ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 2004
Σελ. /40
ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΝΟ ΣΤΗΝ ΑΚΡΟΠΟΛΗ
Επιδεικτική αδιαφορία και λίβελοι...

Απόδειξη του πόσο πόνεσε την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ, το πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη, ήταν τα σχόλια που ακολούθησαν στα ΜΜΕ...

«Στα ψιλά» των τηλεοπτικών ΜΜΕ, προσπάθησαν να περάσουν την κινητοποίηση του ΚΚΕ, ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ Κόλιν Πάουελ και την ανάρτηση του γιγαντιαίου πανό στην Ακρόπολη, που έγραφε «ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ: Στη Νατζάφ σφάζουν αμάχους, στην Παλαιστίνη χτίζουν τείχος. POWEL KILLER GO HOME». Η είδηση «έπαιξε», μέχρι το μεσημέρι σε επιλεγμένες ενημερωτικές εκπομπές και σε κάποια δελτία ειδήσεων. Στην πλειοψηφία τους, μάλιστα, παρουσίαζαν την κίνηση διαμαρτυρίας, σαν «βεβήλωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των αρχαιολογικών χώρων». Τα «ρεπορτάζ» διανθίστηκαν και με δηλώσεις εκπροσώπων της κυβέρνησης και άλλων «καλοθελητών», που έσπευσαν να μιλήσουν για ασέβεια στον ιερό χώρο της Ακρόπολης και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του ΚΚΕ...

Τα έντυπα ΜΜΕ...

Προσπάθεια διαστρέβλωσης του πραγματικού στόχου τής - απόλυτα δημοκρατικής και σύμφωνης με το σύμβολο της Ακρόπολης, αλλά και του ιδεώδους των Ολυμπιακών Αγώνων - διαμαρτυρίας έγινε και από κάποιες εφημερίδες, αγνοώντας την ανακοίνωση που μοίραζαν τα μέλη του ΚΚΕ γύρω από την Ακρόπολη και στην οποία, μεταξύ άλλων, σημειωνόταν ότι «η κυβέρνηση των ΗΠΑ και άλλες κυβερνήσεις κουρέλιασαν και τη λεγόμενη Ολυμπιακή εκεχειρία. Στην Παλαιστίνη, στο Ιράκ, σφαγιάζουν τους λαούς. Αποτελεί πρόκληση για τον ελληνικό λαό η παρουσία του Κόλιν Πάουελ στην Ελλάδα. Πρέπει να νιώσει ο υπουργός των πολέμων ότι η πολιτική των ΗΠΑ είναι ανεπιθύμητη για το λαό».

«Η κομματική εμπάθεια και αυθαιρεσία σε συνδυασμό με την κακώς νοούμενη "δημοκρατική ανεκτικότητα" έφεραν το αηδές αποτέλεσμα: Το σφυροδρέπανο σύμβολο του πλέον στυγνού ολοκληρωτισμού που εγνώρισε ποτέ ο πλανήτης, σε πανό του ΚΚΕ, με φόντο το σύμβολο της Ελευθερίας, τον Παρθενώνα!(...) Την ίδια στιγμή η κυβέρνησις δίδει έναν τιτάνιο αγώνα να πείσει ξένους επιχειρηματίες να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα, την οποία έχουν εγκαταλείψει ακριβώς λόγω των σοσιαλιστικών δογματισμών που είχαν επικρατήσει τα τελευταία 20 χρόνια.

Προσπαθεί επίσης η Κυβέρνησις να ανυψώσει το κύρος της χώρας ως παράγοντα ειρήνης στην περιοχή, με την ιδιότητα του αξιοπίστου συμμάχου. Και η διπλή αυτή προσπάθεια εξελίσσεται πολύ ικανοποιητικά. Για να έρθει το ΚΚΕ να επιβάλη με την αναχρονιστική ολοκληρωτική νοοτροπία του τη θέληση της Ελαχίστης μειοψηφίας στη βούληση της μεγάλης πλειοψηφίας». Το παραπάνω αντικομμουνιστικό παραλήρημα της «ΕΣΤΙΑΣ» ακολούθησαν και άλλες εφημερίδες, δημιουργώντας ερωτήματα, για το τι είδους «δημοκρατία», επιζητούν κάποιοι, όταν νομιμοποιούν τους δολοφόνους των λαών και αρνούνται στους πολίτες να εκφραστούν κατά συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών, που τους προσβάλλουν...

Συνέχεια στους λίβελους με τον Ελεύθερο Τύπο, που έγραψε «Πώς θα αντιδρούσε άραγε το ΚΚΕ αν η ΝΔ ή ένα άλλο κόμμα αποφάσιζε να κρεμάσει ένα πανό στην Ακρόπολη με ένα οποιοδήποτε σύνθημα (π.χ. Ξύπνα Αλέκα, σου παίρνουνε το Κόμμα!);»...

Αδυναμία να απαντήσει με επιχειρήματα, έδειξε και η «ΧΩΡΑ», που επίσης κατέφυγε σε φτηνή ειρωνεία. Σε σχόλιο με τίτλο «Φόβητρο η Αλέκα», έγραψε, «Ξέρετε γιατί δεν ήρθε ο Πάουελ; Φοβήθηκε την Παπαρήγα!», ενώ σε άλλο κομμάτι της ίδιας εφημερίδας αναφέρεται: «Και όμως μου είπαν ότι σκέπτονται στον Περισσό να οργανώσουν Ολυμπιάδα μόνο κομμουνιστικών κρατών. Θα παρίστανται μόνο η Αλέκα και ο Φιντέλ».

Τα βέλη του κατά του ΚΚΕ έστρεψε και ο «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ», αφιερώνοντας αρκετό χώρο για να αμαυρώσει την απόλυτα δημοκρατική προσπάθεια διαμαρτυρίας, με τίτλο «Απαράδεκτη διαμαρτυρία ΚΚΕ απόντος του Αμερικανού υπ. Εξωτερικών». Οπως αναφέρει η εφημερίδα ο «Παρθενώνας δέχθηκε..."ΕΠΙΘΕΣΗ" κάποιων δεκάδων μελών του Κόμματος», ενώ σημειώνει «Εχασαν το μέτρο στον Περισσό και η παροιμιώδης στενοκεφαλιά των ηγούντων του ΚΚΕ εκφράστηκε με τον χειρότερο τρόπο το πρωί του Σαββάτου, με θύμα το μεγαλύτερο μνημείο του αρχαίου Ελληνισμού, το σήμα κατατεθέν της Αθήνας».

Ανάλογη - αν και ομολογουμένως σε ηπιότερους τόνους - ήταν η στάση της πλειοψηφίας των άλλων εφημερίδων, που εμμέσως πλην σαφώς επέκριναν και υποτίμησαν σε μία κίνηση εντυπωσιασμού την ανάρτηση του πανό στην Ακρόπολη.

Το πανό στην Ακρόπολη και η ΠΟΣΥΠΠΟ

Τη «λύπη» του εκφράζει το ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού για την ανάρτηση του αντιπολεμικού πανό στην Ακρόπολη!

Η ΠΟΣΥΠΠΟ σε ανακοίνωσή της, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η Ακρόπολη «δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να χρησιμοποιείται για οποιουσδήποτε άλλους σκοπούς, παρά μόνον να εκπέμπει με το συμβολισμό και τη λάμψη της τα πανανθρώπινα μηνύματα της Ειρήνης και της Δημοκρατίας».

Ομως τι άλλο από αυτά τα πανανθρώπινα μηνύματα της Ειρήνης εξέφραζε το πανό του ΚΚΕ, αναφερόμενο στα γεγονότα στη Νατζάφ του Ιράκ και την Παλαιστίνη και καλώντας τον υπουργό του πολέμου των ΗΠΑ να πάει από εκεί που 'ρθε; Ηταν ή δεν ήταν αυτό ακριβώς το πλέον επίκαιρο φιλειρηνικό μήνυμα που όφειλε να εκπέμπει ένα παγκόσμιο σύμβολο της ειρήνης, όπως θέλουν οι ηγέτες της ΠΟΣΥΠΠΟ την Ακρόπολη;

Παρακάτω το ΔΣ της ΠΟΣΥΠΠΟ αναρωτιέται αν «θέλουν κάποιοι οι χώροι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς να γίνουν πεδία πολιτικών και κομματικών αντιπαραθέσεων και να κρεμούν τα πανό τους ή ακόμα να γράφουν συνθήματα». Δηλαδή, αντιλαμβάνονται την ανάρτηση ενός πανό με αντιπολεμικό σύνθημα σαν έναυσμα για κομματική αντιπαράθεση μέσα στο χώρο των μνημείων;

Ακόμη οι συντάκτες της ανακοίνωσης αναφέρουν την εκτίμησή τους πως «τα αντιπολεμικά και φιλειρηνικά συναισθήματα του ελληνικού λαού δε δικαιολογούν την εκμετάλλευση μνημείων της χώρας μας για την έκφραση ανάλογων διαμαρτυριών». Σεβαστή η εκτίμησή τους, αλλά θα μας επιτρέψουν να διαφωνήσουμε. Αλλωστε η κατηγορία της «εκμετάλλευσης» - νομίζουμε - θα ταίριαζε καλύτερα, π.χ., στην «Κόκα - Κόλα» (γνωστή η διαφήμισή της με φόντο την Ακρόπολη) και στις άλλες πολυεθνικές επιχειρήσεις που διαφημίζουν πλείστα όσα προϊόντα τους με φόντο τα μνημεία της χώρας μας, οι οποίες μάλιστα ενοχοποιούνται για πλείστα όσα εγκλήματα κατά των λαών.

Κάτι δεν πάει καλά με τη λογική της ηγεσίας της ΠΟΣΥΠΠΟ. Εκτός αν η όλη ανακοίνωση δόθηκε στη δημοσιότητα απλώς γιατί οι συντάκτες της διαφωνούσαν με το περιεχόμενο του συνθήματος που αναγραφόταν στο πανό και συμφωνούσαν με την έλευση του Κ. Πάουελ στην Αθήνα. Και επειδή δεν τους είναι εύκολο να το ομολογήσουν προτιμούν τα... άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε...


Β.Α..

ΚΚΕ
Θέλουν να αποδείξουν στις ΗΠΑ πως είναι καλά παιδιά

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή του, αναφερόμενο στις αντιδράσεις που προκάλεσε η ανάρτηση του πανό του ΚΚΕ στην Ακρόπολη, σημειώνει τα παρακάτω:

«Οι αντιδράσεις της κυβέρνησης και άλλων εκτός κυβέρνησης, για την ανάρτηση στην Ακρόπολη πανό του ΚΚΕ, που καλούσε τον "δολοφόνο Πάουελ να γυρίσει πίσω", εκφράζουν την προσπάθειά τους να αποδείξουν στις ΗΠΑ πως είναι τα καλά παιδιά.

Η ενέργεια του ΚΚΕ συμβαδίζει απόλυτα με το πνεύμα της ελευθερίας, της ειρήνης και του ανθρωπισμού, που συμβολίζει η Ακρόπολη, και το τιμά. Αντίθετα, αυτό το πνεύμα προσβάλλεται από τους υβριστές μιας πράξης αντίστασης, που στρέφεται κατά των σφαγέων των λαών. Ταυτόχρονα, οι αντιδράσεις της κυβέρνησης και άλλων συμβαδίζουν με τους Ολυμπιακούς του ντόπινγκ και της εμπορευματοποίησης, που αντίθετό τους στέκεται το ΚΚΕ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ