ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Ιούλη 2015
Σελ. /20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΚΟΙ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΙ ΣΕ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΙΡΑΚ
Ανησυχούν πολλοί για την αναστολή των συνομιλιών με τους Κούρδους

Αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος στη βάση του Ιντσιρλίκ, από όπου συντονίζεται η επίθεση τουρκικών μαχητικών κατά στόχων Κούρδων σε Συρία και Ιράκ
Αμερικανικό μεταγωγικό αεροσκάφος στη βάση του Ιντσιρλίκ, από όπου συντονίζεται η επίθεση τουρκικών μαχητικών κατά στόχων Κούρδων σε Συρία και Ιράκ
ΑΓΚΥΡΑ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Την ελπίδα ότι «θα υπάρξει άμεση επιστροφή στον εποικοδομητικό διάλογο (σ.σ. τουρκικής κυβέρνησης - PKK) ώστε να συνεχιστεί η εξεύρεση ειρηνικής λύσης» εξέφρασε ο γγ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του εκπροσώπου του με αφορμή τους συνεχιζόμενους τουρκικούς βομβαρδισμούς σε Συρία και Ιράκ. «Ανησυχία» για το μέλλον των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων εκδηλώνεται τις τελευταίες μέρες από όλο και περισσότερα διεθνή κέντρα και εκπροσώπους ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Πριν από μερικές μέρες ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο του (αυτόνομου) ιρακινού Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, και «συμφώνησαν ότι PKK και Τουρκία πρέπει να επαναλάβουν την ειρηνευτική διαδικασία και ότι μια κλιμάκωση (σ.σ. της έντασης) υπηρετεί μόνο τους εξτρεμιστές».

Βέβαια, η ανησυχία αυτή (που προς το παρόν η τουρκική πλευρά δε φαίνεται να μοιράζεται...) αφορά διάφορα σχέδια για το ρόλο που οι Κούρδοι μπορεί να αναλάβουν στην περιοχή, και σε καμία περίπτωση δεν ισοδυναμούν με αποκήρυξη της κλιμάκωσης ενός πολέμου που απειλεί όλους τους λαούς της Μέσης Ανατολής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Μπαν Κι Μουν αναγνώρισε ότι «αυτή η (στρατιωτική) δράση που ανέλαβε η Τουρκία αναπτύχθηκε σε συμφωνία με τη Χάρτα του ΟΗΕ ως τρόπος εξάσκησης του δικαιώματος στην αυτοάμυνα».

Στο μεταξύ, από προχτές το βράδυ τουλάχιστον τέσσερις στρατιωτικοί αλλά και ένας άμαχος σκοτώθηκαν από επιθέσεις του (όπως λέει ο στρατός) PKK σε ανατολικές επαρχίες, όπως οι Σιρνάκ και Ντιγιαρμπακίρ.

Υψωμένοι τόνοι διατηρούνται και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ειδικά ανάμεσα στο AKP και το HDP, που κατηγορείται (και από το εθνικιστικό MHP) ότι δεν αποκηρύσσει την «τρομοκρατία» και διατηρεί επαφές με το PKK. Ο πρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, παραχώρησε συνέντευξη στο «Ρόιτερς» για να επισημάνει ξανά ότι - κατά την εκτίμηση του κόμματός του - «οι τουρκικές (στρατιωτικές) επιχειρήσεις δεν αποσκοπούν σε μέτρα κατά του "Ισλαμικού Κράτους". Βασικό τους αντικείμενο είναι να εμποδίσουν τη δημιουργία μιας κουρδικής οντότητας στη βόρεια Συρία». Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, αν και εμφανίζεται λάβρος κατά του HDP εμφανίζεται αντίθετος με την απαγόρευση του συγκεκριμένου κόμματος, κάτι που ζήτησαν φωνές προερχόμενες από το MHP.

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν, χτες, επικαλούμενα ενημέρωση από τις Μυστικές Υπηρεσίες (ΜΙΤ), ότι μόνο στη διάρκεια δύο μεγάλων αεροπορικών επιχειρήσεων της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, σκοτώθηκαν 190 μαχητές του PKK και πάνω από 300 τραυματίστηκαν.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΑΤΑΡΡΙΨΗΣ ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
«Βέτο» της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Συνεχίζεται το μακελειό σε Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ

Το δικαίωμα «βέτο» που διαθέτει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ άσκησε η Ρωσία, για να αποτρέψει την επικύρωση του σχεδίου απόφασης που προέβλεπε τη σύσταση ειδικού διεθνούς ποινικού δικαστηρίου για να δικάσει τους υπεύθυνους για την κατάρριψη του «Boeing 777» των «Μαλαισιανών Αερογραμμών» στην Ανατολική Ουκρανία τον Ιούλη του 2014, που εκτελούσε την πτήση MH17 από το Αμστερνταμ στην Κουάλα Λουμπούρ με 298 επιβάτες. Τη σχετική πρόταση κατέθεσε η Μαλαισία, με τη στήριξη της Αυστραλίας, της Ολλανδίας και της Ουκρανίας και ψήφισαν 11 από τις 15 χώρες του ΣΑ, ενώ απείχαν η Κίνα, η Αγκόλα και η Βενεζουέλα. Η Ρωσία θεωρεί ότι πρέπει πρώτα να ολοκληρωθεί η έρευνα και στη συνέχεια να ξεκινήσει η διαδικασία απόδοση ευθύνης, την οποία οι δυτικές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις αποδίδουν στους πολιτοφύλακες που έχουν τη στήριξη της Ρωσίας.

Η Ρωσία είχε καταθέσει ένα δικό της, εναλλακτικό σχέδιο απόφασης, το οποίο καλούσε να δοθεί μεγαλύτερος ρόλος στον ΟΗΕ στην έρευνα για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους και απαιτούσε την απονομή δικαιοσύνης, χωρίς πάντως να προβλέπει την ίδρυση ειδικού διεθνούς ποινικού δικαστηρίου.

Νέοι φονικοί βομβαρδισμοί

Στην ίδια την Ουκρανία συνεχίστηκε και χτες το μακελειό με δεκάδες βομβαρδισμούς από το στρατό σε κατοικημένες περιοχές των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ. Τις πρωινές ώρες της Πέμπτης σκοτώθηκαν 2 άμαχοι και 6 τραυματίστηκαν, ανάμεσά τους και 2 παιδιά, στην πόλη Γκορλόφκα.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας Τάρικ Γιασάρεβιτς ανέφερε χθες μιλώντας στο ρωσικό δίκτυο «Τας» ότι τουλάχιστον 68 παιδιά έχουν σκοτωθεί και περίπου 183 έχουν τραυματιστεί από τις συγκρούσεις στην Ανατολική Ουκρανία στο διάστημα από τον Απρίλη του 2014. Ο συνολικός αριθμός των νεκρών (αμάχων, στρατιωτών και πολιτοφυλάκων) υπολογίζεται σε 6.829 και των τραυματιών σε 17.064.

KINA - ΤΟΥΡΚΙΑ
Επιζητούν συνεργασία σε Ασφάλεια και διεθνή ζητήματα

ΠΕΚΙΝΟ.--

Η Κίνα και η Τουρκία, που αποτελούν δύο σημαντικά μέλη του G20, αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και υποχρεώσεις μέσα σε μια σύνθετη και ευμετάβλητη διεθνή κατάσταση, μια ζοφερή παγκόσμια οικονομία και μια δύσκολη κατάσταση όσον αφορά την ασφάλεια στη δυτική Ασία και τη Βόρεια Αφρική. Τα παραπάνω σημείωσε - σύμφωνα με το πρακτορείο «Σινχουά» - ο Κινέζος Πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, στη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρ. Τ. Ερντογάν, στο Πεκίνο, όπου ο δεύτερος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη.

«Οι δύο πλευρές θα πρέπει να ενισχύσουν την αμοιβαία εμπιστοσύνη και να ορίσουν μια πιο σταθερή βάση για τη φιλία (τους)», σημείωσε ο Σι Τζινπίνγκ, προσθέτοντας ότι «η Κίνα επιθυμεί να ενισχύσει τη (διμερή) συνεργασία σε ζητήματα ασφάλειας και επιβολής του νόμου».

Από τη μεριά του, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία εξετάζει τις σχέσεις της με την Κίνα από στρατηγική οπτική και είναι αφοσιωμένη στην ανάπτυξη στρατηγικής συνεργασίας. Σύμφωνα πάντα με το «Σινχουά», η Αγκυρα επανέλαβε ότι επιδιώκει την οικονομική συνεργασία ειδικά στη Βιομηχανία, στο Εμπόριο και τις Υποδομές και πρόσθεσε: Η τουρκική κυβέρνηση στηρίζει την «πολιτική μία Κίνα» (όρος που χρησιμοποιεί καταρχήν το Πεκίνο ενάντια σε αποσχιστικά κινήματα), την κινεζική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα και αντιτίθεται στις τρομοκρατικές δραστηριότητες του «Ισλαμιστικού Κινήματος Ανατολικού Τουρκεστάν» (ΕΤΙΜ).

Ο Τούρκος ηγέτης υπογράμμισε ακόμα ότι η Τουρκία δε θα επιτρέψει να επηρεαστεί η στρατηγική συνεργασία με την Κίνα από αρρωστημένες δυνάμεις, συμπληρώνοντας ότι η Τουρκία είναι θύμα της τρομοκρατίας, ότι θα εξακολουθήσει να αντιπαλεύει όλες τις μορφές τρομοκρατίας και ότι ελπίζει στη στήριξη της διεθνούς κοινότητας. Η Κίνα αποτελεί σημαντικό παίκτη στη διεθνή κοινότητα και η Τουρκία ενδιαφέρεται να ενισχύσει τη συνεργασία με την Κίνα σε κρίσιμα ζητήματα διεθνών και περιφερειακών σχέσεων, είπε ακόμα ο Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες παραβρέθηκαν στην υπογραφή διαφόρων συμφωνιών, όπως ένα σχέδιο για τη βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη οικονομική συνεργασία των δύο πλευρών.

Το ταξίδι του Ερντογάν έγινε λίγες μέρες μετά τις κατηγορίες που δέχτηκε το Πεκίνο ότι δε σέβεται τα δικαιώματα μειονοτήτων όπως οι Ουιγούροι, πολλοί από τους οποίους συμμετέχουν στο αυτονομιστικό κίνημα της Σιντζιάνγκ και η Κίνα κατηγορεί ως «τρομοκράτες». Αντικινεζικές διαδηλώσεις είχαν γίνει και σε τουρκικές πόλεις, ενώ η Αγκυρα είχε εκφράσει «ανησυχία» με αποτέλεσμα πολλοί να μιλήσουν για «σύννεφα» στις σχέσεις των δύο χωρών.

Σήμερα, ο Ερντογάν αναμένεται να μεταβεί από την Κίνα στην Ινδονησία όπου θα μείνει μέχρι αύριο.

Χωρίς συμφωνία δεν ξεκινάει ο τουρκικός αγωγός

Δε θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο, μέσω της Μαύρης Θάλασσας, στην Τουρκία, προτού υπογραφεί η διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας - Τουρκίας, σύμφωνα με δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, Αλεξάντερ Νόβακ.

«Η έναρξη των κατασκευαστικών έργων του αγωγού θα μετατεθεί χρονικά, μέχρι την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας», τόνισε ο Α. Νόβακ. Το ζήτημα καθυστερεί λόγω και του ότι δεν έχει ακόμα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση μετά τις εκλογές του Ιούνη.

Η διαδρομή του αγωγού, που παρακάμπτει την Ουκρανία, είναι το εναλλακτικό σχέδιο για την ακύρωση από την ΕΕ του «Νότιου Ρεύματος». Ο σχεδιασμός είναι ο νέος αγωγός να περνάει από τη Μαύρη Θάλασσα στην Τουρκία και στη συνέχεια μέσω Ελλάδας, ΠΓΔΜ, Σερβίας, να καταλήξει στην Ουγγαρία, μεταφέροντας 63 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου το χρόνο.

Η Τουρκία προβλέπεται να λαμβάνει 15,75 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Νέος κολοσσός από τη συγχώνευση «Nexter» - KMW

ΠΑΡΙΣΙ.--

Οι τελικές υπογραφές για τη συγχώνευση της γαλλικής στρατιωτικής βιομηχανίας «Nexter Systems» και της γερμανικής KMW έπεσαν, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο διαπραγματεύσεων που κράτησε πάνω από ένα χρόνο.

Οταν τον περσινό Ιούλη με τυμπανοκρουσίες είχε ανακοινωθεί η επισημοποίηση των «παζαριών», το υπουργείο Αμυνας της Γαλλίας εξηγούσε σε ανακοίνωσή του ότι «η αύξηση του διεθνούς ανταγωνισμού στον τομέα της βιομηχανίας και οι περιορισμοί στους εξοπλιστικούς ευρωπαϊκούς προϋπολογισμούς καθιστούν αναγκαία τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού ομίλου που θα επωφεληθεί από μια διευρυμένη γκάμα προϊόντων, δεξιοτήτων και τεχνογνωσιών».

Οι δύο εταιρείες συγκαταλέγονταν ήδη στις σημαντικότερες του κλάδου και ήταν γνωστές για γνωστά οπλικά συστήματα, όπως τα άρματα μάχης «Λέοπαρντ» και «Λεκλέρκ». Η νέα εταιρεία, που αρχικά θα έχει το όνομα «Newco», θα έχει έδρα στο Αμστερνταμ της Ολλανδίας.

Αναλυτές ήδη επισήμαιναν ότι ο «γάμος» αυτός θυμίζει εκείνον που οδήγησε στην «Αίρμπας» (κοινοπραξία στην οποία συμμετέχουν γερμανικά, γαλλικά αλλά και άλλα ευρωπαϊκά κεφάλαια), σηματοδοτώντας την αποφασιστικότητα με την οποία τα ευρωπαϊκά μονοπώλια ζητούν μεγαλύτερο μερίδιο από τη διεθνή πίτα στρατηγικών κλάδων (που δεδομένης και της όξυνσης στρατιωτικών αναμετρήσεων αναμένουν αύξηση κερδοφορίας). Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι σε καμία περίπτωση παύουν οι αντιθέσεις ακόμα και μεταξύ των στενότερων «εταίρων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ