ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2023
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Σήμερα τα εγκαίνια του Χώρου Πολιτισμού - «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου»

Το παιδί με τα στάχυα, από την έκθεση με έργα ασπρόμαυρης ξυλογραφίας που θα φιλοξενείται στον χώρο
Το παιδί με τα στάχυα, από την έκθεση με έργα ασπρόμαυρης ξυλογραφίας που θα φιλοξενείται στον χώρο
Σήμερα Τετάρτη, στις 7.30 το απόγευμα, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του Χώρου Πολιτισμού - «Εργαστήρι Γιώργη Βαρλάμου». Θα απευθύνει χαιρετισμό ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Το Εργαστήρι και την Εκθεση που θα λειτουργήσει σε αυτό, θα παρουσιάσει η Εύα Μελά, ζωγράφος - χαράκτρια, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του χώρου.

Στα εγκαίνια του χώρου θα παρευρεθεί ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το Εργαστήρι, τον χώρο δηλαδή που δούλευε και δημιουργούσε, καθώς και το έργο του άφησε με διαθήκη ο Γιώργης Βαρλάμος στο Κόμμα του, το ΚΚΕ, σφραγίζοντας με αυτόν τον τρόπο την απόφαση μιας ολόκληρης ζωής. «Ετσι θεωρώ ότι ολοκληρώνω κι εγώ την προσφορά μου στον μεγάλο και δίκαιο αγώνα για την απελευθέρωση της εργατικής τάξης και όλου του εργαζόμενου λαού από τα δεσμά της ταξικής σκλαβιάς, αγώνα που με διήγειρε και με συνεπήρε από τα νεανικά μου χρόνια και εξακολουθεί να φλογίζει την καρδιά μου μέχρι και σήμερα», είχε γράψει.

Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο του συντρόφου μας, η ΚΕ του ΚΚΕ, υλοποιώντας την τελευταία του επιθυμία, ολοκλήρωσε τις εργασίες αποκατάστασης του Εργαστηρίου, το οποίο είναι έτοιμο να λειτουργήσει, όπως ακριβώς ο ίδιος ήθελε, ως έναν ανοιχτό και φιλόξενο χώρο, όπου θα δημιουργούν και θα μαθαίνουν οι νέοι καλλιτέχνες.

RIZOSPASTIS

Το Εργαστήρι θα είναι ανοιχτό σε κάθε νέο, σε συλλόγους και ομάδες, σε κάθε νέο χαράκτη, σε κάθε εικαστικό καλλιτέχνη που θέλει εκεί να δημιουργήσει. Παράλληλα, θα υπάρχουν οι σημειώσεις και το αρχείο του στη διάθεση κάθε ιστορικού ερευνητή, καθώς και η πλούσια βιβλιοθήκη του, όπου υπάρχουν όχι μόνο τα εκατοντάδες βιβλία που φιλοτέχνησε ο ίδιος και τα εικονογράφησε, αλλά και όλα εκείνα τα βιβλία που διάβαζε και αγαπούσε.

Στον χώρο που ζωγράφιζε, χωρίς να αλλοιωθεί ο χαρακτήρας του, δημιουργήθηκε ένα μικρό εκθετήριο όπου με περιοδικές εκθέσεις θα παρουσιάζεται το έργο του Βαρλάμου στο κοινό, καθώς και θα φιλοξενούνται πολιτιστικές και μορφωτικές δράσεις, κρατώντας το εργαστήρι του όπως το ήθελε, ζωντανό.

Στον χώρο θα λειτουργεί και έκθεση με Ασπρόμαυρες Ξυλογραφίες του Γιώργη Βαρλάμου.

Μέρες και ώρες λειτουργίας της Εκθεσης: Τετάρτη - Κυριακή 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.

Το Εργαστήρι βρίσκεται στην οδό Λεάγρου 23, στη Γούβα (στάση μετρό «Αγ. Ιωάννης»).

Στοιχεία επικοινωνίας: τηλ.: 210.7515.584, e-mail: ergastiri.gvarlamou@gmail.com

Μικρές ιστορίες χρωματισμένες με όλες τις αποχρώσεις του κατακόκκινου...

Κυκλοφόρησε το «The Working Deadline» του Πάνου Ζάχαρη

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις «Τόπος» η έκδοση «The Working Deadline», η οποία αποτελεί τη συνέχεια της βραβευμένης διαδικτυακής σειράς κόμιξ «The Working Dead» και «The Working Dead... and...» του σκιτσογράφου και υποψήφιου βουλευτή Α' Αθήνας του ΚΚΕ, Πάνου Ζάχαρη.

Στο «The Working Deadline», με το καυστικό και αιχμηρό πενάκι του ο ταλαντούχος Πάνος Ζάχαρης «ταξιδεύει» τον αναγνώστη στο πολύ πολύ μακρινό, ή και κοντινό, ή και ...ακόμα πιο κοντινό παρελθόν, καταφέρνοντας όμως να μιλήσει για το σήμερα και το αύριο...

Οπως διαβάζουμε στο οπισθόφυλλο: «Λονδίνο, 1848. Ξημερώματα. Ενας εργάτης 12 ετών καπνίζει και στον καπνό αντικρίζει στιγμιαία το πρόσωπο του Σπάρτακου. Δεν τον αναγνωρίζει. Σβήνει το τσιγάρο και ενώνεται με τους υπόλοιπους που βαδίζουν αργά προς το εργοστάσιο. Περιπλανιούνται πριν από τη βάρδια σαν φαντάσματα. Και από πάνω τους πλανιέται ένα φάντασμα. Μικρές ιστορίες χρωματισμένες με όλες τις αποχρώσεις του κατακόκκινου. Ιστορίες της στιγμής για τις στιγμές που ζυγίζουν έναν αιώνα καθεμιά. Αλλά και για τις άλλες, εκείνες τις καθημερινές, τις ίδιες, τις ανούσιες και οδυνηρές».

Ο Σταύρος Ξαρχάκος στο Ηρώδειο

Dimitris Vlaikos

Κατόπιν μεγάλης ζήτησης για τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου αποφάσισε να προσθέσει μία ακόμη συναυλία στο Ηρώδειο, την Τρίτη 4 Ιουλίου. Η πρώτη συναυλία έχει προγραμματιστεί για τις 18 Ιουνίου.

Ο Σταύρος Ξαρχάκος θα ταξιδέψει το κοινό του Ηρωδείου στις μουσικές του διαδρομές, με συνοδοιπόρους την Μαρία Φαραντούρη, τον Γιάννη Κότσιρα και την Ηρώ Σαΐα. Αφηγητής ο Ξενοφών Ραράκος.

Από τους κορυφαίους της ελληνικής μουσικής, αξεδιάλυτα συνδεδεμένος με την έκφραση της συλλογικής μας περιπέτειας από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, ο Σταύρος Ξαρχάκος επιστρατεύει τη δύναμη των τραγουδιών, τα οποία, όπως ο ίδιος γράφει, «μας δείχνουν τον δρόμο, είναι σύμμαχοι στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή και διώχνουν τον φόβο. Ο έρωτας είναι επανάσταση, και το αιώνιο Αγιο Δισκοπότηρο για τον άνθρωπο είναι η Ελευθερία!».

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» θα οδηγήσουν στην «Καισαριανή», το «Μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη στην «Ιθάκη» του Μάνου Ελευθερίου, και όλοι μαζί θα συναντηθούμε «στης Ακρόπολης τα μέρη», με οδηγούς αγαπημένους ερμηνευτές.

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr.

Οι σπουδαστές της Λυρικής χορεύουν

Η Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Χορού της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα πραγματοποιήσει την ετήσια παρουσίασή της, την Κυριακή 4 Ιούνη στις 19.30, στη Λυρική Σκηνή στην αίθουσα «Στ. Νιάρχος».

Θα παρουσιαστούν αποσπάσματα από το μπαλέτο «Η μπαγιαντέρα» σε μουσική Λούντβιχ Μίνκους. Η χορογραφία είναι του Φώτη Διαμαντόπουλου και βασίζεται στην κλασική χορογραφία του Μάριου Πετιπά. Ο διεθνώς διακεκριμένος Ελληνας χορογράφος Χάρης Γκέκας υπογράφει τη νέα του δημιουργία Crossover για τη Σχολή Χορού της ΕΛΣ. Τέλος, θα παρουσιαστεί απόσπασμα του Minus 16, του Ισραηλινού χορογράφου Οχάντ Ναχαρίν, μιας από τις σημαντικότερες μορφές του χορού παγκοσμίως.

Ο διευθυντής σπουδών, Γ. Μάτσκαρης, σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Οι σπουδαστές μας και φέτος έδειξαν υψηλό επίπεδο αφιέρωσης και αποφασιστικότητας. Εργάστηκαν, μελέτησαν, ασκήθηκαν εντατικά για να αποκτήσουν τα αναγκαία εφόδια για την καλλιτεχνική τους πορεία».

Η είσοδος είναι ελεύθερη, με δελτία προτεραιότητας. Η προκράτηση των δελτίων εισόδου θα πραγματοποιείται στην ticketservices.gr.

Πληροφορίες: Ταμεία ΕΛΣ, τηλ. 213.0885.700.

ΔΙΕΘΝΕΣ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΤΡΑΣ 2023
Ξεκινούν οι προβολές του Δημοτικού Κινηματογράφου

Την Τρίτη 6 Ιουνίου στις 9.30 μ.μ., στο αίθριο του Παλαιού Δημοτικού Νοσοκομείου, ξεκινά ο κύκλος των φετινών κινηματογραφικών προβολών (δωρεάν για το κοινό) της ενότητας του Δημοτικού Κινηματογράφου, στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας 2023.

Προβολές θα πραγματοποιούνται κάθε Τρίτη και Κυριακή τον Ιούνιο στο Παλαιό Νοσοκομείο και στην Ιχθυόσκαλα (9.30 μ.μ.), ενώ τον Ιούλιο θα γίνονται και τις Πέμπτες, στα προαναφερθέντα αλλά και σε γειτονιές της Πάτρας.

Πρώτη ταινία που θα προβληθεί είναι αυτή της Λόρα Βαντέλ, «Στην αυλή του σχολείου - playground», στις 6/6, ενώ θα ακολουθήσει πλούσιο πρόγραμμα μέχρι τα τέλη Ιουνίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ