ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017
Σελ. /20

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ: Εντείνονται οι προετοιμασίες και οι πρωτοβουλίες των ταξικών συνδικαλιστικών οργανώσεων - Κάλεσμα συμμετοχής από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων

-- Μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι: Αντιμέτωποι με μεγάλα προβλήματα για μια ακόμη χρονιά

-- Εργαζόμενοι στο Αεροδρόμιο Αθηνών: «Απογειώνεται» η εκμετάλλευση σε βάρος τους - Ανακοίνωση της ΔΑΣ ΟΠΑΜ

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Σημαντικές πρωτοβουλίες μπροστά στο συλλαλητήριο στις 9 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη

Ξεχωρίζουν οι παρεμβάσεις για τα εργατικά ατυχήματα και για το δικαίωμα στην απεργία

Τις προετοιμασίες για την επιτυχία του συλλαλητηρίου που διοργανώνει το ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη, το Σάββατο 9 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Αριστοτέλους, στο πλαίσιο της ΔΕΘ, εντείνουν οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις σε όλη τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Με σύνθημα «Η "ανάπτυξή" τους τσακίζει τη ζωή μας - αγώνας και αντεπίθεση η επιλογή μας», με συσκέψεις, συνελεύσεις, περιοδείες και εξορμήσεις, οι ταξικές δυνάμεις δίνουν καθημερινά μάχη για να φτάσει πλατιά στους εργαζόμενους το αγωνιστικό κάλεσμα, για να αποτελέσει το συλλαλητήριο σταθμό κλιμάκωσης του αγώνα για την ανατροπή της πολιτικής που τσακίζει τη ζωή τους.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήδη προγραμματίζονται σειρά από συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συζητήσεις στους χώρους δουλειάς με την παρουσία στελεχών Εργατικών Κέντρων, των Ομοσπονδιών, των Συνδικάτων.

Το ΠΑΜΕ επίσης προγραμματίζει:

  • Συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 8 Σεπτέμβρη στις 12 μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Θα παραβρεθούν και θα παρέμβουν εκπρόσωποι της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ, του ΜΑΣ και της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.
  • Εκδήλωση - συζήτηση, την ίδια μέρα, στις 6 μ.μ., σε αίθουσα του ΕΚΘ, με θέμα: «Κάτω τα χέρια από το δικαίωμα στην απεργία, τη συλλογική πάλη, τη δράση και την οργάνωση των εργαζομένων».
Παρεμβάσεις για τα εργατικά ατυχήματα και τον ΟΑΣΘ

Παράλληλα με τις κεντρικές πρωτοβουλίες του ΠΑΜΕ, Σωματεία και Λαϊκές Επιτροπές της Θεσσαλονίκης προγραμματίζουν δύο ακόμα σημαντικές παρεμβάσεις, για τα εργατικά ατυχήματα και για τις εξελίξεις στον ΟΑΣΘ.

Συγκεκριμένα, με αφορμή τα πρόσφατα εργατικά «ατυχήματα» - εργοδοτικά εγκλήματα στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, προγραμματίζεται πανεξόρμηση - κινητοποίηση στη ΒΙΠΕ Σίνδου και στη ΒΙΠΕ Κιλκίς, τη Δευτέρα 4/9 στις 5.30 π.μ., από τα Σωματεία Οικοδόμων, Εργαζομένων ΟΤΑ και Ιδιωτικών Υπαλλήλων ν. Θεσσαλονίκης, το Συνδικάτο Βιομηχανικού Επισιτισμού Κεντρικής Μακεδονίας, το Σωματείο Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας, το Σωματείο Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας και την Επιτροπή Αγώνα Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας.

Με ανακοίνωση που εξέδωσαν και θα διακινήσουν πλατιά, τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν τους εργάτες να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, να οργανωθούν και να παλέψουν με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, για να σταματήσουν να θυσιάζονται ζωές εργατών στο βωμό του κέρδους.

Θυμίζουν τα τελευταία εργοδοτικά εγκλήματα με θύματα εργάτες που έγιναν στη βιομηχανία ανελκυστήρων DOPPLER στο Πολύκαστρο, στη βιομηχανία μετάλλου ELVIAL στον Παντελεήμονα Κιλκίς, στην εταιρεία ανακύκλωσης μετάλλου «Αφοί Κωνσταντινίδη» στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, στην καθαριότητα του δήμου Θεσσαλονίκης, όπως και τα δεκάδες άλλα σε όλη τη χώρα και τονίζουν: «Οι συνάδελφοί μας δεν είναι αδικοχαμένοι, αλλά εν ψυχρώ εκτελεσμένοι. Τα εργοδοτικά εγκλήματα είναι αποκαλυπτικά και δεν μπορούν να μένουν ατιμώρητα. Κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας δεν υπήρχε. Εστειλαν τους εργάτες στο θάνατο. Δεν υπολόγισαν τίποτα παρά μόνο να βγει η δουλειά με όποιο κόστος, για τα κέρδη τους».

Καλούν τους εργαζόμενους, κόντρα στην ασυδοσία των εργοδοτών που σπέρνει το θάνατο, να παλέψουν για:

-- Να στηριχτούν οικονομικά και με κάθε άλλον πρόσφορο τρόπο τώρα οι οικογένειες των θυμάτων της εργοδοτικής ασυδοσίας και εγκληματικότητας. Να πληρώσουν τώρα το κεφάλαιο και το κράτος του.

-- Προστασία της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, κρατικό σώμα γιατρών εργασίας και τεχνικών ασφάλειας.

-- Ουσιαστικό έλεγχο από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς με προσανατολισμό στην εργοδοτική ευθύνη, για την ολόπλευρη εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων, της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

-- Ιδρυση κρατικού σώματος Τεχνικών Ασφαλείας και Γιατρών Εργασίας, ενταγμένου αποκλειστικά στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κατάργηση των ΕΞΥΠΠ.

-- Κατοχύρωση της εργοδοτικής εισφοράς για την ασφαλιστική κάλυψη του εργαζόμενου από τον επαγγελματικό κίνδυνο.

-- Αμεσα ουσιαστική ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής του ΣΕΠΕ. Συνδυασμένη, με σαφή διακριτά καθήκοντα, δράση των Επιθεωρήσεων Ασφαλείας και Υγείας με τις Επιθεωρήσεις Εργασιακών Σχέσεων για την αντιμετώπιση όλων των παραγόντων που επηρεάζουν την υγεία και ασφάλεια (π.χ. εξοντωτικά ωράρια, «μαύρη» εργασία, εργασία ανηλίκων κ.λπ.).

Για τις εξελίξεις στον ΟΑΣΘ προγραμματίζονται μαζικές εξορμήσεις αύριο Παρασκευή στις 7 π.μ. στο Σταθμό ΙΚΕΑ και στο ΚΤΕΛ Μακεδονία και την Τρίτη 5/9 στις 13.00 στην πλατεία Ελευθερίας και στη στάση Αριστοτέλους.

Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις και πικετοφορίες

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επιτυχία του συλλαλητηρίου, μια σειρά Σωματεία πραγματοποιούν Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις.

Γενικές Συνελεύσεις έχουν προγραμματίσει:

-- Η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης την Κυριακή 3/9 στις 6.30 μ.μ., στο ΕΚΘ.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων τη Δευτέρα 4/9.

-- Ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών και Εργαστηρίων Β. Ελλάδας προγραμματίζει συνέλευση των εργαζομένων στον «Κυανό Σταυρό» στις 4/9.

Σήμερα, Πέμπτη, ο Σύλλογος ΟΤΑ και Δημοτικών Επιχειρήσεων νομού Θεσσαλονίκης προγραμματίζει σύσκεψη με συμβασιούχους.

Επίσης, αύριο και το Σάββατο προγραμματίζονται πικετοφορίες και εξορμήσεις στις γειτονιές της Δυτικής και Ανατολικής Θεσσαλονίκης:

  • Αύριο Παρασκευή θα γίνουν πικετοφορίες από τον Αγιο Θεράποντα στην Κάτω Τούμπα και από την πλατεία Ελευθερίας στη Σταυρούπολη.
  • Το Σάββατο 2/9 στις 10 π.μ., θα γίνει εξόρμηση στη Λαϊκή της Ξηροκρήνης και στις 11 π.μ., στη Λαϊκή Μακεδονίας στο Ντεπώ.

Τέλος, η Γραμματεία Ξάνθης ΠΑΜΕ, για την προετοιμασία της συμμετοχής των εργαζομένων του νομού στο συλλαλητήριο, διοργανώνει σύσκεψη σωματείων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, σήμερα, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης.

Γλέντι αλληλεγγύης στα Γιάννενα

Γλέντι αλληλεγγύης οργανώνουν σήμερα, Πέμπτη, στις 9 μ.μ., το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων (ΕΚΙ), σωματεία και Επιτροπές Αγώνα, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Η εκδήλωση οργανώνεται για τέταρτη χρονιά φέτος, συμβάλλοντας στην οικονομική ενίσχυση των μαθημάτων ενισχυτικής διδασκαλίας που γίνονται κάθε σχολική χρονιά για παιδιά λαϊκών οικογενειών, καθώς και συνολικά στην ενίσχυση της δράσης των σωματείων. Στο κάλεσμά τους, οι διοργανωτές της σημειώνουν: «Η δική μας αλληλεγγύη δεν επιδιώκει να φτιάξει το "κοινωνικό προφίλ" των εκμεταλλευτών μας, ούτε να συμβάλει στη "σωτηρία της ψυχής". Η δική μας αλληλεγγύη είναι ο οργανωμένος αγώνας Ελλήνων και μεταναστών για ζωή με αξιοπρέπεια, δουλειά με δικαιώματα. Η δική μας αλληλεγγύη δεν στοχεύει απλά να επιβιώσουμε, μα να νικήσουμε τους δυνάστες μας και το σύστημα που τους γεννά».

Αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση στη Λάρισα

Συγκέντρωση και πικετοφορία οργανώνει αύριο, Παρασκευή, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Εργατικού Κέντρου, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Πάλης των συνδικάτων ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το φασισμό, που έχει καθιερωθεί, καθώς αυτήν τη μέρα, το 1939, η ναζιστική Γερμανία ξεκίνησε επίσημα τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ