ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Ιούλη 2016
Σελ. /32
Οι έρευνες, οι διθύραμβοι του υπουργού...

Σκίτσο αρχείου
Σκίτσο αρχείου
Αν και κατακαλόκαιρο, ο υπουργός Εργασίας έστησε αποκριάτικο γλέντι και με τόνους διθυραμβικούς. Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας «Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας» για το χρονικό διάστημα Φλεβάρης - Μάης 2016 εκφράζει την ικανοποίησή του για την πορεία της ελληνικής αγοράς εργασίας.

Είναι, άραγε, τόσο σημαντική αυτή η έρευνα; Ας κρίνουν οι αναγνώστες και κυρίως οι άνεργοι. Σύμφωνα λοιπόν με τα ευρήματα της έρευνας, πάνω από το 40% των εταιρειών είναι σε τροχιά προσλήψεων έως το τέλος του 2016, ενώ ποσοστό 44,4% των επιχειρήσεων σκέφτεται να δώσει αυξήσεις έως 3%, το επόμενο εξάμηνο..!

Πάνω σε αυτές τις «συνταρακτικές αποδείξεις», ο υπουργός Εργασίας χτίζει το δικό του παραμύθι πως επιβεβαιώνονται «τα στοιχεία πολλών εθνικών και διεθνών οργανισμών που διαπιστώνουν μία σταδιακή, αλλά σταθερή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στη χώρα μας». Προσθέτει και τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», τα οποία και αυτά «καταγράφουν τις προσλήψεις και τις απολύσεις στο σύνολο της οικονομίας, το πεντάμηνο Ιανουαρίου - Μαΐου ήταν το καλύτερο από πλευράς θετικού ισοζυγίου προσλήψεων, από το 2001» και έτσι «δένει η σούπα» της σωστής και φιλεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης.

... και το παραμύθι της «δίκαιης ανάπτυξης»

Μάλιστα, επειδή ο υπουργός δεν είναι τεχνοκράτης πασπαλίζει τα παραπάνω και με μια δόση κοινωνικής ευαισθησίας και προσθέτει:

«Τώρα, λοιπόν, είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας, παράλληλα, με την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, που θα συνεπάγεται η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για να έχουμε όχι απλώς ανάπτυξη, αλλά μία δίκαιη ανάπτυξη, της οποίας τα οφέλη θα μπορούν να μοιραστούν στο σύνολο του ελληνικού λαού και σε όλους τους εργαζόμενους...».

Βέβαια, για το πόσο δίκαιη είναι αυτή η ανάπτυξη που υπόσχεται ο Γ. Κατρούγκαλος δεν είχε παρά να κοιτάξει την «Εργάνη» που επικαλείται για να δει το ύψος των μισθών για το 2015. Εκεί, λοιπόν, καταγράφεται πως το 2015, 126.956 μισθωτοί λάμβαναν μισθό κάτω από 100 ευρώ (!), 54.208 μισθωτοί λαμβάνουν το μήνα από 100 έως 200 ευρώ (πάντα μεικτά), 66.312 μισθωτοί λαμβάνουν μεικτό μισθό από 200 έως 300 ευρώ και ακόμα 96.284 μισθωτοί από 300 έως 400 ευρώ μεικτά. Συνολικά, κάτω και από τα κατώτερα όρια, δηλαδή μέχρι 584 ευρώ μεικτά, λάμβαναν συνολικά 477.445 μισθωτοί. Δηλαδή, το 29,5% των μισθωτών (τρεις στους δέκα) έχει εισόδημα λιγότερο και απ' αυτό του κατώτερου μισθού! Επίσης, μέχρι 1.000 ευρώ μεικτά λάμβαναν το 2015 1.070.221 μισθωτοί, σε σύνολο 1.619.845, δηλαδή το 66% ή δύο στους τρεις. Ιδού λοιπόν η «δίκαιη ανάπτυξη» του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κόφτης και ο δότης

«Παραλάβαμε καμένη γη», διατείνεται διαρκώς ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και τα κυβερνητικά στελέχη όπου βρεθούν κι όπου σταθούν, για να δικαιολογήσουν τον «κόφτη» συνολικά στους μισθούς και τις συντάξεις, τις παραπέρα περικοπές στο ήδη λεηλατημένο εργατικό - λαϊκό εισόδημα.

Και ήρθε η ερώτηση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΚΚΕ, Θανάση Παφίλη, κατά τη συζήτηση την περασμένη Πέμπτη στην Ολομέλεια της Βουλής για την τροπολογία με τα «αντισταθμιστικά» για το κόψιμο του ΕΚΑΣ: «Και τότε γιατί δίνετε τόσα δισεκατομμύρια επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο; Αυτά πού τα βρίσκετε; Πώς τους δίνετε επιδοτήσεις, 5, 10, 20 εκατομμύρια με τους αναπτυξιακούς νόμους και με όλα τα υπόλοιπα;». «Ποιος πληρώνει συνέχεια; Ο εργαζόμενος δεν πληρώνει;». «Για ποια κοινωνική πολιτική, λοιπόν, μιλάτε; Για τους μεν υπάρχει ο κόφτης ο καθημερινός και για τους άλλους υπάρχει ο δότης».

Τα φιλαράκια των φασιστοειδών

Τα τσιράκια των εφοπλιστών που έφτιαξαν ακόμα και σωματεία με τη στήριξή τους, για να βάλουν εμπόδια (τρομάρα τους) στη δράση του ΠΑΜΕ στη Ζώνη στο Πέραμα, έπιασαν για άλλη μια φορά στο στόμα τους το ΚΚΕ, για να πουν τι; Οτι το ΚΚΕ δεν έκανε καμία ερώτηση στον Αλαφούζο του ΣΚΑΪ, όταν βρέθηκε πριν από μερικές μέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Αυτό γράφουν στην ιστοσελίδα τους. Μάλιστα. Τούς θυμίζουμε μόνο ότι τα δικά τους επιχειρήματα είναι καρμπόν με πολλά από εκείνα που χρησιμοποιούν κατά καιρούς μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα, για να χτυπήσουν το ΚΚΕ.

Οσον αφορά, δε, το ποιος έχει φίλους επιχειρηματίες που χρηματοδοτούν κόμματα, αντιγράφουμε απλά ένα ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στον Τύπο πριν από μερικούς μήνες για τα φασιστοειδή, τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής. «...ο ΣΔΟΕ έχει στη διάθεσή του στοιχεία για τις πηγές χρηματοδότησης της Χρυσής Αυγής. Οπως προκύπτει έως τώρα, μεγάλοι επιχειρηματίες, εφοπλιστές υποστήριζαν οικονομικά τη δράση του κόμματος. Κάποιοι από τους εμπλεκόμενους έχουν ήδη φυλακιστεί, για άλλους εκκρεμούν ποινικές διώξεις, ενώ ανάμεσά τους είναι και άτομα υπεράνω πάσης υποψίας. Τα συγκεκριμένα στοιχεία συνδέουν μέλη και τοπικές οργανώσεις της Χρυσής Αυγής με επιχειρηματίες της νύχτας και του αθλητισμού, ενώ στοιχειοθετείται φάκελος για κακουργήματα που έχουν να κάνουν με την εκβίαση, απειλή καθώς και για συμβόλαια θανάτου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες».

Τα φιλαράκια σας δεν κρύβονται... Γι' αυτό οι τσέπες σας είναι γεμάτες, όπως δείχνουν και τα «πόθεν έσχες»...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1818 Πεθαίνει ο Νικόλαος Σκουφάς, από τα ιδρυτικά μέλη της Φιλικής Εταιρίας.

1886 Πεθαίνει ο Ούγγρος συνθέτης της κλασικής μουσικής Φραντς Λιστ.

1914 Δολοφονείται ο Γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης Ζ. Ζορές, από τους πιο ένθερμους πολέμιους του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μόλις άρχιζε. Παρ' όλα αυτά, καμιά αντίδραση δεν υπήρξε από τους Γάλλους σοσιαλδημοκράτες. Αντιθέτως, στις 4 Αυγούστου, στην κηδεία του Ζορές, οι εργάτες άκουσαν από τους ηγέτες του σοσιαλιστικού κόμματος και της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργασίας το προδοτικό σύνθημα της «εθνικής ενότητας» και της κατάπαυσης του ταξικού αγώνα. Οι Γάλλοι σοσιαλσοβινιστές διαβεβαίωναν τους εργάτες πως οι χώρες της Αντάντ είναι τάχα η «αμυνόμενη πλευρά», οι «φορείς της προόδου» στον αγώνα εναντίον του «επιθετικού πρωσισμού».

1920 Ξεκινά τις εργασίες του το ιδρυτικό συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος της Μεγάλης Βρετανίας (31/7 - 1/8/1920).

1920 Δολοφονείται από βενιζελικούς αξιωματικούς ο αντιβενιζελικός πολιτικός Ιωνας Δραγούμης.

1932 Στις γερμανικές εκλογές του 1932 το Εθνοσοσιαλιστικό Κόμμα του Α. Χίτλερ έρχεται για πρώτη φορά πρώτο συγκεντρώνοντας 37,23% (από 18,25% στις προηγούμενες εκλογές). Οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται δεύτεροι με 21,58% (- 2,55%) και οι Κομμουνιστές τρίτοι με 14,32% (+1,19%).

1940 Σε σύσκεψη των ηγετικών πολιτικών και στρατιωτικών παραγόντων της ναζιστικής Γερμανίας αποφασίζεται η προετοιμασία του πολέμου κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1943 ΕΑΜίτες της Καλαμάτας ανοίγουν τις αποθήκες των μαυραγοριτών και μοιράζουν τρόφιμα στο λαό.

1956 Υπογράφεται η σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και τον Ωνάση, με την οποία του εκχωρούσε τις ελληνικές αεροπορικές γραμμές εσωτερικού και εξωτερικού.

1960 Πραγματοποιούνται εκλογές για την ανάδειξη της πρώτης Βουλής των αντιπροσώπων της Κυπριακής Πολιτείας. Στις ελληνικές κοινότητες, το ΑΚΕΛ (Εζ. Παπαϊωάννου) έλαβε 35%. Πρώτο ήρθε το «Πατριωτικό Μέτωπο» του Γλ. Κληρίδη με 56,1%.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ