ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με το ΚΚΕ στον αγώνα για την ανακούφιση των εργαζομένων

Τα μεγάλα λαϊκά προβλήματα αναδείχθηκαν στη χτεσινή συνάντηση με τον δήμαρχο Σπάρτης και εκπροσώπους φορέων

Με τον δήμαρχο Σπάρτης συναντήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας
Με τον δήμαρχο Σπάρτης συναντήθηκε ο Δ. Κουτσούμπας
Συνάντηση με τον δήμαρχο Σπάρτης Ε. Βαλιώτη είχε χτες βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, ενώ λίγο αργότερα συμμετείχε και μίλησε σε σύσκεψη φορέων στο δημαρχείο.

Ο δήμαρχος Σπάρτης καλωσόρισε την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, εξαίροντας την αγωνιστική εκατοντάχρονη διαδρομή του Κόμματος και την προσφορά του στον τόπο και ευχαριστώντας για τη συμπαράστασή του στα αιτήματα του δήμου.

Στη συνέχεια, το λόγο πήραν εκπρόσωποι φορέων συνθέτοντας με τις τοποθετήσεις τους την εικόνα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του νομού.

Ο Αλ. Βουνάσης, δημοτικός σύμβουλος και μέλος του ΔΣ της Ενωσης Ιατρών ΕΣΥ Ν. Λακωνίας, αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα της περιοχής. Οπως σημείωσε, στον αναπτυσσόμενο κλάδο της αγροτοδιατροφής οι εργαζόμενοι δουλεύουν με ατομικές συμβάσεις και χαμηλούς μισθούς, η παράνομη και η ανασφάλιστη εργασία εξαπλώνονται, ενώ δεν λείπουν και οι καθυστερήσεις μισθών. Στον κλάδο του Τουρισμού οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις παλεύουν για την επιβίωσή τους, την ίδια ώρα που άφθονο χρήμα κατευθύνεται για τις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου, όπως για την επέκταση του λιμανιού του Γυθείου ή την εμβάθυνση του λιμανιού Μονεμβάσιας, έργα που δεν αποδίδουν τίποτα στο λαό της περιοχής και υπηρετούν αποκλειστικά τα συμφέροντα εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον Τουρισμό.

Από τη χτεσινή σύσκεψη
Από τη χτεσινή σύσκεψη
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα μεγάλα προβλήματα στην Υγεία, λόγω της εφαρμοζόμενης πολιτικής που αντιμετωπίζει τον τομέα αυτό ως κόστος και ατομική ευθύνη για τους εργαζόμενους. Τα δύο νοσοκομεία του νομού αντιμετωπίζουν τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, τα Κέντρα Υγείας βασίζονται σε νέους γιατρούς που κάνουν αγροτικό, με αποτέλεσμα όλα τα περιστατικά να σπεύδουν στα νοσοκομεία Σπάρτης και Μολάων. Μεγάλα τα προβλήματα και στην Παιδεία, με τη μη έγκαιρη καταβολή πόρων στα σχολεία, τις ελλείψεις δασκάλων, τις μακρινές μετακινήσεις μαθητών για να πάνε σχολείο, την έλλειψη βρεφονηπιακών σταθμών κ.ά.

Το ίδιο και για τους κτηνοτρόφους και αγρότες που έρχονται αντιμέτωποι με χαμηλές τιμές σε γάλα, εσπεριδοειδή, λάδι και ελιές, τεράστιο κόστος για αγροτικά εφόδια, υπέρογκες εισφορές, μη έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων για ζημιές κ.λπ.

Σε κακή κατάσταση είναι επίσης οι υποδομές του νομού, όπως το οδικό δίκτυο, ενώ σοβαρά ζητήματα προκύπτουν και στον τομέα της Ενέργειας, που αποτελεί πόλο έλξης επενδυτών με τεράστια συγκροτήματα ΑΠΕ, με αρνητικές συνέπειες στις μικρές τουριστικές επιχειρήσεις, στην κτηνοτροφία, τη μελισσοκομία, στο περιβάλλον.

Τα λεγόμενα του Αλ. Βουνάση επιβεβαίωσαν στη συνέχεια και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι φορέων που πήραν το λόγο.

Ο πρόεδρος του Σωματείου του Νοσοκομείου Σπάρτης, Χρ. Καλαμπαλίκης, σημείωσε πως ενώ προβλέπονται 388 οργανικές θέσεις προσωπικού, οι 142 δεν έχουν καλυφθεί ποτέ. Μεγάλο πρόβλημα είναι το κτιριακό, καθώς το κτίριο είναι παλιό με σοβαρά προβλήματα. Τη διαφωνία του εξέφρασε και για τη διαδικασία της «αξιολόγησης» του προσωπικού, εκφράζοντας ερωτήματα για το πού αποσκοπεί και τι θα γίνει με όσους εργαζόμενους αξιολογηθούν αρνητικά.

Διαρκής ανασφάλεια

Η Αννα Ασπιώτη, απ' το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Σπάρτης, κατήγγειλε ότι το νοσοκομείο μετατρέπεται σε επαίτη των ΜΚΟ... Η Κυριακή Γεωργαράκου από την Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Λακωνίας κατήγγειλε την τεράστια έλλειψη ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, με συνέπεια το υπάρχον να κάνει διπλές βάρδιες και συνεχείς υπερωρίες, την έλλειψη ακόμα και σε βασικά υλικά, όπως σύριγγες και καθετήρες, την έλλειψη ειδικοτήτων και ΜΕΘ, αλλά και τη μεγάλη αύξηση των ανασφάλιστων ασθενών που αδυνατούν να προμηθευτούν και τα φάρμακά τους.

Ο Θ. Βρουλίτης, δάσκαλος, αντιπρόεδρος του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Λακωνικής, τόνισε ότι η τρέχουσα είναι η χειρότερη δεκαετία για την Παιδεία, με διαχωρισμό σχολείων, μείωση πόρων, ελλείψεις ειδικοτήτων και υλικοτεχνικής υποδομής.

Τη διαρκή ανασφάλεια στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα κατήγγειλε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Μηνακάκης.

Τα σοβαρά προβλήματα των απόμαχων της δουλειάς επεσήμαναν ο Στ. Σταθόπουλος και ο Γ. Αποστολόπουλος, μέλη του ΔΣ του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ, μεταφέροντας και την αγωνία τους για την κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά τους.

Την άσχημη κατάσταση στο Πυροσβεστικό Σώμα επεσήμανε ο Ε. Κούλας, πρόεδρος της Ενωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Λακωνίας. Οπως είπε, στη Λακωνία, ως περιοχή που έχει κηρυχτεί πυρόπληκτη, θα έπρεπε να λειτουργεί μονάδα αεροπυρόσβεσης, ωστόσο αυτή έχει καταργηθεί και έχει μεταφερθεί σε άλλους νομούς, θα έπρεπε να υπάρχει μονάδα πεζοπόρου τμήματος, αλλά δεν υπάρχει, δεν υπάρχουν κρουνοί στην Ανατολική Μάνη, αντιθέτως υπάρχει τεράστια έλλειψη υλικών και μέσων, οι υπηρεσίες έχουν ακινητοποιημένα οχήματα από βλάβες που δεν επισκευάζονται, ενώ οι πυροσβέστες, όσοι έχουν τη δυνατότητα, προμηθεύονται με δικά τους έξοδα στολές και μάσκες. Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία Λακωνίας μειώθηκε η οργανική δύναμη για να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες για κενά, ενώ δεν καταβάλλονται υπερωρίες και άδειες.

Τα προβλήματα των παραγωγών και πωλητών λαϊκών αγορών έθεσε ο Στ. Λιακάκος, πρόεδρος των Συλλόγων Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Λακωνίας, ενώ στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Αντ. Καλομοίρης, μέλος του Εμπορικού Συλλόγου.

Κλείνοντας τη σύσκεψη ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε εκτενώς στα ζητήματα που έθεσαν οι εκπρόσωποι των φορέων, αναπτύσσοντας τις θέσεις και τις προτάσεις του ΚΚΕ για καθένα απ' αυτά, απευθύνοντας κάλεσμα σε οργάνωση του αγώνα για τη διεκδίκηση λύσεων στα οξυμένα προβλήματα, υπογραμμίζοντας τη διαρκή συμπαράσταση του Κόμματος στον αγώνα αυτόν και την προσπάθειά του να προωθηθούν λύσεις. Ανέδειξε ως προς αυτό την ανάγκη αλλαγής των συσχετισμών, ενίσχυσης του ΚΚΕ και με την ψήφο, ώστε από καλύτερη θέση να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα. «Με τους αγώνες, με την ψήφο, τη συμμετοχή μας να επιλέξουμε αυτές τις πολιτικές που θα βάλουν το μαχαίρι στο κόκαλο και θα κάνουν ριζικές αλλαγές», σημείωσε.


Φόρος τιμής στον Γιάννη Ρίτσο

Στο σπίτι του μεγάλου κομμουνιστή ποιητή στη Μονεμβασιά ξεναγήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Από την ξενάγηση στη Μονεμβασιά
Από την ξενάγηση στη Μονεμβασιά
Με επίσκεψη στο σπίτι του κομμουνιστή ποιητή Γ. Ρίτσου ξεκίνησε χτες το πρωί η ξενάγηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη Μονεμβασιά, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας.

Για τον ποιητή και τα παιδικά του χρόνια στη Μονεμβασιά μίλησε ο εκπαιδευτικός Νεκτάριος Μαστορόπουλος, που ξενάγησε τον Δ. Κουτσούμπα στην παλιά πόλη, μαζί με τον αντιδήμαρχο Γ. Βουνελάκη.

Στην προτομή που βρίσκεται έξω από το σπίτι του Γ. Ρίτσου, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ άφησε ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα.

Ο Δ. Κουτσούμπας επισκέφτηκε επίσης την αρχαιολογική συλλογή της Μονεμβασιάς και περιηγήθηκε στα σοκάκια, ενώ του προσφέρθηκαν δώρα βιβλία για τη Μονεμβασιά και τον Γ. Ρίτσο και τοπικά προϊόντα.

Αμέσως μετά την ξενάγησή του στο σπίτι του Γιάννη Ρίτσου, ο Δ. Κουτσούμπας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Ιδιαίτερα συγκινητική η στιγμή, ιδιαίτερη τιμή, επίσης, να βρίσκομαι σ' αυτόν το χώρο της Μονεμβάσιας, στο χώρο που βρίσκεται το σπίτι του μεγάλου μας ποιητή, του κομμουνιστή Γιάννη Ρίτσου. Και αυτό έχει μια σημασία, περισσότερο σήμερα, ο συμβολισμός της παρουσίας μας εδώ, γιατί το ΚΚΕ γιορτάζει τα 100 χρόνια του, το Κόμμα που υπηρέτησε ο Ρίτσος σε όλη του τη ζωή και μέσα από την ποίησή του τραγούδησε τους καημούς του Ελληνα εργάτη, του Ελληνα αγρότη, τη Ρωμιοσύνη. Μέσα από τους στίχους του, γιατί έτσι είναι, σήμερα, περισσότερο από ποτέ, ισχύει το "μικρός λαός και πολεμά δίχως σπαθιά και βόλια, για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι". Ετσι, λοιπόν, αποτίνουμε φόρο τιμής και βεβαίως ο αγώνας - για τον οποίο έδωσε τα καλύτερά του χρόνια ο Γ. Ρίτσος και άλλοι κομμουνιστές διανοούμενοι, πνευματικοί άνθρωποι του τόπου μας, αλλά και απλοί εργαζόμενοι - συνεχίζεται, γιατί τα προβλήματα είναι μπροστά μας, δεν έχουν επιλυθεί και δεν έχουν γίνει πράξη τα οράματα, για τα οποία θυσιάστηκαν οι ήρωες πρόγονοί μας, οι πατεράδες και οι παππούδες μας».


Στην προτομή του Γ. Ρίτσου, έξω από το σπίτι του
Στην προτομή του Γ. Ρίτσου, έξω από το σπίτι του


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ