ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάη 2019 - Κυριακή 5 Μάη 2019
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΝΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΜΑΤΙ
Αναζωπυρώνεται ο καβγάς μακριά από την ουσία

Με αφορμή ντοκιμαντέρ με αποκαλυπτικά ντοκουμέντα

Η περιοχή λίγες μέρες μετά από την πυρκαγιά

Eurokinissi

Η περιοχή λίγες μέρες μετά από την πυρκαγιά
Πολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση, στη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα, που επικεντρώνεται όμως σε επιμέρους υπαρκτές πλευρές, αποσιωπώντας το κύριο, ότι υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα της δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας, προκάλεσε το ντοκιμαντέρ που μετέδωσε τηλεοπτικός σταθμός για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι.

Το ντοκιμαντέρ του «ΣΚΑΪ» μετέδωσε διαλόγους υπηρεσιακών παραγόντων, που δείχνουν ότι επικράτησαν χάος και ασυνεννοησία τόσο στην Πυροσβεστική όσο και στη συνεργασία της με τους άλλους εμπλεκόμενους φορείς (Αστυνομία, Πολιτική Προστασία κ.λπ.). Σύμφωνα με μαρτυρίες, αρκετή ώρα πριν ο πρωθυπουργός επισκεφτεί το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής, υπήρχαν αναφορές για νεκρούς.

Με αφορμή αυτήν την καταγραφή, ο τότε υπουργός Δημόσιας Τάξης, Ν. Τόσκας, δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ότι δεν ενημέρωσε τον Αλ. Τσίπρα για τους νεκρούς που είχαν εντοπιστεί γιατί οι πληροφορίες ήταν «ασαφείς». Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει «αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή» και «κυνισμό», καθώς έστησε επικοινωνιακή φιέστα μπροστά στις κάμερες, την ώρα που γνώριζε ότι βρίσκεται μπροστά σε μια πρωτοφανή τραγωδία με πολλούς νεκρούς. Απαντώντας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, κατηγόρησε τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι «επιχειρεί τυμβωρυχία».

Νομοσχέδιο για την Πολιτική Προστασία

Η αντιπαράθεση αυτή συνέπεσε με την έναρξη της διαδικασίας διαβούλευσης του νομοσχεδίου για το νέο Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας, όπου περιλαμβάνεται και η ίδρυση Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας, την οποία είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός μετά τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι Αττικής. Η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί, όπως ανακοινώθηκε, σε μερικές μέρες, καθώς πρόκειται για «επείγουσες ρυθμίσεις».

Στο όνομα του αποτελεσματικότερου συντονισμού όλων των φορέων που εμπλέκονται στη διαχείριση «κρίσεων», στο νομοσχέδιο προβλέπεται μεταξύ άλλων ενιαία αντιμετώπιση, ανεξάρτητα από το είδος, την έκταση, την πολυπλοκότητα, την αιτία και την περιοχή εκδήλωσης των σχετικών συμβάντων, με εφαρμογή σε όλα τα επίπεδα διοίκησης: Κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό και σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Ο σχεδιασμός αυτός αφορά σε όλες τις φάσεις κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού, από την πρόληψη έως την αποκατάσταση, για όλες τις κατηγορίες κινδύνων και ανεξάρτητα από το μέγεθος και την ένταση των καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Την ίδια ώρα, βέβαια, καμιά πρόβλεψη δεν υπάρχει για ουσιαστική ενίσχυση της Πυροσβεστικής με έμψυχο υλικό και μέσα, ενώ αναβαθμίζεται ο ρόλος ΜΚΟ στην πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών, καθώς προβλέπεται ότι το Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας θα συντονίζει το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις του Συστήματος Εθελοντισμού Πολιτικής Προστασίας, καθώς επίσης και φορείς του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, με το νομοσχέδιο θεσμοθετείται η Εθνική Αρχή Πολιτικής Προστασίας, η οποία προβλέπεται να είναι αυτοτελής δημόσια υπηρεσία, υπαγόμενη στον υπουργό Δημόσιας Τάξης. Το Εθνικό Συντονιστικό Κέντρο Πολιτικής Προστασίας (ΕΣΚΕΠΠ) θα λειτουργεί ως Ειδική Υπηρεσία της Εθνικής Αρχής με 24ωρη λειτουργία, ως κέντρο διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών και συντονισμού για όλες τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας επιπέδου κεντρικής διοίκησης. Επίσης, θα μπορεί να επεμβαίνει τόσο σε περιφερειακό όσο και σε τοπικό επίπεδο, ανάλογα με την εκτίμηση της κατάστασης.

ΣΥΝΕΔΡΙΟ «ECONOMIST» ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΑΝΑΤ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ
Διαβεβαιώσεις ΝΔ για προσήλωση στον ευρωατλαντικό σχεδιασμό

Οι προοπτικές που ανοίγονται για μπίζνες στην Ανατ. Μεσόγειο, με τις συμπράξεις ομίλων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, στον ανταγωνισμό με άλλα κεφάλαια, ήταν το αντικείμενο «επενδυτικού συνεδρίου» που διοργάνωσε το «Economist» στη Νέα Υόρκη.

Μεταξύ των συμμετεχόντων, ο τομεάρχης Εξωτερικών της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, ο οποίος, σε στρατηγική ταύτιση με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στους στόχους και τις ανάγκες του κεφαλαίου, είπε ότι «η Ελλάδα μπορεί να λειτουργήσει ως ενεργειακή γέφυρα που θα συνδέει την Ανατολική Μεσόγειο με την ευρωπαϊκή ενιαία ενεργειακή αγορά, διαδραματίζοντας έναν κεντρικό ρόλο στην προάσπιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ενωσης».

Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η ΝΔ, «ως η επόμενη κυβέρνηση της Ελλάδας», «θα ενισχύσει και θα εμβαθύνει όλα τα σχήματα συνεργασίας στην Ανατ. Μεσόγειο και τη στρατηγική συνεργασία Ελλάδας - ΗΠΑ και Ελλάδας - Ισραήλ (...) Θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις για μια ισχυρότερη Ευρώπη και μια στέρεη αποτελεσματική διατλαντική σχέση».

Ο πρ. αναπλ. υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Νεγρεπόντε είπε πως οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και υποστηρίζουν την ενισχυμένη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, χαρακτηρίζοντάς την πολύ σημαντική γεωπολιτική εξέλιξη. Αναφέρθηκε επίσης στον ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος στις συνεργασίες για τα Ενεργειακά και την ασφάλεια στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Φρ. Φάνον, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, ανέπτυξε το πόσο σημαντική είναι για τις ΗΠΑ η Ανατολική Μεσόγειος, που μπορεί να καταστεί πάροχος ενεργειακής ασφάλειας προς την Ευρώπη, ενώ για τους διαδρόμους μεταφοράς σημείωσε ότι η ίδια η αγορά θα αποφασίσει ποιος είναι προτιμότερος.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του περιλάλητου «American Jewish Committee», Ντέιβιντ Χάρις, προέβλεψε ότι οι σχέσεις Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ θα αναπτυχθούν περαιτέρω, αποτελώντας «κίνητρο για δυνητικούς επενδυτές». «Με τη διαπίστωση ότι χρειάζεται μια εναλλακτική στρατηγική έναντι της Τουρκίας, η οποία δεν μπορεί να είναι ο μοναδικός σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή, έχουμε πλέον μια μεγάλη αλλαγή στην Ανατολική Μεσόγειο», υποστήριξε.

Μάλιστα, παρομοίασε τη συνεργασία που υπάρχει στα Ενεργειακά με την Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ανθρακα και Χάλυβα (πρόδρομος των ΕΟΚ - ΕΕ). «Δεν είμαστε αφελείς ότι θα γίνει εν μια νυκτί, όμως υπάρχουν οι προοπτικές», είπε, χαρακτηρίζοντας συνάμα Τουρκία, Ιράν και Ρωσία «τα τρία ρίσκα για την περιοχή».

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γ. Λακκοτρύπης, είπε ότι οι χώρες της περιοχής αναζητούν από κοινού τρόπους για να μειώσουν τα τεχνικά, οικονομικά και πολιτικά ρίσκα και για να λειτουργούν και να επενδύουν οι εταιρείες στις αντίστοιχες ΑΟΖ τους και στην Ανατολική Μεσόγειο συνολικά. Τέλος, ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χ. Γεωργιάδης, έστειλε μήνυμα ότι η πόρτα είναι ανοιχτή και στην Τουρκία, προκειμένου να συμμετάσχει σε αυτό το δίκτυο συνεργασίας, μέσα από την επίλυση του Κυπριακού και τη βελτίωση των σχέσεων με τη Δύση.

Εκδρομή - προσκύνημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ), τιμώντας την 70ή επέτειο λήξης της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ, το 1949, διοργανώνει 5ήμερη εκδρομή - προσκύνημα στην ΚΔ Μακεδονία και την Ηπειρο (6 - 11 Ιούλη) για την επίσκεψη σε ιστορικούς τόπους δράσης του ΔΣΕ.

Συγκεκριμένα: Η εκδρομή θα ξεκινήσει από τη Νάουσα με τη συμμετοχή στη χρονιάτικη εκδήλωση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και των επαναπατρισμένων πολιτικών προσφύγων και περιλαμβάνει επίσκεψη σε ιστορικούς τόπους σε Φλώρινα, Καστοριά, Πρέσπες, Νεστόριο, μνημείο στην Κοτύλη, επίσκεψη στο Μουσείο - Μνημείο του ΔΣΕ, στο Γράμμο (στη Θεοτόκο), στη Λυκόραχη (μνημείο του ΔΣΕ), Κόνιτσα και Γιάννενα.

Για συμμετοχή - πληροφορίες στα γραφεία της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ (Μαυρομματαίων 12, 2ος όροφος, τηλ.: 210.8222.952).

ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τιμά τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, τιμώντας την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, πραγματοποιεί εκδήλωση - κατάθεση στεφάνων στο Θυσιαστήριο της Λευτεριάς στην Καισαριανή την Πέμπτη 9 Μάη, στις 11 π.μ. Καλούνται οι αγωνιστές της Αντίστασης, όλα τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Αττικής να συμμετάσχουν με τα λάβαρα και τις σημαίες της Αντίστασης. Θα γίνει προσυγκέντρωση μπροστά στο παλιό δημαρχείο Καισαριανής, επί της Υμηττού.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι αιτίες που οδήγησαν στην καταστροφή παραμένουν στο ακέραιο

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιο για τις αποκαλύψεις που έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με την πυρκαγιά στο Μάτι, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τα στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι επιβεβαιώνουν το "μπάχαλο" που επικρατούσε τις κρίσιμες στιγμές και τις εγκληματικές ευθύνες, ως αποτέλεσμα της πολιτικής τόσο της σημερινής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων, στους τομείς της πυρόσβεσης και πολιτικής προστασίας. Το χειρότερο απ' όλα είναι ότι τα προβλήματα αυτά παραμένουν στο ακέραιο κι ενώ έχει ήδη ξεκινήσει η νέα αντιπυρική περίοδος, παρά τα μεγάλα λόγια και τις εξαγγελίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Προθεσμία πήρε ο Ανδ. Λοβέρδος

Προθεσμία για τις 30 Μάη έλαβε ο πρώην υπουργός Υγείας του ΠΑΣΟΚ, Ανδ. Λοβέρδος, που κλήθηκε ως ύποπτος για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας άνω των 200.000 ευρώ, σχετικά με την υπόθεση «Novartis». Ο υπουργός εκπροσωπήθηκε από τον δικηγόρο του. Επίσης, στην Εισαγγελία Διαφθοράς επεστράφη από τη Βουλή και η δικογραφία με κεντρικό πρόσωπο τον πρώην υπουργό Υγείας της ΝΔ, Μ. Σαλμά, σχετικά με την υπόθεση των υπερτιμολογημένων αρθροσκοπήσεων και την ενδεχόμενη ζημιά του ΕΟΠΥΥ. Πληροφορίες αναφέρουν πως μετά το «πράσινο φως» από τη Βουλή για την άρση ασυλίας του (την ζήτησε και ο ίδιος), εστάλη η κλήση για παροχή εξηγήσεων την ερχόμενη Δευτέρα.

Προσφορές για τα μνημεία σε Μακρόνησο και Γυάρο
  • Φίλος του ΚΚΕ από τη Νέα Υόρκη προσφέρει στο ΚΚΕ 500 δολάρια στη μνήμη του Σαράντου Οικονομάκου, που εκτελέστηκε στην Τρίπολη το 1949, και στη μνήμη όλων των κομμουνιστών που πέρασαν από Μακρόνησο και Γυάρο, για την τοποθέτηση μνημείου.
  • Ο Στέφανος Πλάκας προσφέρει 500 ευρώ στο ΚΚΕ, για την κατασκευή μνημείου της ΚΕ στη Γυάρο. Στη μνήμη του Μακρονησιώτη πατέρα του Κωνσταντίνου Πλάκα και όλων των δεσμωτών της Γυάρου και της Μακρονήσου.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org