ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Η Τουρκία βγάζει και δεύτερο γεωτρύπανο

Από τη φετινή άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας στο Αιγαίο (φωτογραφία αρχείου)
Από τη φετινή άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα» της Τουρκίας στο Αιγαίο (φωτογραφία αρχείου)
ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Το γεωτρύπανο «Rowan Norway» που έχει ναυλώσει η τουρκική εταιρεία ΤΡΑΟ βγαίνει από χτες στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς η Τουρκία είχε εδώ και καιρό εξαγγείλει γεωτρήσεις στα ανοικτά των νότιων ακτών της αλλά και της Κύπρου, συνεχίζοντας και την προκλητική αμφισβήτηση των κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οπως μετέδωσαν χτες και ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για τη διενέργεια γεωτρήσεων βόρεια της Κύπρου, στον κόλπο της Αλεξανδρέττας, εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων. Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει έρευνες που ξεκίνησαν την Τετάρτη 29 Μάη και θα διαρκέσουν έως τις 15 Ιούνη.

Η εμφάνιση του γεωτρύπανου της ΤΡΑΟ έρχεται να συμπληρώσει την εμφάνιση του γεωτρύπανου «Πορθητής» που στις αρχές του Μάη είχε εμφανιστεί στα ανοιχτά της Πάφου, μετά από άλλη NAVTEX που είχε τότε εκδώσει η Τουρκία για γεωτρήσεις (η τύχη των οποίων βέβαια παραμένει άγνωστη). Η κινητικότητα αυτή των πλοίων επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της Αγκυρας να μη μείνει εκτός ενεργειακών (και άλλων) «εξισώσεων» στην περιοχή, με φόντο φυσικά ευρύτερους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς.

Οποια κι αν είναι η κατάληξη των γεωτρήσεων που σχεδιάζει η Τουρκία, είναι δεδομένος ο «αέρας που δίνει στα πανιά της» η στάση ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία κ.τ.λ. που την αναγνωρίζουν ως «κρίσιμο εταίρο» και παζαρεύουν πολύπλευρα μαζί της μια σειρά από επιδιώξεις.

Κι άλλες στρατιωτικές ασκήσεις

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, αναπτύσσονται και μια σειρά από συνεργασίες στην περιοχή, με έμφαση και στην «άμυνα». Χτες, το υπουργείο Αμυνας της Κύπρου ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκαν κι άλλες κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ. Πρόκειται για τις «ΙΑΣΩΝ - 1/2019» και «ΝΙΚΟΚΛΗΣ - ΔΑΥΙΔ 1/2019» που έγιναν στο διάστημα 20 - 29 Μάη, με έμφαση μεταξύ άλλων σε «αποστολές έρευνας και διάσωσης κατά τη μάχη, εγγύς αεροπορικής υποστήριξης και αερομεταφορών». Μεταξύ άλλων, έγινε και συνεκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων των δύο χωρών, «εξάσκηση στη μάχη σε άγνωστο και δύσβατο - ποικιλόμορφο έδαφος».

Η σχετική ανακοίνωση διευκρίνιζε ότι «συμμετείχε μεγάλος αριθμός χερσαίων στρατευμάτων από τις ειδικές δυνάμεις» και «έγινε ευρεία χρήση υπερσύγχρονων ηλεκτρονικών και οπλικών συστημάτων». Μάλιστα, εξηγούσε ότι πρόκειται για ασκήσεις που «έχουν πλέον καθιερωθεί», συμπληρώνοντας μια συνεργασία που «συντελείται μέσα από τα προγράμματα διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών, τα οποία ανελλιπώς υπογράφονται από το 2012 και συνεχώς αναβαθμίζονται».

Οι συχνές στρατιωτικές ασκήσεις Ισραήλ - Κύπρου επιβεβαιώνουν την προσέγγιση των δύο πλευρών και την ταχύτητα με την οποία δυναμώνουν τέτοιες συνεργασίες, που σπεύδουν να αξιοποιήσουν όλο και πιο αποφασιστικά οι ΗΠΑ. Δεν είναι τυχαίο ότι τον τελευταίο ενάμιση μήνα κατατέθηκαν στις ΗΠΑ δύο νομοσχέδια για την ενίσχυση της συνεργασίας σε ασφάλεια και Ενέργεια στη Ν/Α Μεσόγειο, προτάσσοντας τον συντονισμό ειδικά με Ισραήλ, Ελλάδα, Κύπρο.

Συνομιλίες Τραμπ - Ερντογάν

Βέβαια, την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ δεν σταματούν το παζάρι με την Τουρκία που εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ως «εταίρο» με μεγάλη αξία, αν και με σημαντικές διαφωνίες.

Στη βάση αυτή, προχωρά και η διαπραγμάτευση για ενδεχόμενες «προσαρμογές» στη συμφωνία που η Τουρκία έκανε για να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας «S-400», κάτι στο οποίο Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ αντιδρούν έντονα.

Μετά τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Αμυνας, Χ. Ακάρ, που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η παράδοση των «S-400» να αργήσει κάποιους μήνες, νέα ρεπορτάζ χτες μετέφεραν πληροφορίες για «συνεννοήσεις» μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας, προκειμένου να «διευθετηθεί» το ζήτημα με τρόπο που «να μην εκθέτει» καμία από τις δύο πλευρές. Το δίκτυο T24 ανέφερε ότι οι Πρόεδροι Ερντογάν και Τραμπ είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για τις διμερείς σχέσεις καθώς και περιφερειακά ζητήματα, στην οποία η τουρκική πλευρά επανέλαβε την πρόταση για τη συγκρότηση κοινής επιτροπής, που θα ασχοληθεί με το θέμα των «S-400». Στη συνομιλία - σύμφωνα με το δίκτυο αυτό - ο Ερντογάν εξέφρασε ευγνωμοσύνη για την άρση των επιπρόσθετων δασμών στη βιομηχανία χάλυβα και επισήμανε μάλιστα ότι αυτή θα συνεισφέρει στην αύξηση του όγκου των διμερών εμπορικών συναλλαγών στα 75 δισ. δολάρια.

Πάντως, το αμερικανικό Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με νέες δηλώσεις της εκπροσώπου του, Μόργκαν Ορτάγκους, επανέλαβε ότι «επιθυμούμε να δεσμευτούμε (σε συμφωνία) με την τουρκική κυβέρνηση, αλλά η θέση μας παραμένει σταθερή, για τις πολύ αληθινές και πολύ αρνητικές συνέπειες που θα αντιμετωπίσει η Τουρκία αν ολοκληρωθεί η παράδοση των "S-400"». Επιπλέον, ενδεικτικές είναι και οι δηλώσεις - που αναπαρήγαγαν τουρκικά αντικυβερνητικά ΜΜΕ - της διευθύνοντος συμβούλου της «Lokcheed Martin», Μάριλιν Χιούσον, ότι «αν τελικά τα αμερικανικά "F-35" που προορίζονταν για την Τουρκία δεν φτάσουν σε αυτή, η συμφωνία αυτή θα "αναπληρωθεί". Υπάρχουν πολλοί που λένε "θα τα πάρουμε εμείς (τα «F-35» της Τουρκίας)..."».

Τέλος, νέες δηλώσεις για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό έκανε χτες ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, που κατηγόρησε πάλι την ελληνοκυπριακή πλευρά «για το αδιέξοδο» που έχει δημιουργηθεί και πρόσθεσε ότι η ζωή συνεχίζεται και έτσι πρέπει να συνεχίζουμε τον αγώνα μας για να βελτιώσουμε περαιτέρω τους εαυτούς μας.


ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Προώθηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» με τριβές

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΟΦΙΑ.--

Οι αντιθέσεις συμφερόντων για την ευρωενωσιακή πορεία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, κυρίως ανάμεσα σε Γερμανία από τη μια μεριά και Γαλλία - Δανία - Ολλανδία από την άλλη, δείχνουν να αντανακλούν τον ευρύτερο ανταγωνισμό μεταξύ ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και προτεραιοτήτων που εξυπηρετούν την κάθε αστική τάξη. Η σύσταση που έδωσε την Τετάρτη η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εξωτερική Πολιτική, Φεντερίκα Μογκερίνι, για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, χαιρετίστηκε από την «κεντροδεξιά» κυβέρνηση του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ, μολονότι η σύσταση από μόνη της δεν αρκεί για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, καθώς απαιτείται η ομόφωνη γνώμη των χωρών της ΕΕ.

Στο παζάρι συμφερόντων η ελληνική κυβέρνηση

Στο παζάρι συμφερόντων μπαίνει και η ελληνική αστική τάξη μέσω της κυβέρνησης, που πρωτοστατεί ως σημαιοφόρος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, όπως δείχνει η συμφωνία των Πρεσπών, που αποσκοπούσε στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, στο πλαίσιο της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να περιοριστεί η επιρροή πρωτίστως της Ρωσίας και της Κίνας.

Με ανακοίνωσή του το ελληνικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι «η Ελλάδα εργάζεται για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Αλβανία και στηρίζει σταθερά την πορεία ένταξής της στην ΕΕ, υπό τον αυτονόητο όρο που ισχύει για όλες τις υπό ένταξη χώρες, ότι θα εκπληρώσει το σύνολο των σχετικών προϋποθέσεων».

Παραπέμποντας στην έκθεση προόδου για τα Δυτικά Βαλκάνια, που δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΥΠΕΞ υποστηρίζει ότι «ο σεβασμός των δικαιωμάτων της ελληνικής εθνικής μειονότητας συνδέεται άμεσα με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 κύριων προτεραιοτήτων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την ΕΕ, η εκπλήρωση των οποίων θα εξεταστεί αποκλειστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

«Στο πλαίσιο αυτό», συνεχίζει το ΥΠΕΞ, «αναμένουμε την απόλυτη διασφάλιση του δικαιώματος αυτοπροσδιορισμού της μειονότητας σε όλη την αλβανική επικράτεια, μέτρο το οποίο η Αλβανία είχε δεσμευθεί ότι θα υιοθετήσει μέχρι τον Μάιο 2018, καθώς και την εφαρμογή του νόμου για τις περιουσίες, προκειμένου και τα μέλη της μειονότητας να αποκτήσουν τους τίτλους ιδιοκτησίας που δικαιούνται.

Αντ' αυτού, σημειώνουμε τις καταδικαστέες μεθοδεύσεις του τελευταίου διαστήματος που αποσκοπούν στην ακύρωση της υποψηφιότητας του προέδρου του Παραρτήματος Ομόνοιας Χειμάρρας, Φ. Μπελέρη, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές. Οι ενέργειες αυτές καταστρατηγούν το αναφαίρετο δικαίωμα πολιτικής εκπροσώπησης της ελληνικής εθνικής μειονότητας στις δημοτικές εκλογές στην Χειμάρρα».

Καταλήγοντας, το ΥΠΕΞ καλεί την Αλβανία «να επιστρέψει σε μια κατεύθυνση προόδου και όχι οπισθοδρόμησης, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία».

Η Βουλγαρία στηρίζει

Σε μία προσπάθεια να προωθήσει τα συμφέροντα της βουλγαρικής αστικής τάξης στην περιοχή και στην ΕΕ, το υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας χαιρέτισε την έκθεση της Κομισιόν, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί «ιδιαίτερη προσοχή στην εφαρμογή της συνθήκης φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας με τη Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας». Πρόσθεσε δε ότι «η διεύρυνση της ΕΕ προς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παραμένει ένα από τα κυρίαρχα θέματα προτεραιότητας για τη Βουλγαρία και πρέπει να συνεχίσει να απασχολεί την ευρωπαϊκή ατζέντα». Επιπλέον, ο Βούλγαρος πρωθυπουργός συνεχάρη τους ομολόγους του της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ, και της Αλβανίας, Εντι Ράμα, διαβεβαιώνοντας πως η βουλγαρική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ «παραμένει στην Ιστορία για τον τρόπο με τον οποίο έθεσε στην ατζέντα το θέμα των Δυτικών Βαλκανίων (σ.σ. της διεύρυνσης της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια)». Ομως δεν υπάρχουν πολλές πιθανότητες για ομόφωνη έγκριση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με Β. Μακεδονία και Αλβανία. Η ευρωπαϊκή έκδοση της αμερικανικής ειδησεογραφικής ιστοσελίδας Politico.eu υποστηρίζει πως στην επικείμενη Σύνοδο της ΕΕ στις 18 Ιούνη κατά πάσα πιθανότητα θα επαναληφθεί το περσινό σενάριο και θα αναβληθεί η έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με Σκόπια και Τίρανα, για κάποιους μήνες ή και ένα χρόνο, εξαιτίας ενστάσεων από Γαλλία, Ολλανδία και Δανία.

Σερβικές αντιδράσεις

Το ίδιο 24ωρο, στο Βελιγράδι, ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη Σερβία, Σεμ Φαμπρίτζι, παρέδωσε στην Σέρβα πρωθυπουργό Ανα Μπράμπιτς την ετήσια έκθεση της Κομισιόν της ΕΕ για την πρόοδο της Σερβίας. Οπως είπε, «η εκτίμηση ήταν επί της ουσίας θετική, γιατί επιτεύχθηκε η απαραίτητη πρόοδος σε ορισμένους τομείς, και ιδιαίτερα σε αυτούς που αφορούν την οικονομία». Η Μπράμπιτς από την πλευρά της εξέφρασε δηκτικά την ελπίδα ότι η επόμενη έκθεση προόδου της Κομισιόν για τη Σερβία θα βασιστεί «σε γεγονότα και όχι στις πολιτικές θέσεις ορισμένων μελών», διαβεβαιώνοντας πως η κυβέρνησή της θα συνεχίσει να δίνει διαπιστευτήρια στα μονοπώλια της ΕΕ, εφαρμόζοντας «τις συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μεροληψία υπέρ της κυβέρνησης του ΝΑΤΟικού προτεκτοράτου του Κοσσυφοπεδίου, τονίζοντας πως έχουν περάσει 2.226 μέρες από την υπογραφή της συμφωνίας για τη Συγκρότηση Κοινότητας Σερβικών Δήμων με την εγγύηση της ΕΕ και ακόμη παραμένει ανεφάρμοστη. Επισήμανε τέλος ότι ατιμώρητες παραμένουν και οι παραβιάσεις της συμφωνίας εμπορίου CEFTA και του Συμφώνου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης (SAA) στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου από τον περασμένο Νοέμβρη, όταν επέβαλε αυθαίρετα αύξηση δασμών 100% στις εισαγωγές από Σερβία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ