ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Αυγούστου 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνεται η σύγκρουση για το Ιντλίμπ

Στρατιωτικά γυμνάσια στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο από ΗΠΑ και συμμάχους (με συμμετοχή και της Ελλάδας) και τη Ρωσία

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Συρίας στη Μόσχα

Copyright 2018 The Associated

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και Συρίας στη Μόσχα
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ - ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Περισσότερο «μπαρούτι» μυρίζει, ξανά, η κατάσταση στη Συρία, καθώς κλιμακώνεται, μέρα τη μέρα, η κόντρα ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ με τη Ρωσία, με επίκεντρο το τελευταίο μεγάλο οχυρό τζιχαντιστών στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, που δημιουργεί τα κατάλληλα προσχήματα για νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση.

Χτες, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, μετά τη συνάντησή του στη Μόσχα με τον Σύρο ομόλογό του Ουαλίντ αλ Μοάλεμ, προειδοποίησε τη Δύση ότι «παίζει με τη φωτιά στο Ιντλίμπ», τονίζοντας ότι «κάποιοι καταβάλλουν προσπάθειες» για να εμποδίσουν τις διαδικασίες για τερματισμό της σύγκρουσης και επιστροφή των προσφύγων, «χρησιμοποιώντας διάφορες προβοκάτσιες συμπεριλαμβανομένων των χημικών όπλων». Απηύθυνε έκκληση προς όλες τις μεριές, συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές «τις αραβικές χώρες, χώρες της ΕΕ και τις ΗΠΑ», καλώντας τες να μην κάνουν «μονομερώς πολιτικά σχέδια», αλλά να συμβάλουν ώστε η Συρία «να γίνει ειρηνική και σταθερή χώρα».

Ο Ουαλίντ αλ Μοάλεμ χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Λαβρόφ «πολύ εποικοδομητικές». Αναφέρθηκε στις προσπάθειες για το στήσιμο νέας προβοκάτσιας με χημικά στο Ιντλίμπ και διαβεβαίωσε πως «ο συριακός στρατός δεν έχει χημικά όπλα και δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει». Υποστήριξε πως οι τζιχαντιστές και οι βοηθοί τους στο Ιντλίμπ προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν το ίδιο σενάριο που χρησιμοποίησαν στο παρελθόν στην πόλη Ντούμα (αρχές περασμένου Απρίλη), «ώστε οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους να ξαναχτυπήσουν στρατιωτικά τη Συρία». Είπε ότι Σύροι και Ρώσοι αξιωματούχοι θα κάνουν ό,τι μπορούν ώστε να επιτύχουν όσες περισσότερες «τοπικές συμφωνίες εκεχειρίας» σε περιοχές του Ιντλίμπ, ώστε να συρρικνωθούν οι απώλειες σε βάρος αμάχων και να αποτραπούν «μη απαραίτητες αιματοχυσίες» πολιτών.

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ αποκάλυψε ότι μετέφερε σε Αμερικανούς αξιωματούχους τις ανησυχίες της Μόσχας για τις ενδείξεις που υπάρχουν ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζουν νέα πλήγματα στη Συρία. Προειδοποίησε τις ΗΠΑ να μην προχωρήσουν σε μια «αβάσιμη και παράνομη επίθεση κατά της Συρίας».

Πάντως, στα ανοιχτά της Συρίας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο συσσωρεύεται μεγάλος αριθμός πολεμικών πλοίων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους και της Ρωσίας. Μάλιστα, 1-8 Σεπτέμβρη η Ρωσία έχει ανακοινώσει αεροναυτικά γυμνάσια στην περιοχή με 25 πλοία και 30 αεροσκάφη (που περιλαμβάνουν αποτροπή επιθέσεων από υποβρύχια), ενώ οι ΗΠΑ 8-20 Σεπτέμβρη πραγματοποιούν την άσκηση «Bright Star 2018» στη βάση Mohamed Naguib της Αιγύπτου και στη Ν/Α Μεσόγειο, ενώ σε αυτά συμμετέχουν και άλλες σύμμαχες χώρες με στρατό, αεροπορικές και ναυτικές δυνάμεις, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Ιορδανία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι προειδοποιήσεις του ντε Μιστούρα

«Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι ένοπλοι από το πρώην "Μέτωπο Νούσρα" και την "Αλ Κάιντα" είναι τρομοκράτες που πρέπει να ηττηθούν. Στο Ιντλίμπ είναι περίπου 10.000 τρομοκράτες. Οι άμαχοι είναι 2,9 εκατομμύρια. Γι' αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η χρήση βαρέων όπλων σε περιοχές πυκνοκατοικημένες...», είπε μεταξύ άλλων στη Γενεύη της Ελβετίας ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα. Συμμερίστηκε την άποψη των Ρώσων για τις τακτικές επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα αεροπλανάκια που δέχονται από τζιχαντιστές στο Ιντλίμπ στην αεροπορική βάση Χμέιμιμ στη Λαττάκεια, αλλά και αυτές που δέχεται ο συριακός στρατός, χαρακτηρίζοντάς τες «απαράδεκτες». Εκτίμησε ωστόσο πως εάν γίνουν εσφαλμένοι υπολογισμοί, τότε δημιουργούνται «οι συνθήκες τέλειας καταιγίδας» που μπορεί να οδηγήσουν σε κλιμάκωση των συγκρούσεων, με καταστροφικές συνέπειες για τους αμάχους. Πρόσθεσε πως δεν έχει συζητήσει το άνοιγμα νέων ανθρωπιστικών διαδρόμων στο Ιντλίμπ για την απομάκρυνση αμάχων και πρότεινε να μεταβεί ο ίδιος στην περιοχή ως εγγυητής «για τη διασφάλιση ενός ανθρωπιστικού διαδρόμου».

Κάλεσε παράλληλα τις τρεις «εγγυήτριες δυνάμεις της εκεχειρίας» στη Συρία (Ρωσία, Ιράν, Τουρκία) να προλάβουν μία αιματοχυσία αμάχων στο Ιντλίμπ, ζητώντας περισσότερο χρόνο σε συζητήσεις και διαβουλεύσεις ώστε να αποφευχθεί ανθρωπιστική καταστροφή παρόμοια με αυτή στο Χαλέπι.

Νέες απειλές από τον Νετανιάχου

Νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός επανέλαβε τις απειλές του να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον ιρανικών στρατιωτικών θέσεων στη Συρία καθώς και εναντίον θέσεων του στρατού του Μπασάρ αλ Ασαντ, με αφορμή τη σύναψη συμφωνίας διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ της Δαμασκού και της Τεχεράνης την περασμένη Δευτέρα.

«Οι ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας θα συνεχίσουν να διεξάγουν με σθένος και αποφασιστικότητα ενέργειες εναντίον των προσπαθειών του Ιράν να εγκαταστήσει τις δυνάμεις του και εξελιγμένα οπλικά συστήματα στη Συρία», είπε ο Νετανιάχου, προσθέτοντας ότι «καμιά συμφωνία μεταξύ της Συρίας και του Ιράν δεν θα μας αποθαρρύνει».


ΣΕΡΒΙΑ - ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Ανοιχτή η «διόρθωση συνόρων»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Εντείνονται τα παζάρια για «τελική λύση» στις σχέσεις Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου ενόψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων στις 7 Σεπτέμβρη στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο του σχεδίου «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» όλης της περιοχής. Οι σχεδιασμοί, πάντως, για ενδεχόμενες αλλαγές συνόρων στα Δ. Βαλκάνια προκαλούν αντιδράσεις και στους κόλπους δυτικών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με χαρακτηριστική τη χτεσινή «ανοικτή» επιστολή τριών πρώην δοτών διοικητών «Υπατων Εκπροσώπων της Διεθνούς Κοινότητας» της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης προς την επικεφαλής της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια, Φεντερίκα Μογκερίνι, με την οποία την καλούν να μην εγκρίνει τα σενάρια αλλαγής των συνόρων στην περιοχή. Την επιστολή υπογράφουν ο Σουηδός Καρλ Μπιλντ, ο Βρετανός Πάντι Αστάουν και ο Γερμανοαυστριακός Κρίστιαν Σβαρτζ - Σίλινγκ.

Στην επιστολή αυτή εκφράζουν «βαθιά ανησυχία» για προτάσεις που γίνονται από αξιωματούχους της ΕΕ και ενθαρρύνουν την επίτευξη μιας συμφωνίας ανάμεσα σε Σερβία και Κοσσυφοπέδιο, που συμπεριλαμβάνει «μεταφορά εδάφους μεταξύ των δύο πλευρών μέσω συνοριακών διορθώσεων». Οι τρεις πρώην αξιωματούχοι, που είχαν παίξει το δικό τους ρόλο στο διαμελισμό της πρώην Γιουγκοσλαβίας, προσποιούνται τις «αθώες περιστέρες» και εκφράζουν υποκριτικά «φόβο» για την αλλαγή συνόρων. Αναφέρουν, επίσης, πως έχουν ελάχιστες αμφιβολίες πως αυτό «θα αποσταθεροποιούσε σημερινές συμφωνίες, όπως εκείνες στην ΠΓΔΜ, θα υποβάθμιζε την ενότητα χωρών όπως η Βοσνία και θα ενθάρρυνε αυτούς που επιθυμούν να δουν και αλλού ανταλλαγές εδαφών, όπως στην Ουκρανία, και είναι πιθανό να οδηγήσει σε έξοδο μειονοτήτων από τις σημερινές τους κοινότητες».

Πάντως, ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ιβιτσα Ντάσιτς, μιλώντας στη σερβική εφημερίδα ΜΠΛΙΤΣ χαρακτήρισε «σπουδαίο βήμα προς τα εμπρός» το γεγονός ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, και ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ. Τραμπ, συζήτησαν για το Κοσσυφοπέδιο και υποστήριξαν αμφότεροι τη συνέχιση των συνομιλιών για το ζήτημα. Υποστήριξε ότι η Πρίστινα έχει «χάσει τη δυτική υποστήριξη» και ότι «έχει πλέον εγκαταλειφθεί η στάση πως όλα έχουν διευθετηθεί».

Νωρίτερα, ο Σέρβος Πρόεδρος, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των «Ιδρυμάτων Ανοικτή Κοινωνία» (OSF) Αλεξάντερ Σόρος, μεγαλύτερο γιο του δισεκατομμυριούχου καπιταλιστή Τζορτζ Σόρος, φανερώνοντας το ρόλο που παίζουν παράγοντες του διεθνούς μεγάλου κεφαλαίου σε εξελίξεις που αφορούν άμεσα τα Δυτικά Βαλκάνια. Σε ανακοίνωση της σερβικής προεδρίας αναφέρεται πως συζήτησαν για το πώς θα μπορούσαν τα ιδρύματα του Σόρος «να βοηθήσουν στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή».

Στην Πρίστινα πάλι χτες πραγματοποιήθηκε εκτάκτως συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο του προτεκτοράτου Χασίμ Θάτσι που προωθεί τις «διορθώσεις συνόρων» με τη Σερβία και τον πρωθυπουργό Ράμους Χαραντινάι που αντιδρά για τις δικές του σκοπιμότητες.


ΙΤΑΛΙΑ
Θα «επαναξιολογήσει» τη συμμετοχή στην επιχείρηση «SOPHIA»

ΡΩΜΗ.--

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι, επικεφαλής της «Λέγκας» που συγκυβερνά με το «Κίνημα 5 Αστέρων», δήλωνε - σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA - ότι η Ρώμη θα «αξιολογήσει» αν θα συνεχίσει να συμμετάσχει στην επιχείρηση «SOPHIA», τη στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ στη Μεσόγειο, δήθεν για την «καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης». Η ιταλική κυβέρνηση αντιδρά γιατί θεωρεί ότι στα λιμάνια της καταλήγουν οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες.

Πάντως, ο Σαλβίνι χαρακτήριζε χτες «μετάλλια» τα αδικήματα για τα οποία οι εισαγγελικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα σε βάρος του, για την υπόθεση «Diciotti», στο πλαίσιο της οποίας εκατοντάδες κατατρεγμένοι από την Αφρική αξιοποιήθηκαν κι αυτοί στην αντιπαράθεση ΕΕ - Ιταλίας. «Αλλάζουν τον ποινικό κώδικα εξαιτίας του υπουργού Εσωτερικών. Ωραία, διεκδικώ το ότι εξεβίασα την Ευρωπαϊκή Ενωση», σχολίασε με ενδεικτικό ύφος ο Ιταλός υπουργός. Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες, ο Σαλβίνι αλλά και ο άλλος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ηγέτης του M5S, Λουίτζι ντι Μάγιο είχε προειδοποιήσει τις Βρυξέλλες με μη καταβολή της εισφοράς της στην ΕΕ, εφόσον δεν υπάρξει συνεργασία πάνω σε αξιώσεις της Ρώμης για τη «διαχείριση του Μεταναστευτικού». Στην πραγματικότητα, βέβαια, αυτό που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση είναι ευρύτερα η σχέση Ιταλίας - ΕΕ, στο πλαίσιο ευρύτερων ενδοαστικών και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων που απλώνονται σε όλη την Ευρώπη.

Να σημειωθεί ότι στις ιταλικές «προειδοποιήσεις» αντέδρασε, εμμέσως πλην σαφώς, και ο ΥΠΕΞ της Γαλλίας Ζαν Υβ Λε Ντριάν. Είπε ότι η Γαλλία «δεν είναι έτοιμη να πληρώνει» για τις ευρωπαϊκές χώρες που δεν σέβονται «τις θεμελιώδεις αρχές» της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Δεν είμαστε έτοιμοι να πληρώνουμε για αυτήν την Ευρώπη. Πρέπει να το πούμε καθαρά... Κατά βάθος, έχουν μια χρησιμοθηρική προσέγγιση της Ενωσης, με βάση την οποία δεν επιλέγουν παρά μόνο αυτό που τις συμφέρει και κατά βάση την ανακατανομή του χρήματος».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ