ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Ιούλη 2008
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟ
Η καταστροφή ήταν αποτέλεσμα μη λήψης μέτρων!

Σοβαρότατες καταγγελίες της «Ενωτικής Αγωνιστικής Κίνησης Πυροσβεστών»

Η καταστροφή στη Ρόδο θα μπορούσε να μην είχε γίνει...

ICON

Η καταστροφή στη Ρόδο θα μπορούσε να μην είχε γίνει...
Σε κοινή πάλη ώστε να αλλάξει η αντιδασική πολιτική που ακολουθείται καλεί το λαό η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» (ΕΑΚΠ).

Σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει «τη διαχρονική αδιαφορία των κυβερνήσεων απέναντι στις κραυγές αγωνίας μας», τις ελλείψεις στο Πυροσβεστικό Σώμα και στη Δασική Υπηρεσία, την απουσία ενός γενικότερου σχεδιασμού προστασίας και ανάπτυξης των δασών, που αποτελούν τη «βασική αιτία εξάπλωσης της μεγάλης πυρκαγιάς στη Ρόδο». Ειδικά για την πυρκαγιά που έπληξε το νησί, η ΕΑΚΠ τονίζει πως παρότι υπήρχε η εμπειρία και το χρονικό περιθώριο για λήψη ουσιαστικών μέτρων, αυτό δεν έγινε, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι «ο βασιλιάς θέλει και μένει γυμνός».

«Αποχαρακτηρισμοί δασικών εκτάσεων, επεκτάσεις σχεδίων πόλεων, αναπτυξιακές επενδύσεις σε ορεινούς όγκους και παράκτιες περιοχές, νομιμοποίηση αυθαιρέτων, κλπ. είναι βασικοί παράγοντες εμπρησμών που παραδίδουν τα δάση μας στις φλόγες και μαζί με αυτά τις περιουσίες και τις ζωές συμπατριωτών μας αλλά και συναδέλφων μα», τονίζει στην ανακοίνωσή της η ΕΑΚΠ. Χαρακτηριστικά καταγγέλλει ότι στις αλλεπάλληλες εκκλήσεις της Ενωσης Πυροσβεστών Δωδεκανήσου και Ρόδου για κάλυψη των μεγάλων ελλείψεων στην περιοχή, σε προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές, το υπουργείο Εσωτερικών απαντούσε: «Οταν ξεσπάσει πυρκαγιά θα έρθουν ενισχύσεις και από άλλες περιοχές της χώρας»...

Αυτό που τελικά έγινε ήταν η απόλυτη καταστροφή. «Γιατί όταν την πυρκαγιά δεν είσαι σε θέση να την αντιμετωπίσεις στον πρώτο χρόνο εκδήλωσής της με τις απαραίτητες δυνάμεις, μετά από ώρες, όσες περισσότερες ενισχύσεις φέρνεις, απλά επιβεβαιώνεις από τον όγκο τους το πόσο μεγάλο είναι το μέγεθος της καταστροφής που έχει ήδη γίνει», ξεκαθαρίζει η παράταξη στην ανακοίνωσή της.

Και συνεχίζει: «Αν πραγματικά η Δικαιοσύνη θέλει να βρει τους ενόχους και να επιρρίψει ευθύνες και όχι να συμβάλει στη μετατόπιση ευθυνών από την κυβερνητική αντιδασική πολιτική που εφαρμόζεται χρόνια τώρα στα όργανα που καλούνται να την εφαρμόσουν, τότε οι έρευνές της είναι σε λάθος δρόμο. Ακόμη και η έλλειψη σωστού συντονισμού και τα λάθη που μπορεί να έγιναν, είναι αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής που θέλει ένα Πυροσβεστικό Σώμα στρατικοποιημένο, αντιπαραγωγικό και αγκυλωμένο σε επετηρίδες και όχι γνώση, ένα Πυροσβεστικό Σώμα χωρίς έρευνα, σύγχρονη και ουσιαστική εκπαίδευση.

Αν πράγματι θέλει η Δικαιοσύνη να βρει τους ενόχους ας ψάξει με ποιων εντολές, ανεκπαίδευτοι δόκιμοι πυροσβέστες ρίχτηκαν μέσα στις φλόγες με άμεσο κίνδυνο για τη ζωή τους.

Ας ψάξει γιατί μεταχειρίζονται τους πυροσβέστες σαν υπόδικους στοιβαγμένους όλους μαζί, άνδρες και γυναίκες, μέσα σε θαλάμους στρατοπέδων, χωρίς τους στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής και για ατελείωτες ώρες χωρίς φαγητό και νερό».

Κοινή επιχείρηση ΕΛ.ΑΣ. - Δημοτικής Αστυνομίας

Κοινή δράση της ΕΛ.ΑΣ. και της Δημοτικής Αστυνομίας πραγματοποιήθηκε χτες στο Δήμο Αθηναίων, σε επιχείρηση απομάκρυνσης τραπεζοκαθισμάτων από κοινόχρηστους χώρους στην περιοχή Ψυρρή. Μια βδομάδα νωρίτερα και πάλι μεικτά κλιμάκια ΕΛ.ΑΣ. - Δημοτικής Αστυνομίας απομάκρυναν απ' την πλατεία Κουμουνδούρου κινητές κατασκευές, ζαρτινιέρες κλπ. Πρόκειται για τις πρώτες κοινές δράσεις που αναπτύχθηκαν μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου από την Κυβερνητική Επιτροπή στις 9 Ιούλη, που προβλέπει ακόμη στενότερη συνεργασία μεταξύ των δύο.

Με αυτό τον τρόπο, η σύνδεση ΕΛ.ΑΣ. και Δημοτικής Αστυνομίας γίνεται στενότερη. Μάλιστα, η επιλογή να ξεκινήσουν τις κοινές δράσεις από την απομάκρυνση τραπεζοκαθισμάτων, που παράνομα καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο απ' τον ορισμένο, μόνο τυχαία δεν είναι. Πρόκειται για ένα πρόβλημα - γάγγραινα, το οποίο όμως διόγκωσαν και προκάλεσαν οι ίδιες οι δημοτικές αρχές (ΝΔ) του Δήμου της Αθήνας. Και τώρα, με πρόσχημα τη λύση αυτού του προβλήματος, εφαρμόζουν τον αντιδραστικό νόμο και δένουν ακόμη πιο στενά στο άρμα της ΕΛ.ΑΣ. τη Δημοτική Αστυνομία...

Από την πλευρά της, η ΔΑΣ ΟΤΑ έχει ζητήσει την απόσυρση του σχετικού νομοσχεδίου που έχει εγκριθεί από την Κυβερνητική Επιτροπή και που στόχο έχει τη λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας ως συμπληρωματικού κατασταλτικού μηχανισμού στους δήμους - παραρτήματα του κράτους. Παράλληλα, ζητά να μετατραπεί σε ειδική υπηρεσία, με εργαζόμενους όπως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Η ΔΑΣ ΟΤΑ επισημαίνει ότι το νομοσχέδιο επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις των ταξικών δυνάμεων πως στόχος των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «είναι η απαλλαγή της ΕΛ.ΑΣ. από αστυνομικά καθήκοντα δευτερεύουσας σημασίας - τα οποία μεταφέρονται στους δήμους - ώστε να ενισχύσει την κύρια ενασχόλησή της. Την παρακολούθηση και καταστολή των λαϊκών αγώνων».

ΔΙΑΡΚΗΣ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ
Συζητά για την «Αλληλεγγύη»

Τη λειτουργία της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», που ανήκει στην Εκκλησία της Ελλάδας, εξετάζει χτες και σήμερα η συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου. Εκεί, ο μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου Προκόπιος παρουσίασε περιληπτικά την έκθεσή του για τη δομή και τη λειτουργία της ΜΚΟ και απάντησε σε διευκρινιστικές ερωτήσεις. Το θέμα θα συζητηθεί και στη σημερινή συνεδρίαση, όπου θα γίνει και ενημέρωση από τον πρόεδρο του ΔΣ της ΜΚΟ «Αλληλεγγύη», μητροπολίτη Ηλείας Γερμανό.

Βέβαια, ειδικά για τη λειτουργία της «Αλληλεγγύης» υπάρχουν μια σειρά από σοβαρά ερωτήματα. Τόσο μεγάλα, που δεν μπορεί να αγνοηθούν ούτε από την ίδια την κυβέρνηση. Χαρακτηριστική είναι η παλιότερη απόφαση του υπουργείου Εξωτερικών να ζητήσει την επιστροφή 5,6 εκατ. ευρώ από την «Αλληλεγγύη». Συγκεκριμένα, το Σεπτέμβρη του 2006, η «Αλληλεγγύη» και η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών υπέγραψαν σύμβαση χρηματοδότησης ύψους 7 εκατ. ευρώ και αμέσως η Οργάνωση έλαβε τα 5,6 εκατ. στο πλαίσιο επισιτιστικής βοήθειας στο Ιράκ. Το μόνο που έγινε από την «Αλληλεγγύη», ήταν η αγορά 340 τόνων κοτόπουλων, τα οποία όμως βρέθηκαν σάπια, έπειτα από έλεγχο της Νομαρχίας Πειραιά...

Σεισμός στην Κεφαλονιά

Μια σεισμική δόνηση μεγέθους 5 Ρίχτερ σημειώθηκε χτες στις 8.02 το πρωί με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο νοτιοδυτικά της Κεφαλονιάς, ενώ ένα τέταρτο αργότερα ακολούθησε μετασεισμός μεγέθους 4 Ρίχτερ. Η δόνηση έγινε αισθητή στο νησί, χωρίς ωστόσο να δημιουργήσει κάποια ανησυχία στους κατοίκους.

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν και οι σεισμολόγοι, επισημαίνοντας ότι σεισμοί με παρόμοιο μέγεθος σημειώνονται δεκάδες στη διάρκεια ενός έτους στην περιοχή. Οι σεισμολόγοι δε συσχετίζουν το φαινόμενο με σχετική πρόβλεψη που είχε δει το φως της δημοσιότητας πριν από μερικούς μήνες και μιλούσε για ισχυρό σεισμό στην περιοχή.

Προειδοποίηση του ΕΟΦ

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προειδοποιεί ότι το προϊόν JIN BU HUAN ANODYNE TABLETS (κινέζικης προέλευσης) προκαλεί ηπατικές βλάβες στους ενήλικες καθώς επίσης νευροτοξικότητα σε ενήλικες και παιδιά.

Αν και δεν έχει εντοπιστεί στη χώρα μας διακίνηση του ανωτέρω προϊόντος, εντούτοις μετά από τις παραπάνω διαπιστώσεις που έγιναν στον Καναδά, ο ΕΟΦ συνιστά ότι σε περίπτωση που το προϊόν φτάσει στα χέρια κάποιου να μη χρησιμοποιηθεί και να ενημερωθεί άμεσα ο ΕΟΦ.

Καπνός ... Τουρκίας

Καπνό ...Τουρκίας γέμισε χτες ο ουρανός των Μεσογείων και της νότιας Εύβοιας. Η εισβολή του καπνού από τη γείτονα χώρα οφειλόταν στους ισχυρούς ΒΑ ανέμους, που μετέφεραν τον καπνό από τα μικρασιατικά παράλια όπου μαινόταν μεγάλη πυρκαγιά. Η φωτιά εξελισσόταν στο τουρκικό έδαφος, λίγο πιο ψηλά από τη Λέσβο.

Πυρκαγιά κοντά στην Τρίπολη

Σε εξέλιξη βρισκόταν μέχρι χτες το βράδυ πυρκαγιά στην περιοχή Καλογερικό, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Τρίπολη. Η φωτιά έκαιγε κυρίως δασική έκταση και βρισκόταν κοντά στο χωριό Μάκρη του Δήμου Τρίπολης. Λόγω της πυρκαγιάς, έκλεισε η εθνική οδός Τρίπολης - Καλαμάτας στο ύψος του κόμβου της Μάκρης, με αποτέλεσμα να παρατηρηθεί μποτιλιάρισμα. Στο σημείο βρισκόταν δύναμη της Πυροσβεστικής με 30 πυροσβέστες και 14 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα 61 ατόμων, τρία αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

Φωτιά, που κατέκαψε 30 στρέμματα χορτολιβαδικής έκτασης, εκδηλώθηκε χτες το μεσημέρι κοντά σε κατοικημένη περιοχή, λίγο έξω από το χωριό Γκιώνα, στην Ξάνθη.

Μέτρα για τις έγκυες κρατούμενες

Με «ασπιρίνες» προσπαθεί η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης να δώσει λύση στο πρόβλημα των κρατούμενων γυναικών που βρίσκονται σε κατάσταση εγκυμοσύνης και εκτίουν την ποινή τους στη φυλακή. Ετσι, οι έγκυες γυναίκες κρατούμενες θα έχουν ...ευεργετικό υπολογισμό των ημερών κράτησης στους τέσσερις τελευταίους μήνες κύησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του υπουργείου Δικαιοσύνης που κατατέθηκε για επεξεργασία στο ΣτΕ, για τις γυναίκες κρατούμενες που βρίσκονται στον πέμπτο μήνα κύησης και μέχρι τη συμπλήρωση του ένατου μήνα λοχείας, εφόσον το νεογέννητο θα είναι μαζί με τη μητέρα στις φυλακές, κάθε μέρα κράτησης θα υπολογίζεται ως δύο μέρες εκτιόμενης ποινής.

Νεκρός ανασύρθηκε χτες το βράδυ 60χρονος ψαράς από τη θαλάσσια περιοχή Μεγάχωρος Βιταλάδων στην Κέρκυρα από άνδρες του Λιμενικού. Ο 60χρονος έφερε τραύματα στα χέρια, στο πρόσωπο και στην κοιλιακή χώρα. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των κατοίκων, είχε μεταβεί στη θαλάσσια περιοχή για αλιεία με χρήση εκρηκτικών.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org