ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 31 Ιούλη 2021 - Κυριακή 1 Αυγούστου 2021
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ
Υπεύθυνη η ταξική πολιτική των κυβερνήσεων για την καταστροφή του δασικού πλούτου

Στάχτη και πάλι χιλιάδες στρέμματα δάσους στην Αττική (από την πυρκαγιά στη Σταμάτα)
Στάχτη και πάλι χιλιάδες στρέμματα δάσους στην Αττική (από την πυρκαγιά στη Σταμάτα)
Οι πυρκαγιές που ξέσπασαν την τελευταία βδομάδα σε Αττική και Αχαΐα αλλά και όλο το προηγούμενο διάστημα σε άλλες περιοχές (Γεράνεια, Σάμο και αλλού) κατέστρεψαν και πάλι δασικές εκτάσεις και ανέδειξαν για άλλο ένα καλοκαίρι τα κενά λόγια των αστικών κυβερνήσεων περί «ετοιμότητας του κρατικού μηχανισμού», «σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων», «αναβάθμισης της πολιτικής προστασίας», την ώρα που η πρόληψη παραμένει αποδυναμωμένη και συνεχίζεται και επιδεινώνεται η υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών πυροπροστασίας και δασοπροστασίας της χώρας.

Η κυβέρνηση της ΝΔ βαδίζει στη γραμμή των προηγούμενων κυβερνήσεων, ότι οι υποδομές πυροπροστασίας, αντιπλημμυρικής και αντισεισμικής προστασίας δεν είναι επιλέξιμα έργα γιατί θεωρούνται κόστος, αλλά συνεχίζει την κοροϊδία του λαού. Στην περίπτωση της φωτιάς στη Σταμάτα, όπου καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα δάσους και σπίτια, το αφήγημα είναι «δεν είχαμε τραγωδία όπως στο Μάτι», άρα πρέπει να είμαστε και ευχαριστημένοι γιατί δεν κάηκαν άνθρωποι, όπως το καλοκαίρι του 2018. Δηλαδή, ο πήχης έχει μπει στους 102 αδικοχαμένους νεκρούς και αφήνεται να εννοηθεί πως ό,τι είναι κάτω από αυτό ...είναι επιτυχία. Ομως, αυτό το «success story» που σερβίρουν οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και σιγοντάρεται από τα αστικά ΜΜΕ, είναι απόλυτα έωλο και σε καμία περίπτωση ένας σκεπτόμενος άνθρωπος δεν μπορεί να το αποδεχτεί.

Η συμβολή της αγωνιστικής δημοτικής αρχής της Πάτρας ήταν σημαντική για την αντιμετώπιση της φωτιάς στα περίχωρά της
Η συμβολή της αγωνιστικής δημοτικής αρχής της Πάτρας ήταν σημαντική για την αντιμετώπιση της φωτιάς στα περίχωρά της
Και αυτό γιατί, παρά τα κυβερνητικά παραμύθια, τα λαϊκά στρώματα γνωρίζουν ότι είναι εκτεθειμένα στην επόμενη καταστροφή, τη στιγμή που δεν έχει αλλάξει τίποτε στην εξάλειψη των αιτιών που μπορούν να την προκαλέσουν, και αυτό το βιώνουν καθημερινά.

Οι τεράστιες ελλείψεις στο προσκήνιο

Αλλωστε και στην «επιτυχία» που θέλουν να παρουσιάζουν η κυβέρνηση και τοπικοί παράγοντες στη Σταμάτα, αποκαλύπτεται πλήρως η ανεπάρκεια όλου του μηχανισμού προστασίας. Λένε ότι «αν δεν είχε καθαριστεί τα πράγματα θα ήταν πολύ χειρότερα». Στην πραγματικότητα, και σε αυτήν την περιοχή ο όποιος καθαρισμός έγινε μετά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ακόμα και στα πεσμένα δέντρα και κλαδιά που υπήρχαν από την χιονόπτωση στις αρχές του χρόνου. Επιπλέον οι εργολάβοι που ανέλαβαν τον καθαρισμό σε πολλά σημεία άφησαν κορμούς και ξερόκλαδα παρατημένα στις άκρες δρόμων γιατί ήταν ...αρμοδιότητα άλλων η αποκομιδή τους, με αποτέλεσμα αυτά να αποτελέσουν την τέλεια καύσιμη ύλη και σε αυτήν την πυρκαγιά, που τελικά πέρασε μέσα από αυλές σπιτιών, προξενώντας μεγαλύτερες ή μικρότερες ζημιές σε 20 από αυτά και καίγοντας 10 αυτοκίνητα.

Επιπλέον, όπως φάνηκε και στις πυρκαγιές στην Αχαΐα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία λόγω της υποστελέχωσης και της έλλειψης επαρκούς εξοπλισμού αδυνατεί να αντεπεξέλθει σε δύο συμβάντα ταυτόχρονα, όπως έγινε στις πυρκαγιές στη Δροσιά του δήμου Ερυμάνθου και στην Ελεκύστρα, στα περίχωρα της Πάτρας. Και εκεί διαπιστώθηκαν στην πράξη η διαχρονική και επιδεινούμενη υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση της Πυροσβεστικής. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών δεν μπορούν να κρύψουν αυτήν τη θλιβερή πραγματικότητα. Επίσης, ο τρόπος αντιμετώπισης των ελλείψεων είναι οι γενικές επιφυλακές και η μεταφορά δυνάμεων από όμορες ή πιο μακρινές περιοχές που διατάσσονται από το 2003 όταν υπάρξει μεγάλο συμβάν.

Διαλυμένη Δασική Υπηρεσία

Πέρα από όλες τις άλλες σημαντικές πλευρές του ζητήματος, που οδηγούν κάθε χρόνο στο να μετράμε μεγάλες απώλειες σε δάση, περιουσίες, ακόμα και ζωές, ένα κομβικό σημείο για τις δασικές πυρκαγιές είναι η διάσπαση της πρόληψης από την κατάσβεση, με καταστροφικά αποτελέσματα.

Η μεταφορά της δασοπυρόσβεσης στην Πυροσβεστική πραγματοποιήθηκε το 1998, από την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, για «δημοσιονομικούς λόγους», κατά δήλωση του τότε πρωθυπουργού, Κ. Σημίτη. Οι συνέπειες αυτού του νέου σχεδιασμού δεν άργησαν να φανούν: Την αμέσως επόμενη αντιπυρική περίοδο κάηκαν 929.010 στρέμματα δασικών εκτάσεων και έχασαν τη ζωή τους 5 πυροσβέστες.

Αυτή η πολιτική, που εφαρμόζεται απαρέγκλιτα από όλες τις αστικές κυβερνήσεις όλων των παραλλαγών, έχει αφήσει τα δάση χωρίς προστασία, χρηματοδότηση, τη Δασική Υπηρεσία άδεια από προσωπικό, χωρίς μέσα, υποδομές, χωρίς δυνατότητα να μελετά και να εκτελεί δασοτεχνικά έργα.

Ετσι, αντί η βασική προσέγγιση στη διαφύλαξη των δασών να είναι η αντιπυρική προστασία, με προτεραιότητα στην πρόληψη και στην έγκαιρη, επίγεια πρόσβαση στο σημείο των περιστατικών, σήμερα κυριαρχούν «η αναμονή της πυρκαγιάς» και η αντιμετώπισή της είτε από τον δρόμο είτε από τον αέρα.

Η αντιπυρική προστασία έχει ως περιεχόμενο την πρόληψη, την προκαταστολή και τη δασοπυρόσβεση. Θα μπορούσε να αποβεί σωτήρια για τα δάση αν ήταν αναπόσπαστο τμήμα της οργανωμένης, επιστημονικά σχεδιασμένης, ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, πράγμα που δεν συμβαίνει και δεν μπορεί να συμβεί σε ένα σύστημα που υπολογίζει τα πάντα - άρα και τα δάση - με όρους «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο.

Μια τέτοια επιστημονική διαχείριση προβλέπει καθαρισμούς, αντιπυρικές μελέτες, δασοτεχνικά έργα, συντήρηση και βελτίωση του δασικού οδικού δικτύου, ρητίνευση, σχεδιασμένες υλοτομίες, βελτίωση υποδομών, διαχείριση των υδάτων, δίκτυα υδατοδεξαμενών - πυροσβεστικών κρουνών, ειδικές παρεμβάσεις στη σύνθεση της βλάστησης κ.λπ.

Ετσι θα προστατεύονταν σε επιστημονική βάση, ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες, τα δασικά συμπλέγματα. Ετσι θα συγκρατούνταν ο ορεινός και ημιορεινός πληθυσμός στις εστίες του, ενώ η προστασία των δασών θα πρόσφερε παράλληλα προστασία και στα πεδινά, από πλημμυρικά φαινόμενα και προσχώσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την προστασία του 65% του εδάφους της χώρας, που είναι δάση, διατίθεται μόνο το 0,04% του κρατικού προϋπολογισμού, ενώ από τα συνολικά 17,7 εκατομμύρια ευρώ που ζητούσαν φέτος τα Δασαρχεία όλης της χώρας για έργα αντιπυρικής θωράκισης, η κυβέρνηση πίστωσε μόλις 1,7 εκατομμύρια ευρώ.

Την ίδια ώρα και πάλι ο λαός κάθε χρόνο πληρώνει πανάκριβα την πυρόσβεση με ενοικίαση εναέριων μέσων.

Και βέβαια η «άκρη του νήματος» οδηγεί στην εμπορευματοποίηση της γης, στην αλλαγή χρήσης της προς όφελος κεφαλαιοκρατών, από κατασκευαστικές και τουριστικές επιχειρήσεις μέχρι μονοπώλια της λεγόμενης «πράσινης Ενέργειας» με τις ανεμογεννήτριες, με τις οποίες για τα κέρδη των λίγων τα βουνά γίνονται «σουρωτήρι» και τα δάση υποβαθμίζονται, όπως βλέπουμε να συμβαίνει σε πολλές περιοχές της χώρας.

Αναγκαιότητα η λαϊκή πάλη

Αυτό που επιβεβαιώνεται και σε αυτές τις πρόσφατες καταστροφές είναι ότι απαιτείται να δυναμώσει η λαϊκή πίεση για ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Πάντως, όπως επισημαίνεται από κατοίκους της περιοχής της Αχαΐας, σημαντικό ρόλο στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στα περίχωρα της Πάτρας έπαιξε και η αποφασιστική στάση της αγωνιστικής δημοτικής αρχής της πόλης με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη, που βρέθηκε κοντά στους πυροσβέστες και διέθεσε όλα τα μέσα που έχει ο δήμος (6 υδροφόρα οχήματα, 2 σκαπτικά μηχανήματα, 2 πυροσβεστικά οχήματα, 1 λεωφορείο για τη μεταφορά - απομάκρυνση κατοίκων και μικρά φορτηγά οχήματα για τη μεταφορά προσωπικού).

Επίσης, συνέβαλαν η δράση των κομμουνιστών, η παρέμβαση του βουλευτή Αχαΐας του ΚΚΕ, Νίκου Καραθανασόπουλου, που παρενέβη από την πρώτη στιγμή για την κατάσταση και θα περιοδεύσει την Κυριακή σε όλες τις πληγείσες περιοχές στον νομό. Ακόμη, οι ομάδες πυρόσβεσης που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας και το Συνδικάτο Οικοδόμων.

Στο κάλεσμά της προς τον λαό η Τομεακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ επισημαίνει χαρακτηριστικά:

«Απαιτείται να οργανωθεί η πάλη για την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού, για την προστασία των δασών καθώς σήμερα υπάρχουν όλα τα τεχνικά μέσα και η επιστημονική γνώση για να προβλεφθούν οι παράγοντες που συμβάλλουν στην εκδήλωση των πυρκαγιών, υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης πρόβλεψης για τις επικίνδυνες μέρες και περιοχές. Αυτό που μπαίνει εμπόδιο στην κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών, που θα βασίζεται σε ένα εκπαιδευμένο και στελεχωμένο Πυροσβεστικό Σώμα και Δασική Υπηρεσία, είναι η λογική κόστους - οφέλους της ΕΕ και των κυβερνήσεων, ότι η γη και το δάσος είναι σήμερα εμπόρευμα. Σε τελική ανάλυση, η καπιταλιστική εκμετάλλευση, που μόνο σκοπό έχει το κέρδος, αποδεικνύεται ασυμβίβαστη με την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος.

Καλούμε τον λαό της περιοχής μας να δυναμώσει την πάλη του και να απαιτήσει:

- Πλήρη και άμεση καταγραφή των πληγέντων, όλων των ζημιών σε κατοικίες, αγροκτήματα, σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο.

- Ενίσχυση από την κυβέρνηση όλων των πληγέντων και για όσο καιρό διαρκούν οι επιπτώσεις των καταστροφών.

- Πλήρη αποζημίωση των περιουσιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς καμία καθυστέρηση. Αμεση αποζημίωση στο 100% σε γεωργικές καλλιέργειες και κτηνοτροφία, του φυτικού και ζωικού κεφαλαίου.

- Να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες σε μόνιμο προσωπικό και μέσα της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας αλλά και του συστήματος Υγείας για την κάλυψη συνθηκών κρίσης και από πυρκαγιές.

- Να καταργηθούν οι αντιδραστικοί νόμοι που παραδίδουν τη γη και τις δασικές εκτάσεις ως φιλέτα στην επιχειρηματική δράση.

- Να καταργηθεί ο νόμος 4662/2020 που θεσμοθετεί την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Πυροσβεστικής, την ιδιωτικοποίηση της δασοπυρόσβεσης και θέτει την Πυροσβεστική και όλους τους φορείς της πολιτικής προστασίας στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ.

- Ολοκληρωμένη διαχείριση και συνολική προστασία των δασών με κατάργηση του αντιεπιστημονικού διαχωρισμού της πρόληψης από την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών.

- Αποκλειστική ευθύνη του κράτους στην οργάνωση της δασοπροστασίας και της πολιτικής προστασίας, χωρίς εμπλοκή ιδιωτών, ΜΚΟ και της Τοπικής Διοίκησης».

Σημειώνεται ότι την Παρασκευή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Περιβάλλοντος & Ενέργειας και Οικονομικών, με θέμα «Αμεσα μέτρα για την καταγραφή και αποκατάσταση των ζημιών από τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αχαΐα» και τα αιτήματα που διατυπώνονται και στην ανακοίνωση της ΤΕ Αχαΐας του ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ