ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΗ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΩΝ ΑΔΕΙΩΝ
Καλά κρατεί ο ενδοαστικός καβγάς εν αναμονή του αποτελέσματος

Από χτες το πρωί ξεκίνησε η δημοπρασία για το ξαναμοίρασμα της πίτας των καναλιών πανελλαδικής εμβέλειας

Ενώ από χτες το πρωί βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία δημοπράτησης των 4 τηλεοπτικών αδειών πανελλαδικής εμβέλειας στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης στην Καλλιθέα, η αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης συνεχιζόταν με αμείωτη ένταση, αντανακλώντας την ενδοαστική αντιπαράθεση γύρω απ' το επιχειρούμενο απ' την κυβέρνηση ξαναμοίρασμα της τηλεοπτικής πίτας.

Τις 4 άδειες διεκδικούσαν οκτώ υποψήφιοι, μετά τον αποκλεισμό της υποψηφιότητας του «Ε-TV» του επιχειρηματία Φ. Βρυώνη, αφού δεν έγινε δεκτή η εγγυητική επιστολή που κατέθεσε. Τα 8 οκτώ επιχειρηματικά σχήματα που πήραν μέρος στο διαγωνισμό είναι τα εξής: «ΣΚΑΪ», «STAR», «ΑΝΤΕΝΝΑ», «ALPHA», «DIMERA MEDIA INVESTMENTS LIMITED» (Ιβάν Σαββίδης), ΙΩΑΝΝΗΣ - ΒΛΑΔΙΜΗΡΟΣ Χ. ΚΑΛΟΓΡΙΤΣΑΣ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ, ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΜΕΣΩΝ ΜΑΖΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ ΑΕ (Β. Μαρινάκης), ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟΣ ΠΑΡΟΧΟΣ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΕ (Γ. Βαρδινογιάννης).

Σύμφωνα με όσα προέβλεπε η σχετική διαδικασία, η κάθε άδεια δημοπρατείται σε δύο στάδια. Στο πρώτο στάδιο, η επιτροπή διενέργειας του διαγωνισμού καθορίζει το βήμα αύξησης μέχρι 500.000 ευρώ τη φορά, αρχίζοντας από την τιμή εκκίνησης των 3 εκατ. ευρώ. Οταν μείνουν μόνο δύο συμμετέχοντες, η δημοπράτηση της άδειας περνά στο δεύτερο στάδιο, όπου οι δύο υποψήφιοι θα καταθέσουν την τελική τους προσφορά σε κλειστό φάκελο δίχως περιορισμό στο προσφερόμενο τίμημα. Οποιος από τους δύο προσφέρει περισσότερα παίρνει την άδεια.

Σημειώνεται ότι κανείς δεν επιτρέπεται να αποχωρήσει απ' το κτίριο της ΓΓΕΕ, όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι δρακόντεια, έως ότου δημοπρατηθεί και η τελευταία άδεια.

Διαξιφισμοί κυβέρνησης - ΝΔ

«Η ΝΔ οφείλει να βγει σήμερα και να διατυπώσει τη θέση ότι θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα του διαγωνισμού», δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας, Ν. Παππάς, προσθέτοντας πως «ο διαγωνισμός αυτός είναι ο διαγωνισμός ο οποίος για πρώτη φορά στην Ελλάδα θα απονείμει νόμιμες άδειες και η ταύτιση της ΝΔ με ορισμένα πάρα πολύ συγκεκριμένα και ιδιαίτερα συμφέροντα είναι, νομίζω, ένα πάρα πολύ αρνητικό γεγονός».

Επίθεση στη ΝΔ εξαπέλυσε και η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία επανέλαβε επίσης ότι σε 90 μέρες θα πέσει το σήμα όσων σταθμών δεν πάρουν άδεια. Οπως ανέφερε η Ολγα Γεροβασίλη,«ο κ. Κουμουτσάκος και η ΝΔ, αφού δεν κατάφεραν να ματαιώσουν τον διαγωνισμό, κάνουν, ακόμα και την ύστατη ώρα, ό,τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να μειώσουν το τίμημα για τις τηλεοπτικές άδειες, προς όφελος των καναλαρχών και σε βάρος του Δημοσίου. Δεν φτάνει που επί 27 χρόνια δεν ζήτησαν ούτε ευρώ για την χρήση των δημοσίων συχνοτήτων, έχουν τώρα το θράσος, την ώρα που η δημοπράτηση των αδειών βρίσκεται επιτέλους σε εξέλιξη, να υπόσχονται άνοιγμα των συχνοτήτων, επιδιώκοντας, έτσι, να επηρεάσουν το ύψος των προσφορών».

Συμπλήρωσε πως «αν η ΝΔ θέλει να υπόσχεται την ακύρωση του διαγωνισμού, θα πρέπει να μας πει πού θα βρει το ποσόν που σήμερα θα εισρεύσει στα δημόσια ταμεία, για να το επιστρέψει στους καναλάρχες».

Τα παραπάνω ήρθαν ως απάντηση της κυβέρνησης στη νεότερη θέση της ΝΔ, η οποία δηλώνει ότι δεν θα αφαιρέσει τις άδειες που θα δοθούν, αλλά θα ανοίξει την αγορά σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Κουμουτσάκος, κατηγόρησε την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως «μόνον ανελεύθερα καθεστώτα χειραγώγησης και ελέγχου της ενημέρωσης αποφασίζουν και διατάζουν πόσοι ακριβώς θα είναι οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε μια χώρα, ενώ η τεχνολογία δεν βάζει κανέναν τέτοιο περιορισμό».

Οπως είπε, στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι «ολιγοπώλιο καναλιών και μονοπώλιο στην ενημέρωση των πολιτών» και πως για τη ΝΔ «η όλη διαδικασία της δημοπρασίας είναι ξεκρέμαστη (...) Διότι το ΣτΕ δεν έχει αποφανθεί ακόμη για τη συνταγματικότητα του "νόμου Παππά"».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ», πρόσθεσε, «θα καταργήσει το "νόμο Παππά" αποκαθιστώντας το ρόλο του ΕΣΡ, όπως, άλλωστε, επιβάλλει το Σύνταγμα. Και θα ανοίξει την αδειοδότηση καναλιών στην ελεύθερη αγορά...».

Σε κάθε περίπτωση, τόσο ο κουρνιαχτός περί «αντιμετώπισης της διαπλοκής» που σηκώνει η κυβέρνηση, όσο και τα περί «αποκατάστασης της νομιμότητας» που προβάλλει η ΝΔ, συσκοτίζουν την ουσία για το λαό: Το γεγονός, δηλαδή, ότι τα κανάλια θα συνεχίσουν να ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι, αξιοποιώντας το γεγονός ότι αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της λεγόμενης «κοινής γνώμης», θα τα χρησιμοποιούν για να προασπίσουν τα ιδιαίτερα συμφέροντά τους, για να κάνουν πολιτικά παιχνίδια, να στηρίξουν άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητές τους κ.ο.κ.

Πάνω σε αυτήν τη βάση, το νέο τηλεοπτικό πεδίο θα είναι εξίσου διαπλεκόμενο και αντιλαϊκό όπως το παλιό, εξίσου εχθρικό προς τους αγώνες των εργαζομένων και του λαού.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ - ΟΠ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Επίσκεψη - εκδήλωση στη Μακρόνησο στις 3 Σεπτέμβρη

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ και η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100χρονα του ΚΚΕ, διοργανώνουν επίσκεψη - εκδήλωση το Σάββατο 3 Σεπτέμβρη στον ιστορικό - μαρτυρικό τόπο της Μακρονήσου, στις 7 μ.μ.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα ακολουθήσει συναυλία με το μελοποιημένο από τον Θάνο Μικρούτσικο έργο του Γιάννη Ρίτσου «Καντάτα για τη Μακρόνησο».

«Τιμάμε τους χιλιάδες κομμουνιστές και αγωνιστές του λαϊκού κινήματος που εξορίστηκαν στο "ελληνικό Νταχάου", υπέστησαν σωματικά και ψυχικά βασανιστήρια, θυσιάστηκαν στον αγώνα για την υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού. Παράλληλα, διεκδικούμε να αναδειχθεί η Μακρόνησος πραγματικά σε ιστορικό τόπο που να μπορεί ο λαός και η νεολαία να έρθουν σε επαφή με την Ιστορία του λαϊκού κινήματος της χώρας μας. Γι' αυτόν το λόγο να διαμορφωθεί κατάλληλο λιμάνι ώστε να μπορεί να συνδεθεί με γραμμή πλοίου και να καταστεί με αυτό τον τρόπο επισκέψιμη. Εμπνεόμαστε - διδασκόμαστε - συνεχίζουμε! Αντλούμε συμπεράσματα από την 100χρονη ηρωική πορεία του ΚΚΕ και του λαϊκού κινήματος», σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στο τηλέφωνο 210.5282.523 και στις Κομματικές Οργανώσεις και Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Για τη μεταφορά στη Μακρόνησο, με λεωφορεία από την Αθήνα και με πλοίο από το Λαύριο, η συμμετοχή είναι 10 ευρώ το άτομο, μαζί με την επιστροφή. Η αναχώρηση από το Λαύριο θα γίνει στις 5 μ.μ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Κοροϊδία ότι θα μπει τέλος στη διαπλοκή με το διαγωνισμό

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σε σχόλιό του για το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Απ' τη στιγμή που τα κανάλια και οι συχνότητες θα συνεχίσουν να ανήκουν σε μεγαλοεπιχειρηματίες, θα ζουν και θα βασιλεύουν η διαπλοκή, τα πολιτικά παιχνίδια και πάνω απ' όλα η "ενημέρωση" θα είναι σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων και προς όφελος των ιδιοκτητών των καναλιών και των επιχειρηματικών τους συμφερόντων.

Οπως δεν αντιμετωπίστηκε η διαπλοκή σε άλλους τομείς, π.χ. ιδιωτικοποιήσεις, προμήθειες του Δημοσίου, δημόσια έργα, που γίνονται παρόμοιοι διαγωνισμοί, έτσι δεν πρόκειται να μπει τέλος στη διαπλοκή και με το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, όπως κοροϊδεύει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ