ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Απαίτησαν άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων

Από την κινητοποίηση έξω από το ΙΚΑ

MotionTeam

Από την κινητοποίηση έξω από το ΙΚΑ
Αμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας για τους άνεργους και έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για τις ανάγκες των γιορτών, απαίτησαν άνεργοι από όλους τους κλάδους, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ και των ταξικών συνδικάτων, που έγινε την Πέμπτη 30 Δεκέμβρη στη Θεσσαλονίκη. Η κινητοποίηση είχε δύο σταθμούς. Το κεντρικό κατάστημα του ΟΑΕΔ στη Δωδεκανήσου και τα κεντρικά γραφεία του ΙΚΑ στην οδό Αριστοτέλους, όπου επιδόθηκε το πλαίσιο των αιτημάτων για μέτρα που θα προστατεύσουν τους άνεργους και τις οικογένειές τους από τη φτώχεια και την εξαθλίωση που διαρκώς διευρύνεται. Η ανεργία ξεπερνά το 25% στη Θεσσαλονίκη καθώς οι άνεργοι είναι περισσότεροι από 130.000 με το εργατικό δυναμικό να υπολογίζεται στις 650.000. Η ανέχεια και η εξαθλίωση διαρκώς εξαπλώνεται καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις αρμόδιων υπηρεσιών ένας στους ένδεκα αναγκάζεται να πηγαίνει στα συσσίτια. Η ανεργία και η φτώχεια θα αυξηθούν, αναπόφευκτα, ως αποτέλεσμα της καπιταλιστικής κρίσης. Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, μονόδρομος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα είναι η οργάνωση της πάλης για τη δική τους αντεπίθεση.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η κινητοποίηση. Από τις 9.30 το πρωί ξεκίνησε η συγκέντρωση έξω από τον ΟΑΕΔ. Οι άνεργοι εργάτες μαζί με αυτοαπασχολούμενους που αναγκάστηκαν να κλείσουν τα καταστήματά τους και να προστεθούν στην στρατιά των ανέργων, αλλά και με εργαζόμενους επιχειρήσεων που είναι απλήρωτοι για μήνες, ή στα πρόθυρα της απόλυσης, μοίρασαν το κάλεσμα του ΠΑΜΕ προς τους άνεργους συναδέλφους τους που στην πλειοψηφία τους έμπαιναν στο κατάστημα του ΟΑΕΔ για να ανανεώσουν την κάρτα ανεργίας, ή να βγάλουν για πρώτη φορά κάρτα ανεργίας, να πάρουν το πενιχρό επίδομα κλπ. Κάλεσαν τους άνεργους, τους απλήρωτους εργαζόμενους, να συσπειρωθούν στο ΠΑΜΕ και στα ταξικά συνδικάτα, οργανωμένα και συντονισμένα με τους αυτοαπασχολούμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους, να δώσουν τη μάχη ενάντια στην πολιτική που κλέβει από το λαό για να μπουκώνει με νέες χρηματοδοτήσεις το κεφάλαιο.

Από την κινητοποίηση έξω από τον ΟΑΕΔ

MotionTeam

Από την κινητοποίηση έξω από τον ΟΑΕΔ
Ηταν εκεί, εργαζόμενοι από την ΑΜΑΣΑ που μέσα από τον αγώνα τους άνοιξαν δρόμο για να επεκταθεί και για 2ο χρόνο το επίδομα ανεργίας, από τη ΜΙΝΟΣ, την ΠΙΛΟΥΞ, την «ΚΟΥΝΣΤΟΦ» και πολλές ακόμη επιχειρήσεις και κλάδους (εμπόριο, επισιτισμός, ιματισμός κλπ.).

Από τον ΟΑΕΔ, με πορεία μέσω της Οδού Εγνατία, κατευθύνθηκαν προς το ΙΚΑ της Αριστοτέλους. Με τα συνθήματά τους δημιούργησαν κλίμα αγωνιστικού ξεσηκωμού, μέσα στο κέντρο της πόλης και στην αγορά του, που στενάζει εξαιτίας της ανέχειας του εργαζόμενου λαού.

Απαίτησαν:

Αμεσο έκτακτο επίδομα 1.000 ευρώ για τις ανάγκες των γιορτών.

Επίδομα ανεργίας και κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ για όλο το χρόνο της ανεργίας, στους άνεργους, όσους έκλεισαν τα μικρομάγαζά τους, τους συνταξιούχους.

Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των οικογενειών των ανέργων, για όλο το διάστημα της ανεργίας. Ο χρόνος της ανεργίας να είναι συντάξιμος.

Μείωση 30% των τιμών των ΔΕΚΟ, απαγόρευση διακοπής νερού, τηλεφώνου, ρεύματος.

Δωρεάν συγκοινωνία για άνεργους, σπουδαστές, για τους εργαζόμενους το πρωί, μείωση των εισιτηρίων του ΟΑΣΘ.

Διαγραφή χρεών από τόκους - πάγωμα δανείων- απαγόρευση των κατασχέσεων.

Επιδότηση ενοικίου 100%.

Κρατική διάθεση τροφίμων, μέσα από ειδικά κρατικά πρατήρια, ειδών ένδυσης και υπόδησης σε άνεργους - συνταξιούχους.

Κάλυψη κόστους σπουδών για τα παιδιά των ανέργων και των φτωχών αγροτών.

Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μαζικές προσλήψεις σε Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Επείγει η οργάνωση των ανέργων

Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η ανεργία στη Θεσσαλία, με τα ποσοστά της ν' αυξάνονται αλματωδώς. Η εκτόξευση της ανεργίας στα ύψη, γίνεται σε μια περίοδο που η κυβέρνηση όχι μόνο δεν παίρνει κανένα μέτρο για την προστασία των ανέργων, αλλά καταργεί και τις λίγες εναπομείνασες κατακτήσεις των εργαζομένων που υπήρχαν. Προχώρησε στην απελευθέρωση των απολύσεων με ουσιαστική κατάργηση της αποζημίωσης, μετέτρεψε το επίδομα ανεργίας σε επιδότηση προς τους εργοδότες, κόβει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανέργων κ.ά.

Οι απολύσεις στην περιοχή παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας, με τελευταίο κρούσμα την απόλυση δύο εργατών, παραμονή Πρωτοχρονιάς, στο εργοστάσιο μετάλλου «ΒΙΟΣΩΛ», στο Βόλο. Στο εργοστάσιο που οδηγείται στο κλείσιμο και πριν χρόνια απασχολούσε μέχρι και 200 εργαζόμενους, σήμερα απέμειναν μόνο εννέα. Οι απολύσεις άρχισαν από τότε που ξεκίνησε η λειτουργία εργοστασίου της επιχείρησης στην Τουρκία.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας μόνο το μήνα Νοέμβρη, έμειναν χωρίς δουλειά 3.587 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 1.172 ήταν με συμβάσεις αορίστου χρόνου, οι 1.434 με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και οι 981 πετάχτηκαν στο δρόμο με την εκβιαστική μέθοδο της οικειοθελούς αποχώρησης. Κατά μέσο όρο, δηλαδή, χάνουν τη δουλειά τους 143 εργαζόμενοι την ημέρα. Τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι αυξητική τάση των δεικτών της ανεργίας υπολογίζεται στη μισή ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Βεβαίως, ο αριθμός των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος αν συνυπολογιστούν οι ξεκληρισμένοι αγρότες και όσοι δεν είναι καταγεγραμμένοι.

Στη Λάρισα, οι άνεργοι αυξάνονται συνεχώς, καθώς εργοστάσια κλείνουν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις το προσωπικό σε εργοστάσια και άλλους χώρους δουλειάς μειώθηκε έως και 50%. Εκλεισαν επιχειρήσεις κλωστοϋφαντουργίας, ένδυσης, όπως ΠΕΛΑΣΓΙΣ - ΠΑΣΧΟΥΔΗΣ - ΡΑΠΤΕΞ - ΓΚΡΟΥΠ ΦΑΣΙΟΝ - ΤΕΓΟΣ, το εργοστάσιο ζάχαρης, οινοπνεύματος, οι βιομηχανίες ΚΑΡΑΛΗΣ - ΤΕΜΚΑ - ΕΛΒΙΟΦΥΛ - ΚΙΣΣΑΒΟΣ - ΠΡΙΜΑ κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ανεργία στους οικοδόμους φτάνει στο 80%, συμπαρασύροντας όλους τους κλάδους και τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με τις κατασκευές.

Στο νομό Μαγνησίας, μόνο στο πρώτο τρίμηνο του 2010, έχασαν τη δουλειά τους 3.300 εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα. Πολλοί απολύθηκαν ή έχουν βγει σε διαθεσιμότητα στις επιχειρήσεις «ΚΑΝΑΚΗΣ», «ΚΟΝΤΙ», «ΒΙΟΣΩΛ», «ΜΕΤΚΑ», «ΚΙΟΛΕΪΔΗΣ», «ΑΛΝΤΙ», «ΑΓΕΤ», ενώ διαλύθηκε η «ΕΒΙΕΣΚ» και έχουν κλείσει άλλες μικροεπιχειρήσεις.

Και στη Θεσσαλία η οργάνωση του αγώνα για την προστασία των ανέργων είναι επείγον ζήτημα και αφορά όλη την εργατική τάξη διεκδικώντας άμεσα, μεταξύ των άλλων, επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ σε όλους τους άνεργους όσο διαρκεί η ανεργία και να υπολογίζεται ο χρόνος αυτός ως συντάξιμος, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους άνεργους και τις οικογένειές τους, αναστολή πληρωμών των δανείων και απαγόρευση κατάσχεσης και πλειστηριασμού της κύριας και δευτερεύουσας κατοικίας μέχρι 150 τ.μ. για την τετραμελή οικογένεια, την περίοδο της ανεργίας μείωση των τιμολογίων στο ηλεκτρικό ρεύμα, στο νερό και το σταθερό τηλέφωνο κατά 50% και απαγόρευση διακοπής της σύνδεσής τους, δωρεάν βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς για τα παιδιά των ανέργων κ.ά.

Η κατάσταση, λοιπόν, θα χειροτερέψει πολύ περισσότερο αν οι εργαζόμενοι δεν πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, συσπειρωμένοι στο ΠΑΜΕ, οργανώνοντας την αντίστασή τους και παλεύοντας για την ανατροπή της αντεργατικής - αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης, τρόικας και πλουτοκρατίας.

ATLANTIC
Παλεύουν για δουλειά με πλήρη δικαιώματα

Κινητοποίηση έξω από το κατάστημα «ATLANTIC», στην οδό Γαμβέτα στη Θεσσαλονίκη, έγινε χτες στις 12 το μεσημέρι, με αιτήματα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας με πλήρη δικαιώματα και να πληρωθούν τα δεδουλευμένα που οφείλονται. Την κινητοποίηση οργάνωσαν η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης και η Επιτροπή Εργαζομένων στα καταστήματα «ATLANTIC». Κατήγγειλαν τόσο τον ιδιοκτήτη της εταιρείας «ATLANTIC» όσο και τους νέους αγοραστές των καταστημάτων που είναι στελέχη της κοινοπραξίας «ΑΡΙΣΤΑ», ότι με παράνομο και απάνθρωπο τρόπο έχουν συμφωνήσει τη μεταβίβαση των καταστημάτων (9) αφήνοντας τους εργαζόμενους (περίπου 80) απλήρωτους και άνεργους. Μάλιστα, οι νέοι ιδιοκτήτες εκβιάζουν τους εργαζόμενους να παραιτηθούν από κάθε κεκτημένο και να αποδεχθούν να επαναπροσληφθούν με ελαστικές σχέσεις εργασίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ