ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΥΓΕΙΑ
Η ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΕΘΟΔΕΥΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΩΝ
«Κόβει» ειδικότητες και συγχωνεύει κλινικές

Στη ζητιανιά για φάρμακα τα νοσοκομεία της Κρήτης

Στον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό των εφημεριών -παρά την κατάρτιση ανασφαλών, μέχρι τώρα, προγραμμάτων, λόγω περικοπών- προσανατολίζεται η συγκυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, όπως προκύπτει από χτεσινές δηλώσεις του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λυκουρέντζου στη ΝΕΤ.

Μοχλός σε αυτή την επιλογή, εκτός απ' τις περικοπές των κονδυλίων, θα αποτελέσουν και οι συγχωνεύσεις τομέων και κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία. Μετά την εγκύκλιο που έστειλε (19/7/2012) ότι κάθε υπέρβαση των εφημεριών απ' τα κονδύλια του προϋπολογισμού πρέπει να αναθεωρείται απαντώντας σε σχετική Ερώτηση, ο υπουργός Υγείας είπε:

«Δεν είναι θέμα οικονομικό, είναι δυστυχώς και διαδικαστικό. Γιατί τους τρεις προηγούμενους μήνες της προεκλογικής εκστρατείας δεν τηρήθηκαν οι ποσοστώσεις των εφημεριών στα νοσοκομεία, έχουμε μια υπέρβαση της δαπάνης και σήμερα προσπαθούμε για τις δεδουλευμένες εφημερίες να μην ζημιωθούν οι ιατροί. Αυτό είναι μια δύσκολη εσωτερική διαπραγμάτευση στην κυβέρνηση, γιατί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει κάνει τον προγραμματισμό με όσα ψηφίστηκαν το Μάρτιο μήνα στη Βουλή».

Στον προϋπολογισμό του 2012 ενεγράφησαν στην αρχή 370 εκατ. ευρώ - αντί των 450 εκατ. ευρώ που ήταν η μετριότερη εκτίμηση, για να διασφαλιστούν οι στοιχειώδεις συνθήκες ασφαλούς λειτουργίας των νοσοκομείων. Στα πλαίσια των περικοπών τελικώς εγκρίθηκαν 317 εκατ. ευρώ, όταν το 2011 χρειάστηκαν τελικά 400 εκατ. ευρώ για τις εφημερίες.

Ο ίδιος ο υπουργός έθεσε το ερώτημα «Θα μου πείτε: "δεν θα υπάρχουν εφημερίες στα νοσοκομεία;"» για να απαντήσει: «Θα γίνει εξορθολογισμός στη λειτουργία των εφημεριών».

Και ως «εξορθολογισμό» ανέφερε τον εξοβελισμό ολόκληρων ειδικοτήτων γιατρών απ' τις εφημερίες! «Πρέπει, είπε, να υπάρχουν γιατροί οι οποίοι θα εφημερεύουν στις ειδικότητες οι οποίες είναι αναγκαίες, στις ειδικότητες οι οποίες χρειάζεται το νοσοκομείο να λειτουργήσει σε έκτακτα περιστατικά και όχι να γίνεται κατασπατάληση των περιορισμένων πόρων για τις εφημερίες με γιατρούς οι οποίοι εφημερεύουν με ειδικότητες οι οποίες δεν είναι αμέσου και επιτακτικής ανάγκης για την εφημερία ενός νοσοκομείου».

Κι όταν επισημάνθηκε ότι δε φτάνουν οι γιατροί για τις εφημερίες απάντησε: «Και αυτό συμβαίνει, γι' αυτό ακριβώς μιλήσαμε ότι θα προχωρήσουμε σε ενοποίηση τμημάτων και κλινικών». Επίσης, σε άλλο σημείο είπε: «Θα εργαστώ σκληρά για να υπάρξει εξορθολογισμός στη λειτουργία του συστήματος, αξιοποίηση του επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού και του νοσηλευτικού, θα υπάρξουν συνέργειες στα νοσοκομεία για να υπάρξει οικονομία».

Παρακαλούν για φάρμακα

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τη χρηματοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) ο Α. Λυκουρέντζος την εξάρτησε, πρωτίστως, απ' τις «ασφαλιστικές εισφορές», χωρίς να κάνει καμιά αναφορά σε κρατική χρηματοδότηση. Οι εισφορές, όπως είπε, λόγω οικονομικής κρίσης, ανεργίας και λουκέτων στα μαγαζιά «δε φτάνουν να καλύψουμε όχι μόνο το φάρμακο, τα διαγνωστικά κέντρα, τα ορθοπεδικά υλικά τα οποία χρειάζεται το νοσοκομείο, τα γενικότερα νοσοκομειακά υλικά τα οποία προμηθευόμαστε».

Η υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ, αλλά και οι πιέσεις των φαρμακευτικών εταιρειών, οδήγησαν την 7η Υγειονομική Περιφέρεια (Κρήτη) να βγει στη ζητιανιά για φάρμακα. Επικαλούμενη την οικονομική κρίση απευθύνει έκκληση στις φαρμακευτικές εταιρείες στην οποία, μεταξύ των άλλων, αναφέρει: «Παρακαλούμε για την ευγενική χορηγία σας και τη δωρεάν αποστολή φαρμακευτικών σκευασμάτων στα νοσοκομεία ευθύνης μας, που θα συμβάλουν ουσιαστικά να ανταποκριθούμε στην αντιμετώπιση σημαντικών αναγκών στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στον ασθενή» (!)

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Αδειάζουν από νοσηλευτές

Στα τεράστια κενά που υπάρχουν στα δημόσια νοσοκομεία έρχονται να προστεθούν οι ραγδαίες συνταξιοδοτήσεις του νοσηλευτικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μη διασφαλίζεται ούτε η στοιχειώδης λειτουργία τους τη στιγμή που ο υπουργός Υγείας δηλώνει ότι αποτελεί προτεραιότητα της συγκυβέρνησης η «ποιότητα και η πληρότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας στους πολίτες στο πλαίσιο των δεσμεύσεων τις οποίες έχει αναλάβει η χώρα μας» απέναντι στους δανειστές.

Ομως αυτές οι δεσμεύσεις, που αποτέλεσαν την προέκταση της αντιλαϊκής πολιτικής της τελευταίας εικοσαετίας, έρχονται να προσθέσουν τις κενές θέσεις των συνταξιοδοτούμενων στις 15.000-20.000 κενές οργανικές θέσεις, με βάση τους οργανισμούς των νοσοκομείων του 1980! Σύμφωνα λοιπόν με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού, απ' το 2009 αποχώρησαν απ' τα δημόσια νοσοκομεία 8.360 νοσηλευτές, που στη συντριπτική τους πλειοψηφία συνταξιοδοτήθηκαν. Μάλιστα, σε σύγκριση με το 2005 το νοσηλευτικό προσωπικό μειώθηκε κατά 13.703 άτομα ή 31,6%. Δηλαδή άδειασε μία στις τρεις θέσεις των υπηρετούντων νοσηλευτών. «Προκύπτει ότι τα επίπεδα στελέχωσης παραπέμπουν σε εκείνα της δεκαετίας του 1990(!) ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός των νοσηλευτικών κλινών από τότε έως σήμερα έχει αυξηθεί κατά τουλάχιστον 35%» σημειώνει η ΠΑΣΟΝΟΠ.

Συγκεκριμένα, το 2012 υπηρετούν 862 Νοσηλευτές ΠΕ (ήτοι 248 λιγότεροι σε σχέση με το 2009), 16.298 ΤΕ (2.217 λιγότεροι), 14.183 ΔΕ (2.968 λιγότεροι) και 640 ΥΕ (489 λιγότεροι).

Στάση εργασίας στην κλινική «Γαληνός»

Με νέα στάση εργασίας σήμερα (9 πμ - 12 το μεσημέρι) κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι της «ΒΙΟΚΛΙΝΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (πρώην κλινική ΓΑΛΗΝΟΣ) που αντιδρούν στην απόφαση της εργοδοσίας να επιβάλει την κατάπτυστη κλαδική σύμβαση που υπέγραψε το προηγούμενο προεδρείο του ΔΣ της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ).

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Να γίνει τώρα καταβολή των επιδομάτων

Την άμεση καταβολή των επιδομάτων στα Ατομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) και στους χρονίως πάσχοντες ζητά με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ).

Η ΣΕΑΑΝ μαζί με τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ Αττικής και Νήσων οργανώνουν σύσκεψη την Πέμπτη (2.8.2012), ώρα 7.30 μμ, στη Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος για το θέμα αυτό. «Μάταια, υπογραμμίζει η ΣΕΑΑΝ, από τις 20 του Ιούλη οι οικογένειες των αναπήρων και των χρονίως πασχόντων σε όλη την Ελλάδα περιμένουν να πάρουν το επίδομα. Δεν υπάρχουν λέει οι απαιτούμενες πιστώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της ΚΕΔΕ τον Ιούλη θα πληρώνονταν όλοι κανονικά, μαζί και τα οφειλόμενα από τους προηγούμενους μήνες».

Στη σύσκεψη θα γίνει συζήτηση και σχεδιασμός για την «άμεση καταβολή των επιδομάτων, άμεση χρηματοδότηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) από τον κρατικό προϋπολογισμό για την καταβολή όλων των οφειλομένων του προς τους αναπήρους και τους χρόνιους πάσχοντες για θεραπείες, φάρμακα, τεχνικά βοηθήματα, καμία οικονομική επιβάρυνση για τις ανάγκες της Υγείας και της Πρόνοιας».

Σωρευτικά ο ΕΟΠΥΥ, όπως αποκάλυψε ο «Ρ» την περασμένη Κυριακή, χρωστά 100 εκατ. ευρώ σε αρρώστους που τα πλήρωσαν απ' την τσέπη τους - ανάμεσα σε αυτούς και οι χρονίως πάσχοντες και τα ΑμΕΑ - για φάρμακα, θεραπείες και εξετάσεις.

ΓΟΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ»
Ασαφείς οι απαντήσεις για την «Παιδική Στέγη»

Με νέα κινητοποίηση σήμερα, στο υπουργείο Εργασίας, ώρα 6 μ.μ., απαντούν οι γονείς και οι εργαζόμενοι στην «Παιδική Στέγη» στον εμπαιγμό της κυβέρνησης και της διοίκησης του ιδρύματος, καθώς οι χτεσινοβραδινές γραπτές απαντήσεις του υφυπουργού Εργασίας Νίκου Παναγιωτόπουλου ήταν ασαφείς σε σχέση με τις δεσμεύσεις που ανέλαβε την περασμένη βδομάδα.

Στην τελευταία συνάντηση (25/7/12) στο υπουργείο Εργασίας, οι εργαζόμενοι και οι γονείς απέσπασαν απ' τον υφυπουργό Εργασίας την προφορική δέσμευση για την εξασφάλιση της λειτουργίας των πέντε Παιδικών Σταθμών του Ιδρύματος και την κρατική επιχορήγηση, για μέρος της χρηματοδότησης αυτών. Εκκρεμούσε οριστικοποίηση των απαντήσεων στην οποία δεν προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας. Παράλληλα, η διοίκηση της μέριμνας σε μια προσπάθεια αντιστροφής του αγωνιστικού κλίματος παραιτήθηκε ομαδικά. Χτες, αν και είχε παραιτηθεί, η διοίκηση ζήτησε απ' τους εργαζόμενους τα κλειδιά για να κλείσει τους σταθμούς.

Χτες γονείς και εργαζόμενοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας και με τη σημερινή τους νέα κινητοποίηση ζητούν να οριστικοποιηθούν οι προθέσεις της κυβέρνησης. Την αλληλεγγύη του ΚΚΕ μετέφερε στη χτεσινή συγκέντρωση ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org