ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΣΕΒ
Στηρίζει τη συγκυβέρνηση στα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα

Στήριξη στη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ για αταλάντευτη εφαρμογή των προωθούμενων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων με τα οποία κλιμακώνεται η επίθεση σε όλα τα μέτωπα, με ισοπέδωση και των πιο στοιχειωδών κεκτημένων κοινωνικού χαρακτήρα, όπως έχει δεσμευτεί απέναντι σε ΕΕ - ΔΝΤ - κεφάλαιο, παρέχουν οι βιομήχανοι. Αυτό προκύπτει τόσο από τις χτεσινές δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλου, όσο και από την επιστολή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, Μ. Μπαρόζο. Την ίδια στιγμή, αποκαλύπτονται τα διαχειριστικά αδιέξοδα που συσσωρεύει για μερίδες του κεφαλαίου η παράταση της διάρκειας της καπιταλιστικής κρίσης, με τον πρόεδρο του ΣΕΒ να ισχυρίζεται ότι «το μνημόνιο δεν εφαρμόστηκε και ξεπεράστηκε» και ότι «απαιτείται ένα πολύ ευρύτερο εθνικό σχέδιο αλλαγής και ανόρθωσης που να ξεπερνά το μνημόνιο», με αποκλειστικό γνώμονα την ολόπλευρη στήριξη του κεφαλαίου, γιατί «η έξοδος από την κρίση είναι απόλυτα εξαρτημένη από την ιδιωτική οικονομία».

Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ ισχυρίζεται: «Δεδομένου ότι οι πολιτικές που ακολουθούνται σήμερα δεν οδηγούν σε έξοδο από την κρίση, τόσο η Ελλάδα όσο και οι δανειστές της βρίσκονται τώρα αντιμέτωποι με τον αδήριτο νόμο των απρόβλεπτων συνεπειών(...)». «Διέξοδος παρ' όλα αυτά υπάρχει», υποστηρίζουν οι βιομήχανοι, μόνο, όμως, «υπό ορισμένες πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες δεν προβλέπονται αυτή τη στιγμή στις δανειακές συμβάσεις». Αυτές, σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, ουσιαστικά συνοψίζονται στις στοχεύσεις που εν πολλοίς προβάλλει ως στόχους της «επαναδιαπραγμάτευσης» η συγκυβέρνηση προκειμένου να περιορίσει τη λαϊκή αντίδραση από τη νέα άγρια αντιλαϊκή επέλαση και πιο συγκεκριμένα:

  • Αμεση αποδέσμευση των 7 δισ. ευρώ που προορίζονται για την πληρωμή οφειλών του Δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα.
  • Παράταση κατά δύο χρόνια της περιόδου για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος των 3,6 και 9,2 δισ. ευρώ.
  • Χρηματοδότηση των κεφαλαιακών αναγκών που συνεπάγεται η παράταση της κρίσης μέσω επαναδιαπραγμάτευσης με την ΕΚΤ για την πώληση του συνόλου των ελληνικών ομολόγων που κατέχει όχι στην ονομαστική τους αξία αλλά στην τιμή αγοράς συν ένα εύλογο κέρδος της και ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών όχι μέσω επιπλέον δανεισμού αλλά με τον τρόπο που χρησιμοποιήθηκε για τις ισπανικές τράπεζες.
  • Δημιουργία Οχήματος Ειδικού Σκοπού το οποίο «μέσω ήπιας πολιτικής» θα προβεί στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων. Με απλά λόγια, μιλούν για τη δημιουργία ενός σχήματος που με ενέχυρο περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου θα βγει στις αγορές για να αντλήσει κεφάλαια μέσω επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.
  • «Θεαματική» αύξηση του ποσοστού απορρόφησης των κοινοτικών κονδυλίων με ανάθεση στις τράπεζες σημαντικού μέρους της διαδικασίας.
  • Αξιοποίηση των αδιάθετων κονδυλίων της ΕΕ ως εγγύηση για δάνεια της ΕΤΕπ προς επιχειρήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, βεβαίως, ο ΣΕΒ ξεκαθαρίζει ότι «σθεναρή και πάγια θέση του ιδιωτικού τομέα» είναι πως «η συμβολή του στη δημιουργία θέσεων εργασίας και στην ανάπτυξη θα μεγιστοποιηθεί μόνο εφόσον προχωρήσουν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», που είναι ένα το κρατούμενο, και με μπούσουλα τη μελέτη που συνέταξε για λογαριασμό των βιομηχάνων η «McKinsey». Αλλαγές που περιλαμβάνουν συρρίκνωση του ρόλου του κράτους και περιορισμό μόνο εκεί που το χρειάζεται το κεφάλαιο για την κερδοσκοπική του δράση, απελευθέρωση όλων των αγορών και των επαγγελμάτων, ενίσχυση της κερδοσκοπικής δράσης του κεφαλαίου μέσω του λεγόμενου «ευνοϊκού περιβάλλοντος», φορολογικό σύστημα «που θα φορολογεί τον παρασιτικό πλούτο, όχι την παραγωγή που παράγει πλούτο» (αξιοσημείωτο είναι ότι σύμφωνα με τον Δ. Δασκαλόπουλο το κεφάλαιο δεν επιδιώκει άμεσα μείωση των φορολογικών συντελεστών, αλλά μεγαλύτερα κέρδη για να αυξηθούν οι φόροι), και γενίκευση των σχεδιασμών για αντικατάσταση του συστήματος των καθορισμένων παροχών στις συντάξεις με το σύστημα μόνο των καθορισμένων εισφορών. Δηλαδή, στο τέλος του εργάσιμου βίου τους οι εργαζόμενοι που θα έχουν καταβάλει τις καθορισμένες εισφορές δε θα έχουν καμία εγγύηση για τη σύνταξη που θα πάρουν.

Τέλος, όσον αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις, οι βιομήχανοι, ούτε λίγο ούτε πολύ, συνδέουν την «επιτυχία» τους με την υλοποίηση των διαρθρωτικών αλλαγών και ισχυρίζονται ότι «στη σημερινή συγκυρία κανένας ξένος επενδυτής δεν θα διανοηθεί να έρθει στην Ελλάδα όσο οι αγορές αποτιμούν τους κινδύνους μιας επένδυσης στην Ελλάδα στα υψηλά σημερινά επίπεδα».

ΥΠΕΚΑ - ΤΡΟΪΚΑ
Προωθούνται απαρέγκλιτα οι δεσμεύσεις για την Ενέργεια

Την απόφαση της κυβέρνησης να υλοποιήσει μέχρι κεραίας τις δεσμεύσεις της απέναντι σε ΕΕ - ΔΝΤ - κεφάλαιο και στον τομέα της Ενέργειας επανέλαβε χτες στη διάρκεια συνάντησής της με τους εκπροσώπους της τρόικας η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικών Αλλαγών (ΥΠΕΚΑ). Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου, η συνάντηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από θέματα Ενέργειας και οι εκπρόσωποι της τρόικας «σχολίασαν θετικά» την «ετοιμότητα» της κυβέρνησης να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Σ' αυτό το πλαίσιο, ένα το κρατούμενο θεωρείται η παραπέρα αύξηση των τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος και η αλλαγή ολόκληρου του ρυθμιστικού πλαισίου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας με γνώμονα την κερδοφόρα δραστηριοποίηση των κολοσσών από το χώρο της Ενέργειας. Οπως έγινε γνωστό, η πολιτική ηγεσία ενημέρωσε ότι δρομολογούνται άμεσα τα μέτρα για την «εξισορρόπηση και τη ρευστότητα» στην αγορά ηλεκτρισμού που θα τεθούν προς άμεση υλοποίηση. Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα έδωσε το «πράσινο φως» και για την εκταμίευση του δανείου προς τον Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ).

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα ο αρμόδιος υφυπουργός Α. Παπαγεωργίου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους από τον κλάδο των ΑΠΕ προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την αύξηση του τέλους ΑΠΕ και για τη μείωση των εγγυημένων τιμών. Σχετικές ανακοινώσεις αναμένονται μέχρι το τέλος της βδομάδας.

Προκαταρκτική για απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ν. Τσάγγας παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με έγγραφό του προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Ι. Σακελλάκο, με αφορμή δημοσιεύματα του Τύπου σύμφωνα με τα οποία σημαντική μερίδα των πολιτών αποκρύπτει φορολογήσιμα περιουσιακά στοιχεία ή έβγαζαν λεφτά στο εξωτερικό χωρίς να τα δηλώνουν. Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός ζητάει να εξετασθεί ακόμη και το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης εναντίον εκείνων που έχουν αποκρύψει περιουσιακά στοιχεία, τα οποία υπόκεινται σε φορολόγηση.


Σιωπηρή παράταση στις φορολογικές δηλώσεις

Τελειώνει σήμερα η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2011 και φορολογούνται φέτος. Αν και από το υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξε ανακοίνωση, ανεπίσημα αναφέρουν ότι θα υπάρξει σιωπηρή παράταση για συνέχιση της υποβολής μέχρι και το τέλος της τρέχουσας βδομάδας, δεδομένου ότι έως και χτες δεν είχαν υποβάλλει φορολογικές δηλώσεις 600.000 φορολογούμενοι.

Μπλακ άουτ εξάλλου σημειώθηκε για λίγες ώρες χτες στο σύστημα ΤΑΧΙΣ, ενώ οι αρμόδιοι ήταν καθησυχαστικοί, καθώς, όπως ανέφεραν, η πτώση του συστήματος δεν οφείλεται στην υπερφόρτωση του, όπως είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια.

Και πάλι η φορολόγηση των καταθέσεων στην Ελβετία...

Μέχρι και τη φορολόγηση των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών στις ελβετικές τράπεζες, έφερε, για πολλοστή φορά, στη δημοσιότητα, η συγκυβέρνηση, η οποία, στην προοπτική της εφαρμογής των νέων τρομερών μέτρων ύψους 11,6 δισ. ευρώ, δίνει ανέξοδες υποσχέσεις, για φορολόγηση των καταθέσεων της αστικής τάξης που βρίσκονται σε φορολογικούς παραδείσους.

Ετσι το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χτες ότι ζητήθηκε από την ελβετική κυβέρνηση η επανενεργοποίηση της διαδικασίας για τη σύναψη σύμβασης μεταξύ των δυο χωρών για τη φορολόγηση των καταθέσεων και άλλων χρηματοοικονομικών προϊόντων που διατηρούν Ελληνες πολίτες στις ελβετικές τράπεζες.

Είναι τόσο χιλιοπαιγμένο το έργο της φορολόγησης των καταθέσεων στην Ελβετία, ώστε ούτε σαν ανέκδοτο τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί.

ΚΡΗΤΗ ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Κινητοποίηση για ΑΤΕ

Σε κινητοποίηση για το ξεπούλημα της Αγροτικής Τράπεζας (ΑΤΕ), στήριγμα των αγροτών, καλεί σήμερα Τρίτη 31 Ιουλίου, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΠΑΣΕΒΕ. Η συγκέντρωση θα γίνει στις 7 το απόγευμα στα Λιοντάρια.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org