ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ανάγει τα ζητούμενα του κεφαλαίου σε «εθνικά» για να εκβιάσει τη συναίνεση του λαού

Προς κάθε κατεύθυνση «τρέχει» η κυβέρνηση το στόχο του κεφαλαίου για διευθέτηση του χρέους, απαιτώντας από το λαό «συναίνεση» στα αντιλαϊκά μέτρα

Associated Press

Προς κάθε κατεύθυνση «τρέχει» η κυβέρνηση το στόχο του κεφαλαίου για διευθέτηση του χρέους, απαιτώντας από το λαό «συναίνεση» στα αντιλαϊκά μέτρα
Πολυεπίπεδες διεργασίες πυροδοτεί η επιδιωκόμενη απ' την κυβέρνηση διευθέτηση του χρέους, ζήτημα στο οποίο επικεντρώνει τις προσπάθειές της ενόψει του Γιούρογκρουπ της 15ης Ιούνη, λόγω της σημασίας του για την ανάκαμψη του εγχώριου κεφαλαίου, αλλά και γιατί εκεί στηρίζει σε μεγάλο βαθμό το αποπροσανατολιστικό για το λαό αφήγημα των φιλολαϊκών τάχα εξελίξεων που θα επιφέρει μια ενδεχόμενη ρύθμισή του, στην προσπάθειά της να στρατεύσει το λαό στις υποθέσεις του κεφαλαίου.

Οπως ανακοινώθηκε χτες, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας συνομίλησε τη Δευτέρα με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγκελα Μέρκελ, καθώς και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν, ενώ χτες είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντ. Τουσκ, στους οποίους μετέφερε τις θέσεις της ελληνικής πλευράς «για την αναγκαιότητα ύπαρξης καθαρής λύσης στο ζήτημα του ελληνικού χρέους».

Την ανάγκη αυτή απ' τη σκοπιά του κεφαλαίου και με το βλέμμα στραμμένο στην επόμενη μέρα της ανάκαμψης της κερδοφορίας του, που απαιτεί πόρους για τη στήριξή της, υπερασπίστηκε και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης, μιλώντας στο 5th Greek Exports Forum και σημειώνοντας ότι «πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί χωρίς συνέπειες να μετατίθεται διαρκώς στο μέλλον. Η βιωσιμότητα του χρέους δεν είναι κάτι που αφορά μόνο τη δυνατότητα εξυπηρέτησης των δανειακών αναγκών, αλλά αφορά τη δυνατότητα της χώρας να βγει από την κρίση και να κάνει το αναγκαίο άλμα προς την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εξωστρέφεια. Και τούτο γιατί οι αποφάσεις για το χρέος επηρεάζουν τρία κρίσιμα μεγέθη: Τα επιτόκια δανεισμού, τη ρευστότητα και τη χρηματοδότηση της οικονομίας, την πιστοληπτική ικανότητα και το επενδυτικό ρίσκο της χώρας... Η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα οδηγήσει σε δραστική μείωση των επιτοκίων δανεισμού, όχι μόνο του κράτους αλλά και των τραπεζών, των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών. Αντίστοιχα θα βελτιωθούν η ρευστότητα και οι δυνατότητες χρηματοδότησης της οικονομίας. Σε ό,τι αφορά την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας, αυτή δεν επηρεάζει μόνο τους όρους δανεισμού αλλά και το επενδυτικό ρίσκο της χώρας. Οσο το ρίσκο αυτό, όπως συμβαίνει σήμερα, είναι υψηλό, αυτό δρα αποτρεπτικά για επενδύσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Εθνική γραμμή» τα ζητούμενα του κεφαλαίου

Στη βάση αυτών των προταγμάτων του κεφαλαίου τοποθετείται το πολιτικό προσωπικό του, παραμερίζοντας τις όποιες διαφορές μπροστά στην «εθνική υπόθεση» του χρέους και εκβιάζοντας το λαό να συναινέσει στα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της ανάκαμψης.

Ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε ότι ένα το κρατούμενο για το λαό είναι «οι υποχρεώσεις και οι δεσμεύσεις προς τους δανειστές» και ένα δεύτερο που χρειάζεται το σχέδιο για την ανάπτυξη, που αποτελεί, όπως είπε, «κοινό δημοκρατικό και πατριωτικό καθήκον, κοινή ευθύνη και κοινό στόχο...».

Το «ευρύτερο δυνατό εθνικό μέτωπο για το χρέος» υπερασπίστηκε και ο Δ. Παπαδημούλης (ρ/σ «24/7»). Οπως είπε, «αυτήν την ώρα θα έπρεπε να υπάρχει ένα εθνικό μέτωπο για το χρέος (...) Θα περίμενα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από τη στιγμή που έκανε στροφή (...) Να σηκώσει το τηλέφωνο και να ζητήσει και αυτός να μιλήσει με τη Μέρκελ και τον Σόιμπλε (...) Παρά τις μεγάλες μας διαφορές, στα σημαντικά θέματα πρέπει να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας (...) αυτό που θα πετύχει η Ελλάδα για το χρέος με κυβέρνηση Τσίπρα όσο καλύτερο είναι, τόσο πιο ευνοϊκό έδαφος θα έχουν όλοι οι Ελληνες και όλες οι μελλοντικές κυβερνήσεις (...) Αρα αυτός είναι στόχος για τον οποίοι όλοι - πραγματικά και όχι υποκριτικά - πρέπει να φορέσουν τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος».

Μάλιστα, πρόσθεσε πως «στηρίζοντας την εθνική γραμμή για το χρέος, τότε νομίζω ότι μπορεί να προετοιμαστεί με τους κατάλληλους διαύλους επικοινωνίας ακόμα και μια σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που θα μπορούσε να επικυρώσει αυτή την εθνική γραμμή (...) Οσο πιο δυνατό και καθαρό είναι το εσωτερικό μέτωπο, τόσα περισσότερα θα καταφέρουμε».

Ρίχνουν άδεια για να πιάσουν γεμάτα...

Στο μεταξύ, με δηλώσεις και διαρροές, παχιά λόγια περί «ρήξεων» κ.ο.κ., συνεχίστηκε και χτες η προσπάθεια να στηθεί κλίμα εκφοβισμού και εκβιασμού του λαού, αλλά και ψεύτικων προσδοκιών.

Να εξεταστεί και το ενδεχόμενο ρήξης με τους δανειστές πρότεινε χτες ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ξυδάκης. «Αν έχεις κάνει όλα αυτά που σου ζητούν οι δανειστές, τα οποία είναι πολύ επώδυνα και πολύ δυσάρεστα και υφεσιογόνα, εάν ο εταίρος έχει γίνει στυγνός δανειστής, ο οποίος είναι και ψεύτης και δεν τηρεί αυτά τα οποία συμφωνεί και αλλάζει το πλαίσιο της συμφωνίας διαρκώς, πρέπει να εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα», ανέφερε.

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα στη γερμανική «Bild» που επικαλείται πληροφορίες απ' την Αθήνα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να μη δεχτεί την εκταμίευση της δόσης εάν αυτή δεν συνδέεται με μια λύση για το χρέος. Το δημοσίευμα διέψευσε πάντως ο Ευ. Τσακαλώτος. Σε παρόμοιο μήκος κύματος και η «Handelsblatt», διερωτάται τι θα γίνει εάν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει τις προσδοκώμενες δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, γράφοντας: «Θα αρνηθεί ενδεχομένως την εκκρεμούσα δόση, ρισκάροντας τη χρεοκοπία;».

Η κυβέρνηση να μην υπογράψει την πρόταση για το χρέος που της δόθηκε στο Γιούρογκρουπ της 22ας Μάη, υποστήριξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Παπαδόπουλος.«Η προσωπική μου γνώμη είναι ότι αν δεν υπάρξει κάποιο γραπτό κείμενο που να απεικονίζει την πρόθεση της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής και της περιόδου χάριτος και της επιστροφής αυτών που κέρδισε η ΕΚΤ και η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, νομίζω ότι δεν πρέπει να υπογράψουμε», δήλωσε στον «ΣΚΑΪ».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 10 χρόνια από την ίδρυση του Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης»

Στις 12 Ιούνη, με ομιλήτρια την Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ

Στις 10 Ιούνη 2017 συμπληρώνονται 10 χρόνια από την ίδρυση του Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ) στο σπίτι όπου έζησε ο κομμουνιστής ηγέτης.

Με αυτήν την ευκαιρία, η ΚΕ του ΚΚΕ, στις 12 Ιούνη, στις 7.30 μ.μ., διοργανώνει εκδήλωση για τη σημασία και το ρόλο του Κέντρου στην έρευνα και μελέτη της Ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού και λαϊκού κινήματος, του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος και σημαντικών σταθμών της σύγχρονης Ιστορίας.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις θα κάνουν ερευνητές που έχουν αξιοποιήσει αρχειακό υλικό του Κέντρου.

Στα αρχεία του Κέντρου, που είναι προσβάσιμα στους ερευνητές και οποιονδήποτε ενδιαφέρεται, έχουν ενταχθεί σε ψηφιακή μορφή χιλιάδες υλικά από το Αρχείο του ΚΚΕ. Τα υλικά και οι συλλογές που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο θα παρουσιαστούν πιο αναλυτικά στη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η ΚΕ του ΚΚΕ και το ΕΚΧΦ με αυτήν την εκδήλωση απευθύνουν κάλεσμα στους νέους και τις νέες, στους εργαζόμενους, ιδιαίτερα στους φοιτητές και ερευνητές των ιστορικών σπουδών και των κοινωνικών επιστημών, για να γνωρίσουν το πλούσιο αρχείο που φιλοξενεί το Κέντρο, καθώς και τη βιβλιοθήκη του.

Το αρχειακό απόθεμα του Κέντρου έχει αναδειχθεί σε ένα απαραίτητο βοήθημα για όλες τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καθώς μπορεί να συμβάλει πολύπλευρα στη βαθιά μελέτη και ανάδειξη της Ιστορίας του ΚΚΕ, του εργατικού κινήματος στη χώρα μας, στις διάφορες περιοχές, σε κλάδους της παραγωγής. Στη γνωριμία με την επίδραση των κομμουνιστικών ιδεών στο πεδίο της τέχνης, της πρωτοπόρας σκέψης και δημιουργίας.

Και με αυτήν την εκδήλωση, η φιλοδοξία είναι να γίνει ευρύτερα γνωστή η δραστηριότητα του Κέντρου ως πύλης πρόσβασης στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ απ' όλους τους ενδιαφερόμενους.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Διαφημίζει τις «επενδυτικές ευκαιρίες» για το κεφάλαιο

Σε στρατηγική σύμπλευση με την κυβέρνηση για την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, συναντήθηκε χτες με τον ιδρυτή και πρόεδρο της «Fairfax Financial Holdings», Prem Watsa, που θα είναι κεντρικός ομιλητής στη σημερινή Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ. Η «Fairfax» κατέχει μεγάλα μετοχικά ποσοστά στη Eurobank, στον όμιλο Μυτιληναίου, στην ασφαλιστική «Eurolife», στην εταιρεία διαχείρισης ακίνητης περιουσίας «Grivalia», στην «Praktiker» κ.α. Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα της ΝΔ, ο Κυρ. Μητσοτάκης συζήτησε με τον Watsa τις «επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα». Επίσης, «του ανέλυσε τις πτυχές του μεταρρυθμιστικού του πλάνου για τη χώρα, ενώ εξήγησε ότι είναι αναγκαίο ένα άλλο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Εκ του πονηρού τα καλέσματα για «εθνική συνεννόηση»

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης και τη συζήτηση σχετικά με το χρέος:

«Τα καλέσματα για "εθνική συνεννόηση", σχετικά με το χρέος, είναι εκ του πονηρού και έχουν απώτερο στόχο να αποσπάσουν την ανοχή του λαού σε μια αντιλαϊκή επίθεση διαρκείας, που είναι το μόνο δεδομένο στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους "εταίρους" της».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ