ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Μόνιμα αντιλαϊκά μέτρα στο πλαίσιο του μνημονίου και πέραν αυτού

Σε εφαρμογή βρίσκεται από την 1η Γενάρη η νέα δέσμη των αντιλαϊκών μέτρων, με έμφαση στην ενίσχυση της φοροληστείας από την πλευρά της διόγκωσης των ειδικών φόρων που φορτώνονται στη μαζική λαϊκή κατανάλωση. Ηδη, οι νέες τρανταχτές ανατιμήσεις έχουν κάνει την εμφάνιση στις βενζίνες και στα καύσιμα κίνησης, στο ΦΠΑ σε νησιά του Αιγαίου, στον καφέ, στα προϊόντα καπνού κ.ά., ενώ τα τιμολόγια για τη σταθερή τηλεφωνία που θα εκδίδονται από 'δω και στο εξής, θα είναι «φουσκωμένα» με το νέο ειδικό τέλος, θα περιλαμβάνουν δηλαδή και τις καταναλώσεις που έγιναν μέσα στο Δεκέμβρη.

Πρόκειται για τη νέα «σοδειά» με τα μόνιμα, «επαναλαμβανόμενης απόδοσης» αντιλαϊκά μέτρα, όπως άλλωστε προδιαγράφονται στη συμφωνία - απόφαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ στις 5 Δεκέμβρη. Σε αυτό το πλαίσιο, συγκυβέρνηση και κουαρτέτο δρομολογούν την κατοχύρωση των «πρωτογενών πλεονασμάτων» σε βάθος χρόνου, που μπορεί να φτάσει μέχρι και το 2028, τη χρονική επέκταση και «αναβάθμιση» του αυτόματου «δημοσιονομικού κόφτη» και, βέβαια, το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους και μάλιστα με ορίζοντα το 2060, κ.ά.

Επόμενος σταθμός των αντιλαϊκών διεργασιών είναι η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, στις 12 Γενάρη, όπου αναμένεται η απόφαση για την επαναφορά των πρόσφατων αποφάσεων του Γιούρογκρουπ (5/12) σχετικά με τις βραχυπρόθεσμες ρυθμίσεις που αφορούν στη διαχείριση - «ελάφρυνση» του ελληνικού κρατικού χρέους, στη βάση της έγγραφης διαβεβαίωσης από την πλευρά της συγκυβέρνησης για τον «έκτακτο», «μη επαναλαμβανόμενο» χαρακτήρα των ψευτοπαροχών του λεγόμενου «κοινωνικού μερίσματος». Θυμίζουμε την επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτου, στους «θεσμούς» της Ευρωζώνης, σύμφωνα με την οποία, «οι ελληνικές αρχές αναγνωρίζουν πλήρως ότι τα ανακοινωθέντα του Γιούρογκρουπ στις 25 Μαΐου και στις 5 Δεκεμβρίου βασίζονται στη διαρκή αφοσίωση στις δεσμεύσεις του Μνημονίου». Η εν λόγω έγγραφη διαβεβαίωση αναμένεται να επαναφέρει σε τροχιά και τις «εκκρεμότητες» της δεύτερης «αξιολόγησης», προετοιμάζοντας το έδαφος και για το επόμενο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, ενόψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στις 26 Γενάρη.

Με το βλέμμα στην ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου

Τα πάντα, στην κυριολεξία, υποτάσσονται στη στρατηγική για την ανάκαμψη του κεφαλαίου και των επιχειρηματικών κερδών, στο κυοφορούμενο μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής στην Ευρωζώνη, από το οποίο η κυβέρνηση επιχειρεί να αποσπάσει το μερτικό που αναλογεί για τους ντόπιους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το επίπεδο, με όρο και προϋπόθεση την ολοκλήρωση της τρέχουσας «αξιολόγησης», η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε επόμενη φάση, θα αποφασίσει για την ένταξη ελληνικών κρατικών και ιδιωτικών ομολόγων στα προγράμματα «νομισματικής χαλάρωσης», που στοχεύουν στη διοχέτευση φτηνών κεφαλαίων προς τους επιχειρηματικούς ομίλους. Τις προάλλες, το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπ. Κερέ, ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται αποφασιστικές μεταρρυθμίσεις καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους της».

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Οικονομίας, με χτεσινή ανακοίνωση, εστιάζει στο βαθμό απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τα οποία, βέβαια, λυμαίνονται επιχειρηματικοί όμιλοι. Οπως τονίζεται, «ο στόχος του έτους 2016 για την απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου 2014-2020 έχει υπερκαλυφθεί». Σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία, «το ποσό των αιτημάτων πληρωμής που δήλωσε η Ελλάδα ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ κοινοτική συνδρομή», ποσό που ξεπερνά το στόχο, ύψους 1 δισ. ευρώ, κατά 60%. Μάλιστα, τα ποσά αυτά θα συνδυαστούν με το ζεστό κρατικό χρήμα και τις άλλες διευκολύνσεις που προβλέπονται μέσω του λεγόμενου «αναπτυξιακού νόμου» και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ). Σε αυτό το πλαίσιο, η κρατική δαπάνη για τη στήριξη του ΠΔΕ μέσω του εθνικού σκέλους διογκώνεται στον κρατικό προϋπολογισμό του 2017 κατά 250 εκατ. ευρώ, στο 1 δισ. ευρώ (από 750 εκατ. το 2016).

Και, βέβαια, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι η νομοθετική ρύθμιση για το δημοσιονομικό «κόφτη» εξαιρεί ρητά και κατηγορηματικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων των κρατικών προϋπολογισμών, το οποίο αποτελεί ένα ακόμη αποφασιστικό εργαλείο στήριξης των καπιταλιστών, την ίδια στιγμή που στο στόχαστρο μπαίνουν δαπάνες που αφορούν λαϊκές ανάγκες.

Ενδοκαπιταλιστική διαπάλη για τη νομισματική πολιτική

Από την πλευρά του, το γερμανικό οικονομικό ινστιτούτο «Ifo» «βλέπει» να διαμορφώνονται οι συνθήκες προκειμένου να τερματιστούν άμεσα τα προγράμματα «ποσοτικής χαλάρωσης» που εφαρμόζει η ΕΚΤ. Ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στη Γερμανία αυξήθηκε 1,7% σε ετήσια βάση το Δεκέμβρη, μετά την αύξησή του κατά 0,7% το Νοέμβρη, όπως ανακοίνωσε η γερμανική στατιστική υπηρεσία.

«Αυτό το άλμα του πληθωρισμού αποτελεί ένα μήνυμα για έξοδο από την επεκτατική νομισματική πολιτική της ΕΚΤ», δήλωσε ο επικεφαλής του «Ifo», Κλ. Φούεστ, σύμφωνα με τον οποίο «εάν τα στοιχεία αυτά επιβεβαιωθούν για το σύνολο της Ευρωζώνης, η ΕΚΤ πρέπει να σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το Μάρτιο του 2017». Να σημειωθεί ότι για το Μάρτη είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου σχετικά με τα ζητήματα της νομισματικής πολιτικής.

Παράλληλα, η Γιούροστατ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα τα στοιχεία για τον επίσημο πληθωρισμό στην Ευρωζώνη το μήνα Δεκέμβρη.

Ο Δ. Κουτσούμπας σε Λιβαδειά και Χαλκίδα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα μιλήσει σε συνεστίαση, που διοργανώνει η Τομεακή Επιτροπή Λιβαδειάς, την Κυριακή 8 Γενάρη, στις 13.00, στο κέντρο «Γιούλας» (3ο χλμ. παλαιάς Εθνικής Οδού Λιβαδειάς - Δελφών).

Επίσης, θα μιλήσει στην πολιτική εκδήλωση - συνεστίαση, που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Χαλκίδας του ΚΚΕ, την Παρασκευή 13 Γενάρη, στις 8.30 μ.μ., στο κέντρο «Ποσειδωνία» (Κάνηθος Χαλκίδας).

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στη χρεοκοπία του λαού στηρίζονται τα «ματωμένα» πλεονάσματα

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τη φοροληστεία σε βάρος του λαού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Οι μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης, σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα, δείχνουν ότι τα "ματωμένα" πλεονάσματα, για τα οποία πανηγυρίζει η κυβέρνηση, στηρίζονται πάνω στη φοροληστεία και τη χρεοκοπία των εργαζομένων και των λαϊκών νοικοκυριών, τη στιγμή που το κεφάλαιο όχι μόνο μένει στο απυρόβλητο, αλλά κι ενισχύεται ακόμη περισσότερο. Κι όλα αυτά τη στιγμή που η κυβέρνηση μεθοδεύει μαζί με τους "θεσμούς" την επέκταση των πλεονασμάτων και του αυτόματου "κόφτη" στο διηνεκές. Μια ακόμη απόδειξη ότι η ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, που η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα θεωρούν υπέρτατο "εθνικό στόχο", θα είναι για τα κέρδη των λίγων, με μόνιμα μέτρα σε βάρος των πολλών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ