ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΡΕΦΟΝΗΠΙΑΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Η αγωνία στο κατακόρυφο για χιλιάδες νέα ζευγάρια

Σε «αναμμένα κάρβουνα» κάθονται χιλιάδες νέα ζευγάρια εργαζομένων που εναγωνίως ψάχνουν να βρουν μία θέση για τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς ολόκληρης της χώρας. Ηδη, σύμφωνα με κάποια τελευταία στοιχεία για την επόμενη σχολική χρονιά 2012-2013, πάνω από 2.320 παιδιά σε δήμους της Αττικής μένουν εκτός, ενώ ο αριθμός αυτός ενδέχεται να είναι πολλαπλάσιος, καθώς πολλοί γονείς αποφεύγουν να κάνουν αίτηση γνωρίζοντας ότι θα αποκλειστούν στην περίπτωση που είναι ανασφάλιστοι, άνεργοι, γυναίκες αυταπασχολουμένων, μετανάστες κλπ.

Την ίδια στιγμή, εκτός βρεφονηπιακών σταθμών, αλλά και του προγράμματος φροντίδας ατόμων με αναπηρία (ΑμΕΑ), που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και υλοποιείται μέσω της ΕΕΤΑΑ, κινδυνεύει να μείνει η πλειοψηφία των δικαιούχων καθώς αν δεν διπλασιαστεί η χρηματοδότηση για τα προγράμματα αυτά, το 55% των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί δε θα ικανοποιηθούν. Στο πρόγραμμα φροντίδας παιδιών και ΑμΕΑ έχουν υπαχθεί 2.240 δομές με 84.049 προσφερόμενες θέσεις φροντίδας παιδιών και ΑμΕΑ, αυξημένες κατά 44% σε σχέση με πέρυσι. Συνολικά, έχουν υποβληθεί 96.000 αιτήσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα (αύξηση κατά 43% σε σχέση με πέρσι). Ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι συνολικά 125 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στην εξυπηρέτηση περίπου 43.000 παιδιών.

Μπροστά στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί πολλοί δήμοι ενώ διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους γιατί δεν μπορούν τάχα να ικανοποιήσουν όλες τις αιτήσεις λόγω οικονομικής στενότητας, οι ίδιοι αποκλείουν δεκάδες οικογένειες από τη δυνατότητα εγγραφής στους σταθμούς. Κι αυτό καθώς οι περισσότεροι από αυτούς προχώρησαν στην ένταξη των σταθμών στα προγράμματα της ΕΤΤΑΑ, μόνο που στα συγκεκριμένα προγράμματα υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια για να εγκριθούν αιτήσεις (εισοδηματικά, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμΕΑ κ.ά.), με αποτέλεσμα να αποκλείεται μεγάλος αριθμός παιδιών. Ακόμα λοιπόν κι αν υπήρχε η χρηματοδότηση για να λειτουργήσουν οι σταθμοί, δεκάδες παιδιά και πάλι θα αποκλείονταν εξαιτίας των κριτηρίων που βάζει η ΕΕΤΑΑ.

Στο μεταξύ, χτες, ανακοινώθηκαν και τα οριστικά αποτελέσματα για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ, που μέχρι πρότινος άνηκαν στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΕ), πριν την κατάργηση του. Στους βρεφονηπιακούς του ΟΑΕΔ για τη σχολική χρονιά 2012-2013 έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενηθούν βρέφη ηλικίας από 8 μηνών-2,5 ετών και νήπια από 2,5 ετών μέχρι την προσχολική ηλικία. Στην Αττική, σύμφωνα με τα στοιχεία, στους 9 βρεφονηπιακούς σταθμούς που έχουν δηλώσει συμμετοχή επιλέχθηκαν 45 παιδιά ενώ 25 είναι σε αναπληρωματική θέση. Νήπια και βρέφη θα φιλοξενηθούν και σε 16 ακόμα βρεφονηπιακούς σταθμούς σε πόλεις της επαρχίας.

Να υπενθυμίσουμε ότι και στους βρεφονηπιακούς του ΟΑΕΔ γίνονται δεκτά μόνο παιδιά δικαιούχων σε παροχές του Οργανισμού που καταβάλλουν εισφορές υπέρ του ΟΕΕ με την προϋπόθεση να έχουν πραγματοποιήσει 100 ημέρες εργασίας ή 75 ημέρες εργαζόμενοι σε οικοδομικές εργασίες ή 50 ημέρες επιδοτούμενης ανεργίας μέσα στο 2011. Επίσης εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά και άγαμες μητέρες εφόσον έχουν πραγματοποιήσει 50 ημέρες εργασίας ή επιδοτούμενης ανεργίας το 2011, δικαιούχοι που έχουν συμπεριληφθεί σε ειδικές διατάξεις (άτομα με ειδικές ανάγκες, ποσοστό αναπηρίας ίσο ή μεγαλύτερο του 67%, υπάλληλοι των ΟΤΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ).

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αδειάζει τους παιδικούς σταθμούς από εργαζόμενους - παιδιά

Εμπαίζει τους απολυμένους συμβασιούχους του δήμου που δούλευαν στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς (ΠΣ), δημιουργεί τεράστια προβλήματα στα παιδιά που φιλοξενούνται εκεί και στους γονείς τους, η προσκείμενη σε ΠΑΣΟΚ/ΔΗΜΑΡ/Οικολόγους/ΔΡΑΣΗ δημοτική αρχή της Αθήνας.

Τη Πέμπτη το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα περίπου 450 συμβασιούχων του Δημοτικού Βρεφοκομείου Αθήνας (ΔΒΑ, λειτουργεί τους ΠΣ του δήμου) που διεκδικούσαν με αυτό τον τρόπο παραμονή στην εργασία τους μετά τη λήξη και μη ανανέωση των συμβάσεών τους. Το δικαστήριο έβγαλε αρνητική απόφαση για 272 εργαζόμενους. Την ίδια ακριβώς μέρα με την έκδοση της δικαστικής απόφασης (και αφού ενημερώθηκε επίσης τάχιστα από τη νομική υπηρεσία του δήμου) η διορισμένη από τη δημοτική αρχή πρόεδρος του ΔΒΑ απέστειλε υπόμνημα (χαρακτηρισμένο ως «Εξ. Επείγον») στη Διεύθυνση Ανθρώπινου Δυναμικού του δήμου αναφέροντας ότι «το ΔΒΑ οφείλει και από τούδε και στο εξής να μην αποδέχεται τις υπηρεσίες αυτών, παρακαλούμε για την άμεση υλοποίηση των διαλαμβανόμενων σε αυτό. Παρακαλούμε δε, για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προκειμένου να μην επιβαρυνθούν φορολογικά, ασφαλιστικά κ.λπ. όσοι δυνάμει των ως άνω αποφάσεων δεν μπορούν να παρέχουν έργο από τούδε και στο εξής».

Οι συμβασιούχοι αντέδρασαν στην απόλυση, επιδίωξαν και κατάφεραν την Παρασκευή συνάντηση με τον ΓΓ του δήμου. Κατά πληροφορίες, τους προέτρεψε να ξανακαταθέσουν στο δικαστήριο αίτηση προσωρινής διαταγής για παραμονή στην εργασία τους, τους παρείχε «διαβεβαιώσεις» ότι θα έχουν την στήριξη της δημοτικής αρχής και της προέδρου του ΔΒΑ. Την ίδια μέρα οι απολυμένοι έλαβαν υποσχέσεις και από τη νομική υπηρεσία του ΔΒΑ ότι πρόθεση της προέδρου είναι να τους στηρίξει. Χθες όμως, η νομική υπηρεσία φέρεται να τους ενημέρωσε, κατ' εντολή της προέδρου, ότι είναι «αναρμόδια» για το ζήτημα, αναρμόδια να τους παρέχει την οποιαδήποτε συνδρομή. Εξάλλου, οι απολυμένοι συμβασιούχοι από την Πέμπτη ζητούν συνεχώς συνάντηση με την πρόεδρο, χωρίς να έχουν λάβει ακόμα απάντηση.

Σε κάθε περίπτωση οι ΠΣ του δήμου κλείνουν σήμερα για καλοκαίρι και ξανανοίγουν 3 Σεπτέμβρη με αβέβαιο πόσοι θα δουλεύουν εκεί και πόσα παιδιά θα φιλοξενούν. Θυμίζουμε πως όταν εκδικάστηκαν πριν μερικές βδομάδες τα ασφαλιστικά μέτρα των συμβασιούχων (περίπου οι 140 είναι παιδαγωγοί) για να μην απολυθούν, η ίδια η πρόεδρος του ΔΒΑ έκανε σαφές ότι αν το δικαστήριο δεν εκδώσει προσωρινή διαταγή παραμονής στην υπηρεσία τους, το προσωπικό των σταθμών συρρικνώνεται τόσο ώστε θα πρέπει να πάρουν 1.200-1.500 παιδιά λιγότερα. Για σήμερα οι εργαζόμενοι του ΔΒΑ έχουν προκηρύξει κινητοποιήσεις.

ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΕΠΑΝΑΣΥΝΔΕΣΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ

Δυναμική κινητοποίηση στη ΔΕΗ στα Καμίνια πραγματοποίησαν, χτες, μέλη της Λαϊκής Επιτροπής Κορυδαλλού απαιτώντας την επανασύνδεση του ρεύματος σε σπίτι άνεργης με διακανονισμό των χρεών που να ανταποκρίνεται στις οικονομικές της δυνατότητες. Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ για ανεξόφλητο λογαριασμό 1.289 ευρώ ζητούσε από την άνεργη που μοναδικό της εισόδημα είναι το επίδομα της Πρόνοιας (600 ευρώ το δίμηνο), να δώσει προκαταβολή 900 ευρώ και επιπλέον 201 ευρώ για την επανασύνδεση. Ποσό που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να καταβληθεί. Τελικά οι εκπρόσωποι του υποκαταστήματος της ΔΕΗ δέχτηκαν να γίνει ευνοϊκότερη ρύθμιση του χρέους.

Στις 6 Αυγούστου το επίδομα αδείας

Την ερχόμενη Δευτέρα 6 Αυγούστου θα καταβληθεί το επίδομα αδείας έτους 2012, στους δικαιούχους συνταξιούχους του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) όπως ανακοίνωσε χτες η διοίκηση του Ταμείου.

ΕΥΒΟΙΑ
Κινητοποίηση σήμερα στη ΔΟΥ Χαλκίδας

Κινητοποίηση για το φορολογικό διοργανώνει σήμερα στις 9 το πρωί στη ΔΟΥ Χαλκίδας η Γραμματεία Εύβοιας του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο μιας σειράς πρωτοβουλιών ενάντια στη φοροληστεία που έχει εξαπολυθεί στο λαϊκό εισόδημα. Στη συγκέντρωση καλούν ακόμα 11 σωματεία και φορείς του νομού: Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας, Ενωση Τεχνιτών Οικοδόμων, Συνδικάτο Μετάλλου Νομού Εύβοιας, Επιτροπή Ανέργων Χαλκίδας, Σύλλογος Γυναικών Χαλκίδας, Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Εύβοιας, Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ, Γραμματεία ΟΤΑ του ΠΑΜΕ, Γραμματεία Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ), Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ). Οι διοργανωτές και με αυτή την κινητοποίηση υπογραμμίζουν την ανάγκη «να συμβάλουμε σε κίνημα αντίστασης που μπορεί να φτάσει σε μαζική άρνηση πληρωμών. Μαζικό κίνημα πίεσης με βάση τα αιτήματα στο εργοστάσιο, στην επιχείρηση, με υπόμνημα όλων των εργαζομένων και τη μαζική συμμετοχή τους σε μια εφορία, υπηρεσία, υπουργείο.

Το ίδιο και στη γειτονιά, με όλες τις μορφές, αξιοποιώντας και την πείρα από το χαράτσι της ΔΕΗ. Μπορούμε να βάλουμε φρένο στη φοροληστεία, να πληρώσει η πλουτοκρατία».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ