ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2017
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ
Τη νοθεία και τον εκφυλισμό καταγγέλλει η «Αγωνιστική Συνεργασία»

Μόνος κερδισμένος από την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας είναι το κεφάλαιο, πολλαπλά χαμένοι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και ο λαός, τόνισε στο χαιρετισμό του ο Γ. Δελής

Ξεκίνησε τη Δευτέρα και ολοκληρώνεται σήμερα, στην Πτολεμαΐδα, το 38ο Συνέδριο της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, όπου για άλλη μια φορά, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, με επικεφαλής τις δυνάμεις του ΕΚΑΜΕ (ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ), επιχειρούν να αξιοποιήσουν πλαστούς συσχετισμούς και νόθες πλειοψηφίες για να συνεχίσουν να υπηρετούν την αντιλαϊκή πολιτική της «απελευθέρωσης» της ηλεκτρικής ενέργειας.

Την πρώτη μέρα του Συνεδρίου, κατά την οποία πραγματοποιήθηκε και η παράσταση διαμαρτυρίας του ΣΕΕΕΝ Δυτικής Μακεδονίας (βλ. χτεσινό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη»), παραβρέθηκαν και μίλησαν ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης, ο πρόεδρος της ΔΕΗ, εκπρόσωποι κομμάτων και φορέων της περιοχής.

Η νομιμοποίηση των αντιπροσώπων έγινε χτες το μεσημέρι, με μια μέρα καθυστέρηση, λόγω των παζαριών ΠΑΣΚΕ - ΣΥΡΙΖΑ και ΔΑΚΕ.

Οι δυνάμεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) κατήγγειλαν με συγκεκριμένα στοιχεία τις μεθοδεύσεις νοθείας: Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι στο Συνέδριο συμμετέχουν αντιπρόσωποι που αντιστοιχούν σε 18.000 ψηφίσαντες, όταν οι εγγεγραμμένοι στα Συνδικάτα της δύναμης της ΓΕΝΟΠ δεν ξεπερνούν τους 12.000 και στις τρεις εταιρείες της ΔΕΗ... Αποκαλυπτικό άλλωστε του οργίου νοθείας που προκύπτει από τις καταστάσεις ψηφισάντων των πρωτοβάθμιων σωματείων που έχουν κατατεθεί στη ΓΕΝΟΠ, είναι ότι οι εγγεγραμμένοι παρουσιάζονται να είναι 21.007, όταν το σύνολο των εργαζομένων σε ΔΕΗ - ΔΕΔΔΗΕ - ΑΔΜΗΕ δεν ξεπερνούν τους 18.000, από τους οποίους οι 5.000 περίπου είναι ασυνδικάλιστοι!

Οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού απέρριψαν τις ενστάσεις της «Αγωνιστικής Συνεργασίας» και νομιμοποίησαν τους νόθους αντιπροσώπους, ενώ την ίδια ώρα με έωλα επιχειρήματα αρνήθηκαν την εγγραφή του ταξικού κλαδικού Συνδικάτου Ενέργειας (ΣΕΕΕΝ) Δυτικής Μακεδονίας, επειδή οργανώνει τους εργαζόμενους που δουλεύουν στις εταιρείες της ΔΕΗ μέσω εργολάβων.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι ταξικές δυνάμεις αποχώρησαν από τη διαδικασία νομιμοποίησης των συνέδρων, δηλώνοντας ότι θα χρησιμοποιήσουν όσα μέσα διαθέτουν προκειμένου να εμποδίσουν αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα. Η «Αγωνιστική Συνεργασία» καλεί τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, να ενισχύσουν σε κάθε χώρο δουλειάς τις δυνάμεις που συσπειρώνονται και δρουν με τη γραμμή του ΠΑΜΕ, για την αλλαγή των συσχετισμών και την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος.

Συμφωνούν με την ιδιωτικοποίηση, διαφωνούν στη μορφή

Από το βήμα του Συνεδρίου, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Γ. Σταθάκης, επιβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στο στόχο ο ενεργειακός πλούτος της χώρας να τεθεί πιο ολοκληρωμένα στην υπηρεσία της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Στο πλαίσιο και των εντεινόμενων ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών, «κονταροχτυπήθηκε» με τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για το ποιος μπορεί να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά την αντιλαϊκή στρατηγική της «απελευθέρωσης» και των ιδιωτικοποιήσεων.

Ο μεν υπουργός πανηγύρισε ότι «καταφέραμε να μείνουν υπό δημόσιο έλεγχο με ποσοστό 51% η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ» και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι «θα υπάρξει ζωηρό ενδιαφέρον από επιχειρηματικά σχήματα για τις μονάδες και τα ορυχεία».

Στην ίδια στρατηγική, η ΝΔ προτείνει πώληση και «στρατηγικό επενδυτή», και το ΠΑΣΟΚ επιμένει ότι η πρότασή του για τη «μικρή ΔΕΗ» ήταν πιο «αναπτυξιακή».

Η τοποθέτηση του ΚΚΕ στην έναρξη του Συνεδρίου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, στην τοποθέτησή του στην έναρξη του Συνεδρίου, σημείωσε ότι μόνοι ωφελημένοι από την «απελευθέρωση» της ηλεκτρικής ενέργειας, και μάλιστα πολλαπλά, θα είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Χαμένοι από αυτή την πορεία είναι οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, καθώς έχουν απομείνει οι μισοί και έχουν δεχτεί συνεχείς μειώσεις στους μισθούς τους, αλλά και τα λαϊκά στρώματα που είδαν συνεχείς ανατιμήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι και 50%.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ ξεκαθάρισε ότι ούτε η επιστροφή στο κρατικό μονοπώλιο, ούτε η κυβερνητική ρύθμιση της «απελευθερωμένης» αγοράς υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Για να υπηρετήσει ο ενεργειακός σχεδιασμός τη λαϊκή ευημερία και τα συμφέροντα των εργαζομένων του κλάδου, τόνισε, πρέπει να απαλλαγεί από τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους.

Οπως είπε, «το πρόβλημα της Ενέργειας είναι πολιτικό. Για να λυθεί ριζικά απαιτείται γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με το καθεστώς ιδιοκτησίας των μονοπωλίων στον τομέα της Ενέργειας και συνολικά στην οικονομία μας. (...) Σε αυτόν το ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με τις εγχώριες ενεργειακές πηγές, τις πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας να αποτελούν κοινωνική ιδιοκτησία, ο ενεργειακός σχεδιασμός θα μπορεί να αναπτύξει την παραγωγή και να ικανοποιεί συνδυασμένα το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Μόνο έτσι το ενεργειακό προϊόν θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΩΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
Πρώτη η ΔΑΣ στις εκλογές του σωματείου

Το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) ανέδειξαν πρώτο οι εργαζόμενοι στις αρχαιρεσίες της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών.

Συγκεκριμένα, για το Διοικητικό Συμβούλιο, ψήφισαν 310 εργαζόμενοι και έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν τα 301 (άκυρα 6, λευκά 3). Η ΔΑΣ έλαβε 159 και 5 έδρες, η «Αυτόνομη Παρέμβαση Εργαζομένων Πρακτορείων Τύπου Αθήνας» 94 ψήφους και 3 έδρες, ενώ η «Παρέμβαση» 48 ψήφους και μία έδρα.

Για αντιπροσώπους στην Ομοσπονδία και το ΕΚΑ, σε 310 ψηφίσαντες, τα έγκυρα ήταν 299 (άκυρα 5, λευκά 6). Η ΔΑΣ πήρε 169 ψήφους (εκλέγει 3 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία και 2 για το ΕΚΑ), η ΑΠΕΠΤΑ 80 ψήφους (2 για Ομοσπονδία, ένας για ΕΚΑ) και η «Παρέμβαση» 50 ψήφους (ένας για Ομοσπονδία, ένας για ΕΚΑ).

Σε ανακοίνωσή της η ΔΑΣ Πρακτορείων Τύπου σημειώνει ότι «η περίοδος πριν τις εκλογές έδειξε ότι το σωματείο και η ταξική του διοίκηση είναι εμπόδιο στα σχέδια της εργοδοσίας, γι' αυτό και η παρέμβασή της, ακόμα και στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων των άλλων συνδυασμών, ήταν εμφανέστατη. Δυστυχώς γι' αυτούς όμως, το αποτέλεσμα των εκλογών δεν ευνοεί τα σχέδιά τους. Στο τιμόνι παραμένουν οι ταξικές δυνάμεις που στηρίζονται από το ΠΑΜΕ. Στο επόμενο διάστημα έρχονται αλλαγές που στόχο έχουν, στο όνομα της συμμετοχής νέων επενδυτών, της "εξυγίανσης", να φέρουν μειώσεις μισθών και θέσεων εργασίας, την παγίωση της καθυστέρησης πληρωμών, την επέκταση ελαστικών μορφών απασχόλησης. Αλλαγές που ήδη είναι πραγματικότητα, εδώ και πολύ καιρό, στις άλλες επιχειρήσεις όπου δραστηριοποιούνται οι ίδιοι εκδότες. (...) Από τη μεριά μας συνεχίζουμε αταλάντευτα την προσπάθεια για την οργάνωση της πάλης σε κάθε χώρο, στην κατεύθυνση διεκδίκησης των δικαιωμάτων μας και αναπλήρωσης των απωλειών, με κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες μας. Για την υπογραφή νέας ΣΣΕ, για να μην υπάρχει καθυστέρηση στην καταβολή της μισθοδοσίας, για ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Καλούμε τους συναδέλφους, ανεξάρτητα με το τι ψήφισαν στις αρχαιρεσίες του σωματείου μας, να στηρίξουν την προσπάθεια της νέας διοίκησης».

Ολοκληρώθηκε το συνέδριο της ΕΔΟΘ

Με την εκλογή νέου Γενικού Συμβουλίου ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο το 9ο Συνέδριο της Ενωσης Δημοσιοϋπαλληλικών Οργανώσεων Θεσσαλονίκης (ΕΔΟΘ). Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), με την παρουσία και τις τοποθετήσεις τους, έβαλαν εμπόδιο στον εκφυλισμό, ανέδειξαν τον κύριο υπεύθυνο για την ολομέτωπη αντεργατική επίθεση, καταδίκασαν τη στρατηγική του κεφαλαίου και τους υπερασπιστές της, ανέδειξαν την προοπτική για την οποία αξίζει να παλέψουν οι εργαζόμενοι, βάζοντας στο επίκεντρο τις δικές τους ανάγκες.

Οι αντιπρόσωποι της ΔΑΣ έδωσαν επίσης μάχη και πέτυχαν να αναγνωριστούν οι αντιπρόσωποι που προέρχονταν από συλλόγους που εγγράφουν και συμβασιούχους ως μέλη.

Οι δυνάμεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, παλιού και νέου, κράτησαν τον κύριο όγκο των αντιπροσώπων τους μακριά από τη συζήτηση για τα προβλήματα των εργαζομένων, φροντίζοντας μόνο την προσέλευσή τους στην κάλπη. Υπερασπιζόμενος τους στόχους κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, ο κυβερνητικός συνδικαλισμός προσπάθησε να εξαπατήσει ότι με την καπιταλιστική ανάπτυξη μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των εργαζομένων, ενώ κοινό στοιχείο στις τοποθετήσεις του με άλλες δυνάμεις ήταν οι επιθέσεις προς το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα και το ΠΑΜΕ, με σπέκουλα, συκοφαντίες κ.λπ.

Στις εκλογές ψήφισαν 567 άτομα (από 517 το 2014).

Η ΔΑΣ έλαβε 100 ψήφους (17,1%) και 9 έδρες (είχε λάβει 95 ψήφους, 18,37% και 10 έδρες).

Η ΔΑΚΕ έλαβε 134 ψήφους (23,72%) και 12 έδρες (είχε 104 ψήφους, 20,11% και 10 έδρες). Η «ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑ» (ΠΑΣΚΕ) έλαβε 109 ψήφους (19,29%) και 10 έδρες (είχε 135 ψήφους, 26,11% και 13 έδρες). Η ΕΑΕ (ΣΥΡΙΖΑ) έλαβε 86 ψήφους (15,22%) και 8 έδρες (είχε 117 ψήφους, 22,63% και 12 έδρες). Η ΑΡΕΝ (ΛΑΕ) έλαβε 22 ψήφους (3,89%) και 2 έδρες (στις προηγούμενες εκλογές ήταν ενιαίο ψηφοδέλτιο με τον ΣΥΡΙΖΑ). Οι «ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ» (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) έλαβαν 67 ψήφους (11,86%) και 6 έδρες (είχαν 51 ψήφους, 9,86% και 5 έδρες). Η «Δ/Υ ΑΝΑΤΡΟΠΗ» έλαβε 28 ψήφους (4,96%) και 2 έδρες (είχε 9 ψήφους, 1,74% και καμία έδρα). Η ΑΝΕΝΨ έλαβε 12 ψήφους (2,12%) και 1 έδρα.

Αρχαιρεσίες σωματείων

-- Συνεχίζονται έως την Κυριακή 4 Ιούνη οι εκλογές στον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Οι εμποροϋπάλληλοι ψηφίζουν με βιβλιάριο υγείας και αστυνομική ταυτότητα, από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5Β).

-- Ολοκληρώνονται σήμερα Τετάρτη οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Μετάλλου νομού Φθιώτιδας, στην αίθουσα του κινηματογράφου «Ιλιον» (7 π.μ. - 7 μ.μ.).

Αύριο η συγκέντρωση έξω από το «Athens Ledra»

Συγκέντρωση έξω από το «Athens Ledra» οργανώνουν αύριο, Πέμπτη, στις 7 μ.μ., το επιχειρησιακό σωματείο των εργαζομένων στο ξενοδοχείο και το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τη μέρα που η εργοδοσία προχώρησε σε αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης. Επιχειρησιακό σωματείο και κλαδικό Συνδικάτο καλούν σωματεία, Λαϊκές Επιτροπές, μαζικούς φορείς και εργαζόμενους, όλους όσοι βρέθηκαν στο πλευρό του αγώνα που δίνουν οι εργαζόμενοι στο ξενοδοχείο όλους αυτούς τους μήνες, να δώσουν το «παρών» στην κινητοποίηση. Οπως υπενθυμίζουν, η εργοδοσία έχει αφήσει απλήρωτους 231 εργαζόμενους και τους χρωστά 16 μισθούς μέχρι σήμερα. Οι εργαζόμενοι διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, μέτρα κοινωνικής προστασίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ