ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΚΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκε χτες, με ομιλία σε συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης, η διήμερη περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο Δ. Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, με τον Τηλέμαχο Δημουλά, μέλος του ΠΓ, και τα μέλη της ΚΕ, Δημήτρη Γόντικα και Διαμάντω Μανωλάκου, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί σε συναντήσεις με φορείς της περιοχής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα εργατικά - λαϊκά στρώματα. Επίσης, χτες συναντήθηκε με τον δήμαρχο Σπάρτης στο δημαρχείο της πόλης. Το πρωί χτες βρέθηκε στη Μονεμβασιά, όπου επισκέφθηκε στο σπίτι στο οποίο έζησε ο κομμουνιστής ποιητής Γιάννης Ρίτσος, αλλά και την αρχαιολογική συλλογή της Μονεμβασιάς. Η περιοδεία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Λακωνία ξεκίνησε με την παρουσία του στην εκδήλωση της τοπικής Κομματικής Οργάνωσης προς τιμήν του Μανώλη Σταθάκη, διοικητή Λόχου του ΕΛΑΣ, όπου έκανε και τα αποκαλυπτήρια μνημείου του Κόμματος στη θέση Γκαγκανιά, στους Μολάους, στο σημείο όπου εξοντώθηκε ο στρατηγός των γερμανικών στρατευμάτων κατοχής Φ. Κρεζ.


Η ελπίδα στον αγώνα και τη συσπείρωση με το ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη χτεσινή συγκέντρωση του Κόμματος στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης

Σε μια μαζική και με παλμό συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης μίλησε χτες βράδυ ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Διακοπτόμενος από συνθήματα όπως «ΚΚΕ ισχυρό η ελπίδα είναι εδώ!» και «Ενας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε, αρχίζοντας την ομιλία του, στις εκδηλώσεις για το γιορτασμό των 100χρονων του Κόμματος, τονίζοντας την ανάγκη να ανοίξει στο λαό η συζήτηση για το τι είναι σήμερα νέο και σύγχρονο, υπογραμμίζοντας πως τέτοιο είναι μια ζωή με πλήρη σύγχρονα δικαιώματα. Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ απηύθυνε κάλεσμα ενίσχυσης του Κόμματος, προτρέποντας το λαό να απορρίψει κάλπικες διαχωριστικές γραμμές και να δει τη μόνη πραγματική, που είναι ταξική και τον διαχωρίζει από τους εκμεταλλευτές του, να συσπειρωθεί στον αγώνα για να χαραχτεί ο ελπιδοφόρος δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ.

Στη συνέχεια, σχολιάζοντας τον κυβερνητικό ανασχηματισμό και την προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «τέλους των μνημονίων», είπε:

«Ούτε οι θεατρινισμοί του κ. Τσίπρα από την Ιθάκη ούτε το ανασχηματισμένο κυβερνητικό σχήμα, που φτιάχτηκε με νέους, αλλά και παλιούς, δοκιμασμένους στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής "φωστήρες", όλοι τους οπαδοί των μνημονιακών πολιτικών, έτοιμοι να υπηρετήσουν το νέο μεταμνημονιακό μνημόνιο, δεν μπορούν να κοροϊδέψουν το λαό μας ότι στην πατρίδα του πραγματικά ξημερώνουν καινούργιες μέρες.


Γιατί ο λαός μας, οι άνθρωποι του μεροκάματου, του καθημερινού μόχθου, ξέρουν πολύ καλά πως κάθε μέρα που ξημερώνει πρέπει να δώσουν τη δύσκολη μάχη της επιβίωσης.

Κι αυτό βέβαια δεν πρόκειται να αλλάξει επειδή ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα του 3ου μνημονίου, που είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, με τους εταίρους τους, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Δεκάδες είναι οι νόμοι, τα μέτρα που ψήφισαν και ευνοούν τις μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις, μέτρα που διατηρούν τις φοροαπαλλαγές, που τους χαρίζουν πρόστιμα και χρωστούμενα, που τους δίνουν ζεστό χρήμα για τις επενδύσεις τους.

Την ίδια στιγμή μεγαλώνει η εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους που δουλεύουν με τσακισμένους μισθούς και χωρίς δικαιώματα, αυξάνουν τα χρέη για τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες.

Η δύσκολη μάχη της επιβίωσης για το λαό μας θα συνεχίζεται, γιατί αυτά τα χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνησή του έβαλε την ταφόπλακα στην Κοινωνική Ασφάλιση, έριξε τις συντάξεις στα επίπεδα των επιδομάτων φτώχειας, δημιούργησε μια νέα γενιά εξαθλιωμένων συνταξιούχων. Μονιμοποίησε το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, τον αυξημένο ΦΠΑ που πλήττει κυρίως τη λαϊκή οικογένεια.

Διατήρησε και επέκτεινε την εργασιακή ζούγκλα στους τόπους δουλειάς, έδωσε νέο χτύπημα στο δικαίωμα της απεργίας, μονιμοποίησε τη μερική απασχόληση.


Ψήφισε ακόμα και μέτρα για μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, μέτρα που σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά στο λαιμό του λαού, όπως είναι οι νέες μειώσεις σε συντάξεις και αφορολόγητο.

Και έχει το θράσος ο κ. Τσίπρας να κοροϊδεύει ότι "τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης, επιτέλους τελείωσαν"!!!

Η "ευρωπαϊκή κανονικότητα" δεν είναι η "γη της Επαγγελίας", όπως προσπαθεί να την παρουσιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας προσωπικά.

Είναι η πολιτική τής ολοένα και μεγαλύτερης εκμετάλλευσης των εργαζομένων για τα κέρδη των λίγων κηφήνων.

Γι' αυτό ακριβώς και η επόμενη μέρα, μετά και το τυπικό τέλος των μνημονίων, είναι και θα είναι η συνέχεια της προηγούμενης. Κι ας τσακώνονται ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ για το ποιος θα διαχειριστεί για λογαριασμό του κεφαλαίου την επόμενη μέρα, δηλαδή τη φάση της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

Η «επόμενη μέρα» είναι ήδη εδώ

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Δ. Κουτσούμπας εστίασε στα οξυμένα εργατικά - λαϊκά προβλήματα που υπάρχουν και στην περιοχή της Λακωνίας: «Η επόμενη μέρα, του δήθεν τέλους των μνημονίων, είναι εδώ και για τους εργάτες, τους άνεργους, τους φτωχούς αγρότες και αυτοαπασχολούμενους της Λακωνίας. Είναι εδώ για τις γυναίκες και τα νέα παιδιά των λαϊκών οικογενειών. (...)


Είναι εδώ και για τους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού, ο οποίος και φέτος έσπασε τα ρεκόρ. Ομως τα ρεκόρ στον Τουρισμό μεταφράζονται σε κέρδη για τις μεγάλες τουριστικές ξενοδοχειακές μονάδες και εδώ στην περιοχή της Λακωνίας, ενώ οι εργαζόμενοι δουλεύουν μερικούς μήνες το χρόνο, με τσακισμένα μεροκάματα, οι επαγγελματίες αυτοαπασχολούμενοι φυτοζωούν, οι λαϊκές οικογένειες και τα νέα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν διακοπές, παρά λίγες μέρες το χρόνο.

Μάλιστα, για τις ανάγκες του τουριστικού κεφαλαίου δίνονται τεράστια κονδύλια, όπως τα εκατομμύρια που διατέθηκαν για την επέκταση του λιμανιού του Γυθείου για να έχουν πρόσβαση τα κρουαζιερόπλοια, ή την εμβάθυνση του λιμανιού της Μονεμβάσιας, για να αράζουν τα υπερπολυτελή γιοτ. Αυτές τις ανάγκες εξυπηρετεί και η αδειοδότηση μεγάλων τουριστικών μονάδων στην Ποταμιά του δήμου Σπάρτης, στην Ελαφόνησο κ.α. με τη μορφή της συγχρηματοδότησης.

Εργα που όμως δεν έχουν να αποδώσουν τίποτα στα λαϊκά στρώματα της περιοχής, αντίθετα εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των εφοπλιστών και του μεγάλου κεφαλαίου, που δραστηριοποιείται στον τομέα του Τουρισμού και εκμεταλλεύονται κυρίως τη νεολαία, που ψάχνει για ένα μεροκάματο.

Κι επειδή η κυβέρνηση μασάει τελευταία την καραμέλα της επαναφοράς των Συλλογικών Συμβάσεων, της θυμίζουμε ότι η μεγαλοεργοδοσία στον Τουρισμό χρησιμοποιεί 14 μορφές μερικής απασχόλησης. Για ποια υποχρεωτικότητα των Συλλογικών Συμβάσεων μιλάει, λοιπόν; Ποιον κοροϊδεύει;

Η επόμενη μέρα είναι εδώ και για τους φτωχούς αγρότες και κτηνοτρόφους, που βιώνουν καθημερινά τις πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τις αποφάσεις της ΕΕ και της ΚΑΠ. Και μάλιστα σ' έναν νομό όπως είναι η Λακωνία, όπου η κύρια οικονομική δραστηριότητα είναι η αγροτική παραγωγή, με βασική καλλιέργεια τα ελαιόδεντρα, αλλά και τα εσπεριδοειδή.

Οι μεγάλες δυσκολίες επιβίωσης της μικρομεσαίας αγροτικής και κτηνοτροφικής οικογένειας, η οποία έχει να αντιμετωπίσει και τα κοράκια των μονοπωλίων στον κλάδο των Τροφίμων που αισχροκερδούν στις πλάτες της, θα συνεχίζουν να είναι εδώ και την επόμενη μέρα του δήθεν τέλους των μνημονίων.

Η επόμενη μέρα είναι εδώ, κι εδώ παραμένουν οξυμένα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι κάτοικοι της Σπάρτης, συνολικά της Λακωνίας, στην Υγεία, την Πρόνοια, την Παιδεία, προβλήματα που δεν πρόκειται να λυθούν, όσο παραμένει η αντιλαϊκή πολιτική διαχρονικά των κυβερνήσεων που αντιμετωπίζει ως κόστος τις ανάγκες του λαού και μετακυλίει στον ίδιο την ευθύνη για την κάλυψή τους».

Αναβαθμίζονται οι κίνδυνοι για το λαό και τη χώρα

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη ΔΕΘ, όπου «τιμώμενη χώρα» είναι οι ΗΠΑ, εστίασε στους κινδύνους για το λαό από τα ιμπεριαλιστικά σχέδια στα οποία εμπλέκεται η χώρα: «Στη ΔΕΘ, όπου "τιμώμενη χώρα" είναι οι ΗΠΑ, κυβέρνηση αλλά και αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζονται και επίσημα πλέον να αποδεχτούν για τη χώρα μας τον τίτλο του "γεωπολιτικού μεντεσέ" στην περιοχή από τους φονιάδες των λαών.

Βέβαια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ καμαρώνει για τον τίτλο που της έχει δώσει ο Αμερικανός πρέσβης. Αλλά και η ΝΔ δεν έχει κανένα πρόβλημα, γιατί συμπλέει με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ στο στόχο της γεωστρατηγικής αναβάθμισης, η οποία δεν αφορά καθόλου όμως την αναβάθμιση των συμφερόντων και το δίκιο των λαών. Δεν αφορά ούτε την ειρήνη ούτε την αλληλεγγύη και φιλία των λαών. Αφορά τη γεωστρατηγική αναβάθμιση της αστικής τάξης της Ελλάδας και κατά συνέπεια την αναβάθμιση όλων των κινδύνων και μεγαλύτερων εμπλοκών σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους, επεμβάσεις και συγκρούσεις. (...)

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, ένας δρόμος υπάρχει για το λαό, τη νεολαία. Να δυναμώσει η πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, που στηρίζει ολόθερμα τις πολεμικές ενέργειες στην περιοχή, αναβαθμίζοντας τις βάσεις και δίνοντας όλες τις διευκολύνσεις για να μακελεύουν τους λαούς στην περιοχή.

Να δυναμώσει η πάλη για την αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, για να κλείσουν οι ΝΑΤΟικές βάσεις, να γυρίσουν πίσω οι Ελληνες στρατιωτικοί που βρίσκονται έξω από τα σύνορα της χώρας. Να γυρίσει την πλάτη στα ύπουλα καλέσματα περί δήθεν "εθνικής ενότητας και συνεννόησης", που θέλουν να υποτάξουν την εργατική τάξη, το λαό, στα σχέδια του κεφαλαίου και των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Θέλουν να κρύψουν ότι άλλη είναι η πατρίδα του ελληνικού λαού και άλλη η πατρίδα του μεγάλου κεφαλαίου και των λυκοσυμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ο λαός μπορεί να υπερασπιστεί την πατρίδα του, αυτή που έχει χτίσει με κόπους και θυσίες. Δεν υπερασπίζεται το κεφάλαιο, που δεν έχει πατρίδα, που κλέβει τον ιδρώτα του και προκειμένου να υπερασπίσει τα κέρδη του δεν διστάζει να τον στείλει στη φωτιά του πολέμου.

Το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Ταυτόχρονα, όμως, δεν πρόκειται να δείξουμε καμιά εμπιστοσύνη σε καμιά αστική κυβέρνηση και στην άρχουσα τάξη που εκπροσωπεί.

Δυναμώνουμε την πάλη για την οριστική νίκη του λαού, για να μπει τέρμα στο σύστημα που γεννά φτώχεια και πολέμους, για να ανοίξει ο δρόμος για την ευημερία και την πραγματική ειρήνη για το λαό».

  • Εκτενέστερα αποσπάσματα από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα θα δημοσιευτούν στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ