηση, τα κόμματα που στηρίζουν το σύστημα της εκμετάλλευσης, τους κυβερνητικούς και εργοδοτικούς συνδικαλιστές, το ΠΑΜΕ τους διαβεβαιώνει πως είναι γελασμένοι αν νομίζουν ότι θα περάσουν «χωρίς να βραχούν» το νέο πακέτο μέτρων.

«Καλούμε τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Να ενισχύσουν τον αγώνα, τη δράση και τις πρωτοβουλίες στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Να ενισχύσουν τις μαζικές διαδικασίες, τις Γενικές τους Συνελεύσεις, τις συσκέψεις, τις συγκεντρώσεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή του.

Ιδιαίτερα όσον αφορά την επίθεση στην απεργία, το ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει πως «το δικαίωμα της απεργίας είναι αδιαπραγμάτευτο». Επισημαίνει πως η ρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση, κατά παραγγελία των εργοδοτών, αποτελεί «αποφασιστικό βήμα για το πλήρες ξήλωμα του απεργιακού δικαιώματος, όταν ήδη με το σημερινό πλαίσιο, το 90% των απεργιών κρίνονται παράνομες και καταχρηστικές», με στόχο «να αποδυναμωθεί και να αφοπλιστεί το εργατικό κίνημα, τα συνδικάτα, να παραδοθούν αιχμάλωτοι και ανοργάνωτοι οι εργαζόμενοι στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων».

Συνεδριάσεις και απεργιακές αποφάσεις

Εργατικά Κέντρα και Ομοσπονδίες, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, συνεδριάζουν και αποφασίζουν την κήρυξη 24ωρης απεργίας τη μέρα ψήφισης του αντιλαϊκού πολυνομοσχεδίου.

Συγκεκριμένα, απεργιακές αποφάσεις έχουν μέχρι στιγμής πάρει τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας, Αγρινίου, Αρτας, Λαμίας, Νάουσας, Φωκίδας, Κεφαλονιάς - Ιθάκης και Ζακύνθου.

Επίσης οι Ομοσπονδίες Οικοδόμων, Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας (ΟΕΦΣΕΕ), Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος (ΟΕΚΙΔΕ), Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και Λογιστών (ΠΟΛ).

Σε αυτό το πλαίσιο, καταγγέλλοντας την άρνηση της πλειοψηφίας της Διοίκησης της ΓΣΕΕ να προκηρύξει 24ωρη πανεργατική πανελλαδική απεργία, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας αποφάσισε την πραγματοποίηση πικετοφορίας διαμαρτυρίας τη μέρα που η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο και 24ωρης απεργίας τη μέρα της ψήφισής του. Για την προετοιμασία αυτών των αγωνιστικών δράσεων, μαζί με τα σωματεία υλοποιεί περιοδείες και συζητήσεις στους χώρους δουλειάς. Παράλληλα προετοιμάζει μια σειρά ακόμα αγωνιστικές δράσεις, καθώς και την ετήσια απολογιστική συνέλευση των αντιπροσώπων των σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου, την Κυριακή 28 Γενάρη.

Αντίστοιχα, σε σύσκεψη που οργάνωσε την Πέμπτη 28 Δεκέμβρη, με τη συμμετοχή αντιπροσώπων και των Διοικητικών Συμβουλίων των σωματείων της δύναμής του, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου αποφάσισε να προχωρήσει σε συλλαλητήριο τη μέρα που θα έρθει το πολυνομοσχέδιο για συζήτηση στη Βουλή και σε 24ωρη απεργία τη μέρα ψήφισής του. Αποφάσισε επίσης να πάρει πρωτοβουλίες ώστε να υπάρξει ενιαία απάντηση στα αντιλαϊκά μέτρα από τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, από τους αυτοαπασχολούμενους και τη μικρομεσαία αγροτιά.

Απεργιακές αποφάσεις έχουν λάβει και μια σειρά σωματεία, ανταποκρινόμενα στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών τους, μεταξύ των οποίων το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής. Στην Τοπική Διοίκηση, αποφάσεις για απεργία έχουν πάρει το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής και το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων Δήμων Βόρειας Εύβοιας. Σε τετράωρη στάση εργασίας τη μέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου αποφάσισε να προχωρήσει το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ.

Συνεχίζονται οι συσκέψεις

Σε σύσκεψη σήμερα Πέμπτη στις 6 μ.μ. καλούν τα σωματεία - μέλη του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. Η σύσκεψη θα γίνει στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ