ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΥΤΟΤΕΛΕΙΑ ΔΗΜΩΝ
Νέοι μηχανισμοί ελέγχου των οικονομικών των δήμων

Τον έλεγχο της οικονομικής λειτουργίας των δήμων ώστε να μην αποκλίνουν από τους δημοσιονομικούς στόχους, με λίγα λόγια τη συνέχιση έως ένταση της πολιτικής που στερεί από τις λαϊκές οικογένειες ακόμη και τις υποτυπώδεις λειτουργίες που προσφέρουν οι οργανισμοί Τοπικής Διοίκησης, εγγυάται νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής χτες.

Με το σχέδιο νόμου με τίτλο «Αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου νομιμότητας ΟΤΑ - Οικονομική βιωσιμότητα και αυτοτέλεια ΟΤΑ - Κανόνες Δημοσιονομικής Διαχείρισης και άλλες διατάξεις θεμάτων Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης», το οποίο υπογράφουν οι υπουργοί Εσωτερικών, Ν. Βούτσης και Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος, καταργείται μεν το Παρατηρητήριο των ΟΤΑ, ωστόσο θεσπίζονται νέοι μηχανισμοί ελέγχου με στόχο οι δήμοι να μην αποκλίνουν από τη γενικότερη δημοσιονομική πολιτική δραστικού περιορισμού των δαπανών τους. Στο πλαίσιο αυτό, κύριος στόχος είναι η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών από τους δήμους και για το λόγο αυτό, με δεδομένη τη συνεχώς μειούμενη χρηματοδότηση προς αυτούς, δημιουργείται με χρήματα των ίδιων των δήμων ειδικός λογαριασμός που θα το εγγυάται.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στα άλλα, το νομοσχέδιο προβλέπει την ίδρυση στην κάθε έδρα περιφέρειας Αυτοτελούς Υπηρεσίας Εποπτείας ΟΤΑ (ΑΥΕ-ΟΤΑ), η οποία υπάγεται απευθείας στον υπουργό Εσωτερικών. Σε κάθε ΑΥΕ - ΟΤΑ συστήνεται η θέση του Ελεγκτή Νομιμότητας, ο οποίος ασκεί τον έλεγχο της νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ και τον πειθαρχικό έλεγχο αιρετών οργάνων τους. Επίσης συστήνεται Επιτροπή Οικονομικής Ανασυγκρότησης των ΟΤΑ, η οποία θα παρακολουθεί τα οικονομικά μεγέθη των δήμων, θα μεριμνά για τον εξορθολογισμό της οικονομικής τους διαχείρισης και θα υποβάλει εισηγήσεις σχετικά με τις δημοσιονομικές πολιτικές που μπορεί να ακολουθήσουν. Επίσης, ανάμεσα σε άλλα, θα μεριμνά για την κατάρτιση ρεαλιστικών και τουλάχιστον ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, σύμφωνα με τους στόχους και τα όρια των πιστώσεων του κρατικού προϋπολογισμού και του εκάστοτε ισχύοντος Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής», όπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο νομοσχέδιο.

Επίσης προβλέπεται η παρακολούθηση κατάρτισης και εκτέλεσης των προϋπολογισμών των δήμων, με στόχο τη συμμόρφωση (σσ. εξορθολογισμός της οικονομικής διαχείρισης διατυπώνεται «κομψά» στο σχέδιο νόμου), όπου διαπιστώνεται απόκλιση.

Την οικονομική... συμμόρφωση θα πληρώσουν οι ίδιοι οι δήμοι. Συγκεκριμένα, συστήνεται στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων λογαριασμός για τη χρηματοδότηση των δήμων, με στόχο την ισοσκέλιση του προϋπολογισμού τους. Την ισοσκέλιση θα πληρώσουν οι ίδιοι οι δήμοι και περιφέρειες, καθώς στο Λογαριασμό θα συγκεντρώνεται το 2% της κρατικής χρηματοδότησης που εισπράττουν ετησίως.

ΛΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΙΓΑΛΕΩ
Οργάνωση της πάλης ενάντια στα νέα μέτρα

H οργάνωση της πάλης ενάντια στα νέα μέτρα και στο τρίτο κατά σειρά μνημόνιο που επιβάλλουν από κοινού τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και του κεφαλαίου, αναδείχθηκε σε πλατιά σύσκεψη της Λαϊκής Επιτροπής Αγώνα Αιγάλεω, με τη συμμετοχή εργαζομένων, ανέργων, νέων, μικροεπαγγελματιών και συνταξιούχων της περιοχής. Στη σύσκεψη αποφασίστηκε να συγκροτηθούν δύο Επιτροπές Εργατικής - Λαϊκής Αλληλεγγύης για το Αιγάλεω ώστε να οργανωθεί καλύτερα και ο αγώνας για τη ανακούφιση του δοκιμαζόμενου λαού της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό αναμένονται παρεμβάσεις από τη Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα στο Νοσοκομείο «Λοιμωδών» και το ΙΚΑ της περιοχής.

Στην ίδια σύσκεψη καταγγέλθηκε η ενέργεια της δημοτικής αρχής του ΣΥΡΙΖΑ να κατεβάσει πανό που είχε αναρτήσει στο δημαρχείο η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα, με το οποίο κατάγγελλε το «αριστερό» μνημόνιο και καλούσε σε ξεσηκωμό το λαό της περιοχής. Δημοτική αρχή και δήμαρχος του ΣΥΡΙΖΑ το ξήλωσαν με διαδικασίες εξπρές, συνεχίζοντας τον αντιδημοκρατικό κατήφορο στον οποίο βαδίζει η διοίκηση.

«Ούτε μισή μέρα δεν άντεξαν την καταγγελία του τρίτου "αριστερού" μνημονίου και των βάρβαρων μέτρων που αυτό θα φέρει στις πλάτες του λαού», καταγγέλλει, με ψήφισμά της, η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα. «Τόσο "δημοκράτες", τόσο "ανεκτικοί" στην αντίθετη άποψη. Φυσικά, δεν περιμέναμε κάποια διαφορετική συμπεριφορά από μια διοίκηση, ένα δήμαρχο ΣΥΡΙΖΑ που έχουν φτάσει στο σημείο να λένε ανοιχτά ότι θα ασκούν εφέσεις σε κάθε απόφαση δικαστηρίου που είναι θετική για συμβασιούχους εργαζόμενους ή που στέλνουν ερωτηματολόγια - "καρφιά" στους παιδικούς σταθμούς για να "αξιολογηθούν" οι λιγοστοί εργαζόμενοι που με την "ψυχή στο στόμα" κοιτάνε να τα βγάλουν πέρα», σημειώνει η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα στο ψήφισμα - καταγγελία. Και προειδοποιεί διοίκηση και δήμαρχο ότι το ταξικό κίνημα δεν «μασάει» από τέτοιου είδους «πιέσεις» και «μαγκιές».

Διακοπή εργασιών κατασκευής σχολείου

«

Αστεγοι» κινδυνεύουν να μείνουν 180 μαθητές στην Πάτρα, καθώς από τις 3 Ιουνίου έχει διακοπεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή του 16ου Δημοτικού Σχολείου.

Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες, με πρωτοβουλία του αντιδημάρχου Παιδείας και Αθλητισμού του δήμου Πάτρας, Α. Αθανασόπουλου, παρουσία αρμοδίων φορέων, αποφασίστηκε ο συντονισμός των απαραίτητων ενεργειών, ώστε να επαναξεκινήσει η χρηματοδότηση, για την κατασκευή του σχολείου. Συναποφασίστηκε συγκεκριμένα να ασκηθεί εντονότερη πίεση προς τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γ. Σταθάκη, ώστε να συνεχιστεί το συντομότερο, η διακοπείσα χρηματοδότηση του έργου.

Σημειώνεται ότι η Δημοτική Αρχή, έχει αποστείλει για το θέμα αυτό δύο επιστολές (10 Ιουνίου και 24 Ιουλίου) προς τον κ. Σταθάκη, διαμαρτυρόμενη για την αναστολή των εργασιών εξαιτίας διακοπής της χρηματοδότησης. Ωστόσο ο αρμόδιος υπουργός, εξακολουθεί ως σήμερα να παραμένει αδιάφορος παρά τον κίνδυνο που υπάρχει, οι 180 μαθητές να μείνουν «άστεγοι», κατά την έναρξη της σχολικής περιόδου.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος εκπρόσωποι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου, του Συλλόγου Δασκάλων και της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ υπάρχει και συμφωνία του ΔΣ της Ενωσης Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Πατρέων, που δεν παρευρέθηκε, λόγω σοβαρού κωλύματος.

Υπενθυμίζεται ότι για τη συνέχιση των εργασιών, απαιτείται η άμεση εκταμίευση 200.000 ευρώ, ενώ επιβάλλεται και η εξασφάλιση όλης της υπολειπόμενης πίστωσης του ποσού των 1.500.000 ευρώ, κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί από το ΕΣΠΑ.

Πυρκαγιά στα Οινόφυτα

(φωτ. αρχείου)

Eurokinissi

(φωτ. αρχείου)
Σε εξέλιξη ήταν μέχρι χτες το βράδυ πυρκαγιά σε δασική έκταση στα Οινόφυτα. Στον τόπο επιχείρησαν 27 πυροσβέστες με 11 οχήματα, δυο αεροσκάφη κι ένα ελικόπτερο. Ερπουσα φωτιά, που έκαιγε χορτολιβαδικές εκτάσεις και πουρνάρια, ήταν σε εξέλιξη στον Κάτω Ολυμπο. Η φωτιά εκδηλώθηκε προχτές, στις 8 το βράδυ, σε υψόμετρο 800-900 μέτρων.

Στην περιοχή βρίσκονταν πέντε πυροσβεστικά οχήματα με δέκα άνδρες και 46 άτομα πεζοπόρο τμήμα, ενώ από χτες το πρωί επιχείρησαν ένα πυροσβεστικό ελικόπτερο και δύο καναντέρ. Το έργο των επίγειων πυροσβεστικών μέσων δυσχέραινε το δύσβατο της περιοχής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η κλήση του εδάφους στο σημείο αγγίζει το 80%, όπως ανέφερε εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής.

Πυρκαγιά σε τυπογραφείο στο Κορωπί

Πυρκαγιά που προκάλεσε σημαντικές ζημιές εκδηλώθηκε χτες στο τυπογραφείο «News Press Hold» στην οδό Ορφέως στο Κορωπί. Η Πυροσβεστική κλήθηκε στις 4.38 τα ξημερώματα και στο σημείο επενέβησαν δώδεκα πυροσβέστες με πέντε οχήματα. Στο συγκεκριμένο πιεστήριο τυπώνονται αρκετές εφημερίδες μεταξύ αυτών και ο «Ριζοσπάστης».

Παραπέμπονται 85 για τους «στημένους αγώνες»

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών παραπέμπονται σε δίκη 85 άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση των «στημένων αγώνων» του 2011, με βαρύτατα κακουργήματα, όπως εγκληματική οργάνωση, δωροληψία - δωροδοκία, παράνομος στοιχηματισμός κ.ά. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι ο νυν δήμαρχος Βόλου, Αχ. Μπέος, ο επιχειρηματίας Γ. Τσακογιάννης, ποδοσφαιριστές, προπονητές, μπούκερ και άλλοι παράγοντες. Με το ίδιο βούλευμα, απαλλάσσεται από κάθε κατηγορία ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Β. Μαρινάκης. Σημειωτέον, για την εν λόγω υπόθεση με το όνομα «coriopolis», είχαν αρχικά ασκηθεί διώξεις σε βάρος 158 προσώπων.

Ανακοίνωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η κεντρική διοίκηση της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) ενημερώνει τους φίλους και απογόνους της Αντίστασης ότι τα γραφεία της (Μαυρομματαίων 12) θα μείνουν κλειστά για το μήνα Αύγουστο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org