ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Ιούλη 2012
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ

24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από σήμερα. Απεργία, χτες, των τραπεζοϋπαλλήλων ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και τα «πωλητήρια»

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΑΤΕ στην Αθήνα

Eurokinissi

Από την κινητοποίηση των εργαζομένων στην ΑΤΕ στην Αθήνα
Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν, χτες, οι τραπεζοϋπάλληλοι της χώρας. Το κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα και συνολικά οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στον κλάδο έδωσαν με αποφασιστικότητα τη μάχη της απεργίας ώστε να δοθεί απάντηση στα σχέδια συγκυβέρνησης, τραπεζιτών και τρόικας για ιδιωτικοποιήσεις, συγχωνεύσεις, ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που θα σημάνουν απολύσεις και ακόμα χειρότερες εργασιακές σχέσεις για τους εργαζόμενους.

Σε αυτό το πλαίσιο σε 24ωρη απεργία προχώρησαν χτες και οι εργαζόμενοι στην Αγροτική Τράπεζα Ελλάδας, με την οποία άνοιξε ουσιαστικά ο «χορός των ιδιωτικοποιήσεων». Οι εργαζόμενοι στην ΑΤΕ κλιμακώνουν τον αγώνα τους καθώς από σήμερα προχωρούν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις, όπως αποφάσισε το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων. Χτες, στο πλαίσιο της απεργίας στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στην Τράπεζα της Ελλάδας. Αμέσως μετά τη συγκέντρωση οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην κινητοποίηση προχώρησαν σε συνέλευση, προκειμένου να οργανώσουν τις κινητοποιήσεις τους. Χτες βράδυ ήταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου του Συλλόγου, κατά τη διάρκεια του οποίου η ΕΣΑΚ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), έχοντας 170 υπογραφές εργαζομένων, ζήτησε τη σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης για την καλύτερη οργάνωση των κινητοποιήσεων.

Στην Πειραιώς και επισήμως η ΑΤΕ

Χτες, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε και τυπικά την ολοκλήρωση της μεταβίβασης του «υγιούς τμήματος» της Αγροτικής Τράπεζας έναντι τιμήματος 95 εκατ. ευρώ. Αυτά που αποκτήθηκαν από την Τράπεζα Πειραιώς περιλαμβάνουν 21,4 δισ. ευρώ στοιχεία παθητικού - εκ των οποίων 14,3 δισ. καταθέσεις, 6,7 δισ. διατραπεζικές υποχρεώσεις και 0,4 δισ. λοιπές υποχρεώσεις, και 14,7 δισ. ευρώ στοιχεία ενεργητικού - εκ των οποίων 10,6 δισ. χορηγήσεις μετά από προβλέψεις και 4,2 δισ. λοιπά στοιχεία ενεργητικού. Η διαφορά των 6,7 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ).

Με την ολοκλήρωση της μεταβίβασης ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς καταλαμβάνει στην εσωτερική αγορά μερίδιο καταθέσεων 19% και χορηγήσεων 16% σύμφωνα με στοιχεία του Μάρτη 2012 και ο δείκτης «χορηγήσεις προς καταθέσεις» διαμορφώνεται στο 124%. Η μεταβίβαση δεν περιλαμβάνει τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια με υποθήκη αγροτική γη, για τα οποία αναμένεται νομοθετική ρύθμιση.

Αναφορικά με τις τρεις κρατικοσυνεταιριστικές επιχειρήσεις «Δωδώνη», «Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης» (ΕΒΖ) και ΣΕΚΑΠ, πέραν της αρχικής ανακοίνωσης περί μεταβίβασής τους στο ΤΑΙΠΕΔ (ταμείο αποκρατικοποιήσεων), χτες δεν υπήρξε κάποια νέα εξέλιξη. Σχετικά με την ΕΒΖ πληροφορίες ανέφεραν ότι διαγωνισμός για την εκποίηση του ποσοστού που κατείχε η ΑΤΕ θα προκηρυχθεί άγονος ενώ η ΣΕΚΑΠ φαίνεται να πηγαίνει προς εκκαθάριση.

Σε χτεσινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδας επαναλαμβάνεται η εξαίρεση των κρατικών τραπεζών από τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης βάσει του μνημονίου καθώς και ότι ο πρόεδρός της, Γ. Προβόπουλος, θα παρουσιάσει στη Βουλή στις 3 Αυγούστου όλη τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης της ΑΤΕ.

ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΠΙΝΔΟΣ»
Οι εργάτες αντιδρούν στη φτώχεια και την εξαθλίωση

Καζάνι που βράζει είναι η πτηνοτροφική επιχείρηση ΠΙΝΔΟΣ από τη δικαιολογημένη οργή των βιομηχανικών εργατών που παραμένουν για πάνω από 4 μήνες απλήρωτοι. Και δεν είναι μόνον αυτό. Η εργοδοσία μεθοδεύει μειώσεις μισθών κατά 25%, χαράτσι 2.000 ευρώ σε κάθε συνεταιριστική μερίδα και αύξηση της τιμής στη ζωοτροφή (φύραμα) κατά 2 λεπτά το κιλό.

Χτες το πρωί, οι εργάτες της πρωινής βάρδιας που αγκομαχούν για να τα βγάλουν πέρα, δεν έχουν να ταΐσουν τα παιδιά τους, βρίσκονται αντιμέτωποι με τη φοροληστεία, τα χαράτσια των τραπεζών και της ΔΕΗ που απειλούν με κατασχέσεις και διακοπή ρεύματος τα σπίτια τους, παραμέρισαν την εργοδοτική τρομοκρατία και τον εκβιασμό. Κόντρα στις αφόρητες πιέσεις και τα διλήμματα, άφησαν οργανωμένα τα πόστα τους στην παραγωγή για 2 ώρες. Σύμφωνα μάλιστα με καταγγελίες των εργαζομένων έξω από το εργοστάσιο υπήρχαν διμοιρίες των ΜΑΤ.

Με την προτροπή και αποφασιστική παρέμβαση της Επιτροπής Αγώνα Εργατών του ΠΑΜΕ και τη στήριξη άλλων πρωτοπόρων εργατών προχώρησαν σε συγκέντρωση μέσα στο εργοστάσιο αποφασίζοντας την πραγματοποίηση γενικής συνέλευσης με τη συμμετοχή των εργαζομένων από όλες τις βάρδιες χτες το απόγευμα, για να καθορίσουν τα αγωνιστικά τους βήματα. Η διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου (ΠΑΣΚΕ) δίνοντας για ακόμη μια φορά χείρα βοηθείας στην εργοδοσία προσπάθησε να αποτρέψει την πραγματοποίηση της γενικής συνέλευσης που αποφάσισαν οι εργάτες βάζοντας ζήτημα νομιμότητας για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε.

Το σύνθημα «ΠΙΝΔΟΣ, ΒΙΚΟΣ, ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ και ΔΩΔΩΝΗ στα χέρια του λαού τώρα που ματώνει» αντήχησε την Κυριακή και τη Δευτέρα το απόγευμα στα χωριά όπου κατοικούν εργάτες και πτηνοτρόφοι της ΠΙΝΔΟΥ. Σε Πέραμα, Κρύα, Λυκοτρίχι, Ελεούσα, Ροδοτόπι σπίτι το σπίτι, σοκάκι το σοκάκι, μοιράστηκε το αγωνιστικό προσκλητήριο του ΠΑΜΕ, της οργάνωσης του αγώνα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, καλώντας στην αλληλεγγύη της πάλης των εργατών της ΠΙΝΔΟΥ, για να καταβληθούν τα δεδουλευμένα, να μην περάσει καμιά μείωση μισθών, να μη γίνει καμία απόλυση.

ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο

Την οργή και την αγανάκτηση των εργαζομένων των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά προκάλεσε χτες η στάση της κυβέρνησης. Από την περασμένη Παρασκευή ήταν γνωστό πως χτες θα πραγματοποιούσαν συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος και από κει πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου για να επιδώσουν ψήφισμα διαμαρτυρίας. Οταν όμως η πορεία έφτασε στη Βουλή, ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν και δεν επέτρεψαν ούτε σε ολιγομελή αντιπροσωπεία τους να πάει στο Μαξίμου. Πρότειναν μάλιστα ένας...αστυνομικός να παραλάβει το ψήφισμα και να το μεταφέρει! Αυτό δεν το δέχτηκαν οι εργαζόμενοι και επέδωσαν το ψήφισμα στη Βουλή εκφράζοντας την αγανάκτησή τους. Παράλληλα, εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν τις 48ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που πραγματοποιούν από την περασμένη βδομάδα και αύριο Τετάρτη να πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 9π.μ. στο υπουργείο Εργασίας.

Οι εργαζόμενοι απαιτούν και την κατάργηση του επαίσχυντου μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας με μια μέρα δουλειά τη βδομάδα που έχει επιβάλει η εργοδοσία από τις 18 Απρίλη και την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων τεσσάρων μηνών που τους οφείλονται, καθώς και το επίδομα άδειας. Παράλληλα, είναι αποφασισμένοι να αντισταθούν στα σχέδια της κυβέρνησης να τεμαχίσει το ναυπηγείο και να πουλήσει τα περιουσιακά στοιχεία του εμπορικού τμήματός του.

Οι ταξικές δυνάμεις της Εργοστασιακής Επιτροπής Ναυπηγείων Σκαραμαγκά επισημαίνουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η συγκρότηση ενιαίου μετώπου πάλης με τους εργαζόμενους των άλλων ναυπηγείων και της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, διεκδικώντας την επαναφορά του ναυπηγείου στον κρατικό έλεγχο με την προοπτική της συγκρότησης του δημόσιου ενιαίου φορέα της ναυπηγικής βιομηχανίας που θα λειτουργεί, θα σχεδιάζει και θα έχει κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και τις ανάγκες της χώρας.

Αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους Ελληνες εργαζόμενους

Την αλληλεγγύη τους στην εργατική τάξη της χώρας και τη στήριξή τους στο ΠΑΜΕ εκφράζουν συνδικαλιστικά στελέχη Ομοσπονδιών - μέλη της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, από τη Ν. Αφρική. Αυτή την περίοδο αρκετά συνδικαλιστικά στελέχη από τη Ν. Αφρική βρίσκονται στην Ελλάδα και παρακολουθούν σεμινάρια στην ΠΣΟ.

ΚΛΑΔΙΚΗ ΣΣΕ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ
Ολοκληρώθηκε το έγκλημα της μείωσης των μισθών

Υπογράφτηκε τελικά την περασμένη Παρασκευή η νέα κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας μεταξύ των ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και της πλειοψηφίας της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Οι εργοδότες και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ - ΑΥΤΟΝΟΜΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ - ΔΑΚΕ, που συγκροτούν την πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, καταδίκασαν τους εργαζόμενους σε μειώσεις που φτάνουν το 6,8%, κάνοντας έτσι ακόμα πιο δύσκολη έως αδύνατη τη διαβίωση για χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο.

Ετσι, με τη νέα κλαδική ΣΣΕ στο εμπόριο που θα ισχύσει από 1/1/2010, οι μισθοί των εργαζομένων μειώνονται στα επίπεδα των μισθών που ίσχυαν την 1/1/2009. Συγκεκριμένα, ο βασικός μισθός των εμποροϋπαλλήλων - πωλητών από τα 918,23 ευρώ που προέβλεπε η τελευταία σύμβαση, πέφτει στα 860 ευρώ, δηλαδή μειώνεται κατά 58,23 ευρώ και σε ποσοστό 6,77%. Αν από το βασικό μισθό στη συγκεκριμένη ειδικότητα, για παράδειγμα, αφαιρεθούν οι κρατήσεις για το ΙΚΑ (που αγγίζουν το 20%), τότε ο καθαρός μισθός για τον εμποροϋπάλληλο - πωλητή διαμορφώνεται στα 641,42 ευρώ!

Αντίστοιχα ο μισθός των ιδιωτικών υπαλλήλων σε εμπορικές επιχειρήσεις από τα 846,24 ευρώ πέφτει στα 793,25 ευρώ, δηλαδή μειώνεται κατά 52,99 ευρώ και σε ποσοστό 6,68%. Επίσης ο μισθός των εισπρακτόρων - αποθηκάριων - κλητήρων στις εμπορικές επιχειρήσεις από τα 837,44 ευρώ πέφτει στα 785 ευρώ, δηλαδή μειώνεται κατά 52,44 ευρώ, σε ποσοστό 6,68%, κλπ. Αντίστοιχες είναι οι μειώσεις και στις υπόλοιπες ειδικότητες των εργαζομένων που περιλαμβάνονται στην κλαδική ΣΣΕ του εμπορίου. Επίσης σύμφωνα με τη νέα σύμβαση στον «πάγο» μπαίνουν τα επιδόματα και οι ωριμάνσεις για ένα τουλάχιστον χρόνο αρχής γενομένης από 1ης Αυγούστου 2012.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ «ΚΑΤΣΕΛΗ»
Απεργούν για τα δεδουλευμένα

Σε 48ωρη απεργία βρίσκονται από την Κυριακή το βράδυ οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση «ΚΑΤΣΕΛΗΣ» διεκδικώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τριών μηνών που τους οφείλει η εργοδοσία. Η απόφαση για τη 48ωρη απεργία, η οποία και ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ, πάρθηκε σε γενική συνέλευση των εργαζομένων την περασμένη Πέμπτη. Σήμερα οι εργαζόμενοι προχωρούν εκ νέου σε γενική συνέλευση στις 12 το μεσημέρι προκειμένου να αποφασίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ