ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
Στη σημερινή ενότητα «Διεθνή και Οικονομία» μπορείτε να διαβάσετε:
  • «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ: «Μεταμνημονιακά μνημόνια» με σχέδιο μαζικών πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία
  • ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Σε πρώτο πλάνο ενεργειακά και γεωπολιτικά σχέδια στον Νότιο Καύκασο
  • ΗΠΑ: Διευρύνεται η φτώχεια στη μητρόπολη του καπιταλισμού

«ΚΟΚΚΙΝΑ» ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΔΑΝΕΙΑ
«Μεταμνημονιακά μνημόνια» με σχέδιο μαζικών πλειστηριασμών στη λαϊκή κατοικία

Οι πιέσεις και οι εκβιασμοί και στα λαϊκά σπίτια θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, ώστε οι τραπεζικοί όμιλοι να τροφοδοτήσουν με φρέσκο χρήμα τα «βιώσιμα» επιχειρηματικά σχήματα
Οι πιέσεις και οι εκβιασμοί και στα λαϊκά σπίτια θα ενταθούν το επόμενο διάστημα, ώστε οι τραπεζικοί όμιλοι να τροφοδοτήσουν με φρέσκο χρήμα τα «βιώσιμα» επιχειρηματικά σχήματα
Με κεντρικό άξονα την κλιμάκωση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και ταυτόχρονα την ενίσχυση των εκβιασμών και πιέσεων προς τις λαϊκές οικογένειες εξελίσσεται η επιχείρηση των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, σε ό,τι αφορά το νευραλγικό ζήτημα της διαχείρισης και της απομείωσης της μάζας με τα «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδας, τα «κόκκινα» δάνεια (νοικοκυριών και επιχειρήσεων) φτάνουν σήμερα σε περίπου 92 δισ. ευρώ, από 14,5 δισ. ευρώ το 2008, όταν εκδηλώθηκε η καπιταλιστική κρίση. Σε κάθε περίπτωση, η μαζική απαξίωση κεφαλαίων, που έχει ήδη συντελεστεί και συνδέεται μεταξύ άλλων με τα χιλιάδες «λουκέτα» σε επιχειρήσεις, δεν στάθηκε αρκετή για την επάνοδο της οικονομικής δραστηριότητας σε φάση εντατικής ανάκαμψης. Ταυτόχρονα, τα αστικά επιτελεία επισημαίνουν ως την άλλη όψη του ίδιου προβλήματός τους ότι τα «κόκκινα» δάνεια αποτελούν «βαρίδι» για την ανάκαμψη της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις βιώσιμες επιχειρήσεις και τους ομίλους που διεκδικούν να τραβήξουν την κούρσα της ανάκαμψης του κεφαλαίου.

Την ίδια ώρα, η στοχοθεσία των τραπεζών για το τέλος του 2019 προβλέπει την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων στα 66,4 δισ. ευρώ (από 92 δισ. σήμερα), δηλαδή κατά 25,6 δισ. ευρώ, σε μια εξέλιξη που έρχεται να αναδείξει το εύρος των επικείμενων πλειστηριασμών αλλά και των παρεμβάσεων και αναδιαρθρώσεων, όπως για παράδειγμα η πώληση προβληματικών δανείων από τις τράπεζες στα διάφορα «επενδυτικά» funds. Βέβαια η τέτοια εξέλιξη διενεργείται στο έδαφος των νομοθετικών παρεμβάσεων που κλιμακώνει η κυβέρνηση, σφίγγοντας τη θηλιά στα λαϊκά νοικοκυριά (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, μεταβιβάσεις δανείων σε funds, άρση «περιορισμών» στην προστασία της πρώτης κατοικίας κ.ά.).

«Για να εκπληρώσουν το ρόλο τους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από την πλευρά της, στο σκεπτικό της αναφορικά με την «ανάγκη» ενεργοποίησης του ενισχυμένου εποπτικού πλαισίου της επόμενης περιόδου, μεταξύ άλλων, δίνει έμφαση στα ζητήματα του τραπεζικού τομέα και των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «θα χρειαστούν συνεχείς προσπάθειες προκειμένου τα "κόκκινα" δάνεια να υποχωρήσουν σε βιώσιμα επίπεδακαι να επιτρέψουν έτσι στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να εκπληρώσουν το ρόλο τους», δηλαδή προκειμένου να ανοίξουν την κάνουλα της χρηματοδότησης στα «βιώσιμα και ανταγωνιστικά» επιχειρηματικά σχήματα.

Αποκαλυπτική για το νευραλγικό ρόλο που δίνεται στην αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και στη στήριξη του τραπεζικού συστήματος, όπως και στα αντίστοιχα μέτρα, είναι η «έκθεση συμμόρφωσης» (Compliance Report) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την 3η «αξιολόγηση». Οπως αναφέρεται, για το 2018 οι τράπεζες σχεδιάζουν 10.000 πλειστηριασμούς, με περαιτέρω διόγκωση στους 40.000 ετησίως για την προσεχή τριετία, συνολικά δηλαδή βγαίνουν «στο σφυρί» 130.000 ακίνητα.

Αλλά και το ΔΝΤ, στην πρόσφατη έκθεση για την ελληνική οικονομία, εστιάζοντας στο ζήτημα της κλιμάκωσης των πλειστηριασμών για «κόκκινα» δάνεια, επισημαίνει ότι στην Ελλάδα παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, όπως επίσης στην Κύπρο, στην Πορτογαλία και την Ιταλία.

Κλιμάκωση με εντεινόμενους ρυθμούς

Σε αυτό το φόντο, μετά τις διακοπές του Αυγούστου ξεκινά από το Σεπτέμβρη ένας νέος κύκλος κλιμάκωσης, που θα βρεθεί και στην ατζέντα της πρώτης λεγόμενης «μεταμνημονιακής» «αξιολόγησης». Οπως προβλέπεται στη συμφωνία του Γιούρογκρουπ, θα εφαρμοστεί «ολοκληρωμένο σχέδιο για την πτώχευση νοικοκυριών με στόχο να μειώσει το ανεκτέλεστο των υποθέσεων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας των εκκρεμών αιτήσεων» έως τα τέλη του 2021.

Παράλληλα, στις 15 Σεπτέμβρη ενεργοποιείται η διάταξη αναφορικά με την υποχρεωτική άρση του τραπεζικού απορρήτου όχι μόνο σε όσους αιτηθούν δικαστική προστασία μετά από την εφαρμογή των νέων διατάξεων, αλλά και για όσους ήδη έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, για χρονική περίοδο από πέντε έτη πριν την άσκηση της αίτησης έως τη μέρα της συζήτησης στο δικαστήριο. Στόχος η αποβολή μιας μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών από το καθεστώς της όποιας παρεχόμενης νομικής προστασίας.

Την ίδια ώρα, ο πρόσφατος πολυνόμος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αναφορικά με το κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης», προβλέπει:

-- Αυτόματη άρση (με απόφαση των ίδιων τραπεζών) της παρεχόμενης προστασίας, σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των δόσεων. Μάλιστα, η αποβολή από το καθεστώς «προστασίας» επέρχεται σε περίπτωση που το συνολικό ποσό της καθυστέρησης ξεπερνά την αξία τριών μηνιαίων δόσεων, είτε αυτές είναι διαδοχικές είτε όχι.

-- Απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις όπως μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα ή πώληση ακίνητης περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα.

-- Αυτόματη έξοδο από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας, σε περιπτώσεις οφειλετών που αιτούνται και πετυχαίνουν την αναβολή των δικαστικών αποφάσεων.

Πεδίο κερδοφορίας για νέους «παίκτες»

Ο πρόσφατος νόμος ήρθε να ενισχύσει με νέες παρεμβάσεις το «άνοιγμα» της δευτερογενούς αγοράς των «κόκκινων» δανείων, με στόχο την προσέλκυση «επενδυτών» σε αναζήτηση νέων πεδίων κερδοφορίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, με συνοπτικές διαδικασίες θα πωλούνται τα «κόκκινα» δάνεια από τις τράπεζες στα διάφορα funds και άλλα «κοράκια». Μεταξύ άλλων, καταργείται η υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν ακόμη και τους ενήμερους δανειολήπτες 12 μήνες πριν από τη μεταβίβαση του δανείου. Επιπλέον, προβλέπεται πως οι εταιρείες «Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» θα μπορούν στο εξής να έχουν έδρα στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή κυβέρνηση με προηγούμενο νόμο «φρόντισε» να «απελευθερώσει» (από 1/1/2018) και τη δυνατότητα πώλησης για το σύνολο τραπεζικών δανείων για την πρώτη κατοικία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με αντικειμενική αξία χαμηλότερη από 140.000 ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες και τις εκτιμήσεις, οι πωλήσεις «πακέτων» με προβληματικά δάνεια θα πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το «κεραμίδι» της λαϊκής οικογένειας.


Α. Σ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ