ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μεγαλώνει συνεχώς ο κατάλογος των νεκρών εργατών και εργατριών...

Δύο νέα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα ανέβασαν τον αριθμό των νεκρών εργαζομένων σε 18 μέσα σε μόλις δύο μήνες

Πίσω από απορριμματοφόρο, σε μια δουλειά επώδυνη και επικίνδυνη για το γυναικείο οργανισμό, έχασε τη ζωή της η 30χρονη συμβασιούχος στην Ηλεία (φωτ. αρχείου)

MotionTeam

Πίσω από απορριμματοφόρο, σε μια δουλειά επώδυνη και επικίνδυνη για το γυναικείο οργανισμό, έχασε τη ζωή της η 30χρονη συμβασιούχος στην Ηλεία (φωτ. αρχείου)
Δύο ακόμα θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα σημειώθηκαν χτες Τρίτη και την περασμένη Παρασκευή, στους νομούς Ηλείας και Καβάλας αντίστοιχα, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών εργατών και εργατριών σε 18 μόνο τις τελευταίες 60 μέρες και σύμφωνα με όσα έχει καταφέρει να καταγράψει ο «Ριζοσπάστης». Στοιχεία που δείχνουν ότι ένας εργάτης ή μια εργάτρια ξεψυχά από ατύχημα μέσα στο χώρο δουλειάς σχεδόν κάθε τρεις ημερολογιακές μέρες, ή σχεδόν κάθε δύο εργάσιμες μέρες!

Τα γεγονότα αναδεικνύουν την καθημερινή βαρβαρότητα που βιώνουν οι εργάτες στους χώρους δουλειάς, η οποία βρίσκεται σε ευθεία αντίθεση με την εικονική πραγματικότητα που προσπαθεί να πλασάρει η κυβερνητική προπαγάνδα. Μόλις προχτές, η κυβέρνηση παρουσίαζε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε στη Βουλή, ως προστασία των εργαζομένων απέναντι στους εργοδότες που παραβιάζουν τη νομοθεσία, ωστόσο η ίδια η αντεργατική νομοθεσία που έχουν διαμορφώσει η σημερινή κυβέρνηση και οι προκάτοχοί της, διασφαλίζει το «νόμιμο» ξεζούμισμα των εργαζομένων. «Νόμιμοι» είναι οι πολύ χαμηλοί μισθοί και συνολικά η μείωση του λεγόμενου «εργασιακού κόστους», οι ελαστικές και «ευέλικτες» μορφές εργασίας, η εργασιακή ανασφάλεια και μια σειρά άλλα αντεργατικά μέτρα που φουντώνουν την εργοδοτική ασυδοσία, την εντατικοποίηση της εργασίας, εξουθενώνουν τους εργάτες και σε συνδυασμό με τα ελλειπή ή και ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας δημιουργούν συνθήκες που βάζουν σε μεγάλο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους.

Πέμπτο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα σε δήμο τους τελευταίους δύο μήνες

Χτες, στην Ηλεία, σημειώθηκε το πέμπτο θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σε δήμο τους τελευταίους δύο μήνες. 30χρονη συμβασιούχος εργαζόμενη στην υπηρεσία καθαριότητας στο δήμο Πύργου, μητέρα δύο παιδιών, βρισκόταν στο πίσω μέρος απορριμματοφόρου, την ώρα που αυτό έκανε όπισθεν και την παρέσυρε, με αποτέλεσμα το βαρύ τραυματισμό της. Αφού επενέβη η Πυροσβεστική Υπηρεσία για τον απεγκλωβισμό της, ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ τη μετέφερε στο Νοσοκομείο Πύργου, ωστόσο οι γιατροί δεν μπόρεσαν να την κρατήσουν στη ζωή.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ, με αφορμή και αυτό το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα, σημειώνει σε ανακοίνωσή της: «Πληθαίνουν τα εργατικά ατυχήματα στους δήμους λόγω της εντατικοποίησης της εργασίας, λόγω της έλλειψης προσωπικού, της 24ώρης λειτουργίας, των ελλιπών μέτρων προστασίας, χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση, με την εργασιακή ανασφάλεια να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια των συναδέλφων. (...) Οσο και να αποποιούνται τις ευθύνες, κυβέρνηση και οι διοικήσεις της πλειοψηφίας των δήμων φέρουν τεράστιες ευθύνες για την πλειοψηφία των εργατικών ατυχημάτων, αφού τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων σχεδόν στο σύνολο των δήμων ήταν και είναι ανύπαρκτα, προκειμένου να μειωθεί όσο περισσότερο γίνεται το λεγόμενο "μισθολογικό κόστος". (...) Κανένας εργαζόμενος στους δήμους, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, να μη δεχθεί να εργαστεί χωρίς πρώτα να εξασφαλιστούν τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας και να μην υποκύπτει σε πιέσεις και εκβιασμούς. Η ΔΑΣ ΟΤΑ, για ακόμα μια φορά, εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια και συμπαραστέκεται στην οικογένεια και τους συναδέλφους της αδικοχαμένης συναδέλφου».

Επίσης, η Γραμματεία Ηλείας του ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή της ζητά από τις αρμόδιες αρχές να παρέχουν άμεσα «στην οικογένεια της συναδέλφισσας, ιδιαίτερα στα δύο ανήλικα κοριτσάκια της, ό,τι χρειάζεται για να μπορέσουν να ξεπεράσουν αυτό το τραγικό γεγονός. (...) Είναι μεγάλη η ευθύνη της δημοτικής αρχής, που αποδέχεται το γεγονός ότι η ιδιαίτερα βαριά και επικίνδυνη εργασία της αποκομιδής απορριμμάτων γίνεται σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό από εργαζόμενους με ελαστικές μορφές εργασίας, χωρίς εμπειρία και εκπαίδευση. Είναι βαρύτατες οι ευθύνες και αυτής της κυβέρνησης, που σκοπός και στόχος της είναι η υλοποίηση της πολιτικής της ΕΕ αλλά και η ικανοποίηση των απαιτήσεων των εκπροσώπων του μεγάλου κεφαλαίου».

Νεκρός χειριστής πρέσας στην Καβάλα

Στο μακρύ κατάλογο των θυμάτων της εργατικής τάξης προστέθηκε επίσης ένας 50χρονος χειριστής πρέσας (αντλία σκυροδέματος), ο οποίος σκοτώθηκε την περασμένη Παρασκευή στις Κρηνίδες της Καβάλας, όταν την ώρα που έστηνε το μηχάνημα για να ρίξει μπετό σε ένα χωράφι ήρθε σε επαφή με καλώδιο υψηλής τάσης του δικτύου της ΔΕΗ. Ο 50χρονος εργάτης, πατέρας δύο παιδιών, διακομίστηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας, αλλά ήταν ήδη αργά.

Το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια του 50χρονου εργάτη. Σε ανακοίνωσή του καταγγέλλει την πολιτική που έχει οδηγήσει στην επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, στην εντατικοποίηση της εργασίας, στην έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας, στην έλλειψη των απαιτούμενων ελέγχων, με αποτέλεσμα την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων. Και τονίζει: «Εκτός από απαίτηση, είναι πλέον ανάγκη η άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ για πιο συχνούς και ποιοτικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς. Συνδυασμένη δράση των Επιθεωρήσεων Ασφαλείας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων, για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ ΤΥΠΟΥ
Προετοιμάζουν την απεργιακή τους κινητοποίηση

Την απεργιακή κινητοποίηση που έχουν προκηρύξει για την Πέμπτη 7/9 προετοιμάζουν οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία διανομής Τύπου και στα εργοστάσια εκτύπωσης εφημερίδων και περιοδικών. Με την απεργία οι εργαζόμενοι δίνουν απάντηση στις επιχειρηματικές μεθοδεύσεις, που φέρνουν απολύσεις και χτύπημα των δικαιωμάτων τους. Τον αγώνα των εργαζομένων στηρίζει η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η οποία σχεδιάζει πρωτοβουλίες για να εκφραστεί η αλληλεγγύη των εργαζομένων του κλάδου.

Οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία «Αργος» και «Ευρώπη», που έχουν ήδη αποφασίσει από προχτές την προκήρυξη απεργίας για τις 7/9, καλούν σωματεία που δραστηριοποιούνται στο χώρο του Τύπου να στηρίξουν την κινητοποίηση, στη βάση των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

Η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων, απευθυνόμενη προς μια σειρά Ενώσεις (ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΠΗΤ, ΕΦΕ), σημειώνει: «Ο αγώνας αυτός δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους στα πρακτορεία, αφού εργαζόμενοι από όλο τον κλάδο είναι θύματα της ίδιας επίθεσης από κυβέρνηση και εργοδοσία. Αλλωστε, μειώσεις μισθών, απολύσεις, εντατικοποίηση της δουλειάς, χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, απληρωσιά γίνονται και στους εργαζόμενους στα ΜΜΕ». Καλεί σε κοινό αγώνα με αφετηρία την 24ωρη απεργία «με σκοπό να ακυρώσουμε τα εργοδοτικά - κυβερνητικά σχέδια για φθηνή και "ευέλικτη" εργασία στο βωμό του κέρδους, υπερασπίζοντας και διευρύνοντας τα δικαιώματά μας».

Σε απεργιακή κινητοποίηση έχει καλέσει και η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων Μισθωτών Γραφικών Τεχνών, Τύπου - Χάρτου - ΜΜΕ και Συναφών Επαγγελμάτων όλους τους εργαζόμενους που δουλεύουν στην εκτύπωση εφημερίδων και περιοδικών. Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας, την Τρίτη το βράδυ έγινε συνέλευση των εργαζομένων στην εκτυπωτική επιχείρηση «Ιριδα», ενώ αντίστοιχες πρωτοβουλίες θα ακολουθήσουν σε άλλα εργοστάσια.

Περιοδεία σήμερα από το ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη, ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, θα επισκεφτεί τα πρακτορεία διακίνησης Τύπου στην Αθήνα για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να σταματήσει το έγκλημα κατά της ζωής των εργαζομένων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε ανακοίνωσή του για το θάνατο μιας ακόμη εργαζόμενης στους δήμους, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Μια ακόμη συμβασιούχος - νεαρή εργάτρια καθαριότητας στο δήμο Πύργου προστίθεται στο μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων στους χώρους δουλειάς, που τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν με γεωμετρική πρόοδο και στους δήμους, εξαιτίας της εντατικοποίησης της εργασίας και της ανυπαρξίας μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Μόνο το τελευταίο δίμηνο μετράμε ήδη 7 νεκρούς εργάτες και εργάτριες στους δήμους της χώρας. Ο αριθμός είναι μεγάλος για να είναι συμπτωματικό.

Ο τραγικός αυτός απολογισμός είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνουν με τη ζωή τους συμβασιούχοι και μόνιμοι εργαζόμενοι στους δήμους της χώρας, απόρροια των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό - ειδικά στο χώρο της καθαριότητας - των ευκαιριακών ελαστικών εργασιακών σχέσεων, που πάνε κι έρχονται, της επιβολής της 24ωρης λειτουργίας αυτών των υπηρεσιών, που έχει κάνει καθεστώς τη νυχτερινή εργασία, την εντατικοποίηση, τη λογική της εργολαβίας. Είναι το τίμημα της γυναικείας απασχόλησης πίσω από τα απορριμματοφόρα, μια επώδυνη και επικίνδυνη δουλειά για το γυναικείο οργανισμό, που το αστικό κράτος και η ΕΕ το προβάλλουν τάχα ως κατάκτηση στο όνομα της "ισότητας των γυναικών".

Συνένοχοι κατά συρροή και διαδοχικά στο έγκλημα είναι οι κυβερνήσεις και η μεγάλη πλειοψηφία των δημοτικών αρχών, που έχουν παραμερίσει "ως κόστος" τα αναγκαία μέτρα και μέσα υγιεινής και ασφάλειας, έχουν κάνει καθεστώς την 6ήμερη και 7ήμερη εργασία στις αντίστοιχες υπηρεσίες και έχουν στείλει στα αζήτητα των εργατικών δικαιωμάτων τις μέρες και ώρες ανάπαυσης, με τον εκβιασμό "εσύ έχεις δουλειά - πρέπει να σηκωθούν οι κάδοι".

Είναι όλο αυτό το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο, το κατακρεουργημένο και δυσεύρετο σήμερα μεροκάματο, που οδηγεί τους εργαζόμενους στο κυνήγι της βραδινής βάρδιας και των υπερωριών, παραβλέποντας ανθρώπινα όρια και αντοχές, όρους και μέτρα ασφάλειας.

Το ΚΚΕ καλεί την κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές να αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους. Να μην "πετάνε το μπαλάκι" αλλού, ούτε να κρύβονται πίσω από δήθεν ανθρώπινα λάθη. Να σταματήσουν τώρα το επαναλαμβανόμενο έγκλημα και να πάρουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία της ζωής και της ασφάλειας των εργαζομένων.

Καλεί τους ίδιους τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους να περιφρουρήσουν με την οργάνωση της πάλης τους τα δικαιώματά τους σε ζωή και μεροκάματο. Να απαιτήσουν όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, να αποτρέψουν την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων».

Σήμερα η σύσκεψη της ΣΕΑΑΝ

Σε σύσκεψη με θέμα το σχεδιασμό των αγώνων ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα της κυβέρνησης καλεί σήμερα, Πέμπτη, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), στις 7 μ.μ., στα γραφεία της (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος). «Οργανώνουμε την απάντησή μας απέναντι στις νέες περικοπές που έρχονται σε αναπηρικές συντάξεις και επιδόματα των ΑμΕΑ», τονίζει η ΣΕΑΑΝ στο κάλεσμά της. Στο επίκεντρο της προσοχής της, μπροστά στην έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, βρίσκονται τα προβλήματα της Ειδικής Αγωγής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ