ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Γενάρη 2018
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΝΩΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ
Προετοιμασίες μπροστά στο πανελλαδικό αγωνιστικό δεκαήμερο

Σειρά συσκέψεων την ερχόμενη βδομάδα σε χωριά του νομού

Από την πρόσφατη κινητοποίηση με τρακτέρ στην Αγιά Λάρισας
Από την πρόσφατη κινητοποίηση με τρακτέρ στην Αγιά Λάρισας
Υλοποιώντας την απόφαση της τελευταίας πανελλαδικής σύσκεψης της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) οργανώνει σειρά συσκέψεων σε χωριά του νομού, με σκοπό την ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για τα προβλήματα που οξύνονται και την οργάνωση των αγωνιστικών δράσεων στο πλαίσιο του πανελλαδικού αγωνιστικού δεκαήμερου στα τέλη του Γενάρη.

Μέχρι στιγμής, έχουν προγραμματιστεί οι εξής συσκέψεις:

-- Τη Δευτέρα 8 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στο Βασιλί Φαρσάλων.

-- Την Τρίτη 9 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στη Νίκαια.

-- Την Τετάρτη 10 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στον Πλατύκαμπο.

-- Την Πέμπτη 11 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στη Μάνδρα.

-- Την Παρασκευή 12 Γενάρη, στις 6.30 μ.μ., στον Τύρναβο.

Οι συσκέψεις θα συνεχιστούν σε άλλες επαρχίες και κεφαλοχώρια του νομού, μαζί με περιοδείες ενημέρωσης.

Σε διευρυμένη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΟΑΣΝΛ, συζητήθηκε η παραπέρα όξυνση στα συσσωρευμένα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, η οποία οδηγεί σε δραστική μείωση του εισοδήματός τους.

Μπροστά στις νέες αγωνιστικές δράσεις και κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται, επισημάνθηκε η θετική συμβολή των αγώνων του οργανωμένου αγροτικού κινήματος τα προηγούμενα χρόνια. Οπως σημειώθηκε, μέσα από αυτούς τους αγώνες υπήρξαν κάποιες κατακτήσεις, όπως το αφορολόγητο, η σταδιακή και όχι άμεση αύξηση των εισφορών στο ΕΦΚΑ έως το 2022, η αναβολή του φόρου επιτηδεύματος κ.ά., που μπορεί να μην ικανοποιούν τους αγρότες με βάση τις ανάγκες τους, αλλά έδωσαν μια ανάσα σε δεκάδες χιλιάδες αγροτοκτηνοτροφικές οικογένειες. Επιπλέον, οι αγώνες έβαλαν φρένο στα ακόμη χειρότερα μέτρα που έχει η κυβέρνηση στα συρτάρια και θα υλοποιούσε αν δεν είχε το φόβο των κινητοποιήσεων.

Οπως τονίστηκε, με τους νέους αγώνες που προγραμματίζονται στη βάση των αποφάσεων της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και πάντα σε κοινό βηματισμό με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με τους οποίους οι μικρομεσαίοι αγρότες έχουν κοινά συμφέροντα και κοινό αντίπαλο, μπορούν να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή επίθεση, να αποσπαστούν κάποιες κατακτήσεις, να ενισχυθεί η προσπάθεια για το πέρασμα του λαού στην αντεπίθεση.

Αγωνιστικά αιτήματα επιβίωσης

Οι αγρότες της Λάρισας, της Θεσσαλίας και όλης της χώρας θα ξαναβγούν στους δρόμους για να διεκδικήσουν λύσεις στα οξυμένα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά τους.

Μεταξύ άλλων διεκδικούν:

  • Να μπει τέλος στο αίσχος των ανοιχτών τιμών. Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν βιώσιμο εισόδημα.
  • Να παταχθεί η αισχροκέρδεια μιας χούφτας εμπόρων και βιομηχάνων που, στο όνομα της οικονομίας της αγοράς και με τις πλάτες της εκάστοτε κυβέρνησης, κερδοσκοπούν σε βάρος παραγωγών και λαϊκής κατανάλωσης, πουλώντας 5 - 10 φορές ακριβότερα τα προϊόντα, που τα αγοράζουν πάμφθηνα από το χωράφι και το μαντρί.
  • Μείωση του κόστους στα μέσα και εφόδια. Να καταργηθεί ο ΕΝΦΙΑ στα χωράφια και στα σπίτια, να μείνει στο συρτάρι η απόφαση για την αύξησή του στα χωράφια. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως παίρνουν οι εφοπλιστές, φτηνό ρεύμα όπως στους βιομήχανους. Κατάργηση όλων των χαρατσιών και αυτών που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση (π.χ. «πράσινο τέλος» στο νερό).
  • Να υπάρχει ακατάσχετο τραπεζικών λογαριασμών 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Καμιά κατάσχεση και πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας, χωραφιού, στάνης.
  • Αφορολόγητο ατομικό ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Φορολόγηση με βάση το πραγματικό εισόδημα και όχι τα τεκμήρια.
  • Να μην ισχύσουν οι υπέρογκες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στο ΕΦΚΑ. Δημόσια δωρεάν Υγεία και Πρόνοια, στελέχωση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας που σήμερα ουσιαστικά δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες της υπαίθρου. Συντάξεις αξιοπρέπειας, στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.
ΠΕΜΕΝ - «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» - ΠΕΕΜΑΓΕΝ
Τα δικαιώματα των ναυτεργατών δεν κατακτιούνται με «λιβανίσματα»

Eurokinissi

Πρόκληση για τους ναυτεργάτες χαρακτηρίζουν την ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γενικός γραμματέας του Σωματείου Ναυτεργατών Κέρκυρας, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Πανελλήνια Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο Στέφενσων» και η Πανελλήνια Επαγγελματική Ενωση Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ).

Στην εν λόγω ανακοίνωση που υπογράφουν ο πρόεδρος και ο γγ του Σωματείου και η οποία εκδόθηκε στα τέλη Δεκέμβρη, μαζί με τον απολογισμό δράσης για τη χρονιά που πέρασε και τις αναφορές στη Συλλογική Σύμβαση που υπέγραψε το Σωματείο για το 2018, εκφράζονται... «ευχαριστίες» στο υπουργείο Ναυτιλίας «για τη συμβολή και το ενδιαφέρον που επέδειξε» (!), στον υπουργό και τους κυβερνητικούς βουλευτές, καθώς και στους εργοδοτικούς συνδικαλιστές της ΠΝΟ και της ΠΕΝΕΝ.

Οπως σημειώνουν τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, η ανακοίνωση «ποτέ δεν συζητήθηκε σε συνεδρίαση των οργάνων του Σωματείου». Αντίστοιχη καταγγελία έχει κάνει και ο Αντώνης Φωτίου, μέλος της Διοίκησης του Σωματείου, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή εκφράζει μόνο τους συνδικαλιστές που την υπογράφουν. Υπογραμμίζει ακόμα πως «τέτοιου είδους πρακτικές, με αποφάσεις από τα πάνω και εν αγνοία των εργαζομένων, ακόμα και των μελών της Διοίκησης», είναι καταδικασμένες στη συνείδηση των εργαζομένων, ενώ «ακολουθούνται κατά κόρον από τις ηγεσίες των εργοδοτικών - κυβερνητικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, αυτών δηλαδή που με νύχια και με δόντια προσπαθούν να υποτάξουν το εργατικό κίνημα κάτω από τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας και των κερδών της».

«Τα δικαιώματα των ναυτεργατών, των εργαζομένων, δεν κατακτιούνται με πολλά συγχαρητήρια και λιβανίσματα προς τους δημίους τους», τονίζουν ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ. «Εφοπλιστές - κυβέρνηση έχουν συμβάλει στις περικοπές μισθών, συντάξεων, στην ανεργία, την ανασφάλιστη εργασία, την εντατικοποίηση της δουλειάς με τις μειωμένες οργανικές συνθέσεις και την υπονόμευση της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, τη φοροληστεία του λαϊκού εισοδήματος», υπενθυμίζουν, ενώ προσθέτουν πως την ώρα που οι εν λόγω συνδικαλιστές απευθύνουν τις ευχαριστίες τους στην κυβέρνηση, αυτή «προετοιμάζει τις επόμενες μέρες πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα της 3ης "αξιολόγησης", που θα περιλαμβάνει το χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας».

Αναφερόμενοι στη ΣΣΕ για το 2018, οι συνδικαλιστές επιχαίρουν στην ανακοίνωσή τους για την επαναφορά της διάρκειας της διακοπής εργασίας των ναυτεργατών στην πορθμειακή γραμμή Ηγουμενίτσα - Κέρκυρα στα 60 λεπτά από 1/11/2018. Οπως όμως υπενθυμίζουν τα ναυτεργατικά σωματεία, η διάρκεια της διακοπής εργασίας μειώθηκε περίπου στο μισό (35 λεπτά) το 2008 «με πρωτοβουλία της διοίκησης του τοπικού σωματείου, της ΠΕΝΕΝ, με τη σύμφωνη γνώμη του γγ της ΠΝΟ και των εφοπλιστών». Των ίδιων δηλαδή προς τους οποίους μοιράζουν απλόχερα σήμερα τις ευχαριστίες τους...

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Γιορτή για τα παιδιά την Κυριακή

Η Λαϊκή Επιτροπή και η Επιτροπή Ανέργων Κορυδαλλού οργανώνουν γιορτή για παιδιά, την Κυριακή 7 Γενάρη, στις 10 το πρωί, στο Πνευματικό Κέντρο (αίθουσα Πλειάδες, Γρ. Λαμπράκη). Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν παράσταση από κλόουν, που θα τα ξετρελάνει με τα μαγικά του κόλπα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ