ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2012
Σελ. /28
Να γκρεμίζουμε αυταπάτες

Δεν έχουν το θεό τους. Πετσοκόβουν τις συντάξεις και ύστερα επικαλούνται τη σφαγή για να αιτιολογήσουν τις ιδιωτικοποιήσεις. Λένε στον συνταξιούχο αγρότη ότι για να πιάσουν κόπο οι μέχρι τώρα θυσίες του πρέπει να χειροκροτήσει την ιδιωτικοποίηση της Αγροτικής Τράπεζας, την ώρα που αυτή η εξέλιξη οδηγεί σε συγκέντρωση γης για το μεγάλο κεφάλαιο και εντείνει το ξεκλήρισμα των φτωχομεσαίων αγροτών, δηλαδή των παιδιών του γέροντα αγρότη.

Δείχνουν τη φοροδιαφυγή ορισμένων για να καλύψουν το χάρισμα των φόρων στο μεγάλο κεφάλαιο. Επικαλούνται αρπαχτές που σε τελευταία ανάλυση το ίδιο το σύστημα έχει νομιμοποιήσει μέσα από τα περίφημα παραθυράκια. Βάζουν στο απυρόβλητο τις νόμιμες φοροαπαλλαγές του κεφαλαίου, το πολύ χρήμα δηλαδή. Και επικαλούνται τη φοροδιαφυγή που οι ίδιοι οργανώνουν σαν αιτία για νέες φοροεπιδρομές.

Κάθε στοιχείο που παραθέτουν αποκαλύπτει πως για να ξεπεράσουν την κρίση είναι αποφασισμένοι να τσακίσουν την εργατική τάξη και για να το κάνουν καλλιεργούν κλίμα συλλογικής ενοχής. Μιλώντας για τους φοροφυγάδες πάνε να πείσουν ότι καθένας είναι ένοχος. Χτίζουν έτσι κοινωνική ανοχή στην πολιτική τους, εξασφαλίζουν συμμάχους ανάμεσα στα θύματά τους, για να ζητήσουν ακόμα περισσότερα για το μεγάλο κεφάλαιο.

***

Την ίδια ώρα όλα τα στοιχεία μαρτυρούν ότι και οι θυσίες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων πάνε χαμένες (έτσι κι αλλιώς χαμένες θα πήγαιναν ή, πιο σωστά, υπέρ του κεφαλαίου), και νέα δεινά έρχονται γιατί η καπιταλιστική κρίση δε χαρίζεται σε κανέναν, η όποια ανάκαμψη απαιτεί περισσότερα θύματα. Το νέο «κούρεμα» του χρέους που σχεδιάζεται, αναγκαστικά θα σημάνει κι άλλες περικοπές σε κοινωνικά δικαιώματα.

Αποδεικνύει ότι οι αυταπάτες για διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης, μόνο παράταση της δυστυχίας φέρνουν.

***

Το ΚΚΕ έχει έγκαιρα δείξει ότι μόνο στο δρόμο της μονομερούς διαγραφής του χρέους με λαϊκή εξουσία μπορεί να υπάρξει θετική διέξοδος για το λαό.

Εγκαιρα και επίμονα έχει τονίσει ότι η διέξοδος βρίσκεται στη γραμμή κατάργησης των μνημονίων, στην αποδέσμευση από την ΕΕ, σ' ένα δρόμο όπου ο λαός θα γίνεται ιδιοκτήτης του πλούτου που παράγει. Αυτή η γραμμή αποκτά καθημερινά εξαιρετική επικαιρότητα, επιτάσσει να μην υπάρξει καμιά ανοχή στην κυβέρνηση και την πολιτική της, ζητά να χτίζεται καθημερινά το κοινωνικοπολιτικό μέτωπο που θα βάζει πλώρη για άλλη εξουσία.

***

Ασχετο: «Καλό νέο» και να προέρχεται από τον Δένδια δε γίνεται. Ετσι, όμως, αναγγέλθηκε από το μηχανισμό προβολής του υπουργού μια χτεσινή απόφασή του για κάποιες εσωτερικές μετακινήσεις στην Αστυνομία.

Η πράξη του συγκεκριμένου υπουργού καταγράφηκε με ανεξίτηλο τρόπο μέσα κι έξω από την «Ελληνική Χαλυβουργία». Εκεί όπου έστειλε μια ολόκληρη ταξιαρχία πάνοπλων αστυνομικών να καταλάβει το εργοστάσιο για να διασφαλιστούν τα κέρδη του καπιταλιστή Μάνεση. Εκεί στη «Χαλυβουργία» κάθε αυταπάτη για το ρόλο της Αστυνομίας γκρεμίστηκε και για τον πλέον καλόπιστο. Οταν από την τηλεφωνήτρια του Μάνεση (τη γνωστή «Ελένη» που την έκανε προεκλογικά μασκότ δική του ο Σαμαράς στο Λαύριο στην εκδήλωση της ΝΔ για την ανεργία και την έφερνε ως παράδειγμα αντιμετώπισης της ανεργίας, δηλαδή της απεργοσπασίας) ο ίδιος ο ταξίαρχος «παίρνει το γράμμα» και μετακινεί τις διμοιρίες σύμφωνα με τις υποδείξεις του αφεντικού, όπως συνέβη χτες το πρωί, ε, τότε, τι να μας πει ο Δένδιας για τη «δημόσια ασφάλεια»... Το πραγματικό δεδομένο είναι ότι η εφαρμογή της πολιτικής του μεγάλου κεφαλαίου θα χρειαστεί περισσότερους αστυνόμους στο δρόμο για να αντιμετωπίζουν όποιον διαδηλώνει. Αυτό έκανε χτες ο Δένδιας, όπως είχε κάνει παλιότερα ο Χρυσοχοΐδης και πριν από κείνον ο Ρωμαίος.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΟΣΟ ΤΟΥΣ ΔΕΧΕΣΑΙ, ΤΟΣΟ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ

ΟΛΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ ΤΑ ΘΕΛΟΥΝ: «Ολα δείχνουν ότι οι μειώσεις στις συντάξεις θα είναι πολύ πιο επώδυνες από τις αρχικές εκτιμήσεις (...) οι θυσίες των συνταξιούχων θα πάνε χαμένες εάν από τώρα η κυβέρνηση δεν καταστρώσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο επαναδιαπραγμάτευσης για αλλαγή της οικονομικής πολιτικής και ταυτόχρονα δεν προχωρήσει σε μείωση του δημοσίου μέσω γενναίου προγράμματος αποκρατικοποιήσεων» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ: «Η σημερινή αποκάλυψη (...) για τους πολίτες που, ενώ δηλώνουν ψίχουλα στην Εφορία, στέλνουν εκατομμύρια σε τράπεζες του εξωτερικού επιβεβαιώνει αυτό που γνώριζαν οι πάντες: την απίστευτη έκταση της φοροδιαφυγής, αλλά και την απόλυτη ατιμωρησία των φοροφυγάδων. Τα αποτελέσματα αυτής της κατάστασης είναι επίσης γνωστό: οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι δεν μπορούν να φοροδιαφεύγουν, ήταν, είναι και - απ' ό,τι φαίνεται - θα παραμείνουν τα "συνήθη υποζύγια". Η τρικομματική κυβέρνηση, η οποία συζητά και πάλι για περικοπές μισθών και συντάξεων, οφείλει να παρουσιάσει το ταχύτερο ένα σχέδιο για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι - ακόμη και αν το θέλουν - σε λίγο δε θα μπορούν να πληρώσουν» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΝΕΟ «ΚΟΥΡΕΜΑ»: «Εντείνεται η σεναριολογία και οι διαρροές στο ξένο Τύπο για σχέδια νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους στο πλαίσιο της αναδιαπραγμάτευσης του ελληνικού προγράμματος, το οποίο ατύπως πολλοί ξένοι αξιωματούχοι παραδέχονται πως βρίσκεται εκτός στόχων. Στο θέμα επανέρχεται η Wall Street Journal μετά το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Reuters την Παρασκευή - σύμφωνα με το οποίο, βρίσκεται στα πρώτα στάδια επεξεργασίας σχέδιο για νέα αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με διαγραφή χρέους έως και 100 δισ. ευρώ, ώστε αυτό να περιοριστεί στα επίπεδα του 100% του ΑΕΠ που κρίνονται πιο διαχειρίσιμα, με τη συμμετοχή ΕΚΤ, κεντρικών τραπεζών ίσως όμως και εθνικών κυβερνήσεων. Η εφημερίδα επικαλούμενη Ευρωπαίους αξιωματούχους αναφέρει πως η παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει μια "τρύπα" τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα διάσωσης και για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ υπάρχει ανάγκη haircut και στα δάνεια του επίσημου τομέα» (στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Αμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού κόντρα στον κυβερνητικό τυφώνα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η Ελλάδα σαρώνεται, μισθοί, συντάξεις, υγεία στην πρέσα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Αλλαγή σχεδίου για το μαχαίρι στις συντάξεις

ΤΑ ΝΕΑ: Και οι ΔΕΚΟ στο ενιαίο μισθολόγιο

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: 1.400 ευρώ η πιο μεγάλη σύνταξη

ΕΘΝΟΣ: Με σφραγίδα τρόικας τα μέτρα - φωτιά

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Το έκτακτο σχέδιο Σαμαρά για τις επόμενες 40 ημέρες

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Με ποια μέτρα θα πεισθούν οι Ευρωπαίοι

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: Μας σπρώχνουν σε ρήξη

ΑΥΡΙΑΝΗ: Νέο κύμα συγχωνεύσεων στις τράπεζες

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Νέοι τραπεζικοί «γάμοι»

Η ΑΥΓΗ: Ολα στο σφυρί για το τίποτα

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Υπογραφή Αλέξη θέλει η Μέρκελ

RealNews: Μυστική έκθεση για το νέο «κούρεμα»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Δημόσιο, πώς να υπολογίσετε συντάξεις και επιδόματα

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Κόντρα στον κυβερνητικό τυφώνα

«Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ έχει αποφασίσει το πακέτο των νέων μέτρων συντριβής της εργατικής, λαϊκής οικογένειας που σαρώνουν ό,τι έχει απομείνει σε μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ, κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα και πετσοκόβουν άγρια τις δαπάνες για Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, προβάλλοντας τη δέσμευσή της για τήρηση των συμφωνηθέντων με την τρόικα. Επιδίωξη η έξοδος από την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου. Στην αντίπερα όχθη, το ΚΚΕ έχει ήδη καταθέσει σχέδιο νόμου για την κατάργηση των μνημονίων, των εφαρμοστικών τους νόμων, των μεσοπρόθεσμων και της δανειακής, σε συνδυασμό με τη μονομερή διαγραφή του χρέους, την αποδέσμευση από την ΕΕ με λαϊκή εξουσία, ως διέξοδο για το λαό, που είναι συμβολή στην πάλη για τα συμφέροντά του.

Αμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού

Ταυτόχρονα, το ΚΚΕ υποστηρίζει ένα συνεκτικό πλαίσιο με στόχους πάλης που υπηρετούν τα άμεσα λαϊκά συμφέροντα και δίνουν ανακούφιση στο λαό. Πρόκειται για αιτήματα που αφορούν σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά δικαιώματα, στην κατάργηση των αντιλαϊκών φορολογικών μέτρων, στην προστασία των ανέργων, σε μέτρα για τα ασφαλιστικά ταμεία, για την υγεία - πρόνοια, για τα κοινωνικά δικαιώματα.

-- Αμεση κατάργηση του αντιλαϊκού μέτρου της μείωσης του επιδόματος ανεργίας που είναι στο εξευτελιστικό ποσό των 360 ευρώ και τη λήψη άμεσων μέτρων για την πραγματική προστασία όλων των ανέργων συμπεριλαμβανομένης της ουσιαστικής αύξησης του επιδόματος ανεργίας για να μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς όλοι οι άνεργοι.

-- Να καταργηθεί άμεσα η μείωση του κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και να πραγματοποιηθούν σε νέα βάση οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης. Να καταργηθούν τα μέτρα υπονόμευσης των κλαδικών συμβάσεων και μείωσης του χρόνου της μετενέργειας που επιβάλλεται να ισχύει χωρίς χρονικούς περιορισμούς. Να αποκατασταθούν οι απώλειες των μισθών.

-- Αμεση κατάργηση των αντιλαϊκών φορολογικών νόμων που επέβαλαν το απαράδεκτο αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ και φόρτωσαν τις λαϊκές οικογένειες με ένα σωρό φορομπηχτικά μέτρα. Επαναφέρουμε την πρόταση του ΚΚΕ για αφορολόγητο οικογενειακό εισόδημα 40.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.

-- Αμεση κατάργηση των προκλητικών μειώσεων των συντάξεων κατά τη διάρκεια των τελευταίων 2,5 χρόνων και την επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης που έδιναν μια ανάσα στους απόμαχους της δουλειάς.

-- Να ληφθούν άμεσα μέτρα για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών από τα χρέη στις τράπεζες. Σχετικά με το πρόβλημα αυτό, το ΚΚΕ θα επαναφέρει σύντομα την πρόταση νόμου που είχε καταθέσει στην προηγούμενη Βουλή» (στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org