ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Γενάρη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Πλαίσιο αναντίστοιχο των αναγκών γιατρών και ασφαλισμένων

ΔΗΠΑΚ: «Αναγκαία η κοινή συμπόρευση για ενιαίο καθολικό, δημόσιο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας»

Στο πλαίσιο των αιτημάτων, που απορρέει την επιχειρηματική δράση στην Υγεία, που είναι σε βάρος των εργαζομένων, επέμεινε και χτες η πλειοψηφία της ηγεσίας του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και τις πανιατρικές κινητοποιήσεις που άρχισαν τη Δευτέρα και λήγουν αύριο. Στα πλαίσια αυτών των κινητοποιήσεων, οι γιατροί του ΙΚΑ κάνουν για το ίδιο διάστημα επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες.

Στα πλαίσια των κινητοποιήσεων, η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΠΙΣ έδωσε χτες συνέντευξη Τύπου. Η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΠΙΣ, (δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ), ζήτησε την άμεση ανάκληση της πράξης νομοθετικού περιεχομένου με την οποία καθιερώνονται μεταξύ των άλλων αμοιβές των 10 ευρώ για τους ελευθεροεπαγγελματίες γιατρούς που θα συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Το βασικό τους πρόβλημα λοιπόν είναι οι αμοιβές τους. Στην ερώτηση αν τάσσονται υπέρ ή κατά του ΕΟΠΥΥ, η απάντηση που δόθηκε ήταν ότι τάσσονται υπέρ ενός «σωστού συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας» με «σωστές παραμέτρους», όπως ένας «Ενιαίος Κανονισμός Παροχών που θα προέκυπτε μέσα απ' το διάλογο και όχι αυτόν που αποφάσισε η κυβέρνηση». Δηλαδή, ζητούν έναν ΕΟΠΥΥ με διαφορετικούς όρους. Επίσης, η πλειοψηφία της ηγεσίας του ΠΙΣ επανέλαβε το αίτημα για άμεση και ελεύθερη συνταγογράφηση και αναγραφή των ιατρικών πράξεων και εργαστηριακών εξετάσεων από όλους τους γιατρούς συμβεβλημένους ή μη με τον ΕΟΠΥΥ και τη σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με τον ΕΟΠΥΥ με την οποία οι συμβαλλόμενοι γιατροί θα αμείβονται κατά πράξη και περίπτωση.

«Να ματαιώσουμε τώρα τα σχέδια του μαύρου μετώπου συγκυβέρνησης, κεφαλαίου και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που απ' τη μία περιορίζουν δραματικά τις ιατροφαρμακευτικές παροχές στους εργατοϋπαλλήλους και απ' την άλλη οδηγούν την πλειοψηφία των γιατρών στο περιθώριο», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών με αφορμή τις πανιατρικές κινητοποιήσεις. «Καμιά εμπιστοσύνη, επισημαίνει η ΔΗΠΑΚ, στις συνδικαλιστικές ηγεσίες που υπηρετούν τα κόμματα της πλουτοκρατίας και τον ευρωμονόδρομο. Η αντίθεσή τους με την κυβέρνηση δεν γίνεται απ' τη σκοπιά των λαϊκών αναγκών και της πλειοψηφίας των γιατρών. Δεν αμφισβητούν τον πυρήνα της αντιλαϊκής πολιτικής, εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης της υγείας. Η θέση τους για "ελεύθερη επιλογή γιατρού", για πληρωμές "κατά πράξη και περίπτωση", η "δωρεάν" υγεία με πληρωμές απ' τα ασφαλιστικά ταμεία αποτελούν το όχημα για να ενισχυθούν τα συμφέροντα των μεγαλογιατρών κ.ά. μεγαλοεπιχειρηματιών στην υγεία, στρέφονται κατά των ασθενών και των γιατρών, πολλοί από τους οποίους θα βρεθούν στα όρια της επαγγελματικής τους επιβίωσης».

Συνάντηση κυβέρνησης - φαρμακοποιών

Συνάντηση έκανε χτες αντιπροσωπεία των φαρμακοποιών - με επικεφαλής τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) - με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, τους υφυπουργούς Οικονομικών Φ. Σαχινίδη, Υγείας Μ. Τιμοσίδη και τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ Γ. Βουδούρη. Στη συνάντηση αναφέρθηκε ότι η εξόφληση ενός σημαντικού μέρους των 400 εκατ. ευρώ που είναι τα χρέη του ΟΠΑΔ, του ΙΚΑ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ προς τους φαρμακοποιούς, συνδέονται με την καταβολή της πρώτης δόσης της δανειακής σύμβασης.

Να θυμίσουμε ότι η πλειοψηφία του ΠΦΣ έχει αποφασίσει κινητοποιήσεις με τη μορφή να μην χορηγούν με πίστωση φάρμακα στους ασφαλισμένους, δηλαδή στους συνταξιούχους και στους εργαζόμενους, στα φτωχά λαϊκά στρώματα λόγω των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων προς αυτούς. Μια μορφή που αναγκάζει τους ασφαλισμένους να πληρώνουν εξ ολοκλήρου τα φάρμακα τη στιγμή που οι συντάξεις έχουν γίνει προνοιακά επιδόματα, η ανεργία καλπάζει και οι μισθοί συρρικνώνονται δραστικά. Ετσι αντί να διεκδικήσουν μαζί με τους εργαζόμενους να πληρωθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό τα ασφαλιστικά ταμεία για να πάρουν τα λεφτά τους, έκοψαν τα φάρμακα απ' αυτούς που τα έχουν ανάγκη.

Σε ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε μετά τη συνάντηση ο ΠΦΣ αναφέρονται τα εξής: Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώσει 200 εκατ. ευρώ για το ΙΚΑ, ΟΠΑΔ και ΟΑΕΕ αύριο ενώ η επόμενη πληρωμή ορίστηκε για τις 13.2.2012. Ο ΟΓΑ από 1.2.2012 εντάσσεται στον ΕΟΠΥΥ και η πληρωμή των συνταγών του Νοεμβρίου 2011 θα γίνει στις 23.1.2012. Αύριο, θα γίνει σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας για να δοθεί η δυνατότητα να πληρώνουν οι φαρμακοποιοί με πίστωση προς τη φαρμακοβιομηχανία.

Οσον αφορά στα παλιά χρέη του ΟΠΑΔ (ο οποίος συνολικά οφείλει 300 εκατ. ευρώ στους φαρμακοποιούς) θα γίνει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα τα αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών.

Οι όροι της συμφωνίας είναι οι εξής: 1. Μέρος των χρεών (περίπου 45 εκατ. ) που αντιστοιχεί σε πληρωμή ενός μηνός του ΟΠΑΔ θα πληρωθεί αμέσως μετά την ψήφιση του Νομοσχεδίου. 2. Το υπόλοιπο μέρος θα πληρωθεί με την καταβολή της πρώτης δόσης της Δανειακής Σύμβασης και με ανώτατο χρονικό σημείο την 30.3.2012. 3. Δεν θα γίνει εκκαθάριση των συνταγών και έναντι αυτού θα γίνει κράτηση 3,5%, για την οποία θα εκδοθεί πιστωτικό τιμολόγιο ώστε να εκπέσει από την Εφορία. Η ηγεσία του ΠΦΣ θεωρεί «θετικές τις εξελίξεις» και καλεί τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους να αποφασίσουν σήμερα για τη στάση τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας

Για το Φάρμακο και τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με σχόλιό του τονίζει:

«

Τα σοβαρά προβλήματα που έχουν σωρευθεί στην παροχή δημόσιων υπηρεσιών Υγείας και Φαρμάκων στα λαϊκά στρώματα επιδεινώνονται ακόμα περισσότερο με τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας.

Η κρατική υποχρηματοδότηση της Δημόσιας Υγείας και των ασφαλιστικών ταμείων, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το κεφάλαιο, να στηριχθεί η επιχειρηματική δράση και ο ανταγωνισμός είναι η αιτία των άγριων περικοπών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού, του αποκλεισμού των ασφαλισμένων ακόμα και από στοιχειώδεις ανάγκες, των απλήρωτων γιατρών και φαρμακοποιών.

Απέναντι στο αδίστακτο μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης, ΕΕ και κεφαλαίου απαιτείται η ενίσχυση του κοινού μετώπου των εργατοϋπαλλήλων, των αυτοαπασχολούμενων, των φαρμακοποιών, των γιατρών, για πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των δαπανών για δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την αποζημίωση των χρωστούμενων σε γιατρούς και φαρμακοποιούς.

Η αποτελεσματικότητα του αγώνα σήμερα για λύσεις που ανακουφίζουν από τα οξυμένα προβλήματα ασθενών και υγειονομικών ενισχύεται και έχει προοπτική θέτοντας ως στόχο πάλης ένα αποκλειστικό δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, με κρατική βιομηχανία έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και δωρεάν διάθεσης των φαρμάκων από τις δημόσιες μονάδες Υγείας και το αναπτυγμένο δίκτυο κρατικών φαρμακείων.

Απαιτείται άλλος δρόμος ανάπτυξης, με λαϊκή εξουσία και οικονομία, που κριτήριό του είναι η ικανοποίηση των διευρυμένων κοινωνικών αναγκών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ