ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Γενάρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ»
«Μάννα» για το μεγάλο κεφάλαιο

Αρχισε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου, που προβλέπει την ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του κεφαλαίου, στο όνομα των επενδύσεων

Με σταθερό στόχο την περαιτέρω ενίσχυση των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, ξεκίνησε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή της Βουλής η συζήτηση για το νέο «αναπτυξιακό νόμο», ένα νόμο που προβλέπει ακόμα μεγαλύτερα προνόμια και φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο στο όνομα της αντιμετώπισης, δήθεν, της τρέχουσας οικονομικής κρίσης.

Σχολιάζοντας τα όσα ακούστηκαν πριν την κατάθεση του «αναπτυξιακού νόμου» ο εισηγητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, τόνισε χαρακτηριστικά ότι πολλοί περίμεναν το συγκεκριμένο νόμο ως «μάννα εξ ουρανού» και του απέδωσαν σχεδόν μεταφυσικές ιδιότητες, θυμίζοντας την παροιμία ότι «ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται», προκειμένου να αντεπεξέλθει στην τρέχουσα οικονομική κρίση.

Το νομοσχέδιο, είπε, αποσκοπεί στο να ενισχύσει τα μεγάλα συμφέροντα και την κερδοφορία του κεφαλαίου και όχι την ανάπτυξη της οικονομίας με βάση τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες. Αλλωστε, όπως είπε, το μεγάλο κεφάλαιο ήταν αυτό που ενισχύθηκε και τα προηγούμενα χρόνια με τους διάφορους αναπτυξιακούς νόμους και την αύξηση του ΑΕΠ, την ίδια στιγμή που το χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα ήταν συνεχές.

Το ερώτημα, τόνισε, είναι ανάπτυξη για ποιον και η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι προωθείται η ανάπτυξη της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, το οποίο δεν ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων αλλά για τη με κάθε τρόπο μεγιστοποίηση των κερδών του.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος, αναφερόμενος στα όσα διατυμπανίζει η κυβέρνηση ότι μέσω του «αναπτυξιακού νόμου» επιχειρείται η αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης, υπενθύμισε ότι με ανάλογη επιχειρηματολογία οδηγήθηκε σε συρρίκνωση η αγροτιά της χώρας, ενώ με την επιδίωξη «για εξωστρέφεια» της ελληνικής οικονομίας όχι μόνο δε θα αναπτυχθούν οι εγχώριες παραγωγικές δυνατότητες, αλλά θα πριμοδοτείται το κεφάλαιο να επενδύει σε άλλες χώρες, όπως έγινε το προηγούμενο διάστημα με τα Βαλκάνια.

Ακόμα και με τη δική σας οικονομική λογική, τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, εάν θέλατε ανάπτυξη των εγχώριων παραγωγικών δυνατοτήτων θα μπορούσατε να μιλάτε για την αγροτική οικονομία (τρόφιμα, ιματισμός, ένδυση), για τη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, όπου οι εφοπλιστές χτίζουν τα πλοία τους στο εξωτερικό, ή για την ενέργεια, τομέα όπου η κυβέρνηση προτιμά τις εισαγόμενες πηγές (φυσικό αέριο) και όχι την αξιοποίηση των εγχώριων.

Το συζητούμενο νομοσχέδιο, κατέληξε ο Ν. Καραθανασόπουλος, δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να αντιμετωπίσει την κλαδική ή την περιφερειακή ανισομετρία, ούτε να χτυπήσει την ανεργία, πολύ δε περισσότερο την τρέχουσα οικονομική κρίση αφού πρόκειται για ένα νόμο που είναι στην ουσία κρατική ρύθμιση προκειμένου να δοθούν σκανδαλώδεις επιδοτήσεις και φοροελαφρύνσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.

Εκ μέρους της ΝΔ ο εισηγητής, Σ. Καλογιάννης, επιφυλάχθηκε για την τελική θέση του κόμματός του πάνω στο νομοσχέδιο κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κατάργησε τον «επιτυχή» επενδυτικό νόμο των κυβερνήσεων της ΝΔ, ενώ και από τον ΛΑ.Ο.Σ. ο Α. Χρυσανθακόπουλος επιφυλάχθηκε για την τελική του στάση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση έχει καλές προθέσεις και το κόμμα του ασκεί εποικοδομητική αντιπολίτευση. Αντίθετη με το νομοσχέδιο δήλωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ε. Πασχαλίδου, ζητώντας μεταξύ άλλων τη θέσπιση αξιόπιστου πλαισίου ελέγχου.

Υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο ο υπουργός Ανάπτυξης, Μ. Χρυσοχοΐδης, είπε ότι σε αυτό περιέχονται διατάξεις που εγγυώνται τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα των επενδύσεων οι οποίες θα είναι «καινοτόμες και ποιοτικές». Οπως ανέφερε, στόχος του υπουργείου είναι στις 15 Μάρτη να εγκριθούν τα πρώτα επενδυτικά σχέδια του «αναπτυξιακού νόμου» και η επιδίωξη είναι μέσα στο 2011 να εγκριθούν επενδύσεις ύψους 4 δισ. ευρώ. Κατά τον υπουργό στο νομοσχέδιο δεν υπάρχει «ούτε μια φωτογραφική διάταξη» και αυτό είναι «πολύ γενναίο για τους νέους» αφού θέτει ως στόχο στα πλαίσια της «νεανικής επιχειρηματικότητας» να δημιουργηθούν 50.000 επιχειρήσεις τα επόμενα δύο χρόνια.

ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ ΓΙΑ «ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ»
Πάτημα για νέα αντιλαϊκά πακέτα

Στα σκαριά το νέο φορολογικό νομοσχέδιο. Νέες ελαφρύνσεις στο κεφάλαιο. Τάχα «αυστηροποίηση» ποινών για φορολογικές παραβάσεις

Λίγες μέρες μετά την επιχείρηση διαγραφής για τα 24 δισ. ευρώ με τα ληξιπρόθεσμα φέσια μιας δράκας μεγαλοοφειλετών προς την Εφορία, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επανέρχεται και πάλι στο γνωστό τροπάρι, τάχα, για την ...πάταξη της φοροδιαφυγής.

Την ίδια στιγμή μαζί με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς (ΕΕ - ΔΝΤ) βάζουν τις τελευταίες πινελιές και για το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο που αφορά στην εξειδίκευση των αντιλαϊκών μέτρων μέχρι και για το 2014. Πρόκειται για πρόσθετα μέτρα πάνω από 12 δισ. ευρώ - 5% του παραγόμενου ΑΕΠ - που μεταφράζονται σε νέες εκρηκτικές ανατιμήσεις φόρων απέναντι στο λαό, παραπέρα τσεκούρωμα σε μισθούς, συντάξεις, δικαιώματα, που με βάση τα χρονοδιάγραμμα κλιμάκωσης θα ανακοινωθούν μέχρι το Μάρτη του 2011. Με τα νέα πακέτα ξετυλίγουν και νέες προκλητικές ενισχύσεις, ελαφρύνσεις και προνόμια στις μερίδες της πλουτοκρατίας, σε συνέχεια αυτών που ήδη έδωσαν στους τραπεζίτες, μεγαλοβιομήχανους και τα άλλα τρωκτικά του κοινωνικά παραγόμενου πλούτου.

Η κυβερνητική προπαγάνδα για τη φοροδιαφυγή έχει στόχο να συγκαλύψει και δικαιολογήσει τα παραπάνω, όπως επίσης και τα αίτια της καπιταλιστικής κρίσης. Πρόσφατα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε αντίστοιχη ρότα με αυτή της ΝΔ εκχώρησε και καθεστώς προκλητικής φορολογικής αμνηστίας στις μερίδες της πλουτοκρατίας που φυγάδευσαν κεφάλαια στο εξωτερικό. Είναι πρόκληση να μιλούν για φοροδιαφυγή αυτοί που θεσμοθέτησαν νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα κέρδη των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων, το λεγόμενο «επαναπατρισμό κεφαλαίων», τον πακτωλό των ενισχύσεων μέσω και του νέου «επενδυτικού νόμου», του ΕΣΠΑ, νέες φοροελαφρύνσεις στο κεφάλαιο στο όνομα της «διατήρησης των θέσεων εργασίας», απαλλαγές στα κέρδη από τόκους κρατικών ομολόγων για τους μεγαλορεντιέρηδες, για κέρδη από χρηματιστηριακό τζόγο κ.ά.

Για την πλουτοκρατία είναι που έχουν βάλει στα σκαριά και νέες φοροελαφρύνσεις μέσω του «συμπληρωματικού» φορολογικού νομοσχεδίου που θα καταθέσουν στο αμέσως επόμενο διάστημα. Σε αυτό το πλαίσιο έχουν δεσμευθεί και για την παραπέρα μείωση του συντελεστή φορολογίας κερδών κατά 4 ακόμη μονάδες (24% από 20%). Στο ίδιο νομοσχέδιο θα χωρέσουν και ρυθμίσεις για την «αυστηροποίηση» των ποινών σε περιπτώσεις απόκρυψης ΦΠΑ και άλλης «φορολογητέας ύλης», που επιχειρούν να τις διαφημίσουν, τάχα, ως ...κεντρικό ζήτημα της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Η όποια αυστηροποίηση του νομικού πλαισίου δεν αγγίζει τα αρπακτικά της πλουτοκρατίας, όπως δεν ανησύχησαν ούτε και από τις προηγούμενες δήθεν «αυστηροποιήσεις», με τελευταία την πρόσφατη από την κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, στον ίδιο φορολογικό νόμο που κλιμάκωνε την αφαίμαξη σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων.

Η ανημπόρια των λαϊκών στρωμάτων, η κάθετη πτώση της λαϊκής κατανάλωσης παίρνουν ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις από τα μέτρα όπως τις νέες ανατιμήσεις στο ΦΠΑ που μπήκαν σε εφαρμογή από την 1η του Γενάρη. Οι λεονταρισμοί τους γύρω από τη φοροδιαφυγή αποσκοπούν στη δημιουργία πρόσφορου κλίματος για τα νέα πακέτα, για την αντιλαϊκή κλιμάκωση που σκοπεύουν να ξεδιπλώσουν για τη συνέχεια.

Σύμφωνα και με το μνημόνιό τους, τα όποια έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ούτε σχετίζονται, ούτε και στο παραμικρό περιορίζουν τα νέα μέτρα και τους αντιλαϊκούς φόρους...

«Αντικειμενικά» χαράτσια

Μαζικά χαράτσια φορτώνει η κυβέρνηση στη λαϊκή κατοικία. Η ταρίφα στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, που εντάχθηκαν στο λεγόμενο αντικειμενικό σύστημα, ξεκινά από τα 600 ευρώ στο τετραγωνικό μέτρο!

Προκειμένου να δικαιολογηθούν φτάνουν στον ισχυρισμό ότι δεν πρόκειται για «φοροεισπρακτικό μέτρο», αλλά για άρση της «αυθαιρεσίας και αδιαφάνειας στον προσδιορισμό της φορολογητέας ύλης των ακινήτων»... Ισχυρισμός που έχει πολύ κοντά ποδάρια. Με βάση το επικαιροποιημένο μνημόνιο και τον κρατικό προϋπολογισμό, το σχετικό κονδύλι φτάνει κοντά στο 1 δισ. ευρώ, παίρνοντας αύξηση 270 εκατ. ευρώ. Αλλά δεν πρόκειται μόνο γι' αυτά. Οι ανατιμήσεις ανεβάζουν κατακόρυφα και χαράτσια όπως το ΕΤΑΚ, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) που πληρώνεται μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, τα τεκμήρια φορολόγησης πάνω στην πρώτη κατοικία και βέβαια τους φόρους για γονικές παροχές, κληρονομιές κ.ά.

Στο επόμενο «κλικ» ετοιμάζουν γενικευμένα χαράτσια απέναντι στους μικροϊδιοκτήτες με την εξομοίωση των «αντικειμενικών» με τις εμπορικές τιμές...

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αποπροσανατολιστικοί λεονταρισμοί

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη φοροδιαφυγή

Σχετικά με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη φοροδιαφυγή το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σε σχόλιό του επισημαίνει:

«Την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με τη συναίνεση της ΝΔ, συνεχίζει τη μείωση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και αυξάνει τα προνόμιά τους, μεταφέροντας διαρκώς ασήκωτα βάρη στους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, οι εξαγγελίες της για κυνήγι της φοροδιαφυγής, από τη μία, είναι αποπροσανατολιστικοί λεονταρισμοί και, από την άλλη, σηματοδοτούν το άγριο κυνήγι των λαϊκών στρωμάτων που αδυνατούν να καταβάλλουν τους φόρους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ