ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Αυγούστου 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διευρύνονται οι «προβληματισμοί» για την τουρκική επέμβαση

Η Ουάσιγκτον καλεί την Αγκυρα να «επικεντρωθεί» στο «Ισλαμικό Κράτος»

Η τουρκική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» (φωτ.) ανέδειξε πόσο εύφλεκτη είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή
Η τουρκική επιχείρηση «Ασπίδα του Ευφράτη» (φωτ.) ανέδειξε πόσο εύφλεκτη είναι η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή
ΑΓΚΥΡΑ.--

Η Τουρκία έπληξε χτες τουλάχιστον 21 «θέσεις τρομοκρατών» στη βόρεια Συρία, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη» που ξεκίνησε - υποτίθεται - με στόχο την εκκαθάριση των συνόρων της από τζιχαντιστές (στην ανάπτυξη των οποίων, βέβαια, η Αγκυρα πρωτοστάτησε), αλλά και από δυνάμεις των κουρδικών οργανώσεων τις οποίες θεωρεί απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα, στο ενδεχόμενο δημιουργίας κουρδικού θύλακα ή και κράτους.

Πάντως, οι προβληματισμοί σε σχέση με τις συγκρούσεις Τούρκων - Κούρδων διατυπώνονται με σαφήνεια, αποτυπώνοντας το βάθος και τη συνθετότητα διαφόρων ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων. Ενδεικτική είναι η προχτεσινοβραδινή επισήμανση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας, Αστον Κάρτερ, που εξήγησε ότι η Ουάσιγκτον κάλεσε «την Τουρκία (...) να παραμείνει επικεντρωμένη στη μάχη ενάντια στο "Ισλαμικό Κράτος" (ΙΚ) και να μην εμπλέκεται σε μάχες με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF)». Σημείωσε, δε, ότι «έχουμε πραγματοποιήσει σειρά επαφών τις τελευταίες μέρες». Επιπλέον, ο αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Μπεν Ρόουντς, υπογράμμισε πως «περαιτέρω δράση εναντίον του SDF θα περιπλέξει τις προσπάθειες να αποκτήσουμε το ενιαίο μέτωπο εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους" που επιθυμούμε».

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν δηλώσεις του Τζον Τόμας, ανώτατου στελέχους του Πενταγώνου, σύμφωνα με τον οποίο Τούρκοι και Κούρδοι συμφώνησαν «να σταματήσουν να ανταλλάσσουν πυροβολισμούς και να εστιάσουν στην απειλή του ΙΚ», μιλώντας για μια «χαλαρή συμφωνία» που «ελπίζουμε τις επόμενες μέρες να στερεωθεί».

Στο μεταξύ, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των G-20 που ξεκινά στις 4 Σεπτέμβρη στην Κίνα, με στόχο να συζητήσει και «την πολεμική μας εκστρατεία εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους" και τις προσπάθειες προώθησης της σταθερότητας στη Συρία και την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης».

Σε Παρίσι και Βερολίνο

Την «ανησυχία» του για τα χαρακτηριστικά των τουρκικών επιχειρήσεων εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, που αναφέρθηκε χτες στις «πολλαπλές και αντικρουόμενες επεμβάσεις» της Τουρκίας και της Ρωσίας στη Συρία, που «εγκυμονούν κινδύνους γενικής ανάφλεξης» και κάλεσε σε «άμεση εκεχειρία».

Αλλά και στη Γερμανία διατυπώνονται χαρακτηριστικές επισημάνσεις για το ρόλο των Κούρδων, όπως αυτή που έκανε ο επικεφαλής των Πρασίνων, Τζεμ Εζντεμιρ, αμφισβητώντας το «δικαίωμα» της Τουρκίας να επιτεθεί κατά των δυνάμεων του YPG, αφού «είναι αυτοί οι οποίοι έχουν πολεμήσει έως τώρα με τη μεγαλύτερη επιτυχία κατά του ΙΚ», λέγοντας ότι «οι τουρκικές επιχειρήσεις εναντίον τους σίγουρα δεν θα συμβάλουν στον τερματισμό των θανάτων και του πόνου στη Συρία. Αλλά αυτό δεν είναι το ζητούμενο για τον κύριο Ερντογάν». Ο ίδιος υποστήριξε πως για την Τουρκία «δεν υπάρχει στρατιωτική λύση» στο Κουρδικό και πως όλες οι τουρκικές κυβερνήσεις που πόνταραν σε κάτι τέτοιο «απέτυχαν». Κατέληξε εκτιμώντας ότι «το Κουρδικό μπορεί να λυθεί πραγματικά μόνο διά της συμφιλίωσης. Και ο τόπος γι' αυτήν θα ήταν το κοινοβούλιο. Εκεί βρίσκεται ένα κόμμα, το φιλοκουρδικό HDP, που παλαιότερα πρόσκειτο στο PKK, αλλά τώρα επικρίνει ευτυχώς τις τρομοκρατικές του επιθέσεις. (...) Ο τόπος επίλυσης (σ.σ. του Κουρδικού) είναι η Τουρκία, όχι η Συρία».

ΤΟΥΡΚΙKΗ ΠΛΟΥΤΟΚΡΑΤΙΑ
Κινήσεις μελετημένες με βάση και τα ειδικά της συμφέροντα

Συνέντευξη του υπουργού Εξωτερικών, Μ. Τσαβούσογλου

Ενώ συνεχίζεται η τουρκική χερσαία επέμβαση στη βόρεια Συρία, η τουρκική αστική τάξη διαμηνύει προς όλες τις πλευρές ότι η «προσέγγισή της σε περιφερειακά ζητήματα ήταν και παραμένει σε συμφωνία με τις καθιερωμένες αρχές της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής», όπως σημείωσε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Με άξονα τα στρατηγικά συμφέροντα που το τουρκικό κεφάλαιο καλείται να υπερασπιστεί σε μια περίοδο και μια περιοχή σύνθετων διεργασιών και διαφόρων πιθανών ανακατατάξεων, ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων Τουρκίας - Ρωσίας «θα βοηθούσε τις προσπάθειες για αύξηση της περιφερειακής και διεθνούς σταθερότητας». Διευκρίνισε ότι παραμένουν «αποκλίνουσες απόψεις» μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας, αλλά και χαρακτήρισε «αβάσιμους» τους ισχυρισμούς ότι «η Τουρκία γυρίζει την πλάτη της στη Δύση».

Επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη των «αντιτρομοκρατικών» επιχειρήσεων του τουρκικού στρατού, τόνισε πως «η Τουρκία αισθάνεται άμεσα τον αντίκτυπο αλλά και τις παράπλευρες επιπτώσεις της συριακής κρίσης» και κατηγόρησε το PYD/ YPG ως αυτή την «τρομοκρατική οργάνωση» που «προσπαθεί να αρπάξει έδαφος εις βάρος όλων των άλλων Σύρων». Σε ερώτημα για το αν οι επιθέσεις ενάντια σε PYD/ YPG «είναι και τρόπος στήριξης του καθεστώτος Ασαντ», ο Τούρκος διπλωμάτης είπε ότι «η ατζέντα μας αφορά μια γνήσια πολιτική μετάβαση στη Συρία... με σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και την πολιτική ενότητά της. Η ατζέντα μας επίσης αφορά την αποτελεσματική καταπολέμηση ενός αριθμού τρομοκρατικών οργανώσεων που συνιστούν καθαρές απειλές για την εθνική μας ασφάλεια».

Μεταξύ άλλων, ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε πως στόχος των μεταρρυθμίσεων στις Ενοπλες Δυνάμεις είναι «πιο ευέλικτες, έτοιμες και γρήγορες Ενοπλες Δυνάμεις, που θα είναι ικανές να συνεισφέρουν στην ασφάλεια της περιοχής και πέρα από αυτήν. Παράλληλα, οι ευθύνες και οι δεσμεύσεις έναντι των συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και των φίλων μας παραμένουν σε ισχύ».

Οσον αφορά το Κυπριακό, υποστήριξε πως «μια συμφωνία είναι δυνατή και εντός του 2016», ενώ για τις σχέσεις Τουρκίας - Ελλάδας τόνισε ότι «η δημιουργία ενός κλίματος καλής προαίρεσης» και η «αυξημένη συνεργασία» θα συνεισφέρουν και «στη σταθερότητα της περιοχής». Τέλος, σχετικά με τη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, υποστήριξε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να συνεχίσει να σταματά από μόνη της την παράτυπη μετανάστευση προς την ΕΕ, όσο η ΕΕ δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις της» και ότι «οι απειλητικές δηλώσεις (σ.σ. Ευρωπαίων αξιωματούχων) για τη διαδικασία ένταξης είναι ανησυχητικές και απλώς τροφοδοτούν τον εξτρεμισμό».

Σειρά επαφών στην Αγκυρα το επόμενο διάστημα

ΑΓΚΥΡΑ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Αυξημένη διπλωματική «κινητικότητα» αναμένεται τις επόμενες μέρες στην Αγκυρα, την οποία μεταξύ άλλων θα επισκεφθούν υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της ΕΕ στο πλαίσιο πολύπλευρων ενδοϊμπεριαλιστικών διαβουλεύσεων για διάφορα «καυτά» θέματα (π.χ. Συρία). Αύριο, 1η Σεπτέμβρη, αναμένεται η άφιξη του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ενώ στις 9 Σεπτέμβρη έχει ανακοινωθεί ότι θα έρθει και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, που ανακοινώνοντας το ταξίδι είχε μιλήσει για «ευκαιρία για να συζητηθούν όλα τα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και προβληματισμού... Η Τουρκία αποτελεί μια χώρα υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και κρίσιμο εταίρο για την Ενωση».

Επιπλέον, στην τουρκική πρωτεύουσα αναμένεται ο γγ της κοινοβουλευτικής ένωσης του Οργανισμού για την Ισλαμική Συνεργασία, Μαχμούντ Ερόλ Κιλίτς, αλλά και ένας από τους αντιπροέδρους της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του ΝΑΤΟ.

Στο μεταξύ, παραμένουν οι «τριβές» μεταξύ Τουρκίας και Γερμανίας με επίκεντρο τη δυνατότητα επίσκεψης Γερμανών πολιτικών στις στρατιωτικές δυνάμεις που η χώρα διατηρεί στο Ιντσιρλίκ. Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, σε συνέντευξή του επέκρινε τη σύνδεση που κάνει η Τουρκία με την απόφαση της γερμανικής βουλής (Μπούντεσταγκ) να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων και σημείωσε ότι όταν αποφασίζονται αποστολές γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε κάποια χώρα, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης πρέπει να μπορούν να τις επισκέπτονται. Εάν δεν υπάρξει εξέλιξη στο ζήτημα αυτό (σ.σ. τη διασφάλιση των επισκέψεων αυτών), το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα έχει καταστήσει ήδη σαφές ότι δεν προτίθεται να ψηφίσει υπέρ της ανανέωσης της εντολής παραμονής των Γερμανών στο Ιντσιρλίκ (λήγει στα τέλη 2016), πρόσθεσε. Επίσης, ο Γερμανός διπλωμάτης εμφανίστηκε επιφυλακτικός σε εκτιμήσεις ότι η Τουρκία είναι «κεντρική πλατφόρμα για ισλαμιστικές ομάδες» και συνέχισε: «Είμαι της γνώμης ότι η Τουρκία δεν είναι ένας εύκολος εταίρος και στο θέμα της σύρραξης στη Συρία. Είτε το θέλουμε όμως είτε όχι, χρειαζόμαστε την Τουρκία για να αμβλύνουμε τη σύγκρουση και να την κατευνάσουμε και να βρούμε, ας ελπίσουμε, μια πολιτική λύση».

Ελληνικά και τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν χτες ότι ένας Τούρκος δικαστής έφτασε στη Χίο με βάρκα που μετέφερε πρόσφυγες από τη Συρία και ζήτησε άσυλο, δηλώνοντας ότι διώκεται από την τουρκική κυβέρνηση. Φέρεται να αρνήθηκε να λάβει την τριήμερη προθεσμία που του προτάθηκε στο δικαστήριο (όπου οδηγήθηκε για παράνομη είσοδο στη χώρα) και ζήτησε να εξεταστεί άμεσα η υπόθεσή του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ