ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2013
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φτωχοί έμποροι και επαγγελματίες απειλούνται με κατασχέσεις!

Ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» αποκαλύπτει σήμερα μία από τις πολλές περιπτώσεις απειλής για κατάσχεση σε βάρος μικρεμπόρου από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών

Ενώπιον κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων βρίσκονται εκατοντάδες χιλιάδες μικρέμποροι και φτωχοί επαγγελματίες που δεν έχουν τη δυνατότητα να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), αφού τα έσοδά τους είναι μηδαμινά. Το ότι δεν καταβάλλουν αυτές τις εισφορές, έχει δραματικές συνέπειες πρώτα και κύρια στους ίδιους και τις οικογένειές τους, αφού στερούνται τη στοιχειώδη πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Σαν να μην έφτανε αυτό, τώρα απειλούνται να μείνουν και στο δρόμο, μέσω της κατάσχεσης του μαγαζιού τους.

Οπως φαίνεται από ένα τέτοιο ειδοποιητήριο που στέλνει το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας - Οργανισμός Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών προς τον έμπορο και που αποκαλύπτει ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ», οι διαδικασίες αναγκαστικής είσπραξης και οι απειλές για κατασχέσεις, είναι ξεκάθαρες...

Σύμφωνα με το έγγραφο, ο εν λόγω ασφαλισμένος καλείται εντός 10ημέρου να προσέλθει στο τοπικό κατάστημα του ΟΑΕΕ, για να εξοφλήσει ή να «ρυθμίσει» συνολική οφειλή 7.560,63 ευρώ (6.638, 96 ευρώ για το 2012 και 921,67 ευρώ για το 2013) γιατί σε διαφορετική περίπτωση η οφειλή του «θα βεβαιωθεί αρμοδίως», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή. Κάτι που σημαίνει ότι το χρέος θα πάει στην εφορία, για να ξεκινήσει η διαδικασία της αναγκαστικής κατάσχεσης.

Το έγγραφο που αποκαλύπτει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Ετσι, εκβιάζουν τους αυτοαπασχολούμενους με κατασχέσεις
Το έγγραφο που αποκαλύπτει ο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ. Ετσι, εκβιάζουν τους αυτοαπασχολούμενους με κατασχέσεις
Το τελευταίο διάστημα οι κατά τόπους υπηρεσίες του ΟΑΕΕ αποστέλλουν τέτοια «μπιλιέτα» προς τους εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες. Υπενθυμίζουμε ότι σήμερα περί τους 350.000 αυτοαπασχολούμενοι και μικρομεσαίοι επαγγελματίες και έμποροι δεν έχουν πρόσβαση στις δημόσιες δομές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, λόγω αυτών των χρεών προς τον ΟΑΕΕ, ενώ φυσικά δεν δικαιούνται και επίδομα ανεργίας. Αν υπολογίσουμε και τα μέλη των οικογενειών τους, καθώς οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα είναι κατά κύριο λόγο οικογενειακής μορφής και επομένως η μη καταβολή εισφορών για μια τέτοια επιχείρηση αφήνει εκτός συστήματος δημόσιας περίθαλψης και Υγείας ολόκληρες οικογένειες, ο αριθμός των ανασφάλιστων του ΟΑΕΕ πολλαπλασιάζεται. Ειδικά σε ορισμένους κλάδους που έχουν χτυπηθεί βαρύτατα από την ύφεση, όπως στα φορτηγά και τα ταξί, τα ποσοστά των ανασφάλιστων επαγγελματιών αγγίζουν το 70% του συνόλου.

Η συγκυβέρνηση έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα ένα νέο σχέδιο για τη ρύθμιση των οφειλών προς τον ΟΑΕΕ - «Νέα Αρχή» το ονόμασε - που προβλέπει την καταβολή δόσεων με επιτόκιο 8%, «εκπτώσεις» των προσαυξήσεων αλλά και με εφάπαξ καταβολή των εισφορών του 2013. Ωστόσο, ούτε έτσι είναι δυνατόν να εκπληρωθούν οι υψηλότατες υποχρεώσεις των αυτοαπασχολούμενων προς το Ταμείο τους, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία από αυτούς δεν καταβάλλει τις εισφορές όχι επειδή δεν θέλει, αλλά απλούστατα επειδή δεν μπορεί. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ κάνουν σαν να μη γνωρίζουν ότι εκατοντάδες χιλιάδες μικρομάγαζα και επιχειρήσεις έχουν βάλει «λουκέτο» τα τελευταία τρία χρόνια και όλοι όσοι απασχολούνταν σε αυτά βρίσκονται στα όρια της επιβίωσης. Στην πραγματικότητα, με το νέο κυβερνητικό σχέδιο, μετατρέπονται τα χρέη προς το ασφαλιστικό ταμείο σε χρέη προς το Δημόσιο, εξέλιξη που θα έχει βαρύτατες συνέπειες, αφού επισείει ποινικές και χρηματικές κυρώσεις για χιλιάδες ασφαλισμένους που σήμερα δεν μπορούν να πληρώσουν τις εισφορές τους.

«ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Σήμερα η λίστα με τους 9.820 υπαλλήλους

Να εξωραΐσει τις 15.000 απολύσεις μέχρι το τέλος του 2014 επιχειρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης

«Συγκεκριμένους ποσοτικούς μνημονιακούς στόχους τους οποίους πρέπει να πετύχει», ούτως ώστε να συνεχίσει η χρηματοδότηση της χώρας, χαρακτήρισε το μέτρο της «κινητικότητας», που εφαρμόζει η κυβέρνηση, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυρ. Μητσοτάκης. Μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, ο υπουργός τόνισε πως ο πρώτος στόχος (των 4.200 υπαλλήλων που μπήκαν στο καθεστώς της κινητικότητας) επιτεύχθηκε, ισχυριζόμενος προκλητικά ότι «η κινητικότητα από μόνη της είναι ένα εργαλείο καλύτερης αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου».

Από εκεί και πέρα, επανέλαβε πως είναι δέσμευση της κυβέρνησης να απολυθούν 15.000 υπάλληλοι έως τα τέλη του 2014 και πως είναι «πιθανό» μέσα από την κινητικότητα, κάποιοι να μην απορροφηθούν και να οδηγηθούν στην έξοδο. Τα κριτήρια γι' αυτούς που θα μείνουν στο Δημόσιο θα είναι τα μόρια, η εργασιακή εμπειρία και ο τρόπος που μπήκαν στο Δημόσιο.

Σήμερα, όλα τα υπουργεία αναμένεται να παραδώσουν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης τις λίστες με τα ονόματα των 9.820 εργαζομένων που θα μπουν σε διαθεσιμότητα μέχρι τις 19 Σεπτέμβρη, για να συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος από το μνημόνιο αριθμός των 12.500. Τα ονόματά τους θα ανακοινωθούν αύριο, Πέμπτη.

Τέλος, όπως ανακοινώθηκε χτες, μόνο τον τελευταίο μήνα απολύθηκαν 104 υπάλληλοι για τους οποίους εκκρεμούσαν πειθαρχικές υποθέσεις. Σχεδόν ο ίδιος αριθμός υπαλλήλων είχε απολυθεί μέσα σε ένα χρόνο (από τον Ιούλη του 2012 έως χτες). Επίσης, 993 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία το ίδιο χρονικό διάστημα. Υπενθυμίζεται πως σε τέτοιο καθεστώς έχουν μπει και εργαζόμενοι που συμμετείχαν σε κινητοποιήσεις, χωρίς όμως να έχουν δικαστεί για τις κατηγορίες που τους βαραίνουν.

ΤΡΑΠΕΖΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Πακτωλός οι διακρατικές ενισχύσεις

Νέος μεγαλομέτοχος, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Στα 25,5 δισ. ευρώ έφτασε ο πακτωλός με τις διακρατικές ενισχύσεις οι οποίες διοχετεύθηκαν, για την κεφαλαιακή ενίσχυση των 4 λεγόμενων «συστημικών» τραπεζικών Ομίλων (Εθνική, Πειραιώς, Αlpha, Eurobank). Πρόκειται για ποσά που προέρχονται από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών (ΕΕ, ΔΝΤ), τα οποία τούς καταβλήθηκαν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Το ΤΧΣΜ, μετά την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης καθίσταται ο βασικός μεγαλομέτοχος. Ειδικότερα, στην Εθνική Τράπεζα εμφανίζεται να συμμετέχει με ποσοστό 84,4%, στην Πειραιώς με 81%, στην Alpha με 83,7% και στην Eurobank (οι ιδιώτες μέτοχοι της οποίας δε μετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου) με το 98,6%.

Ραγδαίες ήταν και οι ανακατατάξεις και η συγκέντρωση μέσω συγχωνεύσεων στον τραπεζικό κλάδο. Στο 1ο εξάμηνο του 2013 στην Τράπεζα Πειραιώς πέρασαν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα καθώς και θυγατρική της Πορτογαλικής Milenium Bank. Στην ίδια περίοδο, η Alpa Bank εξαγόρασε από τη γαλλική Credit Agricole την Εμπορική Τράπεζα, ενώ στην Εθνική μεταβιβάστηκε το «καλό κομμάτι» της υπό εκκαθάριση τράπεζας FBB. Tέλος, το κερδοφόρο κομμάτι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου πέρασε στη Eurobanκ, ο σημερινός μεγαλομέτοχος της οποίας (το ΤΧΣ)) δρομολογεί τις διαδικασίες για την πώλησή της σε ενδιαφερόμενους ιδιώτες.

ΠΑΣΕΒΕ
Συγκέντρωση ενάντια στους εκβιασμούς του ΟΑΕΕ

Την Παρασκευή 2 Αυγούστου, στις 9 το πρωί, στα γραφεία του Οργανισμού (Ακαδημίας 24)

Με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΟΑΕΕ στην Αθήνα (Ακαδημίας 24), την Παρασκευή, στις 9 το πρωί, απαντά η ΠΑΣΕΒΕ στα απειλητικά «μπιλιέτα» που αποστέλλονται τις τελευταίες μέρες από τα κατά τόπους γραφεία του Οργανισμού (βλ. σχετικό ρεπορτάζ παραπάνω). Σε σχετικό δελτίου Τύπου που εξέδωσε η Πανελλαδική Γραμματεία υπογραμμίζεται ανάμεσα σε άλλα:

«Η ΠΑΣΕΒΕ καταγγέλλει την προσπάθεια τρομοκράτησης που επέλεξε ο ΟΑΕΕ, στέλνοντας "εκβιαστικά" ραβασάκια σε εκατοντάδες αυτοαπασχολούμενους για να αποπληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές, διαφορετικά θα κινεί διαδικασία κατάσχεσης περιουσιακών στοιχείων αδιαφορώντας όχι μόνο για το μέλλον των μαγαζιών τους, αλλά και των οικογενειών τους». Και τονίζει: «Μόνη ασπίδα απέναντι σ' αυτή την επίθεση που μπορεί να έχει ο κάθε αυτοαπασχολούμενος είναι το αγωνιστικό συνδικαλιστικό κίνημα, η συσπείρωση στο σωματείο του. Τα τρομοκρατικά σημειώματα, οι απειλές για κατασχέσεις και φυλακή μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο αν ο κάθε συνάδελφος απευθυνθεί στο σωματείο του και όλοι μαζί να πάρουμε πρωτοβουλίες που θα εμποδίσουν την υλοποίηση των κυβερνητικών σχεδίων. Μόνο ενωμένοι μπορούμε να τους εμποδίσουμε».

Τέλος, η ΠΑΣΕΒΕ καλεί «όλο το συνδικαλιστικό κίνημα, όλα τα σωματεία να αντιδράσουν, να σταθούν δίπλα στους συναδέλφους που λαμβάνουν τα απειλητικά μηνύματα και να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Να δώσουμε το μήνυμα: Κανένας μόνος του στην κρίση. Στις απειλές και στην τρομοκρατία της κυβέρνησης απαντάμε με αγώνες. Παλεύουμε και διεκδικούμε: Σταμάτημα κάθε δίωξης για οφειλές όσο διαρκεί η κρίση. Σφράγισμα των βιβλιαρίων Υγείας, χωρίς προϋποθέσεις».

Σχετική ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει το ΔΣ του ΟΑΕΕ εξέδωσε και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org