ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2018
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΕΤΑΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Εκτός και φέτος χιλιάδες παιδιά εργατικών - λαϊκών οικογενειών

Από παλιότερη κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς
Από παλιότερη κινητοποίηση για τους παιδικούς σταθμούς
Περισσότερα από 50.000 παιδιά μένουν εκτός του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ, που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ για δωρεάν φιλοξενία σε παιδικούς σταθμούς, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης και ΚΔΑΠ για ειδικές ανάγκες. Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν την Κυριακή και ήδη χιλιάδες γονείς αγωνιούν για το τι θα γίνει με τα παιδιά τους.

Θυμίζουμε ότι το ποσό που θα διατεθεί τη σχολική χρονιά 2018-2019, καλύπτει τη φιλοξενία περίπου 110.000 παιδιών, σύμφωνα με στελέχη της ΕΕΤΑΑ. Οι 125.000 αιτήσεις που κατατέθηκαν, αντιστοιχούν σε πάνω από 160.000 παιδιά, πράγμα που σημαίνει ότι αρχικά τουλάχιστον 50.000 παιδιά μένουν εκτός.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που μένουν εκτός είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς πολλές οικογένειες δεν είχαν δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα και κατά συνέπεια δεν κατέθεσαν αίτηση. Οικογένειες που δεν θα μπορέσουν, σε πολύ μεγάλο βαθμό, να ανταποκριθούν στα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών (εφόσον καταφέρουν να βρουν θέση), πόσο μάλλον στα δίδακτρα των ιδιωτικών, θα βρεθούν σε σοβαρό αδιέξοδο από το Σεπτέμβρη, καθώς δεν θα έχουν πού να αφήσουν το παιδί τους.

Οι αιτούντες μπορούν να δουν το οριστικό αποτέλεσμα της αίτησής τους στην ειδική εφαρμογή, στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ (www.eetaa.gr, paidikoi.eetaa.gr).

Παρέμβαση του Συλλόγου Γονέων Παιδικών Σταθμών δήμου Αθήνας

Περιστατικά παιδιών που, μετά από χρόνια στον ίδιο παιδικό σταθμό, καλούνται φέτος να αλλάξουν σταθμό, ακόμη και περιπτώσεις που χωρίζουν αδέλφια, δηλαδή το ένα παιδάκι γίνεται δεκτό σε έναν σταθμό και το άλλο σε διαφορετικό σταθμό, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων Παιδικών Σταθμών του δήμου Αθήνας. Οπως σημειώνει, μετά την κατάργηση των επανεγγραφών και το κλείσιμο τριών παιδικών σταθμών και την κατάργηση εκατοντάδων θέσεων στους σταθμούς όλης της Αθήνας, ακόμη λιγότερα παιδιά θα γίνουν δεκτά και άλλα θα μετακινηθούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου αναφέρει:

«Με την κατάργηση των επανεγγραφών, το κλείσιμο τριών παιδικών σταθμών και την κατάργηση εκατοντάδων θέσεων στους σταθμούς όλης της Αθήνας, ακόμη λιγότερα παιδιά θα γίνουν δεκτά και άλλα θα μετακινηθούν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους. Ηδη υπάρχουν περιστατικά παιδιών που μετά από χρόνια στον ίδιο παιδικό σταθμό, καλούνται φέτος να αλλάξουν σχολείο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την προσαρμογή τους, σε αυτήν την ευαίσθητη και τρυφερή ηλικία, αλλά και τη ζωή των οικογενειών τους. Υπάρχουν ακόμη περιπτώσεις που χωρίζουν αδέλφια, δηλαδή το ένα παιδάκι γίνεται δεκτό σε έναν σταθμό και το άλλο σε διαφορετικό σταθμό, και μάλιστα σε άλλη περιοχή! Ενδεικτική για όλα αυτά είναι η κατάσταση στα Πετράλωνα, όπου έκλεισε πριν λίγες μέρες ο παιδικός σταθμός της οδού Τρώων. Αλλοι δυο σταθμοί που έκλεισαν, με αντίστοιχες συνέπειες, είναι στα Σεπόλια και τα Πατήσια.

Μάλιστα, σε παρέμβαση του Συλλόγου μας τον Απρίλη στο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αθήνας, όταν η δημοτική αρχή ψήφισε την κατάργηση της επανεγγραφής, διαβεβαίωναν υποκριτικά τους γονείς ότι η επανεγγραφή θα μοριοδοτηθεί και κανένα παιδί δεν θα μετακινηθεί σε άλλο σχολείο, ούτε θα μείνει εκτός σχολείου! Κι ενώ έκλεισαν σταθμοί και συρρικνώθηκαν όσοι απέμειναν, ο δήμαρχος Αθήνας είχε και το θράσος να στείλει προσωπική επιστολή σε όλους τους γονείς, ότι μειώνονται για ορισμένους και κατά λίγα ευρώ τα τροφεία!

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθηνών και της δημοτικής αρχής, που - ενσωματώνοντας τον νέο κανονισμό λειτουργίας του υπουργείου Εσωτερικών - κατάργησαν πριν λίγους μήνες την αυτόματη επανεγγραφή των παιδιών στον ίδιο σταθμό, καθώς και την εγγραφή στο ίδιο σχολείο για τα αδέλφια τους.

Καλούμε όλους τους γονείς να αντιδράσουν και να ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ την επαναφορά της αυτόματης επανεγγραφής (και για τα αδέλφια), τα παιδιά από τους σταθμούς που έκλεισαν να μεταφερθούν ΟΛΑ σε γειτονικούς σταθμούς και όπου αυτό δεν είναι δυνατό, να εξασφαλιστεί η δωρεάν μεταφορά τους από και προς τον σταθμό».

ΚΟΜΜΑΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΑΡΓΥΡΟΥΠΟΛΗΣ - ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλουν συκοφαντίες σε βάρος του Κόμματος

Με αφορμή όσα λέγονται για τον φορέα διαχείρισης της επένδυσης στο Ελληνικό

Το ψευδές και συκοφαντικό κείμενο που διακινείται μέσω διαδικτύου, που αφήνει υπονοούμενα ότι το ΚΚΕ συμμετέχει στο ΔΣ του φορέα διαχείρισης της επένδυσης του Ελληνικού, καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι ΚΟΒ Αργυρούπολης - Ελληνικού του Κόμματος.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Τις τελευταίες μέρες αναρτήθηκε σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης ένα ψευδές και συκοφαντικό κείμενο από τον Γιώργο Κοκκίνη, δημοτικό σύμβουλο εκλεγμένο με την παράταξη "Δημοτική Συνεργασία" με επικεφαλής τον Χρ. Κορτζίδη και στέλεχος της ΛΑΕ. Μεταξύ άλλων, ο συντάκτης του κειμένου αφήνει υπονοούμενα για τον δημοτικό σύμβουλο του ΚΚΕ ότι δήθεν δέχτηκε πρόταση για συμμετοχή στο ΔΣ του νεοσύστατου φορέα διαχείρισης που αφορά την επένδυση του Ελληνικού.

Ο κύριος Κοκκίνης γνωρίζει και την τοποθέτηση του ΚΚΕ στο Δημοτικό Συμβούλιο, που καταψήφισε τον συγκεκριμένο φορέα (υπάρχει καταγεγραμμένη στα πρακτικά) και τη θέση και στάση του ΚΚΕ για την επένδυση του Ελληνικού. Αλλωστε, ήταν παρών στο συγκεκριμένο Δημοτικό Συμβούλιο, όταν συζητήθηκε το θέμα. Γιατί λοιπόν αναπαράγει το ψέμα;

Διαλέγει τον βρώμικο ρόλο γιατί ξέμειναν από πολιτικό λόγο και θέσεις, ικανές να αντιπαρατεθούν με την πολιτική του ΚΚΕ. Η λάσπη και η συκοφαντία είναι βολικός και εύπεπτος δρόμος, όταν στρατηγικά συμπλέεις με τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Βέβαια, δεν είναι και εύκολο να κάνεις αντιπαράθεση όταν τα προηγούμενα χρόνια σκόρπαγες με το τσουβάλι αυταπάτες και ψεύτικες ελπίδες στον κόσμο με τη στήριξη στην κυβέρνηση της... "πρώτη φορά Αριστεράς" (...).

Οταν μέχρι πρότινος δημοτικός σου σύμβουλος επιχειρηματολογούσε μαζί με τον δήμαρχο Κωνσταντάτο υπέρ της επένδυσης του Ελληνικού και στήριζε τη μεταρρύθμιση "Κλεισθένης" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που παραδίδει τις υπηρεσίες των δήμων στην ανταποδοτικότητα και την ιδιωτικοποίηση...

Αν νομίζουν κάποιοι ότι με λάσπη και συκοφαντία μπορούν να χτυπήσουν το ΚΚΕ, είναι βαθιά γελασμένοι. Να γνωρίζει ο συντάκτης του κειμένου ότι το ηθικό κύρος των μελών και των στελεχών του στο λαό έχει κατοχυρωθεί μέσα από τους λαϊκούς αγώνες και τη στάση τους, από όποια θέση και αν είναι εκλεγμένοι, κάτι που παραδέχονται ακόμα και οι πιο άσπονδοι εχθροί μας. Το ΚΚΕ δεν είναι σαν τα μούτρα τους».

TE XIOY TOY KKE
Εκρηκτική η κατάσταση από τον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών

Τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο «hot spot» της ΒΙΑΛ στη Χίο, ως αποτέλεσμα του εγκλωβισμού τους στο νησί, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Επιτροπή Χίου του ΚΚΕ.

Οπως επισημαίνει:

«Οι μερίδες του φαγητού και η ποσότητα του νερού δεν επαρκούν να καλύψουν τις ανάγκες των προσφύγων και μεταναστών. Την κατάσταση αυτή επιβαρύνουν οι συνεχόμενες ροές του τελευταίου διαστήματος.

Είναι ενδεικτικό το γεγονός ότι κάθε μετανάστης/πρόσφυγας δικαιούται ένα μπουκάλι νερό τη μέρα, όταν είναι δεδομένη η άνοδος της θερμοκρασίας την περίοδο του καλοκαιριού, ειδικά τις επόμενες μέρες. Η κατάσταση είναι κυριολεκτικά επικίνδυνη για τη ζωή των προσφύγων και ιδιαίτερα για τις ευάλωτες ομάδες (παιδιά, ηλικιωμένοι, άτομα με βεβαρυμμένη υγεία κ.λπ.).

Οι ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, της ΝΔ και των τοπικών εκπροσώπων τους, όλων των κομμάτων που στηρίζουν την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, την ελληνική εμπλοκή στους πολέμους για τα κέρδη του κεφαλαίου, είναι τεράστιες. Ειδικά στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, οι συμφωνίες για το Προσφυγικό που υπέγραψε και εφαρμόζει η κυβέρνηση, προμηνύουν ακόμη μεγαλύτερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών, περισσότερη καταστολή, απελάσεις και επίθεση στα δικαιώματά τους, χώρες - "αποθήκες", μεγαλύτερη διείσδυση των ευρωπαϊκών μονοπωλίων σε τρίτες χώρες στο όνομα του περιορισμού της μετανάστευσης».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση και την πολιτική που την διαμορφώνει, η ΤΕ Χίου του ΚΚΕ απαιτεί:

-- Εδώ και τώρα να δοθεί η αναγκαία ποσότητα φαγητού και νερού για την κάλυψη των αναγκών των προσφύγων με ευθύνη δήμου και κράτους.

-- Ανθρώπινες συνθήκες παραμονής.

-- Απαιτούμε εδώ και τώρα τον άμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων από τη Χίο και τα νησιά του Αιγαίου.

-- Από τώρα και στο εξής να μετακινούνται απευθείας στην ηπειρωτική Ελλάδα και εκεί να εξετάζεται κάθε αίτημα (άσυλο κ.λπ.)».

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ στη Θήβα

Σεισμική δόνηση μεγέθους 3,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 22.18 την Κυριακή, στην περιοχή της Θήβας. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε εστιακό βάθος δύο χιλιομέτρων. Το ακριβές επίκεντρο ήταν 32,5 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Λιβαδειάς, 41,9 χιλιόμετρα βόρεια της Κορίνθου και 57,9 χιλιόμετρα δυτικά της Αθήνας.

Νέοι πνιγμοί μεταναστών στο Αιγαίο

Αλλη μια τραγωδία σημειώθηκε στο Αιγαίο με μετανάστες από την Τουρκία. Εξι άνθρωποι, μεταξύ των οποίων τρία βρέφη, πνίγηκαν την Κυριακή, όταν η φουσκωτή βάρκα στην οποία επέβαιναν 16 μετανάστες, ανατράπηκε στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Τουρκίας στην περιφέρεια του Αδραμιτίου - Αϊβαλί, όπως μετέδωσε το πρακτορείο «Anadolu».

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της περιοχής, ανοιχτά της οποίας βυθίστηκε η λέμβος, Γκοκάν Γκοργκιουλαρσλάν, 9 άτομα έχουν διασωθεί και ένα αγνοείται. Το φουσκωτό κατευθυνόταν μάλλον προς τη Λέσβο, όπως επεσήμανε το τουρκικό Λιμενικό, ενώ σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο, οι επιβαίνοντες ήταν Τούρκοι πολίτες και δύο εξ αυτών πιστεύεται ότι ήταν διακινητές. Πάντως, αναφέρεται ότι στην λέμβο επέβαιναν άτομα που φέρονται ότι ανήκαν στην οργάνωση του Γκιουλέν, FETO, που κατηγορείται από τον Ερντογάν για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιούλη 2016.

Από το Γενάρη έως τον Ιούλη φέτος, 54 πρόσφυγες έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρώπη από την Τουρκία, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ