ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Στα γεμάτα η συζήτηση για νέες ανατροπές σε εργασιακά - ασφαλιστικό

Στήνουν το ικρίωμα για ΕΚΑΣ και «πρόωρες»

Με τον πλέον επίσημο τρόπο επιβεβαίωσε χτες η κυβέρνηση ότι οι συζητήσεις με τους εταίρους της για το 3ο Μνημόνιο αφορούν και τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Στο nonpaper που κυκλοφόρησε για τις συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια αναφέρεται ρητά: «Ξεκινά η διαβούλευση για τα εργασιακά ούτως ώστε έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα εγγυάται τη δικαιοσύνη και την αποτελεσματικότητα στο χώρο της εργασίας». Η συγκεκριμένη διατύπωση παραπέμπει στην συμφωνία που έχει ήδη υπογραφεί από τις 12 Ιούλη για χρήση των "βέλτιστων πρακτικών" τόσο για τις συλλογικές συμβάσεις όσο και για τον συνδικαλιστικό νόμο.

Με το ίδιο nonpaper επιβεβαιώνεται ότι γίνεται κανονικά η συζήτηση για τις νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό. Οπως σημειώνεται «υπήρξε ειδική συνάντηση στα τεχνικά κλιμάκια για τις κρατήσεις φόρων υπέρ τρίτων». Διατύπωση που παραπέμπει στην επιδίωξη να περικοπούν πόροι που ως τώρα πήγαιναν στα ασφαλιστικά ταμεία, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε νέες περικοπές στις συντάξεις.

Από προχτές ήταν καθαρό ότι η κατάργηση των συνταξιοδοτήσεων που παραπλανητικά αποκαλούνται «πρόωρες» και η κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) εχουν μπει, μεταξύ άλλων, στο τραπέζι των συζητήσεων της συγκυβέρνησης με τα λεγόμενα τεχνικά κλιμάκια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Οσο και αν η κυβερνητική (παρα)πληροφόρηση επέμενε να λέει ότι δεν υπάρχουν άλλα "προαπαιτούμενα" η ουσία είναι ότι ετοιμάζεται νέο αντιασφαλιστικό χτύπημα είτε ως ένας από τους όρους του νέου τρίτου μνημονίου, είτε θα περιέχεται ως όρος σε μια ενδιάμεση συμφωνία.

Η σχετική συζήτηση έχει ήδη ξεκινήσει τις τελευταίες δύο μέρες και σύμφωνα με τις σχετικές διαρροές η κουβέντα δεν αφορά στο αν θα εφαρμοστούν αυτά τα μέτρα αλλά στο πώς θα εφαρμοστούν και σε ποιο χρόνο, σε μια προσπάθεια, προφανώς, να αποδυναμώσουν τις αντιδράσεις που έτσι κι αλλιώς προκαλούν.

Υπενθυμίζεται ότι στο αρχικό αντιασφαλιστικό σχέδιο, που κατόπιν νομοθετήθηκε ένα κομμάτι του, προβλέπεται αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από 1 Ιούλη 2015 κατά έξι μήνες κάθε χρόνο και μέχρι το 2022 ώστε από 1 Γενάρη 2023 όλοι να συνταξιοδοτούνται με πλήρη σύνταξη μόνο μετά τα 67 τους χρόνια με 15 εργάσιμα έτη (4.500 ημέρες ασφάλισης) ή στα 62 τους χρόνια με 40 εργάσιμα έτη (12.000 ημέρες). Η πρόβλεψη αυτή είναι αντικείμενο της συζήτησης που γίνεται αυτή τη στιγμή με τα τεχνικά κλιμάκια και αναμένεται να νομοθετηθεί το επόμενο διάστημα.

Μέσα από τις αυξήσεις αυτές, στόχος είναι η σταδιακή κατάργηση των «πρόωρων» συνταξιοδοτήσεων. Οποιος στη μεταβατική περίοδο τολμήσει να συνταξιοδοτήθεί «πρόωρα» θα του επιβάλλεται στη σύνταξη ετήσια μείωση 16% μέχρι να συμπληρώσει το νέο αυξημένο ηλικιακό όριο. Αυτό που συγκυβέρνηση και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί θεωρούν φυσιολογικό όριο αλλά στην πράξη πρόκειται για δουλειά μέχρι το θάνατο.

Ακόμα προβλέπεται η κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΚΑΣ) και αφορά σε 300.000 και πλέον χαμηλοσυνταξιούχους. Στις συζητήσεις που γίνονται αυτές τις μέρες οι διαρροές φέρουν τα τεχνικά κλιμάκια να ισχυρίζονται ότι είναι πολλά τα λεφτά που δίνονται στο ΕΚΑΣ και ότι η κατάργησή του αντί να ξεκινήσει το Μάρτη του 2016 ίσως θα πρέπει να ξεκινήσει νωρίτερα. Για να μπορέσει η συγκυβέρνηση να δικαιολογήσει την κατάργηση ενός επιδόματος που είναι ήδη ψίχουλα και απευθύνεται εξορισμού σε χαμηλοσυνταξιούχους φθάνει στο σημείο να λέει χωρίς ντροπή ότι οι πρώτες καταργήσεις θα αφορούν στους εισοδηματικά εύρωστους (!) δικαιούχους του επιδόματος!

Και βέβαια τα νέα μέτρα δε σταματούν εδώ αλλά έρχονται κι άλλα όπως η σταδιακή κατάργηση όλων των χρηματοδοτούμενων από το κράτος επιπλέον χορηγήσεων και η ενάρμονιση των ασφαλιστικών εισφορών σε όλα τα ταμεία κύριας ασφάλισης με αυτές που ισχύουν στο ΙΚΑ, η μείωση των συντάξεων των νέων συνταξιούχων, με «στενότερη σύνδεση μεταξύ εισφορών και παροχών», οι ριζικές ανατροπές στην ασφάλιση των αγροτών κι άλλα.

Τα μέτρα που ψηφίστηκαν

Τα παραπάνω αποτελούν συνέχεια των μέτρων που η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τη στήριξη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του «Ποταμιού» ήδη έχουν ψηφίσει. Τα μέτρα αυτά είναι:

  • Η μείωση των επικουρικών συντάξεων κατά 6% από 1 Ιούλη 2015 επί του καταβαλλόμενου ποσού (πριν τις μειώσεις) και η μείωση των κύριων συντάξεων κατά 2% επί του αρχικού ποσού, με απώλεια εισοδήματος για τους συνταξιούχους 422 εκατ. για το έτος 2015 και 854 εκατ. για το 2016 και κάθε επόμενο έτος. Η μέση επιβάρυνση για κάθε κύρια σύνταξη ανέρχεται ετησίως σε 312 ευρώ και σε 276 ευρώ για κάθε επικουρική σύνταξη.
  • Η κατάργηση των κατώτατων ορίων των συντάξεων που οδηγούν σε μειώσεις μέχρι 60% των συντάξεων για όσους έχουν 15-20 χρόνια ασφάλισης και χαμηλές αποδοχές και είναι κάτω των 67 ετών. Αυτοί θα λαμβάνουν μόνο τη σύνταξη που αναλογεί στα έτη ασφάλισης. Η κατάργηση των κατώτερων ορίων σύνταξης αρχίζει για όσους ασφαλισμένους συνταξιοδοτούνται σε ηλικία μικρότερη του 67ου έτους, θα συνεχιστεί και αναμφίβολα θα επεκταθεί σε όλους.
  • Πάγωμα της κρατικής επιχορήγησης των σημερινών επιπέδων μέχρι και το 2021. Η επιχορήγηση αυτή ήταν μειωμένη το 2015 σε σχέση με το 2009 κατά 40%. Ο δραστικός περιορισμός της συμμετοχής του κράτους ανοίγει το δρόμο για παραπέρα δραματικές περικοπές σε όλα τα Ταμεία. Το μέτρο αυτό είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε νέες μειώσεις των συντάξεων. Στην καλύτερη περίπτωση το πάγωμα αυτό σημαίνει πάγωμα της κατώτερης σύνταξης των 486 ευρώ ενώ ήδη έχουν χάσει το 23,5% της αγοραστικής τους δύναμης την τελευταία περίοδο (-9,2% από τον πληθωρισμό και -14,3% από τις μειώσεις των συντάξεων).
  • Αναμένεται πρόσθετη μείωση των επικουρικών συντάξεων μέσα στο έτος καθώς, αναδρομικά από την αρχή του 2015, οι μοναδικοί πόροι που θα έχουν τα επικουρικά ταμεία θα είναι μόνο οι εισφορές και έμμεσα θα εφαρμόζεται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος.
Γενικευμένη επίθεση στο εργατικό εισόδημα

Αλλοθι στους καπιταλιστές πρόσφερε ο υπουργός Εργασίας απαντώντας σε Ερώτηση του ΚΚΕ για τις επιχειρήσεις που δεν πληρώνουν μισθούς

Περίπου 700.000 μισθωτοί είναι χωρίς μισθό έως και 7 μήνες, ενώ πάνω από 100 επιχειρήσεις, όλων των κλάδων, αυτή την περίοδο δεν καταβάλλουν μισθούς στους εργαζόμενους, έχουν επιβάλει εκ περιτροπής εργασία και προχωρούν σε διαθεσιμότητες.

Αυτά τα στοιχεία κατέθεσε, χτες, στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, σημειώνοντας ότι «ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται», τονίζοντας ότι όλες οι εξελίξεις, όπως η τραπεζική αργία, ο φόβος και η ανασφάλεια που επικρατούν, έχουν δώσει αέρα στα πανιά της επιθετικότητας της εργοδοσίας.

Απαίτησε από τον υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο, να δώσει σαφείς απαντήσεις για συγκεκριμένα μέτρα που θα πάρει η κυβέρνηση για να καταβληθούν εξολοκλήρου οι μισθοί στους εργαζόμενους και την εφαρμογή ακόμα και αυτής της πετσοκομμένης εργατικής νομοθεσίας, όπως και την καταβολή ολόκληρου του επιδόματος ανεργίας στους ανέργους.

Ο Γ. Κατρούγκαλος αφού παραδέχτηκε ότι η κατάσταση είναι ακριβώς όπως δείχνουν τα στοιχεία που κατέθεσε το ΚΚΕ, έδειξε ωστόσο με ανάγλυφο τρόπο ότι η κυβέρνηση είναι ταγμένη με την πλευρά των επιχειρηματικών ομίλων όταν ανέφερε ότι το μοναδικό «εργαλείο που έχουμε» είναι οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ. Οταν είναι πασίγνωστο ότι το Σώμα Επιθεωρητών είναι αποψιλωμένο από προσωπικό και μέσα. Μάλιστα, πρόσθεσε με νόημα ότι «όταν έχουμε ενάμισι εκατομμύριο ανέργους και περιμένουν τρεις - τέσσερις για κάθε θέση εργασίας κι όταν υπάρχουν εργοδότες που εκμεταλλεύονται αυτήν την κατάσταση, πράγματι δημιουργείται αυτό το καθεστώς "ζούγκλας" που περιγράψατε», στέλνοντας επί της ουσίας το μήνυμα σε όσους δουλεύουν να μη μιλάνε και πολύ γιατί τρεις - τέσσερις καραδοκούν για τη θέση τους. Οσο για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας δεν ανέφερε λέξη.

Ο Χρήστος Κατσώτης απαντώντας σημείωσε ότι «και η ανεργία αξιοποιείται, αλλά και η ανοχή των κυβερνήσεων απέναντι στην εργοδοσία είναι τέτοια, προκλητική, ώστε αυτή να μην υλοποιεί και τα ελάχιστα που έχουν απομείνει και προβλέπονται από την εργατική νομοθεσία». Πρόσθεσε δε ότι ανάμεσα στις 100 επιχειρήσεις συγκαταλέγονται και οι «υγιείς», για τις οποίες η κυβέρνηση λέει ότι «θα φέρουν την ανάπτυξη». Κάλεσε τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους γιατί οι εξελίξεις δείχνουν ότι έρχονται ακόμα πιο σκληρά μέτρα το επόμενο διάστημα, καθώς στη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές περιλαμβάνονται «οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, γιατί, λέει, θα πάμε στη λογική του ILO και στην καλύτερη πρακτική που υπάρχει. Και ποια είναι αυτή η καλύτερη πρακτική; Η προστασία της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αθλιες οι συνθήκες εργασίας στον τουρισμό

Ερώτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τους "μαθητευόμενους" και άνεργους που μετέχουν στα επιδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα "κατάρτισης"

Τις άθλιες συνθήκες εργασίας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στον κλάδο του τουρισμού, οι «μαθητευόμενοι» και οι άνεργοι που συμμετέχουν στα επιδοτούμενα από την ΕΕ προγράμματα «κατάρτισης», φέρνει στο επίκεντρο η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με σχετική Ερώτηση που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής Σωτήρης Ζαριανόπουλος. Στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, τουριστικοί και ξενοδοχειακοί επιχειρηματικοί όμιλοι θησαυρίζουν με κέρδη που προκύπτουν από την εντεινόμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων, αλλά και από την αξιοποίηση προγραμμάτων που παρέχουν πάμφθηνους ή και τελείως τζάμπα εργαζόμενους. Την ίδια ώρα οι ξενοδοχοϋπάλληλοι έρχονται αντιμέτωποι με την ανασφάλιστη εργασία, τους άθλιους μισθούς, τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και τα εξαντλητικά ωράρια στους κατά τ' άλλα «παραδεισένιους» τόπους διακοπών. Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Στην Ελλάδα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και οι προηγούμενες, υλοποιεί προγράμματα επιδότησης τουριστικών επιχειρήσεων για προσλήψεις τζάμπα εργαζόμενων, χωρίς να καταβάλουν ούτε ευρώ για μισθούς και ασφάλιση.

Με το Ευρωπαϊκό επιδοτούμενο πρόγραμμα "Επιταγή εισόδου για νέους έως 29 ετών σε ιδιωτικές επιχειρήσεις στον τουριστικό κλάδο για απόκτηση εργασιακής εμπειρίας", 8.000 άνεργοι λαμβάνουν για θεωρητική κατάρτιση και πρακτική άσκηση μέχρι 2.458 ευρώ για 500 ώρες, χωρίς ασφάλιση - λιγότερα από 5ευρώ ευρώ την ώρα - ενώ οι πάροχοι κατάρτισης λαμβάνουν ως 1.360 ευρώ για κάθε άνεργο.

Οι τουριστικοί επιχειρηματικοί όμιλοι εντείνουν τις απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς, υποκαθιστώντας τους εργαζόμενους με τζάμπα εργατικό δυναμικό. Γενικεύονται οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, ακόμα και μίας μέρας, καταγράφεται ηλικιακός ρατσισμός, δουλεμπορικά γραφεία φέρνουν από το εξωτερικό εργαζόμενους για βαριές δουλειές στα ξενοδοχεία, με άθλιους μισθούς, συνθήκες εργασίας και ωράρια.

Θύμα της εξοντωτικής δουλειάς υπήρξε μια 19χρονη Ουκρανή μαθητευόμενη που ξεψύχησε στην εργασία της σε ξενοδοχείο στη Ζάκυνθο.

Τα αμύθητα κέρδη των τουριστικών επιχειρηματικών ομίλων παρά τη κρίση δεν σήμαναν αυξήσεις μισθών, αλλά δραστική μείωση, αποκαλύπτοντας τα ψεύδη ελληνικών κυβερνήσεων και τρόικας για το ποιος ωφελείται από την καπιταλιστική ανάπτυξη».

Ο Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ ζητά από την Επιτροπή να τοποθετηθεί για τις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας στον τουρισμό, καθώς και για το γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα απασχόλησης προωθούν το χτύπημα των συλλογικών συμβάσεων και την εφαρμογή άθλιων εργασιακών συνθηκών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ