ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Προκρίνει «συνεννόηση» και όχι κάλπες

Eurokinissi

Τη «συνεννόηση» των αστικών πολιτικών δυνάμεων ώστε να διασφαλιστεί η στρατηγική επιλογή της ντόπιας αστικής τάξης για πορεία στην ΕΕ και στο ευρώ, επιμένει να ζητά η ΝΔ.

Οπως είπε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Κ. Καραγκούνης, μιλώντας χτες στην ΕΡΤ, χρειάζεται «σταθερότητα» και «υπευθυνότητα». Αντιτάχθηκε στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών χαρακτηρίζοντάς το «εθνικά επιζήμιο» και πρόσθεσε ότι «θα μπορούσε να υπάρχει μια συνεννόηση».

Κατά της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών τάχθηκε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος είπε ότι πρέπει πρώτα να διερευνηθεί αν υπάρχει δυνατότητα εξεύρεσης «άλλης» κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι πρέπει να διερευνηθεί αν μπορεί να σχηματιστεί μια άλλη κυβέρνηση, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο ο Αλ. Τσίπρας να συνεχίσει να είναι πρωθυπουργός, καθώς παραδέχθηκε ότι παραμένει δημοφιλής. «Γιατί να μη διερευνηθεί η ιδέα να αθροιστούν δυνάμεις στην εφαρμογή ενός προγράμματος;», διερωτήθηκε.

Αλλωστε, ο Κυρ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι πλέον δεν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές ανάμεσα στα αστικά κόμματα, αφού «η βούληση για το αντιμνημονιακό τελείωσε». Τόνισε, μάλιστα, ότι το μόνο που συνέδεε τον ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ ήταν ένα «αντιμνημονιακό μένος», αλλά, πλέον, «ο κ. Τσίπρας έγινε μνημονιακός, είτε του αρέσει είτε όχι». Πάντως, παραδέχτηκε ότι θεωρεί πιθανότερο σενάριο η χώρα να οδηγηθεί σε εκλογές.

Ο Ν. Δένδιας, μιλώντας χτες στο «Mega», είπε μεταξύ άλλων: «Αυτή τη στιγμή η κυβερνητική πλειοψηφία βρίσκεται σε αδιέξοδο εξαιτίας των εσωκομματικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Και αυτό το αδιέξοδο πρέπει να επιλυθεί (...) Είναι άλλο ότι θα ψηφίσουμε τη συμφωνία και άλλο το τι πιστεύουμε. Η χώρα χρειάζεται ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο (...) Εμείς πιστεύουμε σε ένα περιορισμένο κράτος με στρατηγικό ρόλο και σε έναν ιδιωτικό τομέα χαμηλά φορoλογούμενο (...) Ψηφίσαμε την συμφωνία λόγω της εθνικής προτεραιότητας να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, και όχι για το περιεχόμενό της, το οποίο είναι αποτέλεσμα μίας ερασιτεχνικής και κακής διαπραγμάτευσης».

Απορρίπτοντας το ενδεχόμενο εκλογών είπε: «Οι εκλογές έχουν ένα βαρύτατο οικονομικό τίμημα, όχι με την στενή έννοια, πόσο κοστίζει η διοργάνωσή τους, αλλά για το πόσο κοστίζει στην οικονομική δραστηριότητα».

Για τις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ενδεχόμενο «μεγάλου συνασπισμού» απάντησε: «Δεν είμαι υπέρ των "μεγάλων συνασπισμών". Οχι λόγω ιδεοληψίας. Με ένα κομμάτι του "φιλοευρωπαϊκού" ΣΥΡΙΖΑ μπορούμε να βρούμε κοινό τόπο. Ομως, ένας "μεγάλος συνασπισμός" ενισχύει τα άκρα. Και επειδή στην Ελλάδα σήμερα το ένα άκρο παρουσιάζει σημαντική επικινδυνότητα, πρέπει να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί».

Στην ίδια βάση πρόσθεσε: «Πιστεύω σε ένα πολιτικό σύστημα με δύο πυλώνες: Εναν κεντροδεξιό πυλώνα και έναν κεντροαριστερό. Πρέπει να επαναδιαμορφωθεί ο κεντροαριστερός πυλώνας και πρέπει να αποσαφηνισθεί ο ρόλος του κεντροδεξιού πυλώνα». Για δε το τελευταίο διευκρίνισε: «Η ΝΔ το τελευταίο διάστημα κινήθηκε κατά τέτοιο τρόπο προς τα δεξιά που άφησε πάρα πολύ χώρο στο Κέντρο, με την έννοια των μεσαίων στρωμάτων, με τα οποία χρειάζεται να συνομιλήσει εκ νέου».

«Σε διαρκή εγρήγορση και στο Κέντρο»

Σημειωτέον, συνεδρίασε χτες, υπό τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, Α. Παπαμιμίκο, το Διαγραμματειακό Συντονιστικό Οργανο του κόμματος. Συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις και συμφωνήθηκε ότι «το κόμμα θα βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση».

Επίσης, αποφασίστηκε να γίνουν όλες οι αναγκαίες προετοιμασίες προκειμένου:

Να ξεκινήσουν, από 1/9, οι εγγραφές παλαιών και νέων μελών στη Νέα Δημοκρατία. Να πραγματοποιηθεί, στις 4/10, προσυνδιάσκεψη στη Θεσσαλονίκη με θέμα την ανασυγκρότηση της παράταξης με βάση τις ιδεολογικές της αρχές. Να πραγματοποιηθεί, στις 17/10, Εθνική Συνδιάσκεψη στην Αθήνα. Να αρχίσει, στο αμέσως επόμενο διάστημα, η προετοιμασία για τη συγκρότηση «νέας ολοκληρωμένης πρότασης» της ΝΔ για τη χώρα, η κατάρτιση «ελληνικού σχεδίου με στόχο την ανάταξη της οικονομίας και της κοινωνίας».

Υπογραμμίστηκε, τέλος, ότι η ΝΔ «απευθύνεται στο κοινωνικό και μεταρρυθμιστικό Κέντρο»...

ΣΥΡΙΖΑ
Λιβανίζουν μηχανισμούς του κεφαλαίου, κόπτονται για την ασφάλειά του

Σε λιβάνισμα του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και πλήρη αφομοίωση του πλαισίου της «ασφάλειας» όπως την ορίζουν τα ευρωενωσιακά μονοπώλια, εξελίχθηκε ημερίδα του τμήματος Ευρωπαϊκής Πολιτικής και του τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ημερίδα με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις για την Ευρωπαϊκή Ασφάλεια και την Πανευρωπαϊκή Συνεργασία», έγινε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 40 χρόνων από τη Διάσκεψη για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΔΑΣΕ), πρόδρομος του ΟΑΣΕ, που στις σημερινές συνθήκες είναι άλλος ένας μηχανισμός του ιμπεριαλισμού, στηρίζεται στους ίδιους πυλώνες με το ΝΑΤΟ και προωθεί τα ίδια συμφέροντα, του μεγάλου κεφαλαίου. Εξ ου και στην πράξη δεν λύνεται κανένα πρόβλημα για τους λαούς, δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση για ειρήνη και προκοπή.

Στο δικό τους μοτίβο, πάντως, χαιρετίζοντας στην ημερίδα, η αν. υπουργός Εξωτερικών, Σία Αναγνωστοπούλου μίλησε, μεταξύ άλλων, για «τη σημασία της ΔΑΣΕ και του ΟΑΣΕ, ως μετεξέλιξη της Διάσκεψης, για την προώθηση και εδραίωση της αδιαίρετης και συνεργατικής ασφάλειας στον ευρύ γεωγραφικό χώρο που εκτείνεται από το Βανκούβερ έως το Βλαδιβοστόκ». Η ίδια, βέβαια, λίγο αργότερα, παραδέχτηκε ότι με πεδίο σύγχρονης ενδοϊμπεριαλιστικής σύγκρουσης την Ουκρανία, «η πολιτική σκηνή στην Ευρώπη στρατιωτικοποιείται μέσω του ΝΑΤΟ, ενώ ταυτόχρονα από την άλλη πλευρά, από την πλευρά της Ρωσίας δηλαδή, ενισχύεται η τάση στρατιωτικής απάντησης. Ετσι, δημιουργούνται δυνητικά νέες ψυχροπολεμικές συνθήκες με θερμές εστίες σύγκρουσης».

Παραπέρα, αναπτύσσοντας το γνωστό σκεπτικό των ιμπεριαλιστικών οργανισμών περί ορισμού της ασφάλειας, των σχετικών κινδύνων και της προάσπισής της, μίλησε για «ανάγκη να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε με ολοκληρωμένο τρόπο τα προβλήματα που βρίσκονται στον πυρήνα της ασφάλειας: Παρατεταμένες ή παγωμένες συγκρούσεις (Νότια Οσετία και Αμπχαζία, Ναγκόρνο Καραμπάχ και Τρασνιστρία), οριζόντιες απειλές (όπως τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα, παράνομη διακίνηση προσώπων, εμπόριο ναρκωτικών, διακίνηση όπλων, επιθέσεις στον κυβερνοχώρο) και προκλήσεις, όπως οι πρωτοφανείς ροές προσφύγων και μεταναστών και οι κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης σε σημαντικό αριθμό χωρών, αποτελούν κοινά ζητήματα ασφαλείας που απαιτούν επείγουσα και ενδελεχή ενασχόληση».

Ο Π. Τριγάζης, συντονιστής του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων και Θεμάτων Ειρήνης του ΣΥΡΙΖΑ, υποστήριξε λίγο - πολύ ότι φταίει και ο λαός για τα οικονομικά προβλήματα της χώρας, καθώς όπως ισχυρίστηκε δεν πίεσε η ...Μέρκελ ή η Γερμανία για τις υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες ή την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004! Παρακάτω, περιγράφοντας τις συνθήκες όπου στήθηκε η ΔΑΣΕ μίλησε για την «ύφεση» στις διεθνείς σχέσεις εκείνη την εποχή, διαφημίζοντας σαν μία από τις αιτίες της την διαβόητη «Οστπολιτίκ» («Ανατολική Πολιτική»), του Γερμανού καγκελάριου Β. Μπραντ, που όμως αποτέλεσε μέσο διείσδυσης και χτυπήματος στο σοσιαλιστικό στρατόπεδο.

Η Σοφία Τζιτζίκου, μέλος της γραμματείας του τμήματος Διεθνών Σχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ, αναλώθηκε στο γνωστό αποπροσανατολισμό του λαού, περί του χαρακτήρα και της ουσίας της ΕΕ, εμφανιζόμενη προβληματισμένη για «όσα συμβαίνουν σήμερα στην Ευρώπη», κι αναρωτήθηκε «αν είναι αυτή η Ευρώπη των αρχών, των δικαιωμάτων, και της αλληλεγγύης;», λες και υπήρξε ποτέ η ΕΕ τέτοια.

Τέλος, ο Χ. Σολτζ, ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος «Die Linke», μεταφέροντας χαιρετισμό της ευρωομάδας της GUE, μίλησε για την «ανάγκη» ενός «ΟΑΣΕ 2», για προσαρμογή του Οργανισμού στις νέες συνθήκες, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι με την ουκρανική κρίση ο ΟΑΣΕ «υποβαθμίστηκε σαν χώρος συζήτησης, ενώ ενισχύθηκε εκ νέου ο ρόλος του ΝΑΤΟ».

ΠΟΤΑΜΙ
«Ψηφίσαμε, στηρίζουμε, προχώρα»

«Η χώρα έχει πολύ σημαντικότερα προβλήματα από αυτά με τα οποία ασχολείται σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, σχολιάζοντας την πρόταση του Αλ. Τσίπρα για δημοψήφισμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με την εφαρμογή των όσων συμφώνησε η κυβέρνηση με τους «εταίρους».

Παραπέρα, καλώντας ουσιαστικά τον πρωθυπουργό να προχωρήσει άμεσα και δίχως καθυστερήσεις τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, πρόσθεσε: «Νομίζω ότι δεν είναι πρόβλημα για κανέναν οι εσωκομματικές ισορροπίες στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να αποφασίσει ότι τον Ιανουάριο εκλέχτηκε πρωθυπουργός της χώρας και όχι πρωθυπουργός ενός τμήματος, ή έστω όλου του ΣΥΡΙΖΑ. Θα πρέπει λοιπόν με τόλμη να κινηθεί και να λύσει τα προβλήματα που έχει αυτή την στιγμή η χώρα και όχι να ασχολούμαστε καθημερινά με το τι θα συμβεί στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ».

Στην ίδια βάση σημείωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ όπως φαίνεται έχει ένα πάθος με τα δημοψηφίσματα αλλά δεν έχω καταλάβει πού θα μας οδηγήσει ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα. Πρέπει όμως να είμαστε λογικοί. Η κοινωνία, όπως και η Βουλή, έχει πάρει τις αποφάσεις της» συμπλήρωσε παραπέμποντας στην υπερψήφιση από τη συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, και τους ΑΝΕΛ, ΝΔ, Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, των προαπαιτούμενων για την εισαγωγή στο τρίτο μνημόνιο, το μνημόνιο Τσίπρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ