ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Αυγούστου 2019 - Κυριακή 1 Σεπτέμβρη 2019
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΥΞΗΣΕΙΣ - «ΦΩΤΙΑ» ΣΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΔΕΗ
Στέλνουν στο λαό το λογαριασμό της «απελευθέρωσης»

Παράσταση διαμαρτυρίας από το ΠΑΜΕ, την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη, στις 8 π.μ., στα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ.

Ανάλογες κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη και σε τοπικά υποκαταστήματα

Eurokinissi

Σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 3 Σεπτέμβρη, στις 8 π.μ., στα γραφεία της ΔΕΗ (Χαλκοκονδύλη 30), καλεί τα σωματεία και τους εργαζόμενους της Αθήνας το ΠΑΜΕ, με αφορμή τις νέες αυξήσεις που ανακοινώθηκαν μέσα στη βδομάδα στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, όπως και τα υπόλοιπα μέτρα για την υποτιθέμενη «εξυγίανση» της ΔΕΗ, που προβλέπουν ένταση των εκβιασμών και των διακοπών ρεύματος σε λαϊκά σπίτια, απολύσεις και περικοπές δικαιωμάτων για τους εργαζόμενους της επιχείρησης, πώληση κερδοφόρων «φιλέτων» της επιχείρησης.

Στη Θεσσαλονίκη, η Τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία της ΔΕΗ (έναντι του Δικαστικού Μεγάρου) την Τρίτη 3/9 στις 10.30 π.μ.

Ανάλογες κινητοποιήσεις από σωματεία και φορείς θα πραγματοποιηθούν και σε υποκαταστήματα της ΔΕΗ: Στον Πειραιά, στις 9 π.μ. στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στα Καμίνια. Στην Καλλιθέα, στις 8 π.μ. στο υποκατάστημα Θησέως. Στο Περιστέρι, στις 10 π.μ., στο τοπικό υποκατάστημα.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμά του το ΠΑΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση της ΝΔ με μεγάλη ταχύτητα ολοκληρώνει το έργο που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την παράδοση της παραγωγής Ενέργειας και των δικτύων στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα και ταυτόχρονα κλιμακώνει την επίθεση στα φτωχά εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά με νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, με νέους εκβιασμούς και απειλές για δεκάδες χιλιάδες διακοπές συνδέσεων».

«Οι σχεδιασμοί αυτοί δεν είναι κεραυνός εν αιθρία», σημειώνει το ΠΑΜΕ και συνεχίζει: «Μήνες τώρα, με πρόσχημα την κακή οικονομική κατάσταση της ΔΕΗ ΑΕ, η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ στρώνουνε από κοινού το έδαφος με απώτερο στόχο να διασφαλίσουν τα επιχειρηματικά κέρδη της ΔΕΗ ΑΕ από τη μια και από την άλλη να απελευθερώσουν πλήρως την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, στα πλαίσια της πολιτικής της ΕΕ, που μετατρέπει το ηλεκτρικό ρεύμα σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Ας πάψουν λοιπόν να κοροϊδεύουν το λαό και τους εργαζόμενους ότι ο στόχος τους είναι να "σώσουν" τη ΔΕΗ από την κατάσταση που οι ίδιοι την έφεραν. Την τελευταία δεκαπενταετία, η λαϊκή οικογένεια είδε απανωτές ανατιμήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, την ώρα που οι βιομήχανοι απολαμβάνουν ολοένα και φτηνότερο βιομηχανικό ρεύμα, την ώρα που οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην Ενέργεια εκτόξευσαν τα κέρδη τους τα προηγούμενα χρόνια, θησαύρισαν αγοράζοντας φθηνά και πουλώντας και εξάγοντας ακριβά».

«Καμιά αναμονή.Καλούμε τις Ομοσπονδίες και τα Εργατικά Κέντρα, τα εργατικά σωματεία σε όλη τη χώρα να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να δώσουν άμεσα αγωνιστική απάντηση», καταλήγει η ανακοίνωση και καλεί σε πάλη με αιτήματα:

  • Οχι στις αυξήσεις των τιμολογίων. Ρεύμα φτηνό για το λαό.
  • Καμία διακοπή ρεύματος σε εργαζόμενο, άνεργο, αυτοαπασχολούμενο, φτωχό αγρότη, σε οικογένειες που έχουν ΑμεΑ και άλλες ευπαθείς ομάδες.
  • Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ ΑΕ. Κανένα κλείσιμο μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Καμία πώληση ΑΗΣ και ΥΗΣ, ορυχείων. Οχι στην παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΔΗΕ. Ακύρωση του νομοθετικού πλαισίου της «απελευθέρωσης» στρατηγικών τομέων της οικονομίας (Ενέργεια, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Υδρευση).
  • Καμία απόλυση εργαζομένων. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τώρα στη ΔΕΗ.
  • Οχι στην εντατικοποίηση και στο δουλεμπόριο των εργολάβων, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Κανένας εργαζόμενος απλήρωτος στις εργολαβίες.
Βαριά για το λαό η λυπητερή της «απελευθέρωσης»

Η κινητοποίηση αποτελεί μια πρώτη απάντηση στις εξαγγελίες μέσα στη βδομάδα της κυβέρνησης της ΝΔ και της διοίκησης της ΔΕΗ ΑΕ, που ανακοίνωσαν το «λογαριασμό» που σκοπεύουν να στείλουν από 1η Σεπτέμβρη στο λαό, καλώντας τον να πληρώσει τα σχέδια «εξυγίανσης» και «διάσωσής» της, προκειμένου στο πλαίσιο της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας η εταιρεία να γίνει πιο «θελκτική» στους επενδυτές.

Το σχέδιο αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:

-- Αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος από 16,4 έως 19,4% (!), ανάλογα με την κλίμακα κατανάλωσης.

Ειδικότερα, τα τιμολόγια της ΔΕΗ θα διαμορφωθούν από 1η Σεπτέμβρη ως εξής:

  • Για κατανάλωση έως 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, η νέα τιμή είναι 0,11058 ευρώ ανά κιλοβατώρα από 0,0946 που είναι η ισχύουσα χρέωση.
  • Από 2.000 κιλοβατώρες και πάνω η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,11936 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,10252 τώρα.
  • Για το νυχτερινό ρεύμα η νέα τιμή διαμορφώνεται σε 0,07897 ευρώ ανά κιλοβατώρα έναντι 0,0661 σήμερα.

Οι νέες αυξήσεις έρχονται να προστεθούν στα ήδη τσουχτερά τιμολόγια, που έχουν οδηγήσει δεκάδες χιλιάδες οικογένειες ήδη να μην μπορούν να ανταποκριθούν, αφού συνολικά την τελευταία δεκαετία, στο πλαίσιο πάντα της πολιτικής της «απελευθέρωσης», που ακολούθησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, τα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν εκτοξευτεί κατά 150%!

-- Μείωση της έκπτωσης συνέπειας που κάνει η ΔΕΗ στους συνεπείς πελάτες της, από το 10% στο 5%. Πρόκειται για τη δεύτερη μείωση μέσα σε λίγους μήνες αφού είχε προηγηθεί από 1η Απρίλη, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η μείωση από το 15% στο 10%.

-- Επιβολή «ρήτρας ρύπων» στα τιμολόγια, η οποία μεταφράζεται σε επιβάρυνση των καταναλωτών από τις χρηματιστηριακές αγοραπωλησίες πάνω στα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, όταν η τιμή των ρύπων άνθρακα θα ανεβαίνει στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια πάνω από ένα επίπεδο. Θυμίζουμε ότι η «φάμπρικα» χρηματιστηριακών αγοραπωλησιών, που έχει στηθεί από την ΕΕ πάνω στα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχει οδηγήσει σε μία αύξηση της τιμής τους κατά σχεδόν 300% τα τελευταία τρία χρόνια (από τα 7 περίπου ευρώ το 2017, σήμερα βρίσκονται σταθερά στα 20 ευρώ).

Από τα παραπάνω εφιαλτικά μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση και η επιχείρηση αναμένουν ότι θα συγκεντρώσουν περί τα 500 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της ΝΔ προκαλεί το λαό, αφού δεν διστάζει να παρουσιάζει τις νέες αυξήσεις ως τάχα «ισορροπημένες», λέγοντας ότι αυτές τάχα θα αντισταθμιστούν από τη μείωση του ΦΠΑ για την Ενέργεια στο 6% από 13% που είχε αποφασιστεί από την προηγούμενη κυβέρνηση - και που όπως αποδεικνύεται τώρα αποτελούσε επί της ουσίας έμμεση κρατική επιδότηση, δίνοντας στη ΔΕΗ περιθώρια για νέες αυξήσεις - όσο και από τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ (τέλος ενίσχυσης των ΑΠΕ) που ήδη βέβαια εμφανίζει πλεόνασμα κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, συνεχίζοντας να «ταΐζει» με «ζεστό» χρήμα τα αρπακτικά της «πράσινης Ενέργειας».

Ολα αυτά μάλιστα αποτελούν μόνο ένα μέρος της επίθεσης με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα λαϊκά στρώματα, αφού ο σχεδιασμός που είχε ξεκινήσει να υλοποιείται από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ακόμη παραπέρα ένταση των εκβιασμών και απειλών προς λαϊκά νοικοκυριά, εργαζόμενους, ανέργους και αυτοαπασχολούμενους που έχουν ανεξόφλητες οφειλές, λόγω της αδυναμίας τους να ανταποκριθούν στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και στους όρους ρύθμισης της οφειλής τους που επιβάλλει η επιχείρηση.

Θυμίζουμε πως η ΔΕΗ έχει ήδη συμφωνήσει να συνεργαστεί με τρεις εταιρείες που «ειδικεύονται» στην είσπραξη οφειλών, χρησιμοποιώντας και ένδικα μέσα, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για «σαφάρι» με εξώδικα σε περίπου 890.000 πελάτες, με συνολικό χρέος άνω του 1 δισ. ευρώ.

Υποτίθεται πως η διαδικασία θα ξεκινήσει από τους 65.000 οφειλέτες που χρωστούν συνολικά περί τα 700 εκατ. ευρώ, δεν θα περιοριστεί όμως σε αυτούς, αλλά θα συνεχιστεί στους υπόλοιπους, ενώ κυβέρνηση και διοίκηση της ΔΕΗ προκαλούν αφού και για τις ρυθμίσεις και τους διακανονισμούς ζητάνε από τους οφειλέτες να πληρώσουν πρώτα το 40% των οφειλών!

Ο σχεδιασμός προβλέπει ακόμα «τιτλοποίηση» οφειλών για πώληση σε επενδυτικά ταμεία (funds) ή κατάθεση ως εχέγγυου αυτών των τιτλοποιημένων οφειλών για τη δανειοδότηση της επιχείρησης, όπως επίσης και εκατοντάδες απολύσεις, περικοπές μισθών για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση και βέβαια πώληση των «φιλέτων» της.

Παράλληλα το ΥΠΕΝ μέσα στη βδομάδα προανήγγειλε «τσεκούρι» στην έκπτωση που έχουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, μέτρο που επί της ουσίας αποτελεί παρέμβαση στη Συλλογική Σύμβαση των εργαζομένων, για τους οποίους η μειωμένη τιμή ρεύματος είχε συμπεριληφθεί σε προηγούμενη φάση ως αντιστάθμισμα για να μην υπάρξουν αυξήσεις στους μισθούς τους.

Ο λαός να βάλει στο στόχαστρο τον πραγματικό ένοχο

Οι ανακοινώσεις αυτές έδωσαν την αφορμή, όπως αναμενόταν, και για ένα νέο γύρο αλληλοκατηγοριών μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος ευθύνεται για τα σημερινά αδιέξοδα της ΔΕΗ, με σκοπό να συσκοτίσουν τον πραγματικό ένοχο: Την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας και τη στρατηγική της ΕΕ, που οδηγεί σε τεράστια κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους, σε βάρος του δικαιώματος του λαού για την κάλυψη των ενεργειακών του αναγκών, αλλά και να συγκαλύψει τις πελώριες ευθύνες τους, γιατί στήριξαν, στηρίζουν και αποφασιστικά υλοποιούν αυτήν τη στρατηγική, προσπαθώντας να πείσουν το λαό ότι υπάρχει φιλολαϊκή λύση μέσα σε αυτό το πλαίσιο.

Προσπάθησαν δηλαδή να κρύψουν εκείνο που «φωνάζει» η ίδια η πραγματικότητα: Οτι από τη λειτουργία της ΔΕΗ με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και ανεξάρτητα από το ιδιοκτησιακό καθεστώς, από τη στρατηγική της «απελευθέρωσης», με όποια μορφή κι αν προωθείται, ωφελημένοι είναι μόνο οι επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας, που βλέπουν την κερδοφορία τους όλα αυτά τα χρόνια να εκτοξεύεται, στέλνοντας σταθερά το «λογαριασμό» στο λαό.

Ετσι, τα πανάκριβα τιμολόγια, οι εκατοντάδες χιλιάδες διακοπές ρεύματος, οι πάνω από 120.000 «κομμένοι» από το κοινωνικό τιμολόγιο, η διόγκωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, οι κίνδυνοι για την ενεργειακή επάρκεια, επί ΣΥΡΙΖΑ, ήταν η άλλη όψη των σχεδίων για το «άνοιγμα της αγοράς» στους ενεργειακούς ομίλους, που στήριξαν η ΝΔ και τα άλλα κόμματα, μέσα και από την ψήφιση του 3ου μνημονίου, με μέτρα όπως το σύστημα δημοπρασιών τύπου ΝΟΜΕ, με τη ΔΕΗ να πουλά ρεύμα κάτω του κόστους στους ανταγωνιστές της, το κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων, την επιδότηση των «αρπακτικών» της «πράσινης Ενέργειας» με το σύστημα εγγυημένων τιμών απόδοσης κ.ο.κ.

Ετσι και σήμερα, οι αυξήσεις στους λογαριασμούς, οι εκβιασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά, οι απολύσεις εργαζομένων της επιχείρησης και το παραπέρα τσεκούρι στα δικαιώματά τους και βέβαια η πώληση «φιλέτων» της ΔΕΗ αποτελούν συστατικά στοιχεία των σχεδιασμών για να γίνει η ΔΕΗ πιο «ελκυστική» στους επενδυτές και για να ανακτήσει την «ανταγωνιστικότητά» της στην απελευθερωμένη αγορά.

Αυτήν την πολιτική πρέπει να βάλουν στο στόχαστρο της πάλης τους τα λαϊκά στρώματα. Με σημαία τις σύγχρονες ανάγκες τους, όχι για να υπερασπιστούν την παλιά κρατική καπιταλιστική ΔΕΗ που λειτουργούσε για λογαριασμό των επιχειρηματικών ομίλων, αλλά για να περάσουν στην αντεπίθεση, για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, όπου η εργατική τάξη, ο λαός θα έχει στα χέρια του τα κλειδιά της οικονομίας και την εξουσία, όπου σκοπό της παραγωγής θα αποτελούν οι κοινωνικές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Σε αυτήν την οικονομία θα λειτουργεί ένας Ενιαίος Κρατικός Φορέας Ενέργειας, που θα συμπεριλαμβάνει το σύνολο των μονάδων παραγωγής, μεταφοράς, διανομής ηλεκτρικής ενέργειας από όλες τις μορφές Ενέργειας (λιγνίτη, ΑΠΕ, φυσικό αέριο, πετρέλαιο κ.ά.). Ετσι, η Ενέργεια θα αποτελεί κοινωνικό αγαθό για όλους και όχι πανάκριβο εμπόρευμα για την κερδοφορία μιας χούφτας επιχειρηματιών.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ