ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 31 Μάη 2019
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ
Να σταματήσει το εγκληματικό παζάρι κυβέρνησης - ομίλων στις πλάτες των ασθενών

Ανακοίνωση με αφορμή τις απειλές για μη τροφοδοσία φαρμάκου απαραίτητου για ειδική εξέταση

Αναδεικνύεται άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου...

MotionTeam

Αναδεικνύεται άλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της εμπορευματοποίησης της Υγείας και του Φαρμάκου...
Το εγκληματικό παζάρι που στήνουν κυβέρνηση και μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι Υγείας στην πλάτη ασθενών για την ειδική εξέταση PET-CT καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού και συναφών επαγγελμάτων Αττικής, Πειραιά και Νήσων, απαιτώντας να καλυφθούν άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, όλα τα απαραίτητα φάρμακα και εξετάσεις ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς.

Σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι οι οποίοι πραγματοποιούν την ειδική εξέταση ζητούν να σταματήσουν άμεσα οι υποχρεωτικές εκπτώσεις στο ραδιοφάρμακο το οποίο χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη εξέταση που εφαρμόζει ο ΕΟΠΥΥ. Διαφορετικά απειλούν να σταματήσουν να χορηγούν οι ίδιοι το ραδιοφάρμακο που είναι απαραίτητο για την εξέταση, η οποία αφορά και σοβαρά ογκολογικά περιστατικά. Η διακοπή της τροφοδοσίας θα οδηγήσει σε ταλαιπωρία τους καρκινοπαθείς αφού θα πρέπει να πηγαίνουν στον ΕΟΠΥΥ και να το προμηθεύουν οι ίδιοι στις κλινικές.

Το κλαδικό Συνδικάτο τονίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που προκαλούνται τέτοια προβλήματα:«Λίγους μήνες πριν, το Γενάρη του 2019, πάλι η εξέταση είχε σταματήσει, λόγω έλλειψης του ραδιοφαρμάκου σε νοσοκομεία στη Β. Ελλάδα, αφού η εταιρεία που το παράγει αδυνατούσε να το προμηθεύσει, διότι είχε σταματήσει προσωρινά την παραγωγή λόγω βλάβης στα μηχανήματά της».

«Ανεξάρτητα λοιπόν από την εξέλιξη της "διαπραγμάτευσης"», υπογραμμίζει, «για μια ακόμα φορά οι ασθενείς γίνονται τα θύματα των παζαριών εργοδοτών της Υγείας και κυβερνήσεων για την κερδοφορία και τους προϋπολογισμούς στην Υγεία».

«Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό», επισημαίνει. «Μόλις λίγους μήνες πριν, η εταιρεία "ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ - ΛΙΛΛΥ" δήλωσε - με επιστολή - την "αδυναμία" της να προμηθεύει δύο ογκολογικά φάρμακα της κατηγορίας 1α, επειδή τα rebate και clawback καθιστούν την παροχή τους ζημιογόνα για την εταιρεία. Αντίστοιχες επιστολές προς τα υπουργεία Οικονομικών και Υγείας απέστειλαν ο ΣΦΕΕ και ο PIF. Λίγα χρόνια πριν εταιρείες όπως η "Roche" και η "NOVO NORDISC" απέσυραν ογκολογικά φάρμακα και ινσουλίνες για διαβητικούς αντίστοιχα, με παρόμοια επιχειρήματα. Ακόμα, όμως, και αν δεν γίνουν πράξη οι απειλές των εταιρειών, αυτό δεν σημαίνει πως δεν συναντάμε το φαινόμενο ελλείψεων σε φάρμακα. Και αυτό γιατί ήδη έχουμε κάποιες αποσύρσεις φαρμάκων και από την άλλη έχουμε το φαινόμενο των παράλληλων εξαγωγών».

Μπροστά στα κέρδη σε δεύτερη μοίρα η υγεία του λαού

«Αυτό που αποδεικνύεται είναι ότι όσο το φάρμακο είναι εμπόρευμα και βρίσκεται στην ιδιοκτησία των επιχειρηματικών ομίλων, οι ανάγκες των εργαζομένων και του λαού μαζί με την υγεία και την πρόσβαση στις διάφορες θεραπείες έρχονται σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα κέρδη», σημειώνει το Συνδικάτο.

Καλεί τους εργοδότες στο χώρο της Υγείας και την κυβέρνηση να καλύψουν άμεσα, χωρίς καθυστερήσεις, όλες τις ανάγκες για το ραδιοφάρμακο και γενικά όλα τα απαραίτητα φάρμακα και εξετάσεις ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι ασθενείς. Να αποσυρθούν τώρα όλα τα σχέδια και απειλές για μη τροφοδοσία φαρμάκων, από όπου και αν προέρχονται.

«Δεν υπάρχει κανένα επιχείρημα, καμία δικαιολογία ούτε από τους εργοδότες ούτε από την κυβέρνηση για να στερούνται φάρμακα και εξετάσεις οι ασθενείς που είναι απαραίτητα για την υγεία τους», υπογραμμίζει το Σωματείο.

«Αυτό το άθλιο παζάρι στις πλάτες των ασθενών πρέπει να σταματήσει! Είναι προκλητικό, την ώρα που οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς βομβαρδίζονται καθημερινά από μεγάλα λόγια και στημένες αντιπαραθέσεις για τη δήθεν "δημόσια Υγεία" όχι μόνο να επιβαρύνονται (με την ιδιωτική φαρμακευτική δαπάνη να είναι από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη), αλλά να στερούνται ακόμα και την πρόσβαση σε βασικές θεραπείες και εξετάσεις. Την ίδια στιγμή, όλα αυτά αξιοποιούνται από τους εργοδότες και για επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων στο χώρο του φαρμάκου - με το ίδιο ακριβώς επιχείρημα της κερδοφορίας - για απολύσεις, εντατικοποίηση, επέκταση του ωραρίου κ.ά.».

Καταλήγοντας το Σωματείο καλεί σε οργάνωση της πάλης για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, διεύρυνση των δικαιωμάτων, για καλύτερους όρους εργασίας και ζωής.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Πανελλαδική απεργία στις 11 Ιούνη για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ

Από παλιότερη κινητοποίηση του κλάδου
Από παλιότερη κινητοποίηση του κλάδου
Σε 24ωρη πανελλαδική απεργία προχωρούν οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία την Τρίτη 11 Ιούνη.

Το κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων Αθήνας καλεί σε μαζική συμμετοχή, προτάσσοντας ως αίτημα αιχμής την υπογραφή ενιαίας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης στην ιδιωτική Υγεία με όρους: Αύξηση 15% στους βασικούς μισθούς. Επαναφορά επιδομάτων, ειδικών αδειών, ωραρίων που καταργήθηκαν. Ακύρωση του παγώματος των επιδομάτων τριετίας - πολυετίας. Κατάργηση του μισθολογικού διαχωρισμού νέων - παλιών εργαζομένων. Καμία πρόσληψη με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

«Τα αιτήματά μας είναι ρεαλιστικά και επίκαιρα», επισημαίνει, υπογραμμίζοντας ότι «οι υπολογισμένες συνολικές απώλειες των εργαζομένων στην ιδιωτική Υγεία φτάνουν στο 40% από το 2011 (υπολογισμός από τον ΟΜΕΔ στην Δ.Α.5/2016). Η κερδοφορία των ομίλων εκτοξεύεται. Αυτό εκφράζεται με τις επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε τεχνολογικό εξοπλισμό, με τις επεκτάσεις μονάδων, τις εξαγορές κ.λπ. Πρέπει να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου για αξιοπρεπείς μισθούς, για σταθερή δουλειά, για ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας. Η υπογραφή κλαδικής Σύμβασης είναι επιτακτική ανάγκη».

Χωρίς κλαδική Σύμβαση, σημειώνει, οι εργοδότες προσλαμβάνουν εργαζόμενους με τους κατώτατους μισθούς, χωρίς επιδόματα, με πολύ δυσμενείς όρους. Δεν αποδίδουν επιδόματα ακόμα και σε εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί όταν ήταν σε ισχύ οι κλαδικές Συμβάσεις. Μια σειρά αυθαιρεσίες, που έχουν επιπτώσεις ακόμα και στη σωματική και ψυχική υγεία των εργαζομένων, συνδέονται με την έλλειψη Σύμβασης.

«Οι όροι των κλαδικών Συμβάσεων είναι καθοριστικοί για την καθημερινότητά μας. Διεκδικούμε την υπογραφή κλαδικής Σύμβασης που δεν θα επαναλαμβάνει τους δυσμενείς όρους και τους χαμηλούς μισθούς που ισχύουν σήμερα, αλλά θα βελτιώνει σημαντικά τη ζωή μας», καταλήγει το Σωματείο.

Φωτιά σε πλοίο στον νέο μώλο Δραπετσώνας

Φωτιά εκδηλώθηκε χτες στο φορτηγό πλοίο «Boi Branco» που ήταν αγκυροβολημένο στον νέο μώλο Δραπετσώνας. Στο σημείο επιχείρησαν 25 πυροσβέστες με οκτώ οχήματα και ένα πυροσβεστικό πλοιάριο, ενώ συνέδραμε και ένα ρυμουλκό. Δεν υπήρξε αναφορά για εγκλωβισμένους. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η φωτιά ξέσπασε εσωτερικά του πλοίου. Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε περίπου στις 11.30 π.μ. και χρειάστηκαν μια ώρα και είκοσι λεπτά για να ελεγχθεί.

Στάση εργασίας σήμερα σε μετρό, ηλεκτρικό και τραμ

Στάσεις εργασίας πραγματοποιούν σήμερα (από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως τις 8 π.μ. και από τις 10 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας) εργαζόμενοι στη ΣΤΑΣΥ ΑΕ (μετρό, ηλεκτρικός και τραμ) με απόφαση σωματείων τους.

Η κινητοποίηση στρέφεται ενάντια στην «προσχεδιασμένη απαξίωση της ΣΤΑΣΥ», αποτέλεσμα της οποίας είναι οι μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και ανταλλακτικά. Τα σωματεία σημειώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους: «Υπερασπιζόμαστε τη δουλειά μας, αγωνιζόμαστε για δημόσιες σταθερές συγκοινωνίες. Οχι στη μείωση του συγκοινωνιακού έργου».

Τραυματισμός οικοδόμου στο Βόλο

Ενας 37χρονος οικοδόμος αλβανικής καταγωγής τραυματίστηκε σοβαρά προχτές το πρωί, την ώρα που εκτελούσε εργασίες ελαιοχρωματισμού σε σπίτι στη συνοικία των Αγίων Αναργύρων Βόλου. Ο 37χρονος έπεσε από σκαλωσιά ύψους τεσσάρων μέτρων περίπου, με αποτέλεσμα να χτυπήσει σοβαρά στο κεφάλι του. Με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο Βόλου, όπου διαπιστώθηκε ότι υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στη ΜΕΘ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ