ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Χωρίς τέλος ο εφιάλτης του τυφώνα «Χάρβεϊ»

Αυξάνονται νεκροί και αγνοούμενοι ενώ οι άστεγοι πλημμυροπαθείς μετριούνται σε πολλές δεκάδες χιλιάδες...

Η απελπισία χτύπησε «κόκκινο» για εκατοντάδες κατοίκους του λιμανιού Πορτ Αρθουρ του Τέξας που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης...

Beulah Johnson

Η απελπισία χτύπησε «κόκκινο» για εκατοντάδες κατοίκους του λιμανιού Πορτ Αρθουρ του Τέξας που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στο Πολιτιστικό Κέντρο της πόλης...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Σε πλήρη εξέλιξη παραμένει ο υδάτινος εφιάλτης για εκατομμύρια κατοίκους του Τέξας και της Λουιζιάνας, με τον αριθμό των νεκρών να κυμαίνεται τουλάχιστον μεταξύ 18 και 30 και τους άστεγους πλημμυροπαθείς να ξεπερνούν τις πολλές δεκάδες χιλιάδες. Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το ότι ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των αγνοουμένων.

Στο μεγάλο συνεδριακό κέντρο «Τζορτζ Μπράουν» του Χιούστον έχουν αναζητήσει καταφύγιο πλέον πάνω από 9.000 άστεγοι πλημμυροπαθείς, ενώ δεκάδες χιλιάδες άλλοι αναζητούσαν προσωρινό κατάλυμα σε μικρά πανδοχεία, στάδια ή σχολεία, που δεν είχαν ακόμη πλημμυρίσει.

Οι έντονες βροχοπτώσεις που ακολουθούν τον τυφώνα «Χάρβεϊ» και οι οποίες αναμένονται πιο έντονες αύριο, Παρασκευή, σε συνδυασμό με τα πεπαλαιωμένα φράγματα, τα «ταλαιπωρημένα» αναχώματα και τις λιγοστές αντιπλημμυρικές υποδομές σε μεγαλουπόλεις όπως το Χιούστον, δυσχεραίνουν τις προσπάθειες διάσωσης και μεγαλώνουν την αγωνία της επιβίωσης ιδιαίτερα στα πιο φτωχά, λαϊκά νοικοκυριά που αφήνονται στη μοίρα τους. Ιδιαίτερα τραγική παραμένει, για παράδειγμα, η κατάσταση στην κομητεία Χάρις του Τέξας, η οποία ήταν και από τις πρώτες που πλημμύρισαν. Στη συγκεκριμένη κομητεία, ένας στους τρεις κατοίκους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ περίπου 1.000 νοικοκυριά ζούσαν σε σπίτια που είχαν αγοράσει με επιδοτούμενο στεγαστικό δάνειο σε περιοχές που είχαν και παλιότερα καταστραφεί από πλημμύρες. Σαν να μην έφθαναν αυτά, χτες, όσοι δεν είχαν ξεσπιτωθεί λόγω του τυφώνα «Χάρβεϊ» αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους προληπτικά λόγω κινδύνου πυρκαγιάς ή έκρηξης σε χημικό εργοστάσιο του γαλλικού ομίλου «Arkema», που βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2,4 χλμ. από τις κατοικημένες περιοχές...

Με κάθε μέσο εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τα πλημμυρισμένα τους σπίτια οι κάτοικοι του Χιούστον

Scott Clause/The Advertiser

Με κάθε μέσο εξακολουθούν να εγκαταλείπουν τα πλημμυρισμένα τους σπίτια οι κάτοικοι του Χιούστον
Ο εφιάλτης των πλημμυρών γίνεται μεγαλύτερος και σε άλλες υποβαθμισμένες περιοχές του Χιούστον, κοντά στη ζώνη της πετροχημικής βιομηχανίας και στα διυλιστήρια μονοπωλίων Ενέργειας όπως η «ExxonMobil». Ο βασικός λόγος είναι πως κάποιες εγκαταστάσεις διυλιστηρίων, όπως το δεύτερο μεγαλύτερο του Χιούστον στο Μπεϊτάουν, έχουν πλημμυρίσει επιβαρύνοντας με επιπλέον ρύπους τα νερά της πλημμύρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη δημόσια υγεία.

Το ίδιο διάστημα, δύσκολες στιγμές περνούν και χιλιάδες κάτοικοι της (παρακείμενης με το Τέξας) πολιτείας Λουιζιάνας, όπου εκδηλώνονται καταιγίδες και άνεμοι με ταχύτητα 72 χλμ. την ώρα. Αμερικανικά ΜΜΕ μετέδωσαν πως οι πλημμυροπαθείς ξεπερνούσαν τους 5.000.

Τέλος, προχτές βράδυ, έφθασε στο δυτικό Τέξας ο Πρόεδρος Τραμπ σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους πλημμυροπαθείς του τυφώνα «Χάρβεϊ» πως θα έχουν βοήθεια «άμεσα», χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.


ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΕ»
Συζήτηση περί Ευρώπης «πολλών σχημάτων»

Επισημάνσεις Μακρόν και Μέρκελ, στο φόντο της όξυνσης του ανταγωνισμού με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εντείνονται οι συζητήσεις και οι διεργασίες γύρω από το μέλλον της ΕΕ, τόσο για την ενίσχυση της θέσης της απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όσο και ως προς ζητήματα εσωτερικής της λειτουργίας και «ισορροπιών», στο πλαίσιο της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε μονοπώλια και κράτη - μέλη.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συνεχίζει μια σειρά επαφές ενόψει και της επόμενης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, τον Οκτώβρη: Την προηγούμενη βδομάδα περιόδευσε σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, πρόσφατα οργάνωσε «μίνι Σύνοδο» με αιχμή το Μεταναστευτικό (στο περιθώριο της οποίας συζητήθηκαν μια σειρά «ευρωπαϊκά θέματα»), ενώ προχτές υποδέχτηκε στο Παρίσι τους πρωθυπουργούς του Λουξεμβούργου και του Βελγίου, αναζητώντας - όπως υποστήριζε η «Λε Μοντ» - συμμαχίες για τις προτάσεις που θα καταθέσει για την ΕΕ μετά τις γερμανικές εκλογές. Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος Πρόεδρος χαρακτήρισε απαραίτητο «η Ευρωπαϊκή Ενωση να εναρμονίσει τα φορολογικά συστήματα και να καθορίσει από κοινού τους φορολογικούς συντελεστές», προσθέτοντας ότι «η εναρμόνιση της φορολογίας θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για την ενδεχόμενη εμβάθυνση της ΕΕ από μια ομάδα χωρών - μελών».

Αλλωστε, προχτές, μιλώντας σε συνάντηση των πρέσβεων της χώρας του, δήλωσε σήμερα πως θέλει μια Ευρώπη «επανιδρυμένη» και «με πολλά σχήματα», την οποία να ωθεί προς τα εμπρός μια «πρωτοπορία» χωρών οι οποίες θα θέλουν «να προχωρήσουν πιο μακριά» στη σύγκλιση των οικονομιών και των πολιτικών τους. Στο παρελθόν, υποστήριξε, οι χώρες της ΕΕ «δεν τολμούσαν ούτε να συνεδριάσουν στο σχήμα της Ευρωζώνης για να μη στενοχωρήσουν άλλοι τους Βρετανούς, άλλοι τους Πολωνούς» και συμπλήρωσε: «Αυτό πρέπει να μας υποχρεώσει να είμαστε περισσότερο καινοτόμοι: Οφείλουμε να σκεφτούμε μια Ευρώπη πολλών σχημάτων, να προχωρήσουμε μακρύτερα με όλους αυτούς που επιθυμούν να προχωρήσουν, χωρίς να εμποδίζονται από κράτη που επιθυμούν, και είναι δικαίωμά τους, να προχωρήσουν λιγότερο γρήγορα ή λιγότερο μακριά». Ενώ τόνισε ακόμα: «Οφείλουμε να βγούμε από ένα δεσμευτικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να προχωρήσουμε αύριο με τους 27 ή τίποτα, με τους 19 ή τίποτα. Αυτό δεν είναι αλήθεια, ανέκαθεν προχωρούσαμε με μια πρωτοπορία της επιθυμίας, την οποία ακολουθούσαν μερικοί άλλοι».

Ανάμεσα σε άλλα, ο Μακρόν είπε ότι δεν πρέπει «να αφήσουμε την ανάγκη για προστασία στους εθνικιστές όλων των πλευρών», ενώ ανέφερε και ότι η Γαλλία και οι χώρες που το θέλουν θα οργανώσουν μέσα στους επόμενους μήνες «δημοκρατικές συνελεύσεις για να συνδέσουμε καλύτερα τους συμπολίτες μας με ένα στοχασμό για το μέλλον της Ευρώπης».

«Εξωτερική συνοχή», άμυνα, ανταγωνιστικότητα

Αλλά και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν την ΕΕ, ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων το θέμα της «εξωτερικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης», για την οποία το Βερολίνο εκτιμά ότι «δεν είναι ικανοποιητική» και πρόσθεσε: «Οταν π.χ. σκέφτομαι μια ενιαία στάση έναντι της Κίνας, θα ήθελα μια πολύ μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ».

Οσον αφορά τις συζητήσεις για μια σειρά ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν «για την εξέλιξη της Ευρωζώνης», αυτές «εξακολουθούν να είναι σε αρχικό στάδιο», υπογραμμίζοντας πάντως ότι «είναι πολύ θετικό, ότι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε καταλήξει σε πολύ καλύτερη συνεργασία σε θέματα άμυνας». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε θετικά στην πρόταση του Β. Σόιμπλε για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά και συνολικά στην περαιτέρω ανάπτυξη και το «βάθεμα» της Ευρωζώνης. Για την πρόταση για έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης είπε ότι «πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα μπορούσε να κάνει αυτός», ώστε «να επιτευχθεί ένας υψηλότερος βαθμός τυποποίησης της ανταγωνιστικότητας». Δηλαδή, «η ανταγωνιστικότητα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο όμοια. Κάθε χώρα μπορεί να προβεί στις δικές της συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Επίσης, εξήγησε πώς εννοεί η ίδια το ρόλο ενός κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ο οποίος «θα μπορούσε να ενισχύει με μικρά ποσά χώρες που διεξάγουν μεταρρυθμίσεις και δεν έχουν ευχέρεια δαπανών π.χ. για την ενίσχυση ερευνητικών ιδρυμάτων. Αυτή η περικοπή στην έρευνα δεν βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα αυτή καθαυτή». «Δηλαδή να βοηθά σε τέτοιες φάσεις μεταρρυθμίσεων, αυτή είναι η σκέψη μου», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και της ψηφιακής ενιαίας αγοράς.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι χτες η Μέρκελ αναμενόταν να συναντηθεί στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τις οικονομικές μας σχέσεις με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας» επισήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, το βράδυ της Τρίτης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκφράζοντας «έντονες ανησυχίες» για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην Ευρώπη οι πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Ο Γερμανός υπουργός, που αποφάσισε πριν λίγο καιρό την επίσκεψη - αστραπή στις ΗΠΑ, σημείωσε σε δημοσιογράφους πριν τη συνάντησή του με τον Ρ. Τίλερσον πως η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας δεν θα οδηγήσουν σε μια νέα «εποχή των παγετώνων» στις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης. Κατά τ' άλλα, ο Γκάμπριελ χαιρέτισε την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να συντονίσει τις περαιτέρω ενέργειες της κυβέρνησής του έναντι της Μόσχας με αυτές των συμμάχων του. Προηγουμένως, βεβαίως, ο Γκάμπριελ είχε επικρίνει τις τελευταίες αμερικανικές κυρώσεις, καθώς θίγουν, μεταξύ άλλων, και τα συμφέροντα γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας.

Η συνέχιση της κόντρας των γερμανικών μονοπωλίων με τις ΗΠΑ για το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αποκαλύφθηκε νωρίτερα και με δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Οικονομίας, Μπριγκίτε Τσίπρις, που πρότεινε στην ΕΕ να προβεί σε αντίποινα ενάντια στις ΗΠΑ, στην περίπτωση που οι νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας οδηγήσουν στην επιβολή κυρώσεων ενάντια σε γερμανικές εταιρείες!

Σε άλλο σημείο, ο Γκάμπριελ κάλεσε τη Ρωσία να εκπληρώσει το ρόλο της στην εφαρμογή της εύθραυστης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία, που συμπεριλαμβάνει την απομάκρυνση βαρέων όπλων, εκτιμώντας ότι «αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο εκκίνησης για τη βελτίωση των σχέσεων».

Είναι ενδιαφέρον, πάντως, το γεγονός πως οι δύο υπουργοί δεν έκαναν δημόσια δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής τους, στην οποία εκτός από τις συνέπειες των πρόσφατων αμερικανικών κυρώσεων στη Ρωσία συζητήθηκε ευρεία γκάμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, οι εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, τη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ