ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Συγχωνεύσεις, ανατροπές και μπουρλότο στα Ταμεία

Μετά τη σύνθλιψη των διοικήσεων των νοσοκομείων, ετοιμάζεται η κατάργηση όλων των κλινικών, η εφαρμογή των «Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων» που θα αποτελέσουν μπουρλότο για τα Ταμεία και η λειτουργία του ΕΟΠΥΥ με το ελάχιστο πακέτο παροχών στους ασφαλισμένους

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι ανατροπές και οι αναδιαρθρώσεις στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας με την επεξεργασία και την παρουσίαση - ίσως και εντός της ερχόμενης βδομάδας - του σχεδίου για τις συγχωνεύσεις των κλινικών στα δημόσια νοσοκομεία. Ηδη (21.7.2011) ανακοινώθηκε η κατάργηση 11.000 οργανικών κλινών και η διοικητική σύνθλιψη των νοσοκομείων - που στην προοπτική των συγχωνεύσεων των κλινικών μπορεί να φτάσουν και τις 14.000. Θα λειτουργήσουν 82 νοσοκομεία ως κύρια, ενώ 49 γίνονται συνδεόμενα σε όλη τη χώρα. Οι διοικητές και οι αναπληρωτές διοικητές μειώνονται σε 144 από 175 (οι διοικητές από 131 γίνονται 77).

Μέσα απ' τη συνδιοίκηση των νοσοκομείων επιχειρείται μεταξύ των άλλων και η αντιμετώπιση των τρομακτικών κενών του προσωπικού. Ηταν αποκαλυπτικός ο υφυπουργός Υγείας Μιχάλης Τιμοσίδης στην τελευταία συγκέντρωση (27.7.2011) των 131 διοικητών των νοσοκομείων. Με αυτή την οικονομική κατάσταση και τις ελάχιστες προσλήψεις θα χρειαστεί να μετακινηθεί προσωπικό εκεί που υπάρχουν ελλείψεις, είπε ο υφυπουργός, δίνοντας το στίγμα ότι οι εργαζόμενοι - πέρα απ' τις μισθολογικές περικοπές - θα γίνουν και λάστιχο για να καλύψουν τις 25.000 κενές οργανικές θέσεις, που θα διευρύνονται συνεχώς καθώς γίνονται αλλεπάλληλες συνταξιοδοτήσεις.

Υπό κατάργηση όλες οι κλινικές

Ο αρχικός σχεδιασμός για τις συγχωνεύσεις των κλινικών ήταν για 300-330, με το επιχείρημα ότι την τελευταία 15ετία οι κλινικές αναπτύχθηκαν άναρχα με βάση το «πελατειακό κράτος». Οτι, δηλαδή, ορισμένες κλινικές έγιναν για να εξυπηρετήσουν «ημετέρους» και όχι υγειονομικές ανάγκες. Και τώρα η κυβέρνηση με πρόσχημα τέτοιες «ημέτερες περιπτώσεις» - στην οποία υπήρξε πρωταγωνιστής - επιχειρεί ανατροπές που θα οδηγήσουν σε δραματικές περικοπές παροχών και ανατροπές στα εργασιακά δικαιώματα.

Στη συγκέντρωση των διοικητών (27.7.2011) ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος είπε ότι υπάρχει καθυστέρηση στο σχέδιο για τις συγχωνεύσεις των κλινικών γιατί υπήρξαν τοπικές αντιδράσεις του «πελατειακού κράτους» για «να μην πειράξουμε κανενός τον κανακάρη». Και ανακοίνωσε ότι το υπουργείο εξετάζει την πρόταση του διοικητή της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Αρη Μουσιώνη για την κατάργηση όλων των κλινικών (λειτουργούν 1.700 και 800 εργαστήρια) και της δημιουργίας τριών τομέων - με τμήματα - σε όλα τα νοσοκομεία: Του Παθολογικού, του Χειρουργικού και του Εργαστηριακού. Η πρόταση αυτή βρίσκεται κοντά στην πρόταση του καθηγητή του Λυκούργου Λιαρόπουλου (1.4.2011), ο οποίος πρότεινε την κατάργηση των κλινικών και τη δημιουργία τεσσάρων τομέων: Του παθολογικού, του χειρουργικού και δύο εργαστηριακών, σε κάθε ομάδα νοσοκομείων που θα συγχωνευθούν.

Στην ίδια συγκέντρωση ο Α. Λοβέρδος ανακοίνωσε και τη συγχώνευση σε ενιαίο φορέα του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), του Ινστιτούτου Ερευνας Φαρμάκων και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ). Επίσης, ο γραμματέας Πρόνοιας Γιώργος Κατριβάνος ανακοίνωσε ότι υπάρχουν σχέδια για τη μεταφορά στις ΥΠΕ - αντί για την υπαγωγή τους στις Καλλικρατικές Περιφέρειες - των συγχωνευμένων μονάδων Πρόνοιας. Οπως είχε ανακοινωθεί στις 30.5.2011, οι 91 μονάδες κοινωνικής φροντίδας σε όλη τη χώρα συγχωνεύονται σε 22 Οργανισμούς Κοινωνικής Φροντίδας.

Ακρωτηριασμός ΙΚΑ, Κέντρων Υγείας και ΟΑΕΕ

Οι συγχωνεύσεις των νοσοκομείων αποτελούν έναν κρίκο στην αλυσίδα της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας με την ισότιμη αντιμετώπιση δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Το κράτος επιχειρεί την απαλλαγή του από βασικές υποχρεώσεις χρηματοδότησης των υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας - με την «εξοικονόμηση πόρων απ' τις σπατάλες» όπως διακηρύσσεται πομπωδώς - και της μετάθεσης αυτής της χρηματοδότησης στις τσέπες των ασθενών και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Εργαλεία σε αυτή την αλυσίδα είναι η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων και η συγκρότηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που θα λειτουργήσει απ' την 1.9.2011. Στον ΕΟΠΥΥ «μεταφέρονται και εντάσσονται σ' αυτόν ως υπηρεσίες, αρμοδιότητες και προσωπικό οι κλάδοι Υγείας του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ».

Η μεταφορά των κλάδων Υγείας στον ΕΟΠΥΥ θα σημάνει - όπως προκύπτει απ' την «ενδιάμεση έκθεση» της «Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Ειδικών Εμπειρογνωμόνων στον τομέα Υγείας» - την κατάργηση 113 μη αυτοτελών υγειονομικών μονάδων του ΙΚΑ με την ένταξή τους στις 223 αυτοτελείς μονάδες του Ιδρύματος. Το σχέδιο της συγχώνευσης των υπηρεσιών του ΙΚΑ επιβεβαίωσε το ίδιο το Ιδρυμα με ανακοίνωσή του (28.7.2011) όπου απροκάλυπτα ομολογεί ότι «σχεδιάζεται η συνολική οργανωτική αναδιάρθρωση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με τη δημιουργία 13 Περιφερειακών Διευθύνσεων και ενοποίηση ενός σημαντικού αριθμού Υποκαταστημάτων, δράσεις που θα οδηγήσουν σε σημαντική εξοικονόμηση δαπανών και σε συγκέντρωση του προσωπικού σε δυναμικά και αποτελεσματικά υποκαταστήματα». Ανάλογο σχέδιο ακρωτηριασμού με την κατάργηση 138 δομών και την εκχώρηση άλλων 50 στον ΕΟΠΥΥ ετοιμάζεται για τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ).

Επιπλέον, με το σχέδιο για τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων ετοιμάζεται και η συρρίκνωση των 200 Κέντρων Υγείας (ΚΥ) που ήδη υπολειτουργούν. Προβλέπεται η λειτουργία ΚΥ δύο ταχυτήτων: Τα ΚΥ τύπου Α, με 24ωρη λειτουργία, και τα ΚΥ τύπου Β με 16ωρη λειτουργία. Δηλαδή, μετά τις 11 το βράδυ θα πάψουν να εφημερεύουν όσα ΚΥ καταταγούν στον τύπο Β. Επίσης, προβλέπεται η μετατροπή ΚΥ σε Πολυδύναμα Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΠΙ) ή απλώς Περιφερειακά Ιατρεία (ΠΙ). Ετσι, θα στερηθούν υπηρεσίες οι απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, που είναι ήδη γυμνές από δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ).

Μετά τη συρρίκνωση των ΚΥ και των μονάδων του ΙΚΑ θα γίνει «συμβατική λειτουργική διασύνδεση» του ΕΟΠΥΥ, εκτός απ' τα ΚΥ, και με τις «μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας των ΟΤΑ». Ετσι θα παρέχεται ένα ελάχιστο πακέτο παροχών και για να διασφαλιστεί ένα ικανοποιητικό επίπεδο ή οι ασφαλισμένοι θα πληρώσουν απ' την τσέπη τους ή θα οδηγηθούν στην ιδιωτική ασφάλιση.

Νέο μπουρλότο στα Ταμεία

Τον ΕΟΠΥΥ περιμένουν ως πελάτη και τα δημόσια νοσοκομεία στα πλαίσια της ολοήμερης λειτουργίας τους, ώστε να έχουν έσοδα και να λειτουργήσουν ως αυτόνομες μονάδες. Το πρώτο εξάμηνο του 2011 τα δημόσια νοσοκομεία απ' την ολοήμερη λειτουργία είχαν 42 εκατ. ευρώ έσοδα, ενώ έχουν προϋπολογιστεί 100 εκατ. ευρώ μέχρι τέλους του έτους. Στα πλαίσια αυτής της λειτουργίας σχεδιάζεται και η εκχώρηση 550 κλινών στις ασφαλιστικές εταιρείες με «ειδικό νοσήλιο», ώστε τα δημόσια νοσοκομεία να γίνουν ανταγωνιστικά με τα ιδιωτικά. Στην ουσία εξυπηρετούν τις ασφαλιστικές εταιρείες που θα έχουν καλύτερες υπηρεσίες με λιγότερο κόστος από εκείνο που πληρώνουν στον ιδιωτικό τομέα.

Στη συνολική εμπορευματοποιημένη λειτουργία των υπηρεσιών Υγείας εντάσσονται η εφαρμογή του «κλειστού ενοποιημένου νοσηλίου (DGRs)» και η σύνταξη των θεραπευτικών πρωτοκόλλων. Τα DGRs θα εφαρμοστούν απ' την 1.1.2012, περιλαμβάνουν 700 κατηγορίες ασθενειών και σε αυτές τις κατηγορίες θα αντιστοιχηθούν περίπου 9.000 εξετάσεις και πράξεις για όσους μπαίνουν για νοσηλεία. Επίσης, αναμένεται να κοστολογηθούν κατά τον ίδιο τρόπο και 10.000 εξετάσεις για τους εξωτερικούς ασθενείς.

Με την εφαρμογή των DGRs θα μπει ένα ακόμα μπουρλότο στα ασφαλιστικά ταμεία. Για παράδειγμα, η μεταμόσχευση καρδιάς - πνευμόνων ενώ μέχρι τώρα κόστιζε στα Ταμεία 14.673,51 ευρώ, με το νέο σύστημα θα κοστίζει 34.279 ευρώ.

Εξοβελισμός γιατρών και εργαζομένων

Μια πρόγευση των επιπτώσεων απ' τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων και τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ έδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) στις 27.7.2011.

Αυτή τη στιγμή, οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας παρέχονται από τους 6.000 μόνιμους γιατρούς του ΙΚΑ και τους συμβεβλημένους γιατρούς του ΟΠΑΔ (11.300), του ΟΑΕΕ (4.100) και των 10.000 αμειβομένων κατά πράξη γιατρών των συμβεβλημένων με τον ΟΓΑ. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΙΣΑ, με τη λειτουργία του ΕΟΠΥΥ θα μειωθεί κατά 50% το διοικητικό προσωπικό και κατά 25% οι συμβεβλημένοι γιατροί. Δηλαδή, θα αποκλειστούν τελικά 16.000 συμβεβλημένοι γιατροί απ' τους παραπάνω, με αποτέλεσμα να υπάρξει μείωση των υπηρεσιών και ταλαιπωρία των ασφαλισμένων.

Με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 87/86 (ΦΕΚ Α' 32) για το «ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης του νοσοκομείου», ο ΙΣΑ υπολόγισε ότι μετά τις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων θα βρεθούν εκτός συστήματος περισσότεροι από 3.900-5.850 ειδικευμένοι γιατροί, ενώ θα χαθούν 3.250 θέσεις ειδικευομένων. Επίσης, εκτιμάται ότι θα εξοβελιστούν εκτός δημόσιου συστήματος περισσότεροι από 26.000 υγειονομικό, διοικητικό, και βοηθητικό προσωπικό.


Γιώργος ΜΟΥΣΓΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ