ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΟ ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η απουσία αντιπλημμυρικών έργων προκάλεσε μεγάλα προβλήματα

Δίπλα στους πληγέντες σε Χαλάνδρι και Μαρούσι το ΚΚΕ, από την περασμένη Πέμπτη που σημειώθηκαν οι πρώτες καταστροφές

Στη λεωφόρο Μεσογείων τμήμα του οδοστρώματος υπέστη καθίζηση

INTIME NEWS

Στη λεωφόρο Μεσογείων τμήμα του οδοστρώματος υπέστη καθίζηση
Ενα ακόμα «σημάδι» και μια επιβεβαίωση για το τι σημαίνει ανοχύρωτη πόλη και για την πολιτική που δεν έχει σε προτεραιότητα τα έργα υποδομής για την αντιπλημμυρική προστασία, ήταν όσα συνέβησαν την Κυριακή στο Λεκανοπέδιο της Αττικής. Η νεροποντή που εκδηλώθηκε, είχε ως αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν δρόμοι και περιοχές, ενώ όπως και την περασμένη βδομάδα, από θαύμα δεν υπήρξαν νεκροί. Τα προβλήματα εστιάστηκαν στα βόρεια και τα δυτικά προάστια, αλλά και στο κέντρο της Αθήνας.

Μεγάλα ήταν τα προβλήματα στους δρόμους, ενώ πολλά φανάρια τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στην κυκλοφορία και σε κεντρικούς δρόμους όπως στη Χαμοστέρνας, στην Καυταντζόγλου και στο ύψος του νοσοκομείου «Σωτηρία» και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας των οχημάτων. Προβλήματα υπήρξαν στην ηλεκτροδότηση στην περιοχή του Ψυχικού και Γηροκομείου, καθώς και στο Καματερό και τον Κόκκινο Μύλο. Ακόμα, προβλήματα υπήρξαν σε Μαρούσι, Κηφισιά και Κεφαλάρι. Εξαιτίας της καταιγίδας έκλεισαν οι σταθμοί του μετρό στο Νομισματοκοπείο λόγω διακοπών ρεύματος και στην Πανόρμου λόγω συσσώρευσης υδάτων και στις δύο αποβάθρες.

Η Πυροσβεστική δέχτηκε 300 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων σε σπίτια και υπόγεια, με τις 19 απ' αυτές να αφορούν σε κοπές δέντρων και 21 κυρίως για απεγκλωβισμούς οδηγών ΙΧ αυτοκινήτων σε διάφορα σημεία. Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, το Πυροσβεστικό Σώμα συγκρότησε 51 συνεργεία με 135 πυροσβέστες στις περιοχές Αθηναίων, Χαλανδρίου, Αμαρουσίου, Νέας Φιλαδέλφειας - Νέας Χαλκηδόνας, Αγίων Αναργύρων - Καματερού, Αγίας Παρασκευής, Παπάγου - Χολαργού, Φιλοθέης - Ψυχικού, Νέας Ιωνίας και Γαλατσίου. Την περασμένη Πέμπτη πλημμύρισαν οι περιοχές της Κηφισιάς, των Βριλησσίων, των Μελισσίων και του Αμαρουσίου, ενώ η Πυροσβεστική είχε δεχτεί 297 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων από υπόγεια κυρίως κατοικιών και επιχειρήσεων, καθώς και για παροχή βοήθειας.

Πλημμυρισμένες πολυκατοικίες στο Χαλάνδρι

INTIME NEWS - .

Πλημμυρισμένες πολυκατοικίες στο Χαλάνδρι
Διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην οδό Πειραιώς από το ύψος της Χαμοστέρνας μέχρι την Πέτρου Ράλλη, στη Μεσογείων από το ύψος του νοσοκομείου «Σωτηρία» μέχρι τη Βασ. Σοφίας και στα δύο ρεύματα, στην Καυταντζόγλου από την Πατησίων μέχρι την Αχαρνών και στα δύο ρεύματα, στη Μιχαλακοπούλου από το ύψος του Πύργου Αθηνών προς τη Μεσογείων, στην Αγίου Αθανασίου στο Μαρούσι από την οδό Κονίτσης μέχρι την οδό Σώρου. Μεγάλη «κατεβασιά» από τα καμένα έκανε το ρέμα Πίκας στην Κινέτα. Κλειστή μέχρι περίπου τις 22.00 παρέμεινε η Αρίωνος στην Αρτέμιδα από τη λεωφ. Μαραθώνος μέχρι την οδό Αγίας Κυριακής.

Δίπλα στους πληγέντες το ΚΚΕ

Αξίζει να σημειωθεί ότι και την Κυριακή, όπως και την περασμένη Πέμπτη, υπερχείλισε το ρέμα της Σαπφούς στο Μαρούσι, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στη γύρω περιοχή. Η Κομματική Οργάνωση Αμαρουσίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θανάση Φωτόπουλο, στέλεχος του Κόμματος και δημοτικό σύμβουλο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», βρέθηκε και τις δύο μέρες δίπλα στους κατοίκους που πλήγηκαν από την πλημμύρα, προσπάθησε να καταγράψει τις ζημιές, έτσι ώστε να παρέμβει και να πιέσει, για να αποκατασταθούν το γρηγορότερο.

Φυσικά δεν ήταν η πρώτη και ούτε η τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το πρόβλημα που σημειώθηκε, δεν συνίσταται μόνο σε έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας στο Μαρούσι, με βασικότερο τη διευθέτηση του ρέματος Σαπφούς και Πεντέλης - Χαλανδρίου από τα κατάντη προς τα ανάντη, αλλά και σε έλλειψη δικτύων αποχέτευσης ομβρίων σε μια σειρά από περιοχές του δήμου.

Το ΚΚΕ πολλές φορές και έγκαιρα είχε προειδοποιήσει, στο Δημοτικό Συμβούλιο, για την ανάγκη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης και αντιπυρικής προστασίας. Από το 2014, με συνεχείς ερωτήσεις προς τη δημοτική αρχή, με τοποθετήσεις στο Συμβούλιο και με ανακοινώσεις, κατέθετε τις ολοκληρωμένες προτάσεις που έχει το ΚΚΕ, για να προστατευτούν οι εργατικές και λαϊκές οικογένειες από τα καιρικά και φυσικά φαινόμενα.

Υπενθυμίζεται ότι η υπερχείλιση του ρέματος της Σαπφούς είχε προκαλέσει σχετική «κοκορομαχία» απόσεισης ευθυνών, ανάμεσα στον Γιώργο Καραμέρο, αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών, και τον δήμαρχο της πόλης, Γ. Πατούλη. Ομως, όπως προκύπτει από τη θέση της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τον περασμένο Γενάρη σε σχετική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, επεσήμαινε ότι από τη διοίκηση της Περιφέρειας «...καταρτίζονται προϋπολογισμοί εκατοντάδων εκατομμυρίων για αντιπλημμυρικά έργα, χωρίς όμως κανένα ουσιαστικό αντίκρισμα», αφού μπορεί στα χαρτιά να γίνεται λόγος για διάθεση 400 εκατ. ευρώ, ωστόσο στην πραγματικότητα, για τα έργα που θα υλοποιηθούν άμεσα, τα κονδύλια είναι πενιχρά έως μηδαμινά.

Οσον αφορά τη διοίκηση του δήμου Αμαρουσίου, όπως επεσήμαινε η «Λαϊκή Συσπείρωση», «έχει υποτάξει τα έργα που έχουν ανάγκη τα λαϊκά στρώματα της πόλης μας, μεταξύ αυτών και τα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης και ομβρίων, στην προώθηση έργων και παρεμβάσεων που προσελκύουν το ενδιαφέρον του μεγάλου κεφαλαίου: Εργα με ΣΔΙΤ (ηλεκτροφωτισμός και άλλα), με συμβάσεις παραχώρησης (υπόγειο πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης), πανάκριβες μεν ήσσονος δε αποτελέσματος "αναπλάσεις", εικονικούς - στην πράξη - ποδηλατοδρόμους, θεματικά συνέδρια κ.ο.κ. Να θυμίσουμε τι λέγαμε για τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα της διοίκησης Πατούλη: Για το πόσο "αναπτυξιακός", σε σχέση με τις λαϊκές ανάγκες, είναι ο χαρακτήρας του προϋπολογισμού, αρκεί να δει κάποιος την εκτέλεση των έργων το 2017. Από τα 7.219.000 ευρώ, που προϋπολογίστηκαν για "έργα", προβλέπεται τελικά να απορροφηθούν τα 1.032.000, μόλις το 14%. Ειδικότερα για τα έργα αποχέτευσης ομβρίων και αντιπλημμυρικής προστασίας η εικόνα φαντάζει τραγική και συνάμα επικίνδυνη».


Μετατράπηκε σε λίμνη το Νοσοκομείο «Σωτηρία»

Eurokinissi

Η επιτακτική ανάγκη για τον συνολικότερο έλεγχο των δημόσιων νοσοκομείων για την ασφαλή λειτουργία τους έρχεται στο προσκήνιο με αφορμή τη λίμνη στην οποία μετατράπηκε το προαύλιο του Νοσοκομείου «Σωτηρία» το μεσημέρι της Κυριακής, από την καταιγίδα που έπληξε την Αττική.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πλημμύρισαν οι αποθήκες του χειρουργικού τομέα (αναλώσιμα υλικά για χειρουργικές πράξεις) που βρίσκονται στο υπόγειο του νοσοκομείου. Οπως καταγγέλλουν εργαζόμενοι του νοσοκομείου, το πρόβλημα παρουσιάζεται σχεδόν σε κάθε καταιγίδα τα τελευταία χρόνια λόγω κακοτεχνίας που προκλήθηκε κατά τη διάρκεια των εργασιών του μετρό. Οι κακοτεχνίες είχαν ως αποτέλεσμα να φράζει η έξοδος των όμβριων υδάτων στο σημείο που «συναντιέται» το υπόγειο του νοσοκομείου με τη λεωφόρο Μεσογείων. Ενώ έχουν γίνει κάποια μπαλώματα στο παρελθόν ωστόσο η βλάβη δεν έχει αποκατασταθεί πλήρως. Παράλληλα, υπήρξε εισροή υδάτων από την ταράτσα - λόγω εργασιών που δεν είχαν ολοκληρωθεί - και στην 7η Πνευμονολογική κλινική, η οποία εφημέρευε. Κάτω από την άμεση αντίδραση των εργαζομένων οι ασθενείς μεταφέρθηκαν με ασφάλεια σ' άλλη κλινική.

«Και στις φωτιές και στις πλημμύρες αυτό που αναδεικνύεται είναι ότι απαιτούνται καλύτερες υποδομές, κυρίως στο χώρο των νοσοκομείων που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος χώρος. Παράλληλα αναδεικνύεται η ανάγκη ενός καλύτερου συντονισμού σε έκτακτες ανάγκες, για παράδειγμα το "Σωτηρία" είναι το κατεξοχήν πνευμονολογικό νοσοκομείο που όμως παρά την προθυμία του προσωπικού δεν τέθηκε σε εφημερία το βράδυ των καταστροφικών πυρκαγιών. Ομως, επιβάλλεται κι ένας καλύτερος σχεδιασμός των όποιων έργων γίνονται ώστε να μην αντιμετωπίζουν προβλήματα στη λειτουργία τους οι κλινικές των νοσοκομείων», δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» ο Γιώργος Κουτσοθανάσης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων και πρόεδρος στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας του νοσοκομείου.


Σε λίμνη μετατράπηκε ο προαύλιος χώρος του Νοσοκομείου «Σωτηρία»

Eurokinissi

Σε λίμνη μετατράπηκε ο προαύλιος χώρος του Νοσοκομείου «Σωτηρία»


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ