ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 2014
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ - ΔΝΤ
Απελευθέρωση κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των μονοπωλίων

Καθώς συνεχίζεται η συζήτηση για τη λεγόμενη βιωσιμότητα του ελληνικού κρατικού χρέους, η κυβέρνηση επιδιώκει να επιταχυνθούν οι αποφάσεις για την «ελάφρυνσή» του, μέσω μείωσης των επιτοκίων των δανείων ή/και αύξησης της περιόδου αποπληρωμής. Η ΕΕ και οι άλλοι δανειστές μεταθέτουν τη συζήτηση και τις σχετικές αποφάσεις στο φθινόπωρο. Σε κάθε περίπτωση, όποια «διευθέτηση» και αν αποφασιστεί, θα εξυπηρετήσει την απελευθέρωση κονδυλίων για τη χρηματοδότηση των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια ώρα που ο λαός θα κληθεί να πληρώσει και πάλι το μάρμαρο.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κρ. Λαγκάρντ, σε δηλώσεις της άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά. Σημειώνοντας ότι η μελέτη «βιωσιμότητας» του χρέους θα γίνει με βάση το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 και τις εκτιμήσεις για εκείνο του 2014, επισήμανε πως «το πρώτο βήμα, λοιπόν, που θα πρέπει να κάνουμε είναι, με βάση τη μελέτη βιωσιμότητας του χρέους που θα γίνει τον Σεπτέμβρη, να αξιολογήσουμε αν αυτοί οι δύο αριθμοί θα πυροδοτήσουν οτιδήποτε. Αυτή τη στιγμή δεν θα κρίνω αν χρειάζεται ή όχι ελάφρυνση του χρέους ή τι μορφή θα λάβει η υποστήριξη των Ευρωπαίων». Σύμφωνα με την Κρ. Λαγκάρντ, «η σειρά λοιπόν θα είναι πρώτα η αναθεώρηση της δημοσιονομικής κατάστασης, μετά η αξιολόγηση της μελέτης βιωσιμότητας του χρέους και αν οι αριθμοί θα θέσουν σε εφαρμογή τη δέσμευση των Ευρωπαίων, και στη συνέχεια τι μορφή θα λάβει αυτή. Αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ακόμη ανοιχτά».

Στην Αθήνα, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Σ. Βούλτεψη, επανέλαβε το ενδιαφέρον της κυβέρνησης «να οδηγηθούμε σύντομα στη διαπραγμάτευση για το χρέος, προκειμένου αυτό να ανακηρυχθεί και επίσημα βιώσιμο». Εκτίμησε ότι έτσι «θα έρθουν επενδύσεις και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας»...

Σε ό,τι αφορά την προσπάθεια της κυβέρνησης για καλλιέργεια εντυπώσεων γύρω από την περιλάλητη μεταφορά των «παζαριών» με την τρόικα από την Αθήνα στο Παρίσι, η Σ. Βούλτεψη επέμεινε ότι «πρόκειται για θέμα ουσίας: Δείχνει ότι η χώρα έχει ανακτήσει την αξιοπιστία της και έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των θεσμικών της εταίρων».

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ έσπευσε χτες να διευκρινίσει ότι η αποστολή του ΔΝΤ για την Ελλάδα, μαζί με τους επικεφαλής των ομάδων της Κομισιόν και της ΕΚΤ, θα συναντηθεί αρχές Σεπτέμβρη στο Παρίσι «με τους υπουργούς των οικονομικών υπουργείων» και πρόσθεσε ότι «η συνάντηση θα συμβάλει στο να εντοπισθούν τα βασικά ζητήματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο της επόμενης αναθεώρησης του ελληνικού προγράμματος, η οποία σχεδιάζεται να ξεκινήσει στα τέλη Σεπτέμβρη στην Αθήνα».

Αλλεπάλληλες συνεδριάσεις για τα συμφέροντα των βιομηχάνων

Στο μεταξύ, σε συνέχεια της προχτεσινής υπουργικής σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, με τη συμμετοχή του προεδρείου του ΣΕΒ στο Μέγαρο Μαξίμου, σήμερα το πρωί συνεδριάζει στο υπουργείο Ανάπτυξης η λεγόμενη «Διυπουργική Επιτροπή για τη Βιομηχανική Πολιτική».

Στη συνεδρίαση, που θα πραγματοποιηθεί υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Ν. Δένδια, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Μανιάτης, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Γ. Βρούτσης, αλλά και ο υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Α. Λοβέρδος, οι υφυπουργοί Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Οδ. Κωνσταντινόπουλος, Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασ. Παπαγεωργίου, καθώς και ο γενικός γραμματέας Ερευνας & Τεχνολογίας, Χρ. Βασιλάκος,«λόγω αρμοδιοτήτων επί των θεμάτων που θα συζητηθούν», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Από τον ΣΕΒ θα παραβρεθούν ο πρόεδρός του, Θ. Φέσσας, ο επίτιμος πρόεδρος, Δ. Δασκαλόπουλος, ο αντιπρόεδρος, Ευ. Μυτιληναίος, και ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής, Γ. Κυριακού.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, «στην ατζέντα της συνεδρίασης περιλαμβάνονται οι πολιτικές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, η ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και η σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την παραγωγή».


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ενδοαστικές αντιπαραθέσεις για τα χαρτοφυλάκια των επιτρόπων

Σήμερα ανακοινώνονται τα τελευταία ονόματα για την Κομισιόν

Το καλύτερο δυνατό πόστο στην Κομισιόν για την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων της χώρας της επιδιώκει κάθε κυβέρνηση της λυκοσυμμαχίας

Eurokinissi

Το καλύτερο δυνατό πόστο στην Κομισιόν για την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων της χώρας της επιδιώκει κάθε κυβέρνηση της λυκοσυμμαχίας
Ολοκληρώνονται σήμερα οι διαδικασίες ορισμού των υποψήφιων επιτρόπων των κρατών - μελών στη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν). Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στα χαρτοφυλάκια που θα διεκδικήσει κάθε χώρα, πεδίο έντονων ενδοαστικών αντιπαραθέσεων, στην προσπάθεια κάθε κυβέρνησης να εξυπηρετήσει από καλύτερα πόστα τα συμφέροντα των μονοπωλίων της χώρας της.

Τα τελευταία 24ωρα επιβεβαιώθηκε η φημολογία που ήθελε τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρ. Ολάντ, να στέλνει στις Βρυξέλλες ως επίτροπο τον πρώην υπουργό Οικονομικών Π. Μοσκοβισί. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, ο Φρ. Ολάντ ανακοίνωσε στο νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, την απόφασή του αυτή, καθώς και την επιθυμία του να λάβει ο Μοσκοβισί μια από τις θέσεις των αντιπροέδρων, μαζί με τη θέση - κλειδί του επιτρόπου αρμόδιου για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις και το ευρώ.

Τα σχέδιά του αυτά φαίνεται να σκοντάφτουν ωστόσο στις επιφυλάξεις της Γερμανίας: Το Βερολίνο δεν καλοβλέπει την ιδέα να ανατεθεί στη Γαλλία η ευθύνη για την επιβολή της διαβόητης «δημοσιονομικής πειθαρχίας» στην ΕΕ, με δεδομένο ότι το Παρίσι έχει ήδη ζητήσει δύο φορές πρόσθετο χρόνο για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ και πρωτοστατεί στις προσπάθειες για «χαλάρωση» του Συμφώνου Σταθερότητας επιδιώκοντας ουσιαστικά ένα άλλο μείγμα διαχείρισης, που θα απελευθερώσει κονδύλια για την ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Σφήνα στις επιδιώξεις Γαλλίας και Γερμανίας μπαίνει (και) η βρετανική κυβέρνηση. Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντ. Κάμερον, πρότεινε για επίτροπο της χώρας του τον πρώην ηγέτη της Βουλής των Λόρδων, Τζ. Χιλ, και επιθυμεί να εξασφαλίσει ένα σημαντικό οικονομικό χαρτοφυλάκιο στη νέα Κομισιόν. Κατά διαρροές, η Βρετανία θέλει το χαρτοφυλάκιο της Ενέργειας, ζήτημα που την φέρνει σε αντιπαράθεση με το Βερολίνο καθώς κάθε πλευρά προκρίνει διαφορετικά ενεργειακά μείγματα: Ενίσχυση του ευρωατλαντικού άξονα και σε αυτό το ζήτημα, το Λονδίνο - διατήρηση των διαύλων επικοινωνίας (και καυσίμου) με τη Μόσχα, το Βερολίνο.

Εξάλλου, οι θέσεις που έχει πάρει ο Τζ. Χιλ στο βρετανικό Κοινοβούλιο δείχνουν ότι αντιτίθεται σε μια βαθύτερη «ευρωπαϊκή ολοκλήρωση», αλλά δεν θεωρείται «ακραίος ευρωσκεπτικιστής». Ο δε Ντ. Κάμερον έχει δεσμευτεί στο εσωτερικό της χώρας να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί τους δεσμούς της Βρετανίας με την ΕΕ και να πραγματοποιήσει ένα δημοψήφισμα το 2017 όσον αφορά την παραμονή της χώρας του στην ΕΕ, αν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές το ερχόμενο έτος.

Θυμίζουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση προτείνει ως επίτροπο της χώρας τον νυν υπουργό Αμυνας, Δ. Αβραμόπουλο, και επιδιώκει να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στην ΕΕ. Στα σχέδια αυτά φέρεται να έχει εκφράσει τη σύμφωνη γνώμη του και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Μ. Ρέντσι, ωστόσο λέγεται ότι πιθανόν την ίδια θέση διεκδικούν και σκανδιναβικές χώρες.

Η προθεσμία ορισμού υποψήφιου επιτρόπου επισήμως εκπνέει σήμερα, οπότε και αναμένεται να ανακοινώσουν τους υποψηφίους τους και οι Ιταλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Ρουμανία.

Κατά το τυπικό, οι υποψήφιοι επίτροποι προβαίνουν σε ομιλία επιβεβαίωσης της υποψηφιότητάς τους στο Ευρωκοινοβούλιο και διεκδικούν εκεί ψήφο εμπιστοσύνης στο πρόσωπό τους, κάτι που αναμένεται να γίνει τον Οκτώβρη. Η νέα Κομισιόν αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα το Νοέμβρη.

Ανοιχτά και άλλα πεδία αντιπαραθέσεων

Σημειωτέον, άλλο ένα ανοιχτό πεδίο αντιπαραθέσεων είναι ο ορισμός του νέου προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (το συμβούλιο των ηγετών των κρατών - μελών) και του νέου ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας. Η θητεία του νυν προέδρου, Χέρμαν Βαν Ρομπάι, λήγει το Δεκέμβρη και έχει ξεκινήσει ήδη «διαβουλεύσεις» με τις κυβερνήσεις για τον επόμενο πρόεδρο, ο οποίος θα εκλεγεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με ειδική πλειοψηφία για θητεία δυόμισι ετών και δυνατότητα μιας ανανέωσης. Ως πιθανή διάδοχος έχει ακουστεί η Δανή πρωθυπουργός, Χέλε Τόρνινγκ Σμιτ.

Με ψηφοφορία εντός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ειδική πλειοψηφία και τη σύμφωνη γνώμη του προέδρου της Κομισιόν εκλέγεται και ο ύπατος εκπρόσωπος με θητεία πέντε ετών. Η θητεία της τωρινής ύπατης εκπροσώπου, Κ. Αστον, λήγει τέλη Οκτώβρη. Για τη θέση αυτή, η ιταλική προεδρία στο Συμβούλιο της ΕΕ προωθεί την Ιταλίδα υπουργό Εξωτερικών, Φ. Μογκερίνι, ή τον Μ. Ντ' Αλέμα. Λέγεται ότι στην υποψηφιότητα Μογκερίνι αντιτίθενται κυρίως ανατολικές χώρες της ΕΕ (Πολωνία και βαλτικές) καθώς τη θεωρούν «φιλορώσο» και αντιπροτείνουν τη Βουλγάρα επίτροπο Κρ. Γκεοργκίεβα.

Μια συζήτηση έχει ανοίξει και για την προεδρία του Γιούρογκρουπ (το συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης). Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών, Λουίς ντε Γκίντος, φιγουράρει μεταξύ των επικρατέστερων διαδόχων του Γ. Ντάισελμπλουμ, όπως και ο Φινλανδός Ολι Ρεν, νυν επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ωστόσο, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δε φαίνεται διατεθειμένος να εγκαταλείψει το πόστο του πριν τη λήξη της θητείας του, τον Ιούνη του 2015.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ