ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ολα για το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο

Κατατέθηκε χτες στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος νομοσχέδιο για επιμέρους αλλαγές στο νόμο - πλαίσιο

Την τακτική των ρυθμίσεων σε επιμέρους πλευρές του νόμου προκειμένου να εφαρμοστεί η αντιδραστική ουσία του ακολουθεί η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά το νόμο - πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση. Χτες, κατατέθηκε τελικά στη Βουλή με μορφή νομοσχεδίου υπό τον τίτλο «Ρυθμίσεις θεμάτων Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και άλλες διατάξεις», το οποίο ξεκαθαρίζει ότι οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις «δεν ανατρέπουν τη βασική φιλοσοφία του ν. 4009/2011, αλλά δημιουργούν βασιμότερες προϋποθέσεις για την καλύτερη, πληρέστερη και αποτελεσματικότερη εφαρμογή του».

«Πατώντας» πάνω σε ένα «διάλογο» που στήθηκε με ευθύνη και δυνάμεων μέσα από τα πανεπιστήμια, το υπουργείο εμφανίζει ως «παραχωρήσεις» ένα πακέτο μέτρων που εξυπηρετεί τελικά την πολιτική του.

Ο νόμος - πλαίσιο οδηγεί στη διάλυση των σπουδών, σε πτυχία πολλαπλών ταχυτήτων, υποβαθμισμένα στο σύνολό τους σε σχέση με σήμερα. Οδηγεί σε εμβάθυνση της επιχειρηματικής λειτουργίας των ιδρυμάτων, κατάργηση του ασύλου, βάζει ταφόπλακα στην όποια Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση. Την επίθεση στο περιεχόμενο και την αποστολή της Ανώτατης Εκπαίδευσης, την οικοδόμηση του Πανεπιστημίου Α.Ε. Αυτά θέλει το υπουργείο Παιδείας να εφαρμόσει απαρέγκλιτα και με το νομοσχέδιο που κατέθεσε χτες, όχι μόνο δεν «αγγίζει» το πιο σκληρό αντιδραστικό κομμάτι του νόμου, αλλά και το ενισχύει.

Αφετηρία για την εφαρμογή τους, είναι για την κυβέρνηση η εκλογή των νέων συμβουλίων διοίκησης των ιδρυμάτων, η μορφή διοίκησης δηλαδή, η οποία καλύτερα εξυπηρετεί το πανεπιστήμιο των επιχειρήσεων και που, ενώ ήταν προγραμματισμένο αρχικά να εκλεγούν στα ιδρύματα μέχρι 15 Γενάρη, υπήρχαν αναβολές κάτω από την έντονη αντίδραση φοιτητών και διδασκόντων. Με το νομοσχέδιο, παρατείνεται μεν η θητεία των τωρινών αρχών των πανεπιστημίων, τίθενται όμως και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα για την εκλογή των συμβουλίων. Το υπουργείο θέλει να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις ριζοσπαστών φοιτητών και καθηγητών και καθιερώνει την εκλογή των εσωτερικών μελών των συμβουλίων μέσω επιστολικής ή ηλεκτρονικής ψήφου σε περίπτωση που είναι άγονη η ψηφοφορία μέσω κάλπης, ενώ αν και αυτή είναι άγονη, προβλέπει ότι ως εσωτερικά μέλη του συμβουλίου διορίζονται οι αρχαιότεροι καθηγητές της πρώτης βαθμίδας του ιδρύματος.

Ανάμεσα στις διάφορες διατάξεις, το υπουργείο επαναφέρει το θέμα των «ενεργών φοιτητών» με αφορμή τη διανομή συγγραμμάτων μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας «Εύδοξος». Μετά την κατάργηση της διανομής στους υπόλοιπους, θα ακολουθήσουν τα δίδακτρα και οι διαγραφές των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών» όπως αποκαλούνται συκοφαντικά και αυτοί που αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο κόστος των σπουδών τους, που αναγκάζονται να εργάζονται.

Προς καταργήσεις τμημάτων

Ιδιαίτερη βαρύτητα πάντως δίνει το υπουργείο στην χωροταξική αναδιάρθρωση της ανώτατης εκπαίδευσης. Πέρα από τους διάφορους λόγους που επικαλείται η κυβέρνηση, οι αλλαγές στο «χάρτη» της ανώτατης εκπαίδευσης αποτελούν συνθήκη για να γίνει πράξη το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο, να φτιαχτεί εκ νέου η ανώτατη εκπαίδευση κατά παραγγελία των μονοπωλίων, να επιτευχθεί η πολυπόθητη για το μεγάλο κεφάλαιο σύγκλιση ανώτατης εκπαίδευσης και οικονομίας.

Ηδη έχει εξαγγελθεί σχετικό σχέδιο με την ονομασία «Αθηνά» για αναδιάταξη και κλείσιμο τμημάτων πανεπιστημίων και ΤΕΙ. Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι με Προεδρικό Διάταγμα μπορούν «να συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται και καταργούνται ΑΕΙ και να μεταβάλλεται η έδρα τους καθώς επίσης και να ιδρύονται, συγχωνεύονται, κατατέμνονται, μετονομάζονται και καταργούνται Σχολές ή και Τμήματα και να μεταβάλλεται η έδρα τους». Στο ζήτημα θα παίξει ρόλο και η Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, το όργανο που είναι υπεύθυνο για τις «αξιολογήσεις» των Τμημάτων. Αποδεικνύεται έτσι ότι οι «διευκρινίσεις» που δίνονταν, ότι η αξιολόγηση θα είναι εργαλείο βελτίωσης και ενίσχυσης της λειτουργίας της ανώτατης εκπαίδευσης, ήταν άλλο ένα προπαγανδιστικό σύνθημα.

«Στις απαιτήσεις των εργοδοτών απαντάμε με αγώνα ταξικό»

«Τώρα αγώνας σε όλους τους χώρους δουλειάς, με συνελεύσεις των εργαζομένων, με σωματειακές επιτροπές. Δεν υπογράφουμε καμία μείωση μισθών, ερχόμαστε σε επαφή - ισχυροποιούμε τα σωματεία μας». Είναι η απάντηση του Σωματείου Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Ν. Αττικής «Βύρωνας» στην αξίωση των ιδιοκτητών φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης για μειώσεις μισθών και κατάργηση επιδομάτων.

Το ΔΣ του σωματείου αναφέρεται με ανακοίνωσή του στην πρόταση που κατέθεσε η εργοδοτική Ομοσπονδία ΟΕΦΕ στις 26 Ιούλη, κατά τη διαπραγμάτευση νέας ΣΣΕ στο χώρο των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης. Οι εκπρόσωποι των εργοδοτών πρότειναν ισοπέδωση μισθών και δικαιωμάτων με μείωση 20-30% του ωρομισθίου (που κατρακυλάει στα 8,80 ευρώ), κατάργηση επιδόματος γάμου, χτύπημα του δικαιώματος της άδειας, κατάργηση της καταβολής αποζημίωσης. Ο «Βύρωνας» σημειώνει ότι «η επαίσχυντη πρότασή τούς μειώνει τις αποδοχές συνολικά μέχρι και 40%! Ακολουθούν πιστά τη γραμμή της Κυβέρνησης που εντείνει την επίθεση στις ζωές μας και ταυτόχρονα δυναμώνει την καταστολή και τις απειλές στους εργαζόμενους. Εχουν το θράσος να επικαλούνται την κρίση και "συνθήκες", που "επιτάσσουν τη μείωση του μισθολογικού - λειτουργικού κόστους προκειμένου να επιβιώσουν τα φροντιστήρια". Τόσα χρόνια είχαν κέρδη, ενώ οι εργαζόμενοι δούλευαν με όρους εργασίας που θυμίζουν μεσαίωνα», σημειώνει το σωματείο, τονίζοντας: «Αφού μας εκμεταλλεύτηκαν και μας ξεζούμισαν για χρόνια τώρα μας θέλουν δούλους του 21ου αιώνα. Να μην τους το επιτρέψουμε!». «Κάθε υποχώρηση φέρνει νέα δεινά και σφαγή στα δικαιώματά μας. Η λογική του "μικρότερου κακού" φέρνει τα χειρότερα για τους εργαζόμενους».

Το ΔΣ του «Βύρωνα» απευθύνεται στους εργαζόμενους στην ιδιωτική εκπαίδευση να απαιτήσουν μέσα από τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ: Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις. Ούτε ένα ευρώ μείωση στους μισθούς και τα ωρομίσθια. Αυξήσεις που να καλύπτουν τουλάχιστον ένα μέρος από τις απώλειες και διασφάλιση των όρων εργασίας. Καμία κατάργηση δώρων και επιδομάτων. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Τους καλεί επίσης να μην εμπιστεύονται την πλειοψηφία της ΟΙΕΛΕ που, όπως σημειώνει, «είναι δοκιμασμένη στο ξεπούλημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων της ιδιωτικής εκπαίδευσης χρόνια τώρα. Της φάνηκε προκλητική η πρόταση των εργοδοτών και την ίδια ώρα παρουσίαζε ως πρότυπο ΣΣΕ τη μείωση που υπέγραψε η συμβιβασμένη πλειοψηφία στο εμπόριο από 6% έως 18%!»

Το 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο διαδίκτυο...

Tο 38ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή, έχει ξεκινήσει το «ταξίδι» σ' όλη την Ελλάδα αλλά και στο... διαδίκτυο.

Στην ιστοσελίδα efestival.kne.gr, «καταγράφεται» η πλούσια φεστιβαλική δραστηριότητα της ΚΝΕ με ανταποκρίσεις, φωτογραφίες και video, φιλοξενούνται ανακοινώσεις, δελτία τύπου, αφίσες και άλλα υλικά για το Φεστιβάλ από όλη την Ελλάδα.

Οι επισκέπτες της σελίδας, θα έχουν την δυνατότητα να εντοπίσουν στον χάρτη της Ελλάδας, πότε και πού θα γίνουν οι κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε κάθε νομό. Επίσης, στο site υπάρχει φωτογραφικό αφιέρωμα από τα δύο προηγούμενα κεντρικά Φεστιβάλ της Αθήνας, που αναδεικνύουν τον πλούτο του περιεχομένου του Φεστιβάλ.

Η σελίδα θα εμπλουτίζεται και θα ανανεώνεται συνεχώς, μέχρι και την κορύφωση του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στο Πάρκο «Τρίτση», στις 13, 14 και 15 Σεπτέμβρη.

Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις

Δεκαέξι ομάδες. Δεκάδες μαθητές, αθλητικοί σύλλογοι, νέοι, εργαζόμενοι παίζουν με την ψυχή τους, παίρνοντας μέρος στο τουρνουά ποδοσφαίρου που διοργάνωσε η ΝΟ Χαλκίδας - Θήβας της ΚΝΕ το περασμένο Σάββατο, με σύνθημα «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά, ζωή ολόκληρη όχι με δόσεις», στο πλαίσιο του 38ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ».

Η συμμετοχή ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες ξεχωρίζουν οι ομάδες από Γυμνάσια και Λύκεια της πόλης, η ομάδα του Συλλόγου «Παρέμβαση», καθώς και αρκετά σωματεία (τρόφιμα - ποτά, τσιμέντα κ.ά.). Το ίδιο δυναμική και η παρουσία στις εξέδρες.

Το τουρνουά «ανοίγει» με χαιρετισμό από μέλος του ΝΓ της ΝΟ Χαλκίδας - Θήβας. Οι συμμετέχοντες φεύγουν με τις καλύτερες εντυπώσεις και τα αναμνηστικά τους στο χέρι, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τις 8 Σεπτέμβρη, όπου θα πραγματοποιηθεί το κεντρικό Φεστιβάλ της Οργάνωσης στην παραλία της Χαλκίδας, με συναυλίες, προβολές κ.ά.

  • Σήμερα, Τρίτη στις 9 μ.μ. στον Ορχομενό θα πραγματοποιηθεί προφεστιβαλική εκδήλωση με ομιλήτρια την Παπαγιαννάκη Ελενα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει συναυλία, προβολή DVD και έκθεση βιβλίου.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org