ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ
Δυναμικό «όχι» σε εγκατάσταση LNG

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Ελευσίνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Ελευσίνα
Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες στην Ελευσίνα, στην πλατεία Ευμολπιδών, σωματεία και φορείς της πόλης ενάντια στον σχεδιασμό της κυβέρνησης και εφοπλιστών για δημιουργία στον Κρόνο εγκατάστασης αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Ο κεντρικός ομιλητής, Βαγγέλης Γκίνης, πρόεδρος της Ενωσης Εμπόρων - Βιοτεχνών - Επαγγελματιών Ελευσίνας - Μάνδρας, αναφέρθηκε αρχικά στο πώς προέκυψε το ζήτημα του LNG που συνδέεται με την εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ΝΑΤΟ - Ρωσίας στην Ουκρανία και τους ενεργειακούς ανταγωνισμούς. Σημείωσε ότι την ώρα που ο λαός έχει οδηγηθεί στην ενεργειακή φτώχεια και «αδυνατούμε να πληρώσουμε απλά έναν λογαριασμό ρεύματος, από την άλλη μεριά οι Ελληνες εφοπλιστές έχουν αυτήν τη στιγμή το μεγαλύτερο στόλο μεταφοράς LNG παγκοσμίως, αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Τα ημερήσια ναύλα ενός τέτοιου πλοίου το 2016 ήταν 50.000 δολάρια και σήμερα είναι 400.000!».

Τόνισε ότι σε μια ιδιαίτερα επιβαρυμένη περιοχή όπως το Θριάσιο, όπου ήδη είναι πολύ μεγάλος κίνδυνος ενός Βιομηχανικού Ατυχήματος Μεγάλης Εκτασης, «όλες οι κυβερνήσεις, οι περιφερειακές και δημοτικές αρχές δουλεύουν για τους σχεδιασμούς και τα κέρδη των ομίλων, σταθερά και αποτελεσματικά. Ολοι στηρίζουν τις πάνω από 50 φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών και την εθελοντική τους φορολογία. Ολοι πίνουν νεράκι στο όνομα της ΕΕ, όπου δική της επίσημη αρχή είναι αυτή με βάση την οποία "ο ρυπαίνων πληρώνει" και όσο πληρώνει - πενταροδεκάρες σε σχέση με τα αμύθητα κέρδη του - μπορεί να μας μαυρίζει τα πνευμόνια και τη ζωή».

Αναφέρθηκε ακόμα στα πρόσφατα επικίνδυνα περιστατικά όπως η πυρκαγιά στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, η οποία πέρασε δίπλα από τα σπίτια και μπήκε μέσα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο, και τόνισε: «Ο φόβος που κυρίευσε τους κατοίκους της περιοχής, με βάση και την πρόσφατη εμπειρία από τη Νέα Αγχίαλο με τις εκρήξεις πυρομαχικών εξαιτίας των πυρκαγιών, δεν μπορεί να βρει ανακούφιση στα μηνύματα του 112. Η οργή και η αγανάκτηση των εγκλωβισμένων οδηγών στην Εθνική οδό τις προηγούμενες μέρες λόγω του φλεγόμενου βυτιοφόρου, έδωσαν τη θέση τους στη συνειδητοποίηση ότι δεν υπάρχει ούτε καν ένα υποτυπώδες σχέδιο για την αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών. Αυτά τα περιστατικά, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, έχουν αποδείξει πολλάκις ότι τα μέτρα προστασίας της ζωής μας είναι ασύμφορο κόστος για τις κυβερνήσεις και τους μεγάλους ομίλους και όπως είναι λογικό το δόγμα της "κακιάς στιγμής" και της ευθύνης κάποιου "σταθμάρχη" θα εφαρμοστεί και στην περίπτωση αυτών των εγκαταστάσεων».

Και κατέληξε: «Το κράτος δεν μπορεί να δουλεύει και για τους εφοπλιστές και για εμάς. Εχει ξεκάθαρα τις προτεραιότητές του και καιρός είναι να αναρωτηθούμε κι εμείς σιγά σιγά, πότε θα βάλουμε μπροστά τις δικές μας».

Στηλίτευσε ακόμα τους «σωτήρες» όπως ο δήμαρχος Ελευσίνας, που δήθεν τώρα καλεί σε αγώνες ενώ στηρίζει τον αντιλαϊκό σχεδιασμό, ή τον υποψήφιο βουλευτή Νεφελούδη που ψάχνει για ανταλλάγματα, και κατέληξε: «Εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στη συλλογική μας δύναμη, τη δύναμη του κινήματος. Στη σύγκρουση συμφερόντων των κερδών των λίγων και της προστασίας της ζωής μας εμείς ποτέ δεν θα απαντήσουμε με "ναι μεν αλλά".

Στο δίλημμα ή οι ζωές μας ή τα κέρδη τους, όλο και περισσότεροι απαντάμε οι ζωές μας και αυτό φαίνεται και σήμερα και θα φανεί στους αγώνες που έχουμε μπροστά μας».

Εκ μέρους της Ενωσης Γονέων Μαθητών Ελευσίνας η αντιπρόεδρός της, Σωτηρία Εμμανουήλ, στη δική της παρέμβαση ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Μεγαλώνουμε τα παιδιά μας σε μία παραλιακή περιοχή, η οποία βρίσκεται συγχρόνως, ή μάλλον βρισκόταν, λίγα μόλις λεπτά από ένα πευκοδάσος. Ωστόσο σήμερα τα παιδιά μας δεν μπορούν να απολαύσουν ούτε την θάλασσα αλλά ούτε και το βουνό, μετά και τις τελευταίες πυρκαγιές. Είναι αναγκασμένα, όπως είναι όλοι οι κάτοικοι της Ελευσίνας και των γύρω περιοχών, να ζουν σε ένα επιβαρυμένο περιβάλλον και υπό τον κίνδυνο ενός μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, παρά την τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας».

Και συμπλήρωσε: «Δεν δεχόμαστε από τη μία να βλέπουμε τους ενεργειακούς κολοσσούς που επεκτάθηκαν μέσα στην πόλη μας ουσιαστικά να θησαυρίζουν και από την άλλη να μην μπορούμε να βάλουμε πετρέλαιο για να ζεσταθούμε εμείς και τα παιδιά τον χειμώνα στο σπίτι και, παράλληλα, στα σχολεία πολλές φορές το καλοριφέρ να ανοίγει με το σταγονόμετρο.

Δεν ανεχόμαστε από τη μία να σχεδιάζεται αποθήκη και μεταφορά LNG και από την άλλη να μην υπάρχει κανένας σχεδιασμός για την αξιοποίηση και την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου για πάρκα και για ελεύθερους χώρους.

Καλούμε τους γονείς, τους κατοίκους της περιοχής να μη δεχτούν καμία επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση, να μη δεχτούν ούτε στην περιοχή μας αλλά ούτε και στις γύρω περιοχές να δημιουργηθεί ακόμα μία επικίνδυνη υποδομή».

Παρέμβαση έκανε και ο Χρήστος Ματσούκας, αντιπρόεδρος της Α΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, ενώ οι συγκεντρωμένοι στη συνέχεια έκαναν πορεία στους δρόμους της Ελευσίνας και ανανέωσαν το αγωνιστικό ραντεβού με κινητοποίηση την αύριο Παρασκευή 1 Σεπτέμβρη μπροστά στο λιμάνι του Κρόνου στις 8 π.μ.

Κάλεσμα στην κινητοποίηση απευθύνουν οι εξής φορείς: Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής Παράρτημα Θριασίου, Σωματείο Εργαζομένων ΓΝΕ «Θριάσιο», Ενωση ΕΒΕ Ελευσίνας Μάνδρας - Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, Σύλλογος Εργαζομένων Δήμων Ελευσίνας, Ασπροπύργου & Μάνδρας, Σύλλογος Γυναικών Ελευσίνας (μέλος ΟΓΕ), Ενωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ελευσίνας, Κλαδικό Σωματείο Ενέργειας Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας, Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Σύλλογος Εκπαιδευτικών Δυτικής Αττικής «Κώστας Βάρναλης».

ΤΗΝΟΣ
Τραγικός θάνατος 3χρονου από πνιγμό

Ενα 3χρονο παιδί πέθανε από πνιγμό το πρωί της Τρίτης, στο νησί της Τήνου. Ο πνιγμός προήλθε πιθανότατα από σταφύλι, καθώς κατά τις πρώτες βοήθειες αστυνομικών, το παιδί έβγαλε τουλάχιστον δύο ρώγες από το στόμα του. Οταν ωστόσο έφτασε με περιπολικό της αστυνομίας στο Κέντρο Υγείας Τήνου, ήταν ήδη αργά αφού το παιδί είχε ήδη αφήσει την τελευταία του πνοή. Το παιδί βρισκόταν με οικιακή βοηθό, που όταν αντιλήφθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά ειδοποίησε την οικογένεια του μικρού και ακολούθησε η μεταφορά του στο αστυνομικό τμήμα και το Κέντρο Υγείας. Οπως κατήγγειλε ο πατέρας του, αν το Κέντρο Υγείας δεν ήταν τόσο υποστελεχωμένο, ίσως να υπήρχε ελπίδα για το 3χρονο παιδί.

Περιπολικό παρέσυρε 65χρονο στο Μοσχάτο

Τραγικό θάνατο βρήκε 65χρονος χτες, στην παλαιά παραλιακή οδό, στο ύψος του Μοσχάτου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, περιπολικό όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας τον παρέσυρε και τον τραυμάτισε θανάσιμα. Ο άνδρας φέρεται να προσπάθησε να διασχίσει την Εθνάρχου Μακαρίου. Στο σημείο έφτασε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ