ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΚΝΕ
Οι μαθητές να δώσουν μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς της

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της Οργάνωσης με αφορμή τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Λύκειο

Σε ανακοίνωσή του που απευθύνεται ιδιαίτερα στους μαθητές, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ παίρνει θέση απέναντι στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για το Λύκειο και το σύστημα πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση, σημειώνοντας:

«Από τα πρώτα κιόλας στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας για το νέο νομοσχέδιο που ετοιμάζει για το Λύκειο και την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ετοιμάζει ένα ακόμα χειρότερο σχολείο για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, που δεν έχει καμία σχέση με το σχολείο που έχουν ανάγκη.

Πάνω στα ήδη τσακισμένα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών η κυβέρνηση ετοιμάζεται να "χτίσει" ένα σχολείο "σκληρότερης αρένας ανταγωνισμού" μεταξύ των μαθητών, ακόμα πιο εξοντωτικό, με περισσότερα εμπόδια, πιο έντονα εξεταστικό κέντρο, με περισσότερες εξετάσεις πανελλαδικού τύπου κι όποιος αντέξει... Γιατί είναι ξεκάθαρο πως όταν σε μια ταξική κοινωνία το σχολείο γίνεται πιο σκληρό και πιο ανταγωνιστικό, αυτοί που θα την πληρώνουν είναι οι οικονομικά αδύναμοι, δηλαδή οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους.

Η ΚΝΕ καλεί τους μαθητές σε αγωνιστικό συναγερμό από το πρώτο κιόλας κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς! Και οι περσινοί μαθητικοί αγώνες, όπως και όλοι οι προηγούμενοι, αποδεικνύουν πως ποτέ οι μαθητές δεν έμειναν με τα χέρια σταυρωμένα απέναντι στην προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ να τσακίσουν τα δικαιώματα στη μόρφωση, τη ζωή και το μέλλον τους.

Μέσα από τον οργανωμένο συλλογικό τους αγώνα, να δώσουν και φέτος μαχητική απάντηση στην κυβέρνηση και τους σχεδιασμούς της και να παλέψουν για το σχολείο που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών. Για ένα σχολείο με όλα τα απαραίτητα, που δεν θα κοιτά τους μαθητές και τις οικογένειές τους στην τσέπη, που δεν θα τους διαχωρίζει, αλλά θα μορφώνει πραγματικά και ολόπλευρα όλα τα παιδιά. Για ένα σχολείο που δεν θα αντιμετωπίζει τους μαθητές σαν "παπαγαλάκια" και "μέσους όρους βαθμολογιών", αλλά θα βάζει τις βάσεις για ανθρώπους δημιουργικούς, με κριτική σκέψη, μορφωμένους, όποιο επάγγελμα και αν ακολουθήσουν στη ζωή τους».

  • Στη διαδικασία ενημέρωσης των κομμάτων σχετικά με το νομοσχέδιο που θα φέρει για το Λύκειο και την πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας και στο πλαίσιο αυτό ο υπουργός, Κ. Γαβρόγλου, συναντήθηκε χτες με την τομεάρχη Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως. Η τελευταία είπε ότι πολλά σημεία στο σχέδιο της κυβέρνησης είναι προβληματικά και χρήζουν προσεκτικότερης μελέτης, ενώ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί όταν δοθεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο.
Με αφιέρωμα στην Ρόζα Ιμβριώτη κυκλοφορούν τα «Θέματα Παιδείας»

Κυκλοφορεί από αύριο, 1η Σεπτέμβρη, το τεύχος 61-64 του περιοδικού «Θέματα Παιδείας» με ειδικό αφιέρωμα στην «Κόκκινη Ρόζα της Παιδείας».

Το περιοδικό αναδημοσιεύει επιλεγμένα κείμενα της Ρόζας Ιμβριώτη από διάφορες εποχές, έτσι ώστε να παρουσιαστεί η διαλεκτική ανάπτυξη της σκέψης της γύρω από θέματα που αποτέλεσαν αντικείμενο κοινωνικοπολιτικού αγώνα και δημιουργικής παιδαγωγικής δράσης και καθόρισαν την πορεία της: Αρθρα και μελέτες για τον Δημήτρη Γληνό και το δημοτικισμό, για την Ιστορία στο σχολείο, για την κοινωνική απελευθέρωση της γυναίκας, για τη σύγχρονη γενική - πολυτεχνική εκπαίδευση και για τη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου. Το αφιέρωμα συμπληρώνεται από μελέτες και μαρτυρίες για τη ζωή και το έργο της πρωτοπόρας κομμουνίστριας παιδαγωγού, απαντώντας σε στρεβλώσεις της προσφοράς της κι επιθέσεις που δεχόταν όσο ζούσε και δέχεται ακόμη η μορφή της: Για τα Μαρασλειακά, τη δράση της ως η πρώτη γυναίκα γυμνασιάρχης στο Κιλκίς, την πρωτοβουλία της για ίδρυση του πρώτου σχολείου Ειδικής Αγωγής, τη συμμετοχή της στην ΕΑΜική και ΕΠΟΝίτικη Αντίσταση, ιδιαίτερα την προσφορά της στην οργάνωση της εκπαίδευσης στην Ελεύθερη Ελλάδα, τη διαφωτιστική εργασία της μεταπολεμικά για τη γυναίκα και το παιδί, την αλύγιστη στάση της απέναντι στους βασανιστές της και την πρωτοπόρα δράση της στην εξορία κατά τη διάρκεια και μετά απ' τον εμφύλιο, με ιδιαίτερη αναφορά στην οργάνωση του κρυφού σχολείου της εξορίας, την παιδαγωγική της προσωπικότητα και τις θέσεις για τη μόρφωση της νέας γενιάς και τη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου.

Πέρα από το αφιέρωμα στην Ρόζα Ιμβριώτη, το περιοδικό περιέχει όπως πάντα μελέτες και άρθρα εκπαιδευτικής πολιτικής: Για τη σημερινή πολιτική στην Ειδική Αγωγή, για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων, για το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας να «αναθεωρήσει» τη διδασκαλία της Ιστορίας, για το νέο νόμο Ανώτατης Παιδείας. Παρουσιάζει τις μορφωτικές πρωτοβουλίες του περιοδικού, όπως την ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο του Λυκείου του Αριστοτέλη και στο Μουσείο της Μακρονήσου, όπου αναφέρεται ιδιαίτερα ο σκοπός ίδρυσης του κολαστηρίου. Δημοσιεύεται βιογραφική αναφορά στη μνήμη του Κ. Δεσποτόπουλου και συνεχίζεται η ιστορική θεώρηση της Ψυχολογίας με αναφορά στον αιώνα του Διαφωτισμού. Στα «Θέματα Παιδείας» θα βρούμε συνολική αναφορά στον προλετάριο πεζογράφο Θέμο Κορνάρο και ακόμη θα διαβάσουμε ένα σύγχρονο διήγημα, βιβλιοκρισία και προτάσεις νέων βιβλίων, καθώς επίσης και προτάσεις για τους μικρούς μας φίλους με παιχνίδια στο ύπαιθρο.

Αναζητήστε τα «Θέματα Παιδείας» στις εκδηλώσεις του 43ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στα βιβλιοπωλεία της «Σύγχρονης Εποχής» και στους ανταποκριτές και συνεργάτες του περιοδικού σε όλη την Ελλάδα.

Από τη Δευτέρα οι επαναληπτικές εξετάσεις

Από τη Δευτέρα 4 έως και το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη θα διεξαχθούν οι επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψήφιους από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ που για λόγους υγείας ή άλλους σοβαρούς λόγους δεν μπόρεσαν να εξεταστούν στην κανονική περίοδο και υπέβαλαν σχετική αίτηση, ενώ στα ειδικά μαθήματα θα εξεταστούν από τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη μέχρι και τη Δευτέρα 18 Σεπτέμβρη.

Οι επαναληπτικές εξετάσεις θα διεξαχθούν στην Αττική, στο 9ο ΓΕΛ Αθηνών (Τρώων 2, Θησείο, τηλ. 210.3474.157), για τους υποψηφίους των ΓΕΛ, και στο ΕΠΑΛ Ελληνικού (Ελευθερίου Βενιζέλου 2-4 και Βουλιαγμένης, Ελληνικό, τηλ. 210.9647.900) για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ, που προέρχονται από τις περιφέρειες Κρήτης, Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Ιονίου και Αττικής. Επίσης, στη Θεσσαλονίκη, στο 1ο ΓΕΛ Σταυρούπολης στη Δυτική Θεσσαλονίκη (Πεσόντων Ηρώων 2, τηλ. 2310.656.387), για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και στο 1ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης (Θράκης 4, τηλ. 2310.653.039) για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ που προέρχονται από τις περιφέρειες Ηπείρου, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης.

Ωρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 16.00. Η προσέλευση των υποψηφίων στις αίθουσες εξέτασης γίνεται 30 λεπτά τουλάχιστον πριν από την έναρξη των εξετάσεων και οι υποψήφιοι πρέπει να έχουν μαζί τους υποχρεωτικά το δελτίο εξεταζομένου και κατά προτίμηση και την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο.

Στις παραπάνω ημερομηνίες (4 - 9 Σεπτέμβρη και 11 - 18 Σεπτέμβρη) θα διεξαχθούν και οι εξετάσεις για την ειδική κατηγορία «Ελλήνων του εξωτερικού και τέκνων Ελλήνων υπαλλήλων που υπηρετούν στο εξωτερικό».

Μεγάλες ελλείψεις σε φοιτητικές εστίες στη Θεσσαλία

Στις μεγάλες ελλείψεις που υπάρχουν στη Θεσσαλία τόσο σε σπουδαστικές όσο και σε φοιτητικές εστίες, αφού οι υπάρχουσες καλύπτουν ελάχιστες ανάγκες σε σχέση με τις πραγματικές, καθώς και στις ευθύνες που αφορούν διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις και φυσικά και τη σημερινή αλλά και την περιφερειακή αρχή, αναφέρονται σε Επερώτηση που κατέθεσαν οι κομμουνιστές σύμβουλοι στην περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σημειώνουν σε αυτή:

  • Στη Λάρισα, στο ΤΕΙ παρακολουθούν περί τις 10.000 σπουδαστές, εκ των οποίων ένα μεγάλο ποσοστό (περί το 50%) κατάγεται από άλλες περιφέρειες της χώρας, εκτός Θεσσαλίας και αρκετοί από τους άλλους θεσσαλικούς νομούς. Ομως, οι σπουδαστικές εστίες καλύπτουν μόλις 600 σπουδαστές. Για τους δε 600 και πλέον φοιτητές που παρακολουθούν τις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Ιατρική, Βιοχημεία) δεν υπάρχουν φοιτητικές εστίες.
  • Στο Βόλο, από τους πάνω από 7.000 φοιτητές που φοιτούν στις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καλύπτονται μόλις 90 από τις εστίες και μάλιστα μόνο πρωτοετείς.
  • Στα Τρίκαλα, για τους 600 περίπου φοιτητές που παρακολουθούν τα ΤΕΦΑΑ και τους πάνω από 300 των ΤΕΙ δεν υπάρχουν καν φοιτητικές - σπουδαστικές εστίες.
  • Στην Καρδίτσα, για τους 1.200 περίπου σπουδαστές που παρακολουθούν τα ΤΕΙ και τους πάνω από 400 που φοιτούν στο πανεπιστήμιο, καλύπτονται μόλις 50 σπουδαστές.

Να σημειωθεί ότι και σ' αυτές τις ελάχιστες σπουδαστικές και φοιτητικές εστίες, οι σπουδαστές και οι φοιτητές δεν έχουν δωρεάν πρόσβαση, αλλά υποχρεώνονται να καταβάλλουν ένα χαράτσι ετησίως από 150 έως 400 ευρώ.

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι Θεσσαλίας της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ζητούν να τους δοθούν στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου συγκεκριμένες απαντήσεις σχετικά μ' αυτές τις μεγάλες ελλείψεις και για το τι σκοπεύει να κάνει για την κατασκευή νέων σπουδαστικών και φοιτητικών εστιών που θα εξασφαλίζουν τη δωρεάν στέγαση όλων των σπουδαστών και φοιτητών που σπουδάζουν εκτός του νομού καταγωγής τους, με την άμεση κατάργηση του χαρατσιού. Επίσης, ζητούν μέχρι την κατασκευή των εστιών που χρειάζονται, να προχωρήσει σε συνεργασία με την κυβέρνηση στη μίσθωση κλειστών ξενοδοχείων που υπάρχουν για την κάλυψη των άμεσων πιεστικών αναγκών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ