ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΟΧΙ στη διάλυση του ΙΓΜΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με εκπροσώπους του Συνδικάτου Εργαζομένων ΙΓΜΕ

Την πλήρη διαφωνία του ΚΚΕ στην ουσιαστική διάλυση του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ) που προωθεί η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της γενικότερης αναδιάρθρωσης του αστικού κράτους, εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, καθώς και ο βουλευτής Νίκος Καραθανασόπουλος στους εκπροσώπους του Συνδικάτου Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχαν οι δύο πλευρές χτες το μεσημέρι στην έδρα της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος στον Περισσό, η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε στην αντιπροσωπεία του Συνδικάτου πως η διάλυση του ΙΓΜΕ διευκολύνει τη δράση του μεγάλου κεφαλαίου για την εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και του ορυκτού πλούτου της χώρας μας. Σημείωσε παράλληλα πως το ΚΚΕ στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων και ζητάει την άμεση κατάργηση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 25200/8.11.2011 σύμφωνα με την οποία συγχωνεύονται το «Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης» και το «Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών». Επίσης, απαιτεί την ανάκληση των 130 εφεδρειών - απολύσεων, αλλά και την οικονομική ενίσχυση του ΙΓΜΕ από τον τακτικό προϋπολογισμό για την κάλυψη των μισθολογικών και λειτουργικών αναγκών του.

Μετά τη συνάντηση που είχαν μέλη του Συνδικάτου των Εργαζομένων στο ΙΓΜΕ με την Αλέκα Παπαρήγα και το βουλευτή του Κόμματος Ν. Καραθανασόπουλο, ο Χάρης Σμυρνιώτης, πρόεδρος του Συνδικάτου, τόνισε πως «οι εργαζόμενοι στο ΙΓΜΕ, στα πλαίσια των κινητοποιήσεών τους, ενημέρωσαν το ΚΚΕ και ζήτησαν τη συμπαράστασή τους για τους αγώνες που προγραμματίζουν προκειμένου πρώτον να σωθεί το Ινστιτούτο, δεδομένου ότι ήδη ισχύει η Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία έχει καταργηθεί, παράλληλα να σωθούν οι 130 εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε εφεδρεία και τρίτον να προβληθεί και να αναπτυχθεί το ερευνητικό έργο του το οποίο παρά τα εγκεκριμένα προγράμματα κωλυσιεργεί εδώ και τέσσερα χρόνια».

Υπογράμμισε επίσης πως «αν υλοποιηθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπάρχει, 130 εργαζόμενοι από τους 318 θα απομακρυνθούν, τα προγράμματα πλέον δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Το πιθανότερο είναι να δοθούν είτε σε εταιρείες είτε σε διάφορους ιδιώτες ή να προσληφθεί ένα μέρος του προσωπικού με μπλοκάκια, δηλαδή με ελαστικές μορφές απασχόλησης. Ετσι, ούτε το έργο μπορεί να υλοποιηθεί με βάση τις ερευνητικές και επιστημονικές προδιαγραφές και επίσης θα κυριαρχήσουν οι πολιτικές σκοπιμότητες σε ό,τι αφορά το θέμα της καταγραφής του ορυκτού πλούτου και του ξεπουλήματός του».

Επιλογή υπέρ του κεφαλαίου

Εκτός από την «απορρόφηση», όπως την ονομάζουν, του ΙΓΜΕ από το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, η κατάργηση και του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικών Ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ) σημαίνει ότι διαλύεται ό,τι έχει απομείνει από έρευνα στο χώρο της γεωργίας, των εδαφών, των νερών και του ορυκτού πλούτου. Η έρευνα αυτών των δύο σημαντικών τομέων παραδίδεται στους ιδιώτες επιχειρηματίες και στα μονοπώλια, κάτι που αποδεικνύει την πολιτική ξεπουλήματος και ιδιωτικοποίησης σημαντικών τομέων της χώρας.

Το ΚΚΕ είχε εκφράσει από τον περασμένο Δεκέμβρη την αντίθεσή του στην απορρόφηση του ΙΓΜΕ από το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης. Σε Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει το Κόμμα και υπέγραφε η βουλευτής του Διαμάντω Μανωλάκου, επισημαίνονταν πως αυτή η απορρόφηση «σημαίνει σχεδιασμό απαξίωσης του μοναδικού ινστιτούτου της χώρας, με προοπτική τη διάλυσή του». Επίσης, υπογραμμιζόταν πως στοχεύει στην ιδιωτικοποίηση της δημόσιας περιουσίας στον ορυκτό πλούτο, νερό κ.ά. αφού η αλλαγή αυτή συνοδεύεται με την απομάκρυνση 200 - 210 έμπειρων εργαζόμενων του ΙΓΜΕ, μέσω εφεδρείας, ωστόσο απαραίτητων για τη λειτουργία του Ινστιτούτου. Με τον τρόπο αυτό, σημειωνόταν «...το μετατρέπετε σε γραφείο διαχείρισης προγραμμάτων που θα καρπώνονται και θα κερδοφορούν ιδιώτες (π.χ. 23 εκατομμυρίων ευρώ από ΕΣΠΑ κ.ά.)».

Παράλληλα, στην Επίκαιρη Ερώτηση γινόταν σαφές πως θα είναι τραγικές οι επιπτώσεις από την ανυπαρξία στην οποία καταδικάζεται το ΙΓΜΕ για μια σειρά αναπτυξιακών τομέων και κοινωφελών δραστηριοτήτων, καθώς δεν θα μπορεί να στηριχτεί το Εθνικό Δίκτυο παρακολούθησης υπόγειων νερών, να υλοποιηθεί εκσυγχρονισμός στο πρόγραμμα απογραφής και επανεκτίμησης του ορυκτού πλούτου της χώρας, να αντιμετωπιστούν προληπτικά κίνδυνοι από φυσικά καταστροφικά φαινόμενα (κατολισθήσεις, ηφαίστεια, σεισμούς κ.ά.), να διασφαλιστούν οι προϋποθέσεις στήριξης της ενεργειακής επάρκειας της χώρας, να αντιμετωπιστούν επείγοντα προβλήματα μόλυνσης και ρύπανσης υπόγειων νερών και εδαφών και να διασφαλιστεί η υδροδότηση προβληματικών περιοχών της χώρας».

Σημειώνεται ότι ο τότε υφυπουργός Ενέργειας Γ. Μανιάτης είχε ισχυριστεί πως δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για τη διάλυση του ΙΓΜΕ και ότι δε θα μείνει χωρίς δημόσιο φορέα έρευνας η χώρα, αν και αμέσως μετά είχε τονίσει πως χρειάζεται εξοικονόμηση και εξορθολογισμός των δαπανών του.

ΣΥΡΙΖΑ
Σταθερά στη γραμμή απενοχοποίησης ΕΕ και καπιταλισμού

Σταθερά στη γραμμή απενοχοποίησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και συνολικά του καπιταλιστικού συστήματος που γεννάει κρίσεις, με ταυτόχρονη χρέωση των αδιεξόδων του συστήματος στα μνημόνια και το νεοφιλελευθερισμό, κινείται ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό επιβεβαιώνεται και μέσα από τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από τα νέα κυβερνητικά μέτρα.

Χτες με αφορμή τα εκκολαπτόμενα μέτρα και τις συναντήσεις των τριών πολιτικών αρχηγών της τρικομματικής συγκυβέρνησης, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ σε σχόλιό του αναφέρει ότι «η συγκυβέρνηση Σαμαρά συνεχίζει ακάθεκτη στο μνημονιακό δρόμο που έχουμε γνωρίσει από τις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου». Μάλιστα ασκεί κριτική στα κυβερνητικά κόμματα γιατί δεν τήρησαν τις «προεκλογικές εξαγγελίες για επαναδιαπραγμάτευση και για ανάπτυξη». Και καταλήγει κάνοντας λόγο για διέξοδο από την κρίση με «ανατροπή της μνημονιακής πολιτικής σε Ελλάδα και Ευρώπη».

Στο ίδιο πνεύμα της άσκησης κριτικής στην κυβέρνηση για την... ασυνέπειά της κινήθηκε χτες και ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε χτες με το ΔΣ των εργαζομένων στην ΑΤΕ, όπου αφού ανέφερε ότι «μας κυβερνά μια πτωχευμένη τραπεζοκρατία» υπενθύμισε ότι «κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δεσμεύσεων των τριών κομμάτων που ανέλαβαν τη διακυβέρνηση της χώρας, στην προγραμματική συμφωνία είχε καταστεί σαφές ότι η ΑΤΕ θα ανακεφαλαιοποιηθεί». Και αναρωτήθηκε: «Πού πήγαν άραγε αυτές οι δεσμεύσεις; Τις ξέχασαν; Πρόκειται για πολιτική απάτη ή πρόκειται για εξυπηρέτηση συμφερόντων».

Την ίδια ώρα δημιουργείται κλίμα γύρω από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες που βγήκαν στη δημοσιότητα, σύμφωνα με τις οποίες στις προθέσεις της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και άλλων αξιωματούχων της ΕΕ, είναι να ζητήσουν τη δέσμευση του Αλ. Τσίπρα, ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε μια τυχόν νέα συμφωνία τύπου μνημονίου που θα προβλέπει επιμήκυνση και επιπλέον χρηματοδότηση της Ελλάδας. Στη βάση αυτή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, μιλώντας χθες στο ρ/σ REAL κατήγγειλε τον Αντ. Σαμαρά γιατί «είχε αρχίσει να βάζει νερό στο αντιμνημονιακό κρασί του, πολύ πριν του ζητηθεί αυτή η δήλωση συνυπογραφής και συνυπευθυνότητας». Ο Δ. Παπαδημούλης, συνεχίζοντας, από τη μια διαρρηγνύει τα ιμάτιά του πως δεν θα βάλει μια τέτοια υπογραφή ο Αλ. Τσίπρας, και από την άλλη, υιοθετώντας όλη τη βάση της μνημονιακής πολιτικής, δηλώνει πως «χρειάζεται η χώρα δημοσιονομικό νοικοκύρεμα, σοβαρές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις για να μπει σε ένα δρόμο ανάπτυξης, κοινωνικής προκοπής και προόδου, αντιστρέφοντας μια πολύχρονη πορεία παρακμής. Η εφαρμογή του μνημονίου είναι ο χειρότερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν αυτοί οι στόχοι».


Για τους αναγνώστες του «Ριζοσπάστη»

Εάν δεν βρίσκετε τον «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» στο περίπτερο τηλεφωνήστε μας στο 210.3320.816

Εκδήλωση Τιμής

Η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, σε συνεργασία με την ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, οργανώνει συγκέντρωση τιμής στους Μαχητές του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ που έπεσαν στον αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το φασισμό, στις 12 Αυγούστου 2012, στις 11.00 π.μ. στα Σουδενά (Ανω Λουσούς) Καλαβρύτων Αχαΐας.

Συνάντηση Αλ. Παπαρήγα και ΚΕΔΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σήμερα Τρίτη 31 Ιούλη, θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), στη 1 το μεσημέρι στην έδρα της ΚΕ του Κόμματος στον Περισσό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ