ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στήνει πιο «αποτελεσματικό κράτος» για την εξυπηρέτηση του κεφαλαίου

Eurokinissi

Γενικευμένη «μεταρρύθμιση» στους μηχανισμούς και τη λειτουργία του Δημοσίου προωθεί η κυβέρνηση, προκειμένου το αστικό κράτος να ανταποκρίνεται καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου, υπηρετώντας άλλη μια από τις βασικές απαιτήσεις του.

Σε σχετική φιέστα που έγινε χτες το απόγευμα, με κεντρικό ομιλητή τον πρωθυπουργό, παρουσιάστηκαν οι βασικές γραμμές της περιλάλητης «Εθνικής Στρατηγικής για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση 2017 - 2019».

Η κυβέρνηση διατείνεται ότι αυτή η «στρατηγική», που εκπονήθηκε από το αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, αποβλέπει αφενός στην «ορθολογική ανακατανομή του ανθρώπινου δυναμικού της Δημόσιας Διοίκησης» και αφετέρου στην «απλούστευση των διαδικασιών» και τη «μείωση της γραφειοκρατίας» για την «ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις». Επιβεβαιώνοντας ότι η «μεταρρύθμιση» αποβλέπει στην προσαρμογή στις απαιτήσεις για καλύτερη και πιο αποτελεσματική στήριξη της ανάκαμψης των κερδών του κεφαλαίου και της ανταγωνιστικότητας, κάνει λόγο για «ανασυγκρότηση», που αποτελεί «βασική προϋπόθεση της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και της αναπτυξιακής της προοπτικής».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αλ. Τσίπρας τόνισε χτες στην ομιλία του ότι η «Διοικητική Μεταρρύθμιση» είναι μέρος ενός συνολικού σχεδίου μεταρρυθμίσεων για μια «μεταμνημονιακή Ελλάδα» που θα βγει από την «επιτροπεία», «από τα μέσα του 2018». Για άλλη μια φορά, βέβαια, προσπάθησε να συνδέσει αυτό το «όραμα» με την ικανοποίηση των λαϊκών συμφερόντων, υποσχόμενος στον πολίτη «ένα πιο φιλικό κράτος», ένα Δημόσιο «στην υπηρεσία των πολιτών του».

Στο ίδιο πνεύμα, και για να καλλιεργήσει προσδοκίες, υποσχέθηκε ότι από τα μέσα του 2018 θα προκηρυχθούν διαγωνισμοί μέσω ΑΣΕΠ για την προσέλκυση νέων επιστημόνων, ενώ θα δοθούν κίνητρα για τον «επαναπατρισμό» πτυχιούχων που δουλεύουν στο εξωτερικό.

Ωστόσο, η πρεμούρα τους όλη φάνηκε από το σημείο της ομιλίας του για την «ενίσχυση της επιχειρηματικότητας» μέσα και από την τέτοια Μεταρρύθμιση, συνδέοντάς την με ένα ευρύτερο πλέγμα αντίστοιχων μέτρων της κυβέρνησης, όπως το νόμο 4442/2016 που ο ίδιος κατονόμασε, για την «απλοποίηση αδειοδότησης των επιχειρήσεων». Επιπλέον, πρόβαλε ως στόχους της κυβέρνησής του την «καθολική και αειφόρα ανάπτυξη», με «καθαρούς όρους ανταγωνισμού στην αγορά» και «ίσες ευκαιρίες για όλους».

Σε έναν τέτοιο καμβά, επιτέθηκε στη ΝΔ για τα πεπραγμένα της ως κυβέρνηση στη διαχείριση του Δημοσίου, συντηρώντας έτσι τη δικομματική κοκορομαχία για το ποιος διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά τον κρατικό μηχανισμό για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Στον αντίποδα, και στο φόντο ευρύτερων διεργασιών αναδιάταξης στο αστικό πολιτικό σκηνικό, δεν παρέλειψε να κλείσει το μάτι στο ΠΑΣΟΚ, χαιρετίζοντας δομές που θεσμοθετήθηκαν επί ημερών του (π.χ. ΑΣΕΠ, ΚΕΠ), ασκώντας βέβαια μια κριτική ότι οι τέτοιες προσπάθειες χαρακτηρίζονταν από «αποσπασματικότητα» και ότι δαπανήθηκαν πολλά χρήματα για λίγο έργο.

Στο ίδιο μοτίβο, η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, πάντα με έγνοια για την αναθέρμανση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, πρόσθεσε ότι η τέτοια προσπάθεια της κυβέρνησης συμβάλλει «στη διαμόρφωση κι εμπέδωση ενός σταθερού, φιλικού οικονομικού και πολιτικού περιβάλλοντος για μελλοντικές επενδύσεις στη χώρα μας».

Η «Εθνική Στρατηγική» έχει κεντρική επιδίωξη τη σύσταση έως το 2019 μητρώου διαδικασιών σε κάθε φορέα της κεντρικής διοίκησης, ενώ έως το τέλος του χρόνου φέρνει απλούστευση επιλεγμένων διοικητικών διαδικασιών που εμπίπτουν στην Οδηγία 2006/123/ΕΚ («υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά») και αφορούν σε παροχή υπηρεσιών για την περαιτέρω διευκόλυνση των επαγγελματιών και επιχειρηματιών στην «άσκηση οικονομικής δραστηριότητας». Σημαντικό κομμάτι στην «Εθνική Στρατηγική» καταλαμβάνει και η περιστολή της λεγόμενης γραφειοκρατίας μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που επιφέρει παράλληλη εξοικονόμηση στις δημόσιες δαπάνες, ώστε να απελευθερωθούν πρόσθετα κονδύλια για το κεφάλαιο.

Χαιρετισμό στη χτεσινή εκδήλωση απηύθυνε ο πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Christophe Chantepy, στο πλαίσιο παροχής στην ελληνική κυβέρνηση «τεχνικής βοήθειας» από το γαλλικό οργανισμό «Expertise France», στον τομέα των διοικητικών μεταρρυθμίσεων.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Βροντοφωνάζει «παρών» για το κεφάλαιο

«Αν θέλετε να γίνουν επενδύσεις ήρθατε στη σωστή διεύθυνση. Δεν είναι το Μέγαρο Μαξίμου. Είναι εδώ, Πειραιώς 62». Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνάντηση που είχε χτες με εκπροσώπους των «κοινωνικών εταίρων» (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ., ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕ και ΣΕΤΕ), στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος, στην ...άοκνη προσπάθεια της ΝΔ να αποδείξει ότι η ίδια μπορεί να «τρέξει» αποδοτικότερα και ταχύτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ τα ζητούμενα των επιχειρηματικών ομίλων, παίρνοντας όλα τα αναγκαία αντεργατικά μέτρα για να τους εξασφαλίσει έναν «επενδυτικό παράδεισο».

Οπως αναφέρεται από πλευράς ΝΔ, στο επίκεντρο της συνάντησης τέθηκαν οι «αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας», αλλά και «τα σημαντικά εμπόδια με τα οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η επιχειρηματικότητα στη χώρα μας».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, αναφέρθηκε στις «μεταρρυθμίσεις» που υπερασπίζεται, για την κατοχύρωση της καπιταλιστικής ανάπτυξης. Ανάμεσα σε άλλα, υπέρ του κεφαλαίου και της κερδοφορίας του μέτρα, στάθηκε στη «μείωση του φορολογικού κόστους και του κόστους εισφορών που επιβαρύνει την εργασία», προφανώς για «να αποκτήσει επαρκές κίνητρο η επιχειρηματικότητα». Επίσης σε «μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα διευκολύνει το επιχειρείν και θα προάγει τη διαφάνεια». Πρόσθεσε ότι απαιτείται «βαθιά μετάλλαξη του κράτους ώστε να εξυπηρετεί τον πολίτη και να στηρίζει την επιχειρηματικότητα».

Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων με «ζεστό» χρήμα, ξεχωρίζοντας την «αξιοποίηση του Αναπτυξιακού Νόμου ως εργαλείο για την προώθηση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας».

Σημειωτέον, τη Δευτέρα ο Κυρ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Θεσσαλονίκη, όπου ενόψει ΔΕΘ θα έχει σειρά επαφών με παραγωγικούς φορείς της Μακεδονίας. Θα συναντηθεί, επίσης, και με το Σωματείο των εργαζομένων της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», η οποία, όπως λέει επισήμως η ΝΔ, «πραγματοποιεί μια από τις μεγαλύτερες παραγωγικές επενδύσεις στη χώρα μας».

ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ
Συνέχεια διεργασιών με πολλά σενάρια ανοικτά

Συνεχίζονται οι διεργασίες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς, στην αναζήτηση εναλλακτικών για το κεφάλαιο και τη διαχείριση της εξουσίας του. Στο επίκεντρο των παζαριών, ένα από τα κύρια ζητήματα παραμένει η δομή του «νέου» φορέα, δηλαδή το αν η συγκρότηση του σχηματισμού θα σημάνει διάλυση των υπαρχόντων κομμάτων ή αν θα παραμείνει φορέας με συνιστώσες.

Χτες, ο δήμαρχος Αθηναίων και υποψήφιος για την ηγεσία Γιώργος Καμίνης συναντήθηκε με τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος θα ανακοινώσει αν θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος την επόμενη βδομάδα και στο μεταξύ επιμένει στην ανάγκη συγκρότησης ενός ενιαίου φορέα, με κατάργηση των υπαρχόντων σχηματισμών.

Αλλωστε, και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ σε ανακοίνωσή της τονίζει ότι έχει πλέον κλείσει ο κύκλος του πολυκομματικού φορέα και ότι «άμεσα πρέπει να δημιουργηθεί ο νέος ενιαίος φορέας με υπέρβαση της ομοσπονδιακής δομής μέσα από το Ιδρυτικό Συνέδριο και εκλογή επικεφαλής του από τη βάση εντός του 2017...». Το αντίθετο σενάριο, υπογραμμίζει, «θα οδηγήσει μετά την εκλογή επικεφαλής σε φυγόκεντρες τάσεις αντί για την απαραίτητη συσπείρωση».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και επίσης υποψήφια για τον ενιαίο φορέα, Φώφη Γεννηματά, διεμήνυσε πάντως πως «το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται» και την όποια σχετική απόφαση θα την πάρουν τα μέλη του, αφού ολοκληρωθεί η εκλογή του αρχηγού του νέου φορέα. Για τη λήψη της τέτοιας απόφασης, λέγεται ότι μπορεί να παρθεί σε συνέδριο ή με διεξαγωγή δημοψηφίσματος στη «βάση» του κόμματος. Σε κάθε περίπτωση, στο ΠΑΣΟΚ προγραμματίζουν και συνέδριο του κόμματος μετά την εκλογή επικεφαλής του νέου φορέα.

Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιος και ο Γ. Μανιάτης, ενώ ανακοινώσεις αναμένονται και από τους Στ. Θεοδωράκη και Οδ. Κωνσταντινόπουλο. Αύριο, Παρασκευή, θα ανακοινωθούν από τον επικεφαλής της Επιτροπής Διαδικασιών Ν. Αλιβιζάτο οι λεπτομέρειες της εκλογικής διαδικασίας.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Σήμερα, Πέμπτη:

-- Στις 7.30 μ.μ., στο πρώην Στρατόπεδο «Παύλου Μελά», οι ΤΟ Βιομηχανίας και Εμπορίου - Υπηρεσιών Κ. Μακεδονίας διοργανώνουν εκδήλωση - βιβλιοπαρουσίαση της έκδοσης της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό». Ομιλητές θα είναι ο Ορέστης Βέρτκας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Βιομηχανίας, και η Στέλλα Καινουργιάκη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει γλέντι.

-- Στις 6 π.μ., ο Γιώργος Τούσσας, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) - προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ - της COSCO για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Το Σάββατο 2 Σεπτέμβρη, στις 7.30 μ.μ., σε πολιτική συγκέντρωση στην πλατεία Παπαγιαννοπούλου στην Κάτω Αχαγιά, θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

Την Κυριακή 3 Σεπτέμβρη:

-- Στις 11 π.μ, στην Πάτρα, στα Δεμένικα Πάτρας (καφενείο «Το στέκι του Θωμά»), σε πολιτική συγκέντρωση θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής.

-- Στις 7.30 μ.μ., οι Οργανώσεις Κιλκίς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στο Πάρκο Κήπου, θα παρουσιάσουν τη νέα έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής» «Επιτεύγματα και κατακτήσεις της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό». Την παρουσίαση θα κάνει η Ειρήνη Χατζή, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

-- Στις 11 π.μ., στην Ποντοκώμη Κοζάνης, στο μνημείο των πεσόντων, η ΚΟΒ Ποντοκώμης και το Παράρτημα ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κοζάνης διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους εκτελεσθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ) και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ). Θα μιλήσει ο Γιώργος Κουδούνας, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Κοζάνης του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει επίσης προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.

Την Τρίτη 5 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει εκδήλωση για τον Γιάννη Χαλκίδη, το νεολαίο κομμουνιστή που δολοφονήθηκε από τα όργανα της δικτατορίας των συνταγματαρχών στις 5 Σεπτέμβρη του 1967. Η εκδήλωση θα γίνει στον τόπο της δολοφονίας του, στην οδό Γιάννη Χαλκίδη 18 (πρώην Κωνσταντινουπόλεως 164), περιοχή Χαριλάου. Θα μιλήσει ο Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ