ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2016
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Επικίνδυνες οι συνθήκες στο κέντρο «φιλοξενίας» στο Κουτσόχερο

Από πρόσφατη επίσκεψη αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στον καταυλισμό των προσφύγων στο Κουτσόχερο
Από πρόσφατη επίσκεψη αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στον καταυλισμό των προσφύγων στο Κουτσόχερο
Ερώτηση στη Βουλή για τις απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν πρόσφυγες και μετανάστες στο κέντρο «φιλοξενίας» στο Κουτσόχερο, κατέθεσε το ΚΚΕ. Η Ερώτηση, την οποία υπογράφουν οι βουλευτές Γιώργος Λαμπρούλης και Κώστας Στεργίου και απευθύνεται στους υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Εθνικής Αμυνας, αναφέρει:

«Περίπου 800 πρόσφυγες, ανάμεσά τους και πολλά παιδιά, διαβιούν στοιβαγμένοι σε σκηνές στον τελείως ακατάλληλο χώρο του πρώην στρατοπέδου Ευθυμιόπουλου πλησίον της Μάνδρας (Κουτσόχερο), έξω από τη Λάρισα. Επιπλέον, ο χώρος είναι επικίνδυνος λόγω της άμεσης γειτνίασής του με ενεργό λατομείο. Παρόλα τα προβλήματα ακαταλληλότητας και επικινδυνότητας του χώρου, η κυβέρνηση προωθεί την εγκατάσταση οικίσκων από την Ερυθρά Ημισέληνο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και προγραμματίζει να μεταφέρει και άλλους πρόσφυγες από την Ειδομένη.

Τα προβλήματα διαβίωσης είναι πολλά και ιδιαίτερα τώρα, με τις υψηλές θερμοκρασίες, η διαβίωση καθίσταται ανυπόφορη, αλλά και εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους για την υγεία των ανθρώπων.

Ετσι, οξύτατο και επικίνδυνο για τη ζωή τους είναι το πρόβλημα της εμφάνισης στον καταυλισμό (ακόμα και σε σκηνές) φιδιών και σκορπιών. Δεν υπάρχει συνεχής οργανωμένη και σε 24ωρη βάση υγειονομική κάλυψη, ούτε καταγραφή των χρονίως πασχόντων, ώστε να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα. Οι υποδομές υγιεινής (ντους, τουαλέτες) αφενός δεν επαρκούν, αφετέρου, ακόμη και οι υπάρχουσες, χρειάζονται επισκευή.

Η σίτιση που παρέχεται μέσω των δύο εταιρειών κέτερινγκ, σύμφωνα με τις καταγγελίες των προσφύγων, δεν είναι καλής ποιότητας, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα ειδικής σίτισης για εγκύους, παιδιά, διαβητικούς κ.ά.

Παράλληλα, δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για διενέργεια εμβολιασμού των παιδιών, ούτε για τη δημιουργία χώρων δημιουργικής απασχόλησης και εκπαίδευσης των παιδιών.

Ολα τα ανωτέρω αποτελούν μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες στον καταυλισμό, ενώ κυρίαρχο αίτημά τους αποτελεί η προώθησή τους σε άλλες χώρες επιλογής τους και ο απεγκλωβισμός τους από την Ελλάδα, γεγονός για το οποίο δεν έχουν καμία ευθύνη.

Με βάση τα παραπάνω, ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί σε τι ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση ώστε:

  • Να ανατραπούν οι αποφάσεις που εγκλωβίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα και να διευκολυνθεί η ασφαλής μετακίνησή τους στις χώρες τελικού προορισμού τους.
  • Να ξεκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την άσκηση των δικαιωμάτων διεθνούς προστασίας (άσυλο ή επικουρική προστασία, οικογενειακή επανένωση) για όλους τους πρόσφυγες που διώκονται ή προέρχονται από χώρες ιμπεριαλιστικού πολέμου, κατοχής ή εμφυλίων.
  • Για όσο διάστημα φιλοξενηθούν στην Ελλάδα, να εξασφαλιστούν ασφαλείς, ανθρώπινες, υγιεινές και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και συγκεκριμένα:
  • Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται στο στρατόπεδο Ευθυμιόπουλου, στο Κουτσόχερο, δίπλα σε ενεργό λατομείο, σε άλλον ασφαλή, κατάλληλο και στεγασμένο χώρο.
  • Να παρθούν μέτρα - παρεμβάσεις ώστε να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι (ερπετά κ.ά.), να βελτιωθούν οι εγκαταστάσεις και οι συνθήκες υγιεινής.
  • Να διενεργηθούν άμεσα εμβολιασμοί στα παιδιά και να εξασφαλιστεί υγειονομική κάλυψη όλο το 24ωρο, με κρατική ευθύνη και όχι μέσω ΜΚΟ.
  • Να δημιουργηθούν άμεσα χώροι για δημιουργική απασχόληση των παιδιών, καθώς και χώροι εκπαίδευσης και να διατεθεί το αναγκαίο εκπαιδευτικό προσωπικό, με ευθύνη του κράτους και όχι των ΜΚΟ.
  • Να εξασφαλιστεί η δωρεάν μετακίνησή τους στην πόλη της Λάρισας.
  • Να υπάρχει νομική αρωγή για τους αιτούντες άσυλο, επικουρική διεθνή προστασία, οικογενειακή επανένωση κ.λπ. και να διατεθούν οι απαραίτητοι διερμηνείς».
Μαρτυρίες για εκατοντάδες πνιγμένους στη Μεσόγειο

Φόβους ότι περισσότεροι από 700 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους τις τελευταίες μέρες σε ναυάγια στη Μεσόγειο, στην προσπάθειά τους να περάσουν στην ΕΕ με σαπιοκάραβα των διακινητών, εκφράζει η Υπατη Αρμοστεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR). «Δεν θα μάθουμε ποτέ τους ακριβείς αριθμούς», αναφέρει στο λογαριασμό της στο Twitter η οργάνωση «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», κάνοντας την εκτίμηση ότι οι νεκροί της βδομάδας μπορεί να φτάνουν τους 900.

Η Καρλότα Σάμι, εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας, δήλωσε την Κυριακή στο «Associated Press» πως περίπου 100 άνθρωποι αγνοούνται μετά το ναυάγιο της περασμένης Τετάρτης μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας. Η ίδια δήλωσε ότι άλλοι 550 πρόσφυγες αγνοούνται, απ' όταν άλλο σκάφος αναποδογύρισε ανοιχτά της Λιβύης, το πρωί της περασμένης Πέμπτης. Συνολικά 670 άτομα βρίσκονταν στο πλοιάριο, που δεν είχε μηχανή και τη ρυμουλκούσε άλλο σκάφος. Από ένα τρίτο ναυάγιο, την Παρασκευή, η εκπρόσωπος της UNHCR είπε ότι 135 πρόσφυγες διασώθηκαν, 45 άτομα ανασύρθηκαν νεκρά από τη θάλασσα και άγνωστος αριθμός αγνοείται.

400 μετανάστες έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο της περασμένης Πέμπτης, σύμφωνα με μαρτυρίες διασωθέντων στις οποίες δίνει ιδιαίτερη έμφαση ο κυριακάτικος ιταλικός Τύπος. Μετανάστες που διασώθηκαν από δύο πλεούμενα στη Μεσόγειο την προηγούμενη βδομάδα, αποκάλυψαν σε μέλη οργανώσεων αρωγής ότι είδαν άλλο ένα σκάφος, που μετέφερε περίπου 400 ανθρώπους, να βυθίζεται, ανακοίνωσε προχτές η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Save the Children» («Σώστε τα Παιδιά»). Εχει ήδη επιβεβαιωθεί ότι τρία πλεούμενα βυθίστηκαν ή ανατράπηκαν την προηγούμενη βδομάδα. Μέχρι στιγμής, έχουν ανασυρθεί 60 ανθρώπινες σοροί, συμπεριλαμβανομένων τριών παιδιών. Εκατοντάδες άνθρωποι ακόμη θεωρούνται αγνοούμενοι.

Το πλεούμενο αυτό, μαζί με ένα αλιευτικό κι ένα φουσκωτό, απέπλευσαν από τη Σαμπράτα της Λιβύης αργά το βράδυ της Τετάρτης, σύμφωνα με συνεντεύξεις που έδωσαν ορισμένοι από τους 600 και πλέον επιζήσαντες από δύο άλλα πλεούμενα στο Ποτσάλο, στη Σικελία. Κατά τις μαρτυρίες των ανθρώπων αυτών, το φουσκωτό είχε δική του μηχανή, αλλά το μικρότερο αλιευτικό, στο οποίο είχαν επιβιβαστεί περίπου 400 άτομα, δεν είχε. Το ρυμουλκούσε το μεγαλύτερο αλιευτικό, στο οποίο είχαν επιβιβαστεί περίπου 500 άνθρωποι.

Με ανακοίνωσή της, η Frontex δεν υιοθετεί τα στοιχεία της Υπατης Αρμοστείας, σημειώνοντας ότι υπάρχουν φόβοι για «εκατοντάδες πνιγμένους», με βάση τις «ανεπιβεβαίωτες» δηλώσεις επιζώντων. Εως τώρα έχουν εντοπιστεί «περισσότερα από 50 πτώματα», αναφέρει η Frontex.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Αρση της βίζας ή μπλοκάρισμα της συμφωνίας

Την απειλή μπλοκαρίσματος της συμφωνίας με την ΕΕ για το Προσφυγικό, συντηρεί η τουρκική κυβέρνηση εάν δεν υπάρξει σύντομα άρση για τη βίζα, με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, να ανακοινώνει πως οι δύο συμφωνίες είναι «αλληλένδετες». Η κυβέρνηση της Τουρκίας υποστηρίζει ότι έχει σχεδόν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, ενώ τις επόμενες μέρες ο Τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ομέρ Τσελίκ, θα επισκεφθεί τις Βρυξέλλες. Η τουρκική κυβέρνηση, η τουρκική αστική τάξη, παζαρεύουν σκληρά με την ΕΕ και επιμένουν στη θέση να διατηρήσει η Τουρκία ως έχει τον αντιτρομοκρατικό νόμο, ο οποίος έχει εξελιχθεί και στο σημαντικότερο εμπόδιο για τη βίζα.

Ο Ο. Τσελίκ έχει δηλώσει πως η σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ είναι πολύ σημαντική, αλλά δεν είναι η «μοναδική επιλογή» για την Τουρκία και έχει καλέσει την ΕΕ να μη χρησιμοποιεί «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στη μάχη κατά της «τρομοκρατίας». Επίσης, και ο υπουργός Εξωτερικών, Τσαβούσογλου, έχει επικρίνει τις Βρυξέλλες για τη μη τήρηση των όσων προβλέπει η συμφωνία (π.χ. κατάργηση της βίζας). «Ολοι πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους, αλλιώς - αυτό δεν αποτελεί μπλόφα ή απειλή - θα παραμερίσουμε όλες τις συμφωνίες που υπογράφτηκαν, συμπεριλαμβανομένης αυτής για την επανεισδοχή (προσφύγων)», έχει δηλώσει.

Οπως δήλωσε χτες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και αναπληρωτής πρωθυπουργός, Νουμάν Κουρτουλμούς, ο νέος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες, για να βρεθεί διέξοδος. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν τις επόμενες βδομάδες.

Η συνοχή της ΕΕ εξαρτάται από την έκβαση της αντιμετώπισης του οξύτατου προσφυγικού ζητήματος, υπογράμμισε χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλο. Ο Δ. Αβραμόπουλος αναφερόμενος στη συμφωνία είπε ότι υπάρχει ανάγκη για την εφαρμογή της γιατί εμείς θα είμαστε οι πρώτοι που θα υποστούμε τις επιπτώσεις.

Τέλος, η βουλγαρική κυβέρνηση δήλωσε προχτές αποφασισμένη να αποτρέψει την είσοδο μεταναστών στο έδαφός της από την Ελλάδα, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, στέλνοντας πίσω 56 Αφγανούς, τους οποίους ανακάλυψε να κρύβονται σε ένα τρένο, ενώ ετοιμάζεται να κάνει το ίδιο με περίπου 40 Ιρακινούς και Σύρους.

Εκθεση με ζωγραφιές παιδιών για τους πρόσφυγες

Εκατοντάδες μαθητές δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων πήραν μέρος στην εκδήλωση της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων, στην οποία παρουσιάστηκε έκθεση έργων ζωγραφικής που ήταν εμπνευσμένα από το ποίημα της Κενυάτισσας ποιήτριας Ουαρσάν Σάιρ: «Κανείς δεν επιλέγει να γίνει πρόσφυγας εκτός αν βρίσκεται στο στόμα ενός καρχαρία». Τα έργα - μικρά αριστουργήματα, ατομικά αλλά και ομαδικά - ζωγράφισαν μαθητές σχολείων των Τρικάλων, συμβάλλοντας, μ' αυτόν τον τρόπο, στον αγώνα για την Ειρήνη και τη Ζωή και εκφράζοντας έμπρακτα την Αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες - μετανάστες.

Η εκδήλωση άνοιξε με το ποίημα της Σάιρ που ερμήνευσαν ο Λευτέρης και η Δήμητρα. Ακολούθησε η παρουσίαση χορών χιπ χοπ από το Κέντρο Χορού «Η Τρίκκη», σε διδασκαλία της Μαρίας Ιτσιου, ενώ χορευτικές φιγούρες εκτέλεσε ο νεαρός Παύλος Γαλάνης. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί σε διδασκαλία της Εφης Ζελασιάδου και του Βασίλη Γαλάνη.

Στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό και στις ευθύνες που έχουν οι ιμπεριαλιστές, αλλά και η ελληνική κυβέρνηση, αναφέρθηκε, στην ομιλία της, η Βαρβάρα Καλαμποκίνη, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Τρικάλων.

Μετά το τέλος του προγράμματος, μοιράστηκαν τα αναμνηστικά διπλώματα της ΕΕΔΥΕ στα παιδιά που συμμετείχαν με έργα ζωγραφικής, ενώ ανάρπαστα έγιναν τα παγωτίνια από όλα τα παιδιά που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ