ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Μαζική η παγκρήτια κινητοποίηση στην αμερικανοΝΑΤΟική βάση

Από την πορεία προς την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας
Από την πορεία προς την αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας
Με κυρίαρχα αιτήματα «Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο» και «Να κλείσει η βάση της Σούδας» και τη συμμετοχή δεκάδων φορέων του νησιού, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η παγκρήτια κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι Επιτροπές Ειρήνης Κρήτης, στα Χανιά και την αμερικανοΝΑΤΟική βάση στη Σούδα.

Η κινητοποίηση ξεκίνησε με προσυγκέντρωση στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς στα Χανιά, όπου παρευρέθηκε πλήθος κόσμου από όλο το νησί. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Χανίων, Ιωάννα Κουρπά, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο Ν. Πατεράκης, πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Ηρακλείου, προειδοποιώντας ιδιαίτερα για τον κίνδυνο νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη και καταγγέλλοντας την κυβερνητική πολιτική που εμπλέκει το λαό σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Αμέσως μετά, οι διαδηλωτές έκαναν πορεία στην Παλιά Πόλη των Χανίων και στη συνέχεια μηχανοκίνητα ανέβηκαν στην Αεροπορική αμερικανοΝΑΤΟική βάση στο Μουζουρά Ακρωτηρίου, αφού πρώτα έγραψαν αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα έξω από το Πεδίο Βολής Κρήτης, το οποίο έχει επίσης παραχωρηθεί από την ελληνική κυβέρνηση στη διάθεση του ΝΑΤΟ.

Εξω από τη βάση, χαιρετισμό απηύθυναν οι πρόεδροι των Επιτροπών Ειρήνης Ρεθύμνου και Λασιθίου. Στη συνέχεια, μέλη των Επιτροπών Ειρήνης, ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, ο περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Στέλιος Ορφανός, δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από τους τέσσερις νομούς και μέλη από εργατικά σωματεία συνάντησαν τον Ελληνα διοικητή της 115ης Πτέρυγας Μάχης, στον οποίο επέδωσαν ψήφισμα με αίτημα να απομακρυνθούν οι βάσεις από τη Σούδα.

Στη συνέχεια, μέλη των Επιτροπών Ειρήνης έκαψαν συμβολικά σημαίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Βδομάδα αντιιμπεριαλιστικής - φιλειρηνικής δράσης στην Κομοτηνή

Μαχητική πορεία Ειρήνης πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και στην Κομοτηνή, με την οποία ξεκίνησε η βδομάδα αντιιμπεριαλιστικής - φιλειρηνικής δράσης που οργανώνουν η Επιτροπή Ειρήνης Ροδόπης, ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Ροδόπης (μέλος της ΟΓΕ) και η Γραμματεία Ροδόπης του ΜΑΣ.

Η πορεία ξεκίνησε το πρωί από το στρατόπεδο «Παράσχου», απ' όπου στο παρελθόν έχουν αναχωρήσει Ελληνες φαντάροι για να λάβουν μέρος στη στρατιωτική δύναμη του Κοσσόβου. Η πορεία, στην κεφαλή της οποίας βρισκόταν πανό με το σύνθημα «Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο», γραμμένο και στην τουρκική γλώσσα, πέρασε μέσα από τις γειτονιές της πόλης και αφού ακολούθησε μια διαδρομή 3,5 περίπου χιλιομέτρων, σαλπίζοντας ξεσηκωμό ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας μας, κατέληξε στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Η βδομάδα αντιιμπεριαλιστικής δράσης συνεχίζεται:

-- Αύριο, Τετάρτη, στην κεντρική πλατεία θα πραγματοποιηθεί έκθεση φωτογραφίας για το Προσφυγικό (από τις 7 μ.μ.) και θα προβληθεί σχετικό βίντεο (στις 9 μ.μ.).

-- Το Σάββατο 4/6, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα της Πολιτιστικής Κίνησης (στην οδό Φιλίππου, δίπλα στο Γ' Λύκειο) θα παρουσιαστεί το έργο του Μπ. Μπρεχτ «Τα όπλα της Κυρα-Καράρ» από τη Θεατρική Ομάδα του Συλλόγου Γυναικών Ν. Ροδόπης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καταγγέλλει τις επικίνδυνες μεθοδεύσεις νέας ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη Λιβύη

Τις επικίνδυνες μεθοδεύσεις που προετοιμάζουν νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Λιβύη καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση του ευρωβουλευτή του, Κώστα Παπαδάκη, στην Υπατη Εκπρόσωπο Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι.

Το περιεχόμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Ενώ οι ιμπεριαλιστικές πολεμικές επιχειρήσεις στη Συρία και τη Λιβύη από το 2011 έχουν οδηγήσει σε χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και ξεριζωμένους από τον τόπο τους ανθρώπους, που πολλοί χάνουν τη ζωή τους σε ναυάγια, όπως αυτό στα ανοικτά της Λιβύης με πάνω από 80 νεκρούς, νέα ιμπεριαλιστική επέμβαση μεθοδεύεται στη Λιβύη, με πρόσχημα την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών, δημιούργημα των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Στην περιοχή της Μεσογείου και ειδικότερα στον κόλπο της Σούδας βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 17 Μαΐου η 10η Θαλάσσια Ασκηση "Phoenix Express 2016" (σ.σ. ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 27/5) με τη συμμετοχή θαλάσσιων στρατιωτικών δυνάμεων της Ευρώπης, της Βόρειας Αφρικής και των ΗΠΑ. Παράλληλα, η επιχείρηση της ΕΕ "Σόφια" - "EUNavFor Med" στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Σικελίας και των ακτών της Λιβύης επιφυλάσσει στην τρίτη φάση της τη δυνατότητα στοχευμένων επιχειρήσεων επί των λιβυκών ακτών, με δικαιολογία "την καταστροφή των υλικών μέσων που χρησιμοποιούν τα δίκτυα διακινητών".

Την ίδια ώρα, ΝΟΤΑΜ (ειδοποίηση προς τους πιλότους) που εκδόθηκε με ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης - παράλληλα με σχετικές ΝΟΤΑΜ της Ιταλίας και της Μάλτας - κλείνει τον εναέριο χώρο για αεροσκάφη που προέρχονται από τη Λιβύη, ενώ αναφέρει την υποδοχή ΝΑΤΟικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Η ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου "μυρίζει μπαρούτι", ιδίως και με την παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, ενώ οξύνονται οι ανταγωνισμοί των μονοπωλίων για την εξασφάλιση των συμφερόντων τους.

Με βάση τα παραπάνω, πώς τοποθετείται η Υπατη Εκπρόσωπος στην κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Μεσόγειο που προετοιμάζουν νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις;».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Επιχείρηση «θαψίματος» Αναφοράς της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Τη μεθόδευση της αρμόδιας Επιτροπής Αναφορών καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Να «θάψει» την Αναφορά της Πανελλήνιας Ενωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης - Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) για τις οφειλόμενες στην Ελλάδα πολεμικές επανορθώσεις από το γερμανικό κράτος για τα εγκλήματα των ναζιστικών στρατευμάτων κατοχής, επιχειρεί η Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου.

Η Αναφορά που είχε υποβληθεί στις 15/10/2014 και στηρίχθηκε από την Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, είχε χαρακτηριστεί αρχικά από την παραπάνω Επιτροπή «παραδεκτή». Τώρα, η Επιτροπή αυτή εισάγει την Αναφορά της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασής της την επόμενη Πέμπτη 2/6 με την πρόταση να κλείσει, χωρίς καμία έρευνα, επικαλούμενη σχετική απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι «το ζήτημα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΕ».

Είχε προηγηθεί η ίδια απαράδεκτη και προκλητική απάντηση από τον πρόεδρο της Επιτροπής, Ζ. Κ. Γιούνκερ, το Μάρτη του 2015 στην από 18/2/2015 σχετική επιστολή σ' αυτόν της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ.

Την προσπάθεια καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της:

«Το ΚΚΕ, όπως άλλωστε και οι αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, δεν έτρεφαν ούτε τρέφουν ασφαλώς καμία αυταπάτη ότι θα μπορούσαν τα όργανα της ΕΕ, μιας ιμπεριαλιστικής λυκοσυμμαχίας, να στηρίξουν τις δίκαιες απαιτήσεις του λαού μας. Ομως πρέπει και από αυτήν την εξέλιξη ο λαός να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα για τον αντιδραστικό - αντιλαϊκό χαρακτήρα της ΕΕ, που με κάθε τρόπο πασχίζουν να εξωραΐσουν τόσο η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου και της αστικής διαχείρισης. Η στάση του Ευρωκοινοβουλίου και όλων των οργάνων της ΕΕ και στο ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων, τους αφήνει όλους, ακόμη μια φορά, εκτεθειμένους και υπόλογους απέναντι στο λαό, πολύ περισσότερο που διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή, συνειδητά υπονόμευσαν και υπονομεύουν την ικανοποίηση των δικαίων του λαού μας.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ θα αντιταχθούν στην προσπάθεια "θαψίματος" της Αναφοράς και μέσα στη συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου. Το ΚΚΕ θα συνεχίσει αποφασιστικά τη διεκδίκηση των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, και την επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών από το γερμανικό κράτος, για να γίνει υπόθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και στις άλλες χώρες της Ευρώπης. Οι δίκαιες αξιώσεις του ελληνικού λαού από τα εγκλήματα του φασισμού σε βάρος του πρέπει να γίνουν υπόθεση όλων των λαών της Ευρώπης που έζησαν την κτηνωδία του ναζισμού και του φασισμού, τον νίκησαν με την καθοριστική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης και τις θυσίες των κομμουνιστών».

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Νέα συνεκπαίδευση με ΝΑΤΟ

Συνεχίζονται απρόσκοπτα επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ οι συνεκπαιδεύσεις των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με άλλες ΝΑΤΟικές, την ώρα που η λυκοσυμμαχία δρομολογεί ανησυχητικές εξελίξεις στη Λιβύη, στα νότια της Κρήτης και ευρύτερα στη Μεσόγειο, προς ενίσχυση του ευρωατλαντικού άξονα στην περιοχή, διασύνδεση των δυνάμεών του, μονιμοποίηση της παρουσίας τους σε μια ζώνη στρατηγικής σημασίας, στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΑ, από 16 έως και 27 Μάη, η 335 Μοίρα της 116 Πτέρυγας Μάχης συμμετείχε στην άσκηση «NATO Tiger Meet 2016», η οποία διεξήχθη στην Αεροπορική Βάση της Σαραγόσα στην Ισπανία. H Μοίρα συμμετείχε με 4 αεροσκάφη F-16 Block 52+ Adv και ανάλογο προσωπικό.

Η «NATO Tiger Meet» είναι η μεγαλύτερη άσκηση με εναέρια μέσα που προγραμματίζεται και πραγματοποιείται σε ετήσια βάση στον ευρωπαϊκό χώρο. Φέτος, εκτός της Ελλάδας συμμετείχαν και δυνάμεις από Βέλγιο, Ολλανδία, Νορβηγία, Τουρκία, Πολωνία, Γερμανία, Γαλλία, Τσεχία, Ισπανία, Ελβετία, Ουγγαρία, Ιταλία και Βρετανία.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καμία ανοχή, καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική!

Στο πλαίσιο της πολύμορφης πολιτικής δραστηριότητας που αναπτύσσει η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στους εργασιακούς χώρους και στις γειτονιές όλων των Δήμων της Αττικής, με σύνθημα: «Καμία ανοχή - Καμία υποταγή στην αντιλαϊκή πολιτική. Υπάρχει άλλος δρόμος: Λαϊκή συμμαχία για τη Λαϊκή εξουσία», σήμερα και αύριο πραγματοποιούνται οι παρακάτω συγκεντρώσεις:

Σήμερα, Τρίτη

-- Στις 8 μ.μ. στο Παλαιό Φάληρο, στην πλατεία Ντάβαρη, θα μιλήσει η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Αύριο, Τετάρτη

-- Στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγίου Γεωργίου Νίκαιας, θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

-- Στις 7.30 μ.μ., στο Κάτω Αιγάλεω στις εργατικές κατοικίες (Θεσσαλονίκης), θα μιλήσει ο Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., στα Παναθήναια, στην πλατεία Αργεντινής Δημοκρατίας, θα μιλήσει η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ.

Αλλες δραστηριότητες

-- Σήμερα, Τρίτη, στις 10.30 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ στον Υμηττό (πρώην ΠΥΡΚΑΛ), για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Σήμερα, Τρίτη, στις 10 π.μ., ο Μανώλης Ραπανάκης, Γραμματέας του ΣΠ Αττικής της ΚΝΕ θα επισκεφτεί την Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ