ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ
Αθλια συμπαιγνία κυβέρνησης - Περιφέρειας θέτει σε κίνδυνο τη Δυτική Αττική

Οι αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» τη βδομάδα που πέρασε έφεραν στο φως όλο το σχέδιο που καταδικάζει τους κατοίκους της περιοχής και τα παιδιά τους να ζουν δίπλα στο θάνατο και την υποβάθμιση

Τα άθλια και επικίνδυνα παιχνίδια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, σε βάρος της ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αττικής και του περιβάλλοντος του Λεκανοπεδίου, αποκάλυψε τη βδομάδα που πέρασε ο «Ριζοσπάστης», σε κάθε τους λεπτομέρεια.

Η νέα χωματερή - βόμβα που έχει αποφασίσει να κατασκευάσει στη Φυλή η διοίκηση του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), πρόεδρος του οποίου είναι ο εκάστοτε περιφερειάρχης Αττικής, φτιάχνεται για να δεχτεί 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπιδιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατείνεται η λειτουργία της χωματερής για τα επόμενα τουλάχιστον 3,5 χρόνια.

Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως αυτή η χωματερή θα είναι σε μία εντελώς νέα θέση! Πρόκειται για έναν νέο χώρο στη θέση Σκαλιστήρι, που βρίσκεται πιο κοντά στον οικιστικό ιστό των Ανω Λιοσίων και συγκεκριμένα στο συγκρότημα εργατικών κατοικιών «Γεννηματά 2». Αυτό αποτυπώνεται και στο χάρτη που δημοσιεύουμε στη σελίδα. Μπορεί λοιπόν να «βαφτίζουν» αυτήν την απόφαση ως «επέκταση της χωματερής», ωστόσο αποκαλύπτεται πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Αυτή η απόφαση έρχεται μόλις τέσσερις μέρες πριν από τη λήξη της θητείας της Ρένας Δούρου, κάτι που από μόνο του παραπέμπει σε παρασκηνιακή συμφωνία με τον διάδοχό της, Γιώργο Πατούλη. Δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφώνησαν όχι μόνο στη διατήρηση της χωματερής στη Φυλή, αλλά και στη δημιουργία και νέας, που βαφτίζουν «επέκταση» της σημερινής.

Την Τρίτη 27 Αυγούστου δημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η προκήρυξη της σύμβασης για έργο συνολικού ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ, με τον παραπλανητικό τίτλο: «Μελέτη - κατασκευή έργων, για την Α' φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ (Οργανωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων». Ο χώρος στον οποίο θα γίνει αυτό, όπως ακριβώς προσδιορίζεται, είναι: «ΟΕΔΑ που βρίσκεται στη θέση Σκαλιστήρι του δήμου Φυλής».

Εκεί δηλαδή που εδώ και δεκαετίες κυβερνήσεις και περιφερειακές και δημοτικές αρχές έχουν καταδικάσει δεκάδες χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες να ζουν «αγκαλιά» με τα σκουπίδια και τον καρκίνο, αποφασίζουν τώρα όχι απλά την επέκταση της λειτουργίας της χωματερής, αλλά τη δημιουργία μιας νέας χωματερής που θα λειτουργεί για πολλά χρόνια ακόμα!

Δεν βάζουν μπουρλότο μόνο στο Θριάσιο και τη Δυτική Αττική, αλλά συμπαρασύρουν και άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου, αφού, επικαλούμενοι τα προβλήματα στη διαχείριση απορριμμάτων, θα προχωρήσουν και άλλους σχεδιασμούς για νέους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, όπως για παράδειγμα στο Γραμματικό.

Τα βήματα της μεθόδευσης

Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός τους προβλέπει η Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο να βιώνουν ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση, με επέκταση της χωματερής, με εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, με παραγωγή καύσιμων αποβλήτων κυρίως για τσιμεντοβιομηχανίες. Πρόκειται για μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται βιομηχανίες, δεκάδες μονάδες διαχείρισης επικίνδυνων και μη αποβλήτων, οικιστικές ζώνες και ήδη αντιμετωπίζει δραματική επιβάρυνση.

Στο χάρτη αποτυπώνεται ο νέος χώρος όπου θα γίνει η χωματερή
Στο χάρτη αποτυπώνεται ο νέος χώρος όπου θα γίνει η χωματερή
Ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος και για νέες χωματερές, σε άλλα μέρη της Δυτικής Αθήνας, με την ενεργοποίηση του νόμου που δίνει ακόμα και τα ανενεργά λατομεία στη διαχείριση των απορριμμάτων, παράλληλα με την επικείμενη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων προβλέπεται ένας τρελός χορός εκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για τους περιβόητους επενδυτές, που θα θησαυρίσουν.

Αλλωστε, θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε «εμπιστευτικό έγγραφο» της διοίκησης της Περιφέρειας προς τον νέο περιφερειάρχη, Γ. Πατούλη, γινόταν αναφορά και στις λεγόμενες «Μεσοπρόθεσμες λύσεις», που χαρακτηρίζονται στο έγγραφο και «οριστικές», που δεν είναι άλλες, σύμφωνα με το αντιλαϊκό Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), από:

-- Τους χώρους που κρίθηκαν προ 16ετίας καταρχήν «κατάλληλοι» με σχετική διάταξη νόμου (άρθ. 33, Ν. 3164/2003)

-- Ανενεργά λατομεία.

Και στις δύο πιο πάνω περιπτώσεις περιλαμβάνονται το πρώην λατομείο «Μουσαμά» στη «Ζώνη Α' Απολύτου Προστασίας του Ορους Αιγάλεω» και το πρώην λατομείο «Κυριακού», ήδη αποκατεστημένο κατά μεγάλο μέρος του.

Αυτά για τα οποία, δηλαδή, προεκλογικά ο Γιάννης Πρωτούλης αποκάλυπτε σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ και για τα οποία τότε η Ρένα Δούρου αναρωτιόταν τάχα «τι είναι αυτό;». Τέτοια υποκρισία και τέτοια ψέματα...

Και τα λατομεία

Πριν στεγνώσει το μελάνι των πρώτων αποκαλύψεων του «Ριζοσπάστη» ήρθαν δύο ακόμα στοιχεία που αποκάλυψαν όλο το ψηφιδωτό σε ένα απίθανο αλισβερίσι ανάμεσα σε κυβέρνηση, παρατάξεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και δήμο Φυλής.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στη συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ αναμενόταν να επικυρωθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας χωματερής στη Φυλή. Ομως, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνεται και θέμα για την «αποκατάσταση λατομικών χώρων», διαδικασία που συνδέεται με την αξιοποίηση ανενεργών λατομείων ως χωματερών! Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με εισήγηση του ΕΔΣΝΑ, πρόκειται για τα εξής έξι ανενεργά λατομεία: «Μουσαμά» στην Πετρούπολη, «Μελετάνι» στη Μάνδρα, «Κυριακού» στο Κορωπί, ΤΙΤΑΝ στη Μάνδρα, Σταμέλου στα Μέγαρα και Μαυρινόρα («Ιντερμπετόν»). Αλλωστε, οι όροι του διαγωνισμού για τη νέα χωματερή, ως «ενδιάμεση λύση» ταφής απορριμμάτων, δίνουν το «ελεύθερο» στην ανάδοχο εταιρεία να αξιοποιήσει κι άλλους χώρους πέρα από την έκταση που της διατίθεται στη θέση Σκαλιστήρι στη Φυλή.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Την Τετάρτη 28 Αυγούστου η κυβέρνηση έβαλε σε άσχετο νομοσχέδιο διάταξη που αφορά τα ανταποδοτικά οφέλη από τη λειτουργία της χωματερής για το δήμο Φυλής, με την οποία καταργεί και τα τελευταία προσχήματα σχετικά με τη διαχείριση, από την εκάστοτε δημοτική αρχή της Φυλής, των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, που εισπράττει ως «αντισταθμιστικό όφελος» (τη μερίδα του λέοντος από τα συνολικά 39.470.000 ευρώ) για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στη Φυλή.

Τόσο φαίνεται πως αποφάσισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, ότι αξίζει η ζωή των θυμάτων, της χωματερής κυρίως, και η δραματική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των υπόλοιπων κατοίκων των Ανω Λιοσίων και της ευρύτερης περιοχής του Θριάσιου και της Δυτ. Αθήνας, μαζί και των εργαζομένων σε αυτή.

Συγκεκριμένα, με τη διάταξη (άρθρο 13 στο νομοσχέδιο) ορίζεται, σύμφωνα με την Αιτιολογική Εκθεση, ότι τα πιο πάνω «αντισταθμιστικά» ποσά «δύνανται να διατίθενται από τους δήμους για την κάλυψη οποιασδήποτε δαπάνης...», με την υποκριτική παραίνεση «...κατά προτεραιότητα όμως σχετιζόμενης με την περιβαλλοντική αντιστάθμιση από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων».

Θα ρωτήσει, και δικαιολογημένα, κανείς: Και ποιο είναι το γραμμάτιο που εξοφλεί με αυτήν τη διάταξη η κυβέρνηση της ΝΔ προς τη δημοτική αρχή της Φυλής; Μα δεν είναι άλλο από τη λήψη της ομόφωνης απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ για τη δημιουργία και του 3ου «ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής» μέσα στην ΟΕΔΑ Φυλής.

Αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στους επικίνδυνους σχεδιασμούς

Αστυνομική καταστολή σε βάρος της κινητοποίησης εργατικών σωματείων και φορέων στη Φυλή που διεκδικούν το άμεσο και οριστικό κλείσιμο της χωματερής

Από την κινητοποίηση στον ΕΔΣΝΑ
Από την κινητοποίηση στον ΕΔΣΝΑ
Αντιμέτωποι με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, ακόμα και με την παρουσία μπράβων που είχε επιστρατεύσει η δημοτική αρχή της Φυλής, ήρθαν σωματεία και φορείς που διαδήλωσαν το απόγευμα της Παρασκευής στην κεντρική πλατεία της πόλης ενάντια στη νέα χωματερή στις αυλές τους. Η κινητοποίηση που διοργανώθηκε με αφορμή τη φιέστα της ορκωμοσίας του δημάρχου Παππού, που στηρίχτηκε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει τους αντιδραστικούς σχεδιασμούς στη διαχείριση των απορριμμάτων, επιχειρήθηκε να εμποδιστεί από τις αστυνομικές δυνάμεις, χτυπώντας διαδηλωτές.

Αποφασιστικά, οι συγκεντρωμένοι φωνάζοντας συνθήματα έφτασαν στο σημείο της ορκωμοσίας, ξεδιπλώνοντας πανό και εκφράζοντας τη λαϊκή απαίτηση να σταματήσει κάθε σχεδιασμός για νέα χωματερή, για να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ.

Το κεντρικό πανό έγραφε: «Ξεσηκωμός παντού! Φτιάχνουν νέο ΧΥΤΑ στη Φυλή». Το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής έδωσε επίσης το «παρών» στην κινητοποίηση με το δικό του πανό που έγραφε: «Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής. Κανένας δεν μπορεί να παίξει με τις ζωές μας». Στην κινητοποίηση παραβρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, και ο Κώστας Παπαδάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής.

Το μεσημέρι της Παρασκευής εργατικά σωματεία και φορείς από τη Δυτική Αθήνα και την Αττική διαδήλωσαν έξω από τα γραφεία του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), όπου είχε προγραμματιστεί να συνεδριάσει το ΔΣ προκειμένου να προωθήσει, μετά την απόφαση για νέα χωματερή στη Φυλή, και τη μετατροπή λατομείων σε χωματερές, στο πλαίσιο του αντιλαϊκού Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Τις δυνάμεις καταστολής παρέταξε η κυβέρνηση απέναντι στους διαδηλωτές στη Φυλή
Τις δυνάμεις καταστολής παρέταξε η κυβέρνηση απέναντι στους διαδηλωτές στη Φυλή
Η συνεδρίαση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε λόγω έλλειψης απαρτίας, όμως, όπως τονίστηκε λίγο πριν από την ολοκλήρωση της κινητοποίησης, απαιτείται αγωνιστική επαγρύπνηση καθώς είναι πρόσφατη η μεθόδευση αναβολής της συνεδρίασης για τη νέα χωματερή στη Φυλή, που τελικά έγινε λίγες μέρες μετά στα μουλωχτά.

Στην κινητοποίηση καλούσαν και συμμετείχαν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμου Αγίων Αναργύρων - Καματερού, η ΟΓΕ και άλλοι. Ακόμα παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Πετρούπολης, Βαγγέλης Σίμος, και εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στους δήμους Πετρούπολης, Αγίων Αναργύρων - Καματερού και Ιλίου. Το «παρών» έδωσε και ο δήμος Κρωπίας.

Στη συγκέντρωση μίλησε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Πρωτούλης, εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής. Σημείωσε πως αντικείμενο των προγραμματισμένων συνεδριάσεων του ΕΔΣΝΑ και λίγο αργότερα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής είναι να εφαρμόσουν έναν αντιλαϊκό - αντεργατικό σχεδιασμό για τα απορρίμματα που περιλαμβάνει «επέκταση της χωματερής, νέα χωματερή στα Ανω Λιόσια». Τόνισε: «Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης λέμε ότι οι κομμουνιστές και αγωνιστές δήμαρχοι τα λατομεία τα έκαναν θέατρα και Κέντρα Πολιτισμού, δεν τα έκαναν χωματερές για να θάβουν όχι μόνο τα απορρίμματα αλλά και τους ανθρώπους με τον καρκίνο».

Πρόσθεσε ότι αυτή είναι η «σύγχρονη» πολιτική τους, «που θα μας επαναφέρει στην "κανονικότητα", που έχει τα επιχειρηματικά συμφέροντα μέσα, τους εργολάβους να κάνουν τρελό χορό εκατομμυρίων και τα απορρίμματα να θάβονται. Αυτός ο σχεδιασμός απορρίφθηκε το 2014 και τώρα το 2019 ήρθαν να τον επιβάλουν με τη γνωστή τακτική "του αδιεξόδου", πως τάχα δεν μπορεί να γίνει τίποτα άλλο. Για να συνεχίζεται ο τρελός χορός εκατομμυρίων και η υποβάθμιση των εργατικών - λαϊκών γειτονιών που ζουν μέσα στον καρκίνο, στη φτώχεια και την ανεργία (...) Τώρα οι εργαζόμενοι να κάνουν ένα βήμα παραπάνω».

Ακόμα στη συγκέντρωση μίλησαν εκπρόσωποι από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Σωματείο Εργαζομένων Πετρούπολης, της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον ΕΔΣΝΑ, ο δήμαρχος Πετρούπολης.

Παρέμβαση και στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Παρέμβαση έκανε η «Λαϊκή Συσπείρωση» στο έκτακτο Περιφερειακό Συμβούλιο της Παρασκευής, που όρισε μόλις μία μέρα πριν η διοίκηση Δούρου και λίγες ώρες πριν παραδώσει την Περιφέρεια στη διοίκηση Πατούλη.

Ο Γ. Πρωτούλης χαρακτήρισε τη συνεδρίαση κωμωδία αφού η προηγούμενη διοίκηση έχει στρώσει το έδαφος στη νέα διοίκηση του Γ. Πατούλη για την προώθηση περαιτέρω αντιλαϊκών παρεμβάσεων σε μια σειρά από τομείς, όπως η επέκταση της χωματερής της Φυλής.

Για να μη νομιμοποιήσουν τη διαδικασία - παρωδία οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να δυναμώσει η λαϊκή αντίδραση για να ακυρωθεί το σχέδιο

Σε δήλωσή του για τη νέα χωματερή στη Φυλή, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σημείωσε: «Το σχέδιο για νέα χωματερή στη Φυλή που έχει την υπογραφή της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ακυρωθεί τώρα! Ο λαός του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας που ζει στην ανεργία, τη φτώχεια, που αντιμετωπίζει τις μεγάλες ελλείψεις σε Παιδεία και Υγεία, την απουσία υποδομών για την προστασία της ζωής του, δεν μπορεί να καταδικάζεται να ζει δίπλα στα σκουπίδια. Τώρα χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας, να οργανωθεί η λαϊκή αντίδραση. Να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κατεπείγουσα Ερώτηση στην Κομισιόν

Κατεπείγουσα Ερώτηση για την κατασκευή νέας χωματερής στη Φυλή κατέθεσε προς την Κομισιόν η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης και των τοπικών και περιφερειακών αρχών «βασίζονται στις αντιδραστικές κατευθύνσεις της ΕΕ για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Γιατί, ευρωενωσιακή πολιτική αποτελούν οι ανεξέλεγκτες χωματερές σκουπιδιών, η καύση απορριμμάτων, καθώς και η παράδοση όλης της δραστηριότητας σε επιχειρηματικούς ομίλους με ΣΔΙΤ και παράλληλη ενίσχυσή τους με κονδύλια και χαράτσωμα των λαϊκών στρωμάτων.

Γι' αυτό είναι ψευδεπίγραφες οι διακηρύξεις της ΕΕ περί προστασίας του περιβάλλοντος και διασφάλισης "Ζώνης καθαρού αέρα στις πόλεις της ΕΕ". Είναι δε χαρακτηριστικό ότι και σε προηγούμενη Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, η Επιτροπή υπερασπίστηκε την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων, ενώ έδωσε πλήρη κάλυψη στην επέκταση των χωματερών με την αξιοποίηση παλιών λατομείων».

Με βάση τα παραπάνω, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ ρωτάει την Επιτροπή πώς τοποθετείται στις κατεπείγουσες προειδοποιήσεις για τον άμεσο κίνδυνο που προδιαγράφεται για την υγεία των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής και το περιβάλλον.

Αλλά και πώς τοποθετείται στις διεκδικήσεις σωματείων και φορέων να κλείσει άμεσα ο ΧΥΤΑ Φυλής και να σταματήσει οποιοδήποτε σχέδιο για νέα χωματερή, να απαγορευτεί η καύση απορριμμάτων και να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, να απαλλαγούν τα λαϊκά στρώματα από τα ανταποδοτικά τέλη και να πληρώσει το κεφάλαιο με πρόσθετη φορολογία.

ΚΚΕ
Αντιλαϊκοί σχεδιασμοί και ένταση της καταστολής πάνε χέρι χέρι

Σε ανακοίνωση για το χτύπημα της κινητοποίησης στη Φυλή από αστυνομικές δυνάμεις, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει την αστυνομοκρατία και την καταστολή σε βάρος των εργατικών σωματείων και των μαζικών φορέων που διαδήλωναν στη Φυλή ενάντια στη νέα χωματερή. Το χτύπημα της κινητοποίησης από τις αστυνομικές δυνάμεις, η παρουσία μπράβων στην ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής, επιβεβαιώνει ότι οι αντιλαϊκοί σχεδιασμοί πάνε χέρι χέρι με την ένταση του κρατικού αυταρχισμού. Ο λαός της Δυτικής Αθήνας, που καταδικάζεται από ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ να ζει δίπλα στα σκουπίδια, έχει κάθε λόγο να δυναμώσει την πάλη του, για να κλείσει άμεσα και οριστικά ο ΧΥΤΑ της Φυλής».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ